Katalog over udvalgte spildevandsløsninger med recirkulering af næringsstoffer fra by til land

7 Anbefalede undersøgelser

Gennemgangen af det teknologiske stade og erfaringerne fra den hidtidige brug af de komponenter, der indgår i de beskrevne systemer til øget recirkulering af næringsstoffer, har peget på et behov for en række undersøgelser og videreudviklinger, for at økologiske spildevandsløsninger vil kunne få en mere udbredt anvendelse. Målet er at forbedre de metoder og systemer, der ser ud til at være mest egnede til øget recirkulering af næringsstoffer.

Endvidere er der fundet et generelt behov for undersøgelser, der overordnet kan belyse de økonomiske, sociologiske, afsætningsmæssige, energi- og ressourcemæssige forhold der har væsentlig betydning for om en evt. anvendelse af de mest lovende metoder kan blive en succes. Der er således også foreslået generelle undersøgelser af muligheder og barrierer for en mere udbredt anvendelse af systemer til øget recirkulering af næringsstoffer fra by til land.

7.1 Opsamling af urin:

Produktudvikling af urinsorterende toiletter, ventiler og rør med henblik på mere sikker sortering, lettere rengøring, lettere renseadgang, sikring mod tilstopning og udblæsning/udsugning af vandlåsen.

Produktudvikling af urinseparerende toiletter med ingen eller meget lavt vandforbrug for at opsamle urin så koncentreret som muligt. Dette sparer vand, giver mindre transport samt et bedre og mere hygiejnisk gødningsprodukt.

Undersøge de teoretiske muligheder for at udvikle drifts- og rengøringsmetoder og/eller materialer der kan hindre eller begrænse bakteriebelægninger og udkrystallisering i urinsystemer.

Udvikling af praktiske standardsystemer til opsamling, opbevaring og indsamling af urin, herunder opstilling af praktisk huskeliste for hensigtsmæssig placering og indretning af installationerne, så serviceniveauet nærmer sig niveauet for et traditionelt afløbssystem.

7.2 Bioforgasning

Udvikling af praktiske standardsystemer til kildesortering, opsamling, opbevaring og indsamling af organisk fast køkkenaffald, eventuelt sammen med fæces, med henblik på videre behandling i et biogasanlæg.

Undersøge og udvikle tekniske metoder for indsamling af fæces som basis for udvikling af systemer til driftssikker og hygiejnisk forsvarlig opsamling, opbevaring og indsamling af fæces, med henblik på videre behandling i et biogasanlæg.

Undersøgelse af mulighederne for at anvende forbedrede bundfældningstanke, centrifuger eller lignende for afløbsvandet fra boliger/boligblokke med henblik på at tilbageholde og koncentrere fæces (og evt. "køkkenkværnet" organisk køkkenaffald og fedt) for jævnlig indsamling og videre behandling i et biogasanlæg.

Fuldskalaforsøg med identificerede lovende muligheder for indsamling af fæces fra boliger/boligblokke, eventuelt kombineret med opsamling af urin og organisk køkkenaffald, og videre behandling i et biogasanlæg, hvor der kan eksperimenteres med tilsætning af andre materialer.

Fuldskalaforsøg med et "høj-komfort"-system til fraktioneret opsamling af urin, fæces og organisk køkkenaffald og som overfor brugeren fungerer med en komfort der ligger tæt på et traditionelt system (f.eks. lokalt vakuumsystem). Bioforgasning af de tørre fraktioner og udbringning af urin på forsøgsmarker.

7.3 Kompostering

Fuldskalaforsøg med kontrolleret kompostering ved forskellige metoder og blandinger af fæces, urin, organisk køkkenaffald og andre materialer, for at finde den mest optimale metode og sammensætning for fuld stabilisering og hygiejnisering. Samtidig kan verificeres at det ikke er muligt at kompostere fæces alene til et stabilt og hygiejniseret produkt.

7.4 muligheder og barrierer for mere udbredt recirkulering af næringsstoffer

Gennemføre en omfattende LCA analyse med tilhørende økonomisk cost-benefit analyse for den/de umiddelbart mest attraktive løsninger til recirkulering af næringsstoffer og nyttiggørelse af energien i affaldsproduktionen fra boliger og evt. visse affaldstyper fra virksomheder.

Sociologiske studier af villigheden hos brugergrupper og aftagere til at anvende økologiske spildevandssystemer og til at anvende de forskellige slutprodukter i haver, parker eller på landbrugsjord.

Undersøgelse af markedspotentialet for introduktion af nye systemer i Danmark på kort sigt. Hvor mange er i øjeblikket reelt interesserede i at bo i områder med recirkulering af næringsstoffer? Hvor mange nye boliger/renoveringer foretages årligt? Hvilke muligheder er der for at imødekomme interessen? Hvor findes interesserede aftagere for restprodukterne?

Undersøgelse af anvendelsesmuligheder for produkterne, arealbehov, afsætningsmuligheder og brugerkrav til kvalitet af produkterne. Vurdering af omfanget af accept af anvendelsen af produkterne i haver og i jordbruget (borgere, landmænd, gartnerier, aftagere af landbrugsprodukter).

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.