Produktorienteret miljøindsats i landbrugssektoren - forudsætninger

Forord

For at styrke den produktorienterede miljøindsats i landbruget nedsatte Miljøstyrelsen primo 2003 et produktkædepanel for landbrugsområdet. Panelets primære mål er at fremme udvikling og afsætning af landbrugsprodukter, der set i et livscyklusperspektiv ("fra jord til jord") er mindre miljøbelastende end tilsvarende traditionelle produkter.

Som fundament for panelets arbejde er udarbejdet denne rapport, som beskriver de eksisterende forudsætninger for en produktorienteret indsats i sektoren - i form af en kortlægning af relevante projekter/tiltag. Denne rapport har dannet udgangspunkt for udarbejdelsen af et såkaldt fremsyn på området, som er publiceret særskilt. Fremsynet og information om panelets arbejde i øvrigt kan fås på www.produktpanel-landbrug.dk.

En produktorienteret indsats vil altid være et supplement til de eksisterende overordnede reguleringer af samfundets adfærd, forbrug og udledninger. Vi vil stadig i fremtiden opleve berettiget miljøarbejde, der tager udgangspunkt i en konkret produktion eller proces eller i ønsket om at reducere en arealbelastning.

Med produktorientering følger en anderledes og mere nuanceret opfattelse af, hvad der er "godt og dårligt" for miljøet, hvilke områder, der skal prioriteres i fødevaresektorens miljøindsats, og hvad miljøarbejdet kan omfatte i alle led i fødevarernes produktkæde.

Et produktorienteret miljøarbejde stiller krav til og udfordrer alle aktører i produktkæderne. Der skal ikke alene udveksles og håndteres oplysninger om produktets miljøpåvirkning bagud og fremad i produktkæden, men der skal også ageres på baggrund af de erkendelser, denne udveksling af oplysninger giver anledning til.

Helhedsorienteringen skaber også muligheder for at synliggøre og dokumentere valg undervejs i produktkæden. Produktorientering giver dermed en enestående mulighed for aktører/virksomheder for at dokumentere adfærd og valg overfor aftagere (herunder forbrugeren).

Også for landbrugs- og gartnerierhvervet er produktorienteringen en udfordring.

En kvalificeret diskussion af muligheder og perspektiver i produktorienteringen i landbrugserhvervet er derfor langt fra kun et spørgsmål om værktøjer, opgørelsesmetoder og mulighederne for afsætning af miljødokumenterede varer. Produktorienteringen er i langt højere grad den ramme, hvori f.eks. nedenstående spørgsmål kan diskuteres:

  • Hvilke langsigtede scenarier for landbrugserhvervet er tænkelige?
  • Hvilke strategier kan anlægges for erhvervsudvikling, forskning, kompetenceudvikling etc. for bedst muligt at sigte på de mest attraktive scenarier?
  • Hvordan bringes aktørerne i spil, og hvordan skal ansvar fordeles?

De hidtidige erfaringer med produktorientering viser, at en væsentlig forudsætning for succes er åbenhed og kommunikation i produktkæderne.

Denne rapport er finansieret af "Program for renere produkter m.v." under Miljøstyrelsens udviklingsordning.

Rapporten er udarbejdet af en række aktører fra dansk landbrug og er præsenteret for produktpanelet for landbrugsområdet, som i samarbejde med gruppen har udstukket rammerne for det fremsyn, som er særskilt publiceret.

Produktpanelet har fungeret som følgegruppe for denne rapports udarbejdelse.

Der har ikke tidligere været produceret en sammenfatning af denne karakter, som beskriver den hidtidige miljøindsats i landbrugssektoren i et produktorienteringsperspektiv, derfor er rapporten relevant for andre end produktpanelets medlemmer.

Gruppen bag rapporten takker på denne måde produktpanelet for kvalificeret og inspirerende sparing og kommentering og alle de aktører i dansk jordbrug og gartneri, som velvilligt har leveret bidrag og kommentarer til rapporten.

Oktober 2003

Lis Thodberg, Birch & Krogboe, Rådgivende Ingeniører A/S (Projektleder)
Bjørn Bauer, Planmiljø
Bo Weidema, 2.-0 LCA Consultants
Christel Cederberg, C Cederberg AB
Helle Alsted Søndergaard, MAPP
Morten Løber, Landbrugsraadet
Niels Halberg, Danmark Jordbrugsforskning, Forskningscenter, Foulum
Niels Lynge Madsen, Slagteriernes Forskningsinstitut
Per H. Nielsen, 2.-0 LCA Consultants
Susanne Kofoed, Landbrugsraadet
Søren Kolind Hvid, Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret (tidligere Landbrugets Rådgivningscenter)



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.