Undersøgelse for Legionella i drikkevand

4 Udvælgelse af vandværker

Der blev udvalgt 27 vandværker med tilhørende ledningsnet til den endelige screening for Legionella. Vandværkerne blev primært udvalgt på baggrund af følgende tre kriterier:

  • Geografisk fordeling i hele Danmark (Bornholm og småøer undtaget af praktiske årsager)
  • Repræsenterende varierende geologiske betingelser, bl.a. hvad angår indhold af fx jern og organisk materiale.
  • Vandværk med mere end 100 brugere

Efterfølgende blev mulighed for at supplere med yderligere vandprøver fra ledningsnettet hørende til otte andre kommunale vandværker.

Figur 2 Danmarkskort med angivelse af de udvalgte vandværkers placering. Stjerne (blå) spot markerer de private vandværker og rund (orange) spot markerer de kommunale vandværker.

Figur 2 Danmarkskort med angivelse af de udvalgte vandværkers placering. Stjerne (blå) spot markerer de private vandværker og rund (orange) spot markerer de kommunale vandværker.

På figur 2 kan placeringen af de i alt 35 vandværker ses. De fleste kommunale vandværker blev udvalgt af Dansk Vand og Spildevand, der bl.a. har kendskab til de geologiske betingelser og dermed til forskellene vandværkerne imellem. De private vandværker blev efter aftale med Foreningen af vandværker i Danmark udvalgt fra deres hjemmeside, www.fvd.dk, på baggrund af geografisk placering samt om vandværket har mere end 100 brugere.

En samlet oversigt over de deltagende vandværker med angivelse af prøvetyper (se også kap. 5) fremgår af bilag C.

Som dokumentation for de varierende geologiske betingelser og dermed variation i vandkvaliteten er der ved en stikprøve fra 18 af de 27 vandværker indhentet oplysninger om de seneste vandresultater. I tabel 6 ses intervallet på ni udvalgte parametre fra disse vandværker, hvilket viser, at det undersøgte vand repræsenterer en stor variation. Parametrene er udvalgt med baggrund i hvilke forhold, der kan være betydende for mikroorganismers generelle vækst. Legionella har fx brug for et vist niveau af jern for at kunne vokse, og det kunne tænkes at de områder, hvor vandet har et større jernindhold, ligeledes har større sandsynlighed for tilstedeværelse eller vækst af Legionella. Jo mere organisk materiale vandet indeholder, jo bedre vækstbetingelser vil man forvente at mikroorganismer har. I bilag D er de enkelte værdier angivet for hvert vandværk.

Tabel 6 Interval på de udvalgte parametre fra en stikprøve fra 18 af de 27 vandværker.

Parameter Interval
Fe, total mg/l <0,005-2,7
Ca, mg/l 46-110
Inddampningsrest, Tørstof mg/l 212-583
NVOC, mg C/l 0,53-4,1
pH 7,2-8,5
Ledningsevne, mS/m 35-100
Coliforme bakterier, cfu/100ml <1
Kimtal 22°C, cfu/ml <1-39
Kimtal 37°C, cfu/ml <1-4

Da vandet stammer fra mange forskellige vandværker, repræsenterer prøverne samtidig en variation i vandbehandling. Vandværkerne blev forespurgt om forhold som beluftning af vand, filtertyper, UV-behandling mv. Svarene viste, at de helt dominerende behandlingtyper er beluftning af vandet, brug af åbne filtre og filtermateriale bestående af sand/grus/sten. UV-behandling, kalktilsætning, Nikkel-rensning og trykfilteranlæg forekommer kun helt sporadisk, mens ca. hvert fjerde vandværk har afblæsningsanlæg til methan.

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.