Undersøgelse for Legionella i drikkevand

7 Resultater

7.1 Forekomst af Legionella i vandværker med tilhørende ledningsnet

7.1 Forekomst af Legionella i vandværker med tilhørende ledningsnet

Direkte syrebehandling af filtre gav ingen fund af Legionella. Det tyder således ikke på, at der er Legionella, der er fanget på filtret og ikke kan vaskes af.

I tabel 7 ses resultaterne fra undersøgelsen af vandværkerne og tilhørende ledningsnet.

Der er ikke fundet Legionella i prøverne fra afgang vandværk. Temperaturen på vand afgang vandværk er under 12°C (oplyst fra vandværkerne).

Prøverne fra ledningsnet er udtaget fra normale tapsteder som er udehaner, prøvehaner, haner i fyrrum og blandingsbatterier hos forskellige forbrugere fx børnehaver og firmaer.

Der er fundet Legionella i 2 af de 37 prøver fra ledningsnettet.

Den ene prøve er udtaget fra en hane, der befinder sig i et varmt fyrrum. Denne prøve kan betragtes som worst case pga. den varme temperatur i rummet, der giver gode vækstbetingelser for Legionella. Der er påvist Legionella spp. (non-pneumophila og ikke mulig at type med kommercielle kits) i niveauet ca. 40 cfu pr. liter. Temperaturen på vandet var 8°C.

Den anden positive prøve er udtaget i et vaskerum i kælder fra et blandingsbatteri, og der er påvist Legionella pneumophila serogruppe 2-14 i niveauet ca. 4 cfu pr. liter. Temperaturen på vandet var 9°C.

Tabel 7 Undersøgelse af vandværkerne og tilhørende ledningsnet for Legionella

Prøvetype Antal prøver analyseret Antal prøver hvor Legionella er påvist
Afgangsvand 27 Ingen
Biofilm 15 Ingen
Filtermateriale 15 Ingen
Ledningsnet 37 2, heraf:
én med ca. 40 cfu/liter og
én med ca. 4 cfu/liter.

Temperaturen på vand fra ledningsnet varierede fra 4 – 16°C.

Der er udtaget opfølgende prøver med prøvevolumenerne 1, 10 og 25 liter fra det ene af de to positive prøvesteder (varmt fyrrum) med henblik på at vurdere forekomsten nærmere. Det lykkedes ikke at udtage en ny prøve fra det andet positive prøvetagningssted (blandingsbatteriet).

Resultaterne fra det varme fyrrum viste fortsat fund af Legionella spp. Denne gang i niveauet ca. 100 cfu/liter (variation fra ca. 4 til ca. 100 cfu) ved udtagning af 10 liter vand. Umiddelbart efter prøven på 10 liter blev udtaget en prøve på 25 liter med henblik på at øge detektionsgrænsen (<2 cfu/liter). I 25 liters prøven blev kun påvist ca. 8 cfu pr. liter. Det lavere fund i 25 liters prøven kan umiddelbart tilskrives det forhold, at prøvetagningshanen og det nærmeste ledningsstykke var blevet gennemskyllet ved udtagning af 10 liters prøven, der indeholder mest biofilm. Der er anvendt forholdsmæssigt lige mange filtre til de to prøvetagninger, så fysisk stressning pga. større prøvevolumen er næppe sandsynligt. Der blev ikke påvist Legionella ved udtagning af 1 liter vand.

Følgefloraen er generelt lav, idet den ligger fra ingen kolonier til 5 atypiske kolonier, der vokser frem på GVPC-agar.

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.