IMPEL - Ledelseshåndbog for miljøadministrationer

2 Mission, vision og værdier

Ved at formulere mission, vision og værdier for miljøadministrationen opnås en fælles forståelse af, hvad miljøarbejdet sigter mod, og hvilke principper der ligger til grund for arbejdets gennemførelse. Udviklingen af mission, vision og værdier sker naturligt i et tæt samarbejde mellem medarbejdere og ledelse.

Behovet for vision hæver sig langt over tekniske løsninger og procedurer.
Manager, Scottish Environment Protection Agency

Selve processen med at udarbejde en meningsfuld mission med tilhørende vision og værdier er lige så vigtig som det nedskrevne produkt. Ved at involvere hele administrationen bliver medarbejderne ikke blot gjort bekendt med missionen - de vil i sidste ende også føle sig mere forpligtet over for den, da den repræsenterer fælles visioner og værdier. Også input fra interessenter kan have stor værdi for den endelige formulering af missionen.

En miljømyndigheds mission kan evt. samtidigt indeholde organisationens vision og værdier, som vist i eksemplet nedenfor:

Darmstadt, Tyskland

Regierungspräsidiumet i Darmstadt har følgende opfattelse af sig selv:

Vi

  • bidrager væsentligt til den enkelte borgers og befolkningens velfærd
  • videreformidler regeringens mål og fungerer som mægler og mellemmand for specialister og regionale interessenter
  • efterlever og sørger for en ensartet håndhævelse af loven
  • bidrager til udviklingen af regionens mangfoldighed og potentiale
  • beskytter det naturlige livsgrundlag og sørger for et sundt miljø

Vi

  • planlægger udviklingen af by- og landområderne
  • rådgiver kommuner, institutioner, erhverv og borgere
  • bevilger, fører tilsyn og kontrollerer i overensstemmelse med lovens regler
  • griber ind over for og hjælper til med at afværge skader
  • styrer og gennemfører økonomiske støtteprogrammer
  • bidrager til at forebygge og løse konflikter i regionen

Vi

  • tager vores partneres interesser og behov alvorligt og indretter os efter disse
  • er kundeorienterede og fremsynede i vores handlinger
  • tager velafbalancerede og integrerede beslutninger
  • leverer ydelser af høj kvalitet via engagement og specialisering
  • sørger for gennemsigtighed i forvaltningen og giver præcis information
  • repræsenterer Regeringspræsidiumet overbevisende og præsenterer dets resultater tydeligt og klart

Vi

  • handler med engagement og har tillid til hinanden
  • leder målrettet og i samarbejde, motiverende og støttende
  • tænker tværfagligt og arbejder mod fælles løsninger
  • udviser initiativ og tager beslutninger
  • kommunikerer med henblik på at nå konsensus, kan håndtere kritik
  • er resultatorienterede, kvalitetsbevidste, effektive og omkostningsbevidste i vores arbejde
  • er innovative og interesserede i videreuddannelse
  • tager fælles ansvar for Regeringspræsidumets profil udadtil

En organisations mission bør være dynamisk og følge med tiden, den skal altså løbende opdateres og udvikles. Brainstorming, seminarer og workshopper med medarbejderne giver værdifuldt input hertil, da medarbejderne sidder inde med erfaring, indsigt og idéer, som kan supplere ledelsens egen forståelse.

Udviklingsprocessen kan eventuel forløbe som i Österåker i Sverige:

Österåker, Sverige

Tidsplan for diskussion og afklaring af mission, vision og værdier, miljøadministrationen i Österåker

  • Medarbejderne inviteres til et halvdagsseminar med brainstorming om tilsynets mission, vision og værdier
  • Der vil være 45 minutters diskussion af hvert emne med et indledende idéoplæg og eksempler fra andre tilsynsmyndigheder. Hver session åbnes med 15 minutters brainstorm, hvor alle input er velkomne. Dernæst vil der være 30 minutter, hvor emnerne fra brainstormen kategoriseres i underemner og diskuteres. De vigtigste punkter og essensen af diskussionerne fremhæves og skrives ned.
  • I de efterfølgende uger formulerer en gruppe med repræsentanter fra medarbejderstaben og ledelsen et udkast til tilsynets mission, vision og værdier.
  • Forslaget præsenteres for medarbejderne ved endnu et seminar og revideres efterfølgende i overensstemmelse med de nye kommentarer.
  • Arbejdsgruppen vil nu være i stand til at færdiggøre arbejdet og forhåbentlig præsentere en forpligtende og motiverende mission med tilhørende vision og værdier for tilsynet.

2.1 Mission

Missionen redegør for miljøadministrationens eksistensberettigelse. Den beskriver miljøadministrationens rolle i den nationale og regionale/lokale kontekst, og den giver udtryk for organisationens vision og værdier.

En mission kan f.eks. være "at sørge for en effektiv og integreret miljøbeskyttelse, der på én gang forbedrer miljøet og bidrager til en bæredygtig udvikling". Da miljøadministrationen har til formål at beskytte miljøet, må det miljøbeskyttende element i en bæredygtig udvikling prioriteres højt i organisationens beslutninger og handlinger, men der må naturligvis være balance mellem den sociale, den økonomiske og den miljømæssige udvikling.

Den flamske miljøinspektion, Belgien

Den flamske miljøinspektion har i flere år haft en mission, vision og værdier for organisationen og dens medarbejdere. At definere organisationens mission, vision og værdier er blevet et nøgleredskab til løbende at optimere miljøinspektionens struktur og processer. Hjørnestenen er inspektionens mission:

"At udøve kontrol med og fremme kvaliteten og håndhævelsen af miljø- og miljøsundhedspolitikken med henblik på at forbedre miljøet."

Formålet med at redegøre for miljøadministrationens mission er bl.a.:

  • at fremhæve tilsynsarbejdets sammenhæng med visioner og værdier
  • at informere nye medarbejdere om miljøadministrationens måde at arbejde på
  • at formidle et forståeligt udsagn om tankerne bag tilsynsarbejdet til eksterne interessenter
  • at indarbejde "god praksis" i tilsynsarbejdet
  • at tage initiativ til og udvikle adfærd, der lægger vægt på miljøet som helhed, inkl. sundhed.

Skotlands miljøstyrelse (SEPA) har formuleret følgende mission for sit Operative Direktorat, der har ansvaret for reguleringen af forurenende virksomheder:

SEPA, Skotland

"Det Operative Direktorat vil sørge for, at SEPAs politikker og mål omsættes af andre til effektive og progressive handlinger, der forbedrer miljøet. Dette skal ske gennem retfærdig, miljømæssig forsvarlig og juridisk korrekt regulering og rådgivning".

Også regionale og lokale miljøadministrationer kan udtrykke deres mission i få klare sætninger:

Mission for Västerås kommunes tilsynsmiljømyndighed

"Miljøtilsynet skal arbejde for at sikre et sundt og godt miljø for nuværende og fremtidige generationer gennem stikprøver, inspektioner, håndhævelse og planlægning".

2.2 Vision

Med "vision" forstås det langsigtede billede af det, som organisationen stræber efter, hvor den vil hen, hvad den vil opnå, og hvad den vil stå for. En vision skal være attraktiv, realistisk og troværdig, ellers er det ikke muligt at motivere medarbejdere og interessenter.

Følgende citat fra Antoine de Saint-Exupéry illustrerer potentialet i en vision:

Hvis du vil have bygget et skib,
skal du ikke kalde folk sammen for at samle tømmer eller tilvirke redskaber.
Du skal ikke uddelegere opgaver eller give ordrer.
I stedet skal du vække deres længsel efter det store åbne hav.

En miljøadministrations vision beskriver bredt miljøets og organisationens ønskede fremtid, effekt og rolle, og kan på én gang tage højde for medarbejdernes og samfundets behov. En vision giver et fremtidsbillede af den miljømæssige kvalitet, virksomheders miljøarbejde og/eller tilsynsmyndigheden selv.

I Danmark er generelle forhold vedr. den ønskede miljøtilstand formuleret på forhånd fra politisk hold og fra Miljøministeriet. Med udgangspunkt heri kan den enkelte kommunale eller amtslige miljøadministration formulere sigtepunkter for det lokale miljø, for relationer til interessenter eller for organisatoriske forhold, som giver visionen værdi i den specifikke sammenhæng. Miljøadministrationens endelige vision godkendes typisk på relevant politisk niveau.

Den regionale/lokale tilsynsmyndigheds vision kan bl.a. fokusere på specifikke modtagere:

Miljøadministrationen i Västerås, Sverige

I Västerås formulerede en arbejdsgruppe bestående af ledere og medarbejderrepræsentanter visionen for tilsynet. Indholdet og den præcise ordlyd blev diskuteret i forbindelse med en workshop, hvor alle medarbejdere deltog. Arbejdsgruppen reviderede efterfølgende visionen i lyset af input fra workshoppen.

"Tilsynet skal via sin viden og sit arbejde bidrage til en sund og bæredygtig udvikling af Västeråsregionen. Naturen og landskabet - og især søen Mälaren - skal være rene og rige på dyre- og plantearter. Forhold af væsentlig betydning for overfladevand og grundvandet er særligt vigtige.

Västerås by skal være foregangsby for naturbeskyttelse i Sverige, og borgerne skal sikres et godt og sundt miljø".

En national vision kan være omfattende og inkludere eksterne såvel som interne forhold:

Den engelske (og walisiske) miljøstyrelse

Den engelske (og walisiske) miljøstyrelse har formuleret en omfattende vision, som er opdelt i en række underordnede områder (uddrag):

"Vores vision for miljøet og en bæredygtig fremtid er: et sundt miljø og en rig og mangfoldig natur i England og Wales for nuværende og fremtidige generationer.

Vi vil bidrage til at opnå følgende grundlæggende mål:

  • Forbedret livskvalitet. Bevidstheden om, at miljøet er sundt, dyrelivet rigt og den biologiske mangfoldighed stor, vil give befolkningen ro i sindet. Et sådan miljø er værd at beskytte, benytte, værdsætte og nyde.
  • (...)

Vi vil bestræbe os på at opnå følgende resultater for miljøet:

  • Renere luft til alle. Luften skal være renere og sundere. Udledningen af forurenende kemiske stoffer til atmosfæren skal reduceres kraftigt til under det niveau, hvor stofferne kan forårsage væsentlig skade.
  • Beskyttelse og forbedring af ferskvande og kystvande. Vores floder, søer og kystvande skal være væsentligt renere. De skal kunne rumme mangfoldige og sunde økosystemer, og der skal være plads til vandsport og andre rekreative aktiviteter så som lystsejlads og lystfiskeri, samt anden nødvendig brug i et sundt og velfungerende samfund.
  • (...)

Vi ønsker at skabe følgende ændringer:

  • En 'grønnere' erhvervssektor. Industri og virksomheder skal værdsætte den nytte, en rig og varieret natur fører med sig. Som sidegevinst vil de kunne høste fordelene af en bæredygtig forretningspraksis, forbedre deres konkurrenceevne og værdi hos interessenterne samt vinde samfundets tillid.
  • (...)

Vi vil bidrage til at håndtere, forebygge og afbøde følgende risici og problemer:

  • Begrænse klimaændringer og tilpasse samfundet til klimaændringer. Fremtiden vil byde på en radikal reduktion i udledningen af drivhusgasser så som kuldioxid, og samfundet som helhed må være opmærksom og forberedt på de sandsynlige klimaændringer.
  • (...)"

Afhængig af konteksten kan visionen også illustrere tilsynsmyndighedens ambitioner uden for miljøområdet:

Letlands Statsinspektorat

Letlands Statsinspektorat udviklede denne vision i forbindelse med en to-dages workshop med deltagelse af 20 medarbejdere. Fokus for workshoppen var vision, mission og strategi. Visionen tager ikke blot fat på miljøspørgsmål, den indeholder også udsagn om uafhængighed, respekt og arbejdsforhold.

"Vores vision for fremtiden er et effektivt og velfungerende, politisk uafhængigt miljøtilsyn, som er højt respekteret i samfundet.

Det nationale tilsyn sikrer den enkeltes ret til et miljø af høj kvalitet og kan eliminere konsekvenserne af negative miljøpåvirkninger så vel som årsagen til deres opståen.

Det nationale tilsyn beskæftiger dygtige medarbejdere med passende løn og sikkerhed i ansættelsen. Det nationale tilsyn benytter sig af det nyeste udstyr i implementeringen af den miljøpolitiske plan".

2.3 Værdier

Ledelse og administrativ praksis bygger - eksplicit eller implicit - på et sæt af grundlæggende principper eller værdier. Ved at debattere disse værdier med medarbejderne kan hele administrationen operere på et fælles værdigrundlag. Ledelsen kan uddelegere langt mere ansvar til den enkelte medarbejder, behovet for instruktioner og regler reduceres, mens fleksibilitet og arbejdspræstation øges.

Det er selvfølgelig vigtigt, at den daglige ledelse er i overensstemmelse med de formulerede værdier. Medarbejderne vil hurtigt bemærke uoverensstemmelser mellem, hvad lederne siger, og hvad de rent faktisk gør.

Flere forskellige faktorer, som bl.a. den stigende bekymring over miljøet, de mere og mere komplekse regler, krav om bedre risikostyring og krav om bedre information til offentligheden, har eksempelvis ført til, at det franske Direktorat for risiko og forureningsforebyggelse har udarbejdet fire grundlæggende fællesskabsværdier, som organisationen identificerer sig med:

Direktoratet for risiko og forureningsforebyggelse, Frankrig Fire grundlæggende fællesskabsværdier:

Kompetence

Tilsynsmedarbejdernes tekniske og metodiske kompetencer og lovkendskab er altafgørende for, at miljøtilsynet kan træffe effektive og retfærdige afgørelser. Kompetencernes fulde omfang kan ikke afdækkes individuelt. De skal afdækkes via hele organisationen, ved hjælp af synergiskabende samarbejde mellem de forskellige tilsynsfunktioner og mellem nationale, regionale og afdelingsspecifikke funktioner.

Uafhængighed

Miljøtilsynet handler uvildigt og i overensstemmelse med regler og bekendtgørelser og er bevidst om de problemstillinger, der ligger samfundet på sinde. Miljøtilsynet anbefaler de tiltag, som er nødvendige, uanset den sociale eller økonomiske kontekst, og i alle tilfælde, hvor borgernes sundhed eller sikkerhed er på spil, eller miljøet trues.

Retfærdighed

Miljøtilsynet tager højde for de interesser, naboer til forurenende virksomheder måtte have, samt ejernes og andre interessenters interesser, og gør sig umage for at sikre en retfærdig behandling af dets sager overalt i landet ved at inddrage aspekter så som igangværende byplanlægning og miljøets udsathed. En sådan tilgang kan betyde, at der benyttes strengere standarder, end de generelle regler kræver.

Gennemsigtighed

Miljøtilsynet er forpligtet til at sørge for gennemsigtighed i sine handlinger. Miljøtilsynet skal være i stand til at rapportere om og forklare sine handlinger over for borgerne på konkret og forståelig vis. Via den nationale og regionale tilsynsstruktur offentliggør miljøtilsynet informationer om virksomheders manglende målopfyldelse og fremskridt, samtidig med, at kravet om fortrolighed respekteres.

Den engelske (og walisiske) miljøstyrelse har udarbejdet fem værdier samt en model for styrelsens kultur baseret på værdierne:

VÆRDIER – Englands og Wales' Miljøstyrelse Hvordan værdierne skal udmøntes
  INTERNT EKSTERNT
Vi vil fokusere på miljøresultater Vi værdsætter vores individuelle roller som en del af et bredere loyalitetsbånd til styrelsen som helhed. Vi deler viden med hinanden, snarere end at holde på den som en kilde til magt. Vi har tiltro til, at vores kolleger selv tager ansvar for handling og resultater, så der er færre projektgrupper og lignende grupper. Vi koncentrerer os om at måle på resultaterne snarere end på aktiviteterne. Vi forpligter os til at levere gode miljøresultater og til at stå til ansvar for det, vi opnår. Vi støtter lovmæssige og økonomiske rammer, der hjælper os med at fokusere på resultater. Vi er kendt for at leve op til mottoet "gør, som du prædiker".
Ved at arbejde i effektive partnerskaber Medarbejderne behandler hinanden med respekt, tager initiativ til at tilbyde sin hjælp, reagerer hurtigt på anmodninger om information eller vejledning, og afslutter aftalte opgaver til tiden Vi arbejder i partnerskaber og vi arbejder åbent. Vi kan lede eller støtte og har altid forståelse for vore partneres perspektiv på tingene. Vi opsøger muligheden for at involvere andre med relevante færdigheder, viden eller indflydelse. Vi vil udvikle nye former for partnerskab mellem dem, der regulerer, og dem der bliver reguleret.
være robuste Vores kultur understøtter selvudvikling, og vi støtter hinanden med ærlig og ligefrem feedback. Vi lærer af vores fejl i stedet for at straffe, men sløseri, ligegyldighed over for kunder og negative holdninger tolereres ikke. Styrelsen er anerkendt for sin praktiske, troværdige og faglige/professionelle viden. Vi lever op til og overgår forventningerne via effektiv og aktiv indsats. Vi er retfærdige men håndfaste tilsynsførere, anerkendt for vores kvalitet og konsekvens.
og fleksible, idet vi er åbne over for forandring, læring og forbedring Vi værdsætter fleksibilitet, er åbne for forandringer, nye idéer og udfordringer af traditionelle antagelser. Vi lærer af hinanden og af at sammenligne os med de bedste virksomheder for at fremme løbende forbedringer. Vi udviser hjælpsomhed og fleksibilitet overfor alle, som vi kommer i kontakt med, og er positivt indstillet overfor nye idéer. Vi er klar over, at løbende forandring er afgørende for effektiviteten.
For at kunne levere alt dette må vi udøve konkret indflydelse Vi anerkender det store udbud af mennesker og organisationer, som kan gøre en forskel for miljøet. Vi plejer vores ekspertise og kommunikerer i et klart sprog med forståelse for vores målgruppes behov. Vi målretter vores kommunikation for at opnå størst mulig effekt. Styrelsens medarbejdere fremmer styrelsens status og omdømme hos kunder og interessenter. Vi opnår konkret indflydelse, fordi vores viden og meninger bliver enkelt, behjælpeligt og målrettet formidlet.
  Arbejdet skaber resultater og giver stor tilfredshed og arbejdsglæde. Mestre i miljøbeskyttelse - inden for rammerne af økonomisk vækst og sociale fremskridt.

Selve processen med at udforme eller revidere organisationens samlede mission, vision og værdigrundlag med videre kan med fordel ske i en fælles workshop, adskilt fra det daglige arbejde:

Den tilsynsansvarlige miljømyndighed i Västerås, Sverige

Miljøtilsynsmyndigheden i Västerås diskuterede organisationens visioner og strategi på en firedages workshop, som blev afholdt i en lejet hytte med deltagelse af alle medarbejdere. De fire dage bød på en blanding af præsentationer, fællesdiskussioner og gruppearbejde. Blandt emnerne var:

Fælles grundsyn

  • Lever vi op til visionerne og missionens udsagn?
  • Hvordan sikrer vi, at visionerne og missionens udsagn gennemsyrer det daglige arbejde - og hvorfor er dette

    vigtigt?

  • Er der behov for ændringer?
  • Hvordan skaber vi et arbejdsklima, hvor alle bidrager til, at vi nærmer os visionens udsagn?

    Det administrative synspunkt

  • Hvad er en politik? Hvad er retningslinier?
  • Har vi vitterligt brug for sådanne?
  • Fordelene ved politikker og retningslinier.
  • Hvilke politikker og retningslinier har vi brug for (gruppearbejde)?
  • Hvordan skaber vi jobtilfredshed - bemyndigelse, opmuntring, uddelegering, tilstrækkeligt med ressourcer, sociale fællesaktiviteter?

Mål og metoder

  • Skal vi prioritere forebyggende eller konkret tilsynsarbejde højest?
  • Skal vi deltage i projekter, der ligger i periferien af vores mission?
  • Skal vi beskæftige os med internationale miljøproblemer?
  • Er det muligt at vurdere fordelene ved forskellige tiltag - i forhold til ressourceforbrug?
  • Hvad kan vi ændre i den daglige arbejdsgang?
  • Hvordan skal ledelsen prioritere forskellige tiltag?

Sammenhængen mellem en vision og værdier/principper fremgår af eksemplet i figur 2, der viser, hvordan Skotland har formuleret sine principper for tilsyn.

Skotske principper for tilsyn. Hovedprincippet er bæredygtig udvikling

Skotske principper for tilsyn. Hovedprincippet er bæredygtig udvikling.

Enkelte af de vigtigste principper uddybes her:

Forsigtighedsprincippet kan ses som en af grundpillerne i miljøpolitikken: Hvor der er væsentlig risiko for skade på miljøet, bør tilsynsmyndigheden være indstillet på at gennemføre sikkerhedsforanstaltninger for at begrænse brug og spredning af potentielt farlige stoffer og materialer. Dette gælder også i tilfælde, hvor det videnskabelige grundlag er ufuldstændigt, hvis den sandsynlige balance mellem omkostninger og fordele retfærdiggør dette [7].

Integreret miljøbeskyttelse skal sikre, at miljøet beskyttes og forbedres på tværs af de forskellige miljøområder - luft, landområder, vand, jord - snarere end separat for hvert område. Princippet sigter også på at skabe sammenhæng mellem godkendelser, tilsyn, håndhævelse og miljøovervågning.

Princippet om proportionalitet betyder, at aktiviteter som håndhævelse og egenkontrolkrav bør afpasses i forhold til de involverede risici og skader. Dog kan der være tilfælde, hvor risikoen for skade på miljøet er begrænset, men hvor virksomheden er kendt for ringe miljøarbejde, hvilket kræver et højere niveau af tilsynsarbejde.

Tilsynsmyndigheden bør varetage sine opgaver retfærdigt, konsekvent og juridisk korrekt. Tilsynsmyndigheden skal være konsekvent i sin anvendelse og håndhævelse af loven. Dette er ikke ensbetydende med en ensartet forvaltning, da varierende omstændigheder og lokale miljøforhold må tages med i betragtning.

At være en gennemsigtig organisation indebærer, at enhver, som er interesseret, forholdsvis let kan få information om organisationens formål, mål og arbejdsmetoder. Tilsynsmyndigheden skal over for borgere og interesserede bestræbe sig på at beskrive sin myndighedsrolle, herunder de værktøjer myndigheden har til rådighed, og hvordan organisationen i øvrigt opererer.

Den flamske miljøtilsynsmyndighed, Belgien

Den flamske miljøtilsynsmyndighed har defineret følgende værdier, som skal vejlede dets medarbejdere mht. tilsynets fremgangsmåder:

Miljøtilsynsmyndigheden er interesseret i at have loyale, initiativrige og tilfredse medarbejdere, som:

  • hjælper kunderne og giver enkle forklaringer på, hvad de skal gøre,
  • står til rådighed og er åbne,
  • reagerer hurtigt, dynamisk og realistisk på udfordringer,
  • samarbejder på tværs om resultater,
  • altid er et skridt foran på grund af fremsynethed, kreativitet og ekspertise,
  • altid søger at forbedre sig i deres arbejde og er glade for det, de laver,
  • opretholder "sunde miljøreflekser"/en sund økologisk grundholdning.

En miljømyndigheds værdier afspejles i tilgangen til arbejdet og i de nedskrevne retningslinier, som vejleder personalet i den konkrete sagshåndtering. Det er vigtigt, at effekten af påtænkte retningslinier overvejes for at sikre en omkostningseffektiv udnyttelse af ressourcerne. Værktøjer hertil er omtalt i kapitlerne om henholdsvis ledelse og strategi.

Västerås, Sverige

Den tilsynsansvarlige miljømyndighed i Västerås har udarbejdet en miljøpolitik for tilsynets internationale virke:

Miljøtilsynet skal beskytte befolkningens sundhed og miljøet. Vi bidrager til en bæredygtig udvikling gennem vores daglige arbejde. Miljøtilsynet skal internt i organisationen og i forbindelse med tilsyn:

  • Følge og tilpasse sig relevant lovgivning, regler og bekendtgørelser.
  • Så vidt muligt anvende fornyelige ressourcer.
  • Reducere affaldsmængderne via en livscyklustilgang, der opfordrer til genbrug og genanvendelse af papir og andre produkter.
  • Til stadighed tilstræbe ressource- og energibesparelser.
  • Forebygge handlinger, der kan være skadelige for miljøet.
  • Delagtiggøre medarbejderne i miljøarbejdet.
  • Bidrage aktivt til at skabe bevidsthed og forståelse for miljøproblemer.

Politikker omkring håndhævelse udarbejdes typisk af den højeste miljøtilsynsmyndighed på nationalt plan. Den skotske miljøstyrelses håndhævelsespolitik, som ses i tekstboksen nedenfor, afspejler værdierne illustreret i figur 2.

SEPA, Skotland

Målene for Skotlands håndhævelsespolitik er bl.a.:

  • at sikre overholdelse af miljøgodkendelser/tilladelser
  • at sikre en konsekvent tilgang til tilsynsarbejdet for hele SEPA

  • at behandle lovovertrædere ens.

Formålet med håndhævelsen er dels at sikre, at der foretages forebyggende eller afværgende tiltag for at beskytte miljøet, og dels at sikre, at regler og love overholdes.

Vigtige politiske udsagn:

  • SEPA ser under ingen omstændigheder bort fra forsætlige, strafbare eller uagtsomme handlinger af personer, som udøver skade eller er en trussel for miljøet, eller som ignorerer loven.
  • Vedvarende overtrædelser af godkendelsesbetingelser tolereres ikke. Hvis vilkårsovertrædelserne ikke har nogen miljømæssige konsekvenser, bør vilkårene ændres snarere end at tillade fortsat regelbrud.
  • Uden hensyntagen til, hvor tidskrævende og presserende en håndhævelsesreaktion måtte være, skal den være retfærdig, rimelig, registreret og offentlig tilgængelig.
  • Manglende efterlevelse af en advarsel skal føre til en håndhævelsesreaktion
  • Formålet med en håndhævelsesreaktion er at forebygge, afbøde eller afværge skader på miljøet, hvorfor reaktionen bør ske uden forsinkelse, når alle fakta er kendte.

2.4 Gennemgang af mission, vision og værdier

Det er i mange henseender nyttigt med regelmæssig gennemgang og diskussion af miljøadministrationens mission, vision og værdier:

  • det fremmer den fælles forståelse for udsagnene
  • det sikres, at udsagnene stemmer overens med eksisterende politiske, lovmæssige og praktiske forhold
  • det styrker sammenhængen mellem skrevne og uskrevne værdier.

En SWOT-analyse (se kapitel 3.1) kan illustrere, i hvilket omfang det daglige arbejde er målrettet visionen og stemmer overens med de nedskrevne værdier. Ligeledes kan åbne diskussioner i arbejdsgrupper eller med udvalgt personale illustrere dette, se kapitel 7 om kulturen i miljøadministrationer.

2.5 Spørgsmål til refleksion

De følgende spørgsmål er ment som inspiration for lederen, der overvejer at bruge flere kræfter på at formulere mission, vision og værdier for organisationen.

  • Har organisationen en forstået og fælles overordnet mission, som udtrykker dens eksistensberettigelse og rolle i den lokale (og evt. nationale og internationale) sammenhæng?
  • Har organisationen en forstået og fælles vision, som fastlægger overordnede forventninger til, hvad organisationen ønsker at opnå (inden for grænserne af missionen)?
  • Har medarbejderne været involveret i udformningen af mission, vision og værdier?
  • Er mission, vision og værdier meningsfulde, relevante og realistiske?
  • Sørger organisationen for rutinemæssigt at opdatere missionen og visionen, så de afspejler skiftende situationer og prioriteringer?
  • Giver ledelsen i sit daglige arbejde udtryk for organisationens værdier og kerneprincipper?
  • Har organisationen mulighed for at arbejde uafhængigt og uden unødig ekstern indgriben?
  • Har målgruppen for tilsynsmyndighedens tilsynsarbejde, andre interessenter og offentligheden været involveret i formuleringen af mission, vision eller værdier?
  • Er mission, vision og værdier kommunikeret ud til målgruppen for tilsynsarbejdet, andre interessenter og offentligheden - og har organisationen selv stået for denne kommunikation?
  • Holder organisationen øje med, om den lever op til målene i sin vision?

Fodnoter

[7] Fra Englands og Wales' miljøstyrelse.

 



Version 1.0 Februar 2005, © Miljøstyrelsen.