Danmarks udledning af CO2 - indsatsen i perioden 1990-2001 og omkostningerne herved - Hovedrapport

2 Tiltag for reduktion af drivhusgasser

2.1 Energi
2.2 Industri (proces)
2.3 Transport
2.4 Landbrug
2.5 Affald
2.6 Samlet oversigt over tiltag der indgår i opgørelsen af reduktion af drivhusgasser

I dette afsnit præsenteres en kort beskrivelse af de enkelte sektorers udvikling i relation til udledningen af drivhusgasser. Beskrivelserne giver en kort indføring i de historiske initiativer og reguleringer, som har bidraget til reduktion af drivhusgasser. Det redegøres både for tiltag der har haft fortrængning af drivhusgasser som hovedformål og for tiltag som har været indført ud fra andre hensyn, men som har bidraget med en betydelig reduktion af CO2.

Sektoropdelingen følger den opdeling der anbefales anvendt i forbindelse med den internationale rapportering under UNFCCC [3], bortset fra at transport behandles særskilt fra resten af energisektoren. Det betyder at tiltagene er opsplittet på sektorerne Energi, Transport, Industri (proces), Landbrug og Affald. Husholdningerne, som i visse andre sammenhænge angives som en selvstændig kategori, er en del af energisektoren i den her anvendte sektoropdeling.

2.1 Energi

Energiforbruget er den største kilde til emission af drivhusgasser, hovedsageligt CO2 fra afbrænding af fossilt brændsel, men afbrænding fører også til mindre udledninger af andre drivhusgasser (lattergas og metan). I alt udgjorde energisektorens (ekskl. transport) drivhusgasemissioner mere end 60 pct. af de samlede emissioner i Danmark i 2001. Udledninger fra energiproduktion repræsenterede ca. 40 pct., erhvervenes afbrænding af brændsler ca. 12 pct. og husholdningernes afbrænding af brændsler godt 6 pct. Det er også i energisektoren at langt de flest tiltag til begrænsning af CO2 udslippet har været gennemført.

Et af energipolitikkens hovedmål i 1990'erne var at reducere den danske CO2-udledning. I energihandlingsplanen Energi 2000 fra 1990 blev der således lanceret et nationalt mål om at reducere CO2-udledningen med 20 pct. fra 1988 til 2005. Dette mål var baseret på en opgørelsesmetode, hvor der blev korrigeret for CO2-udledning i forbindelse med import og eksport af el. Den herved beregnede CO2-udledning var således et udtryk for, hvor stor en global CO2-belastning energiforbruget i Danmark gav anledning til.

Som opfølgning på denne målsætning blev der igennem 1990'erne fremlagt handleplaner (Energi 2000 fra 1990 og Energi 21 fra 1996) og indført en række reguleringer med henblik på at reducere energisektorens CO2 emissioner. Et af de bærende elementer i energipolitikken var at omlægge el- og fjernevarmeproduktionen fra kul- og oliebaseret produktion til produktion baseret på mere miljøvenlige brændsler som naturgas og vedvarende energi. Endvidere blev der lagt vægt på at øge brændselsudnyttelsen gennem en øget samproduktion af el og varme. Endelig blevet der også gjort en betydelig indsats for at opnå energibesparelser i erhvervsliv, husholdninger og den offentlige sektor.

Reguleringerne gjorde brug af en bred vifte af politiske virkemidler. De omfattede således bl.a. afgifter, tilskud, informationskampagner samt forskellige aftaler og administrative reguleringer.

Hovedindsatsen overfor erhvervslivet har været lagt på reduktion/omlægning af energiforbruget gennem indførelse af CO2 afgifter i 1992 og den grønne afgiftspakke fra 1995. Disse initiativer betød at industriens energiforbrug blev beskattet, hvilket ikke havde været tilfældet tidligere. Provenuet tilbageføres til erhvervslivet, bl.a. gennem tilskud til energibesparelser.

Hovedindsatsen overfor husholdninger har været rettet mod at øge konvertering til kollektive energiforsyningssystemer, dvs. naturgas og fjernvarme. Specielt i forbindelse med skift fra elvarme har der været betydelige reduktioner i CO2 udledninger. Besparelser i slutforbruget har også været søgt fremmet gennem indførelse af en mærkningsordning for bygninger.

I forbindelse med nærværende opgørelse er de analyserede tiltag blevet afgrænset til de tiltag, der har haft CO2 fortrængning som hovedformål, og som tidligere har været analyseret bl.a. i forbindelse med miljøpolitikkens fordele og omkostninger (Finansministeriet, 2001). Det drejer sig om følgende centrale tiltag, som er beskrevet i bilagsrapporten, samt mere uddybende i Energistyrelsen rapport "Energipolitiske tiltags omkostninger og CO2 reduktion", Energistyrelsen 2005) [4]:

  • Tilskud til private vindmøller
  • Elværkernes udbygning med vindmøller
  • Udbygning med decentral kraftvarme
  • Aftale om biomasseanvendelse til elproduktion
  • Tilskud til energibesparelser i erhvervene
  • Tilskud tildækning af CO2-afgift (aftaleordningen)
  • Tilskud til omstilling af ældre boliger til kraftvarme
  • Tilskud til fremme af tilslutning til kulkraftvarme
  • Tilskud til vedvarende energi
  • Mærkning af bygninger; og
  • Ændringer i afgifterne på energiprodukter

Ud over ovenstående tiltag har der været gennemført en række initiativer som også har haft betydelig effekt på Danmarks CO2 udledninger. Disse tiltag har ikke været genstand for en nærmere analyse i forbindelse med denne rapport - enten fordi de ikke har haft reduktion af CO2 udledningerne som hovedformål eller fordi der ikke har foreligget et tilstrækkeligt datamateriale til at kunne foretage en reel vurdering af tiltagets effekter indenfor ressourcerammerne. Det har i anden forbindelse været vurderet, hvor meget disse yderligere tiltag ville bidrage med af CO2 reduktioner i 2008-12. Resultatet af denne vurdering fremgår af nedenstående tabel.

Tabel 2.1 Oversigt over skønnet CO2 reduktion fra "yderligere" energitiltag

Tiltag Overslag over
CO2-reduktion i
2008-12


(mio. tons CO2)
Overslag over CO2-
reduktion i 2008-12
fra 1990'ernes
energipolitik

(mio. tons CO2)
Central kraftvarme (kul-KV) til erstatning af individuel oliefyring 1,8 0
Omstilling af central elproduktion fra kul til naturgas 1,4 1,4
Etablering af øvrig decentral kraftvarme der ikke indgår under tiltag "Udbygning med decentral kraftvarme" (herunder også industriel KV, biogas KV og affalds-KV)1) 2,7 1,2
Separat fjernvarmeproduktion fra biomasse 0,7 0,7
Udnyttelse af industriel overskudsvarme til fjernvarme 0,3 0,1
Separat fjernvarmeproduktion fra affald 0,4 0
Naturgasforsyning til individuel bygningsopvarmning 1,2 0,6
Naturgasforsyning til industriel proces 1,1 0,6
I alt 9,6 4,6

Kilde: Energistyrelsen
Noter: Det er antaget at disse tiltag hovedsageligt er fuldt implementeret og at reduktionen i 2001 svarer til den angivne reduktion for 2008-12.
1) Dette tiltag medfører en forøget udledning af drivhusgassen metan. I overslaget over CO2-reduktionen 2008-12 er der medregnet øget metan svarende til 0,3 mio. ton CO2-ækvivalenter. For overslaget over CO2-reduktion i 2008-12 fra 1990'ernes energipolitik er der medregnet øget metan svarende til 0,1 mio. ton CO2-ækvivalenter

2.2 Industri (proces)

Bidraget fra industrigasser (HFC, PFC og SF6) til Danmarks samlede udledninger drivhusgasser er forholdsvis beskeden (1 pct. i 2001), men der har været en stærk vækst i udledningerne grundet brugen af industrigasser. HFC'er som primært bruges i køleindustrien bidrager mest til de industrielle drivhusgasudledninger. Fra 1990 til 2001 steg udledningen med HFC således fra 0 til 647.000 ton CO2 ækvivalenter. Fremstilling af cement, tegl mv. bidraget desuden med CO2 som afgives fra de anvendte råstoffer.

De vigtigste tiltag rettet mod udledninger fra industrisektoren vedrører tiltag der sigter mod at reducere anvendelsen og dermed udledninger af de såkaldte industrigasser. Disse gasser har et langt højere GWP end CO2; for eksempel giver udledning af et ton SF6 samme drivhuseffekt som 23.900 tons CO2.

I Danmark er der indført 2 reguleringsformer af de industrielle drivhusgasser - afgifter samt forbud [5] mod anvendelse af industrigasser til en længere række af formål.

I forbindelse med finansloven 2001 blev der indført en afgift på anvendelsen af de industrielle drivhusgasser; en afgift der modsvarer den CO2 udledning de enkelte stoffer repræsenterer (stoffets såkaldte Global Warming Potential, GWP). For den mest anvendte HFC, HFC-134a, betyder det med en GWP på 1300 bliver afgiften på 130 kr. pr. kg.

I 2002 blev der indført en Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser som indebar at man efter fra 2006 for en lang række anvendelser ikke må importere, sælge eller anvende nye produkter, der indeholder industrielle drivhusgasser.

Der har ikke hidtil været iværksat tiltag til reduktion af drivhusgasudledninger i forbindelse med industriens øvrige proces-emissioner.

2.3 Transport

Baggrund
Op i gennem 1990'erne steg trafikarbejdet støt nogenlunde i samme takt som den økonomiske vækst (men dog med lavere hastighed). Det betød ikke alene at CO2-udslippet fra transport-sektoren steg, men også at transportsektorens relative andel af det samlede CO2-udslip steg. I dag bidrager den nationale transport med ca. 18 pct. af det samlede danske udslip af drivhusgasser. Således har udviklingen i transportsektorens CO2-udslip en væsentlig betydning for den samlede udvikling i udslippet af drivhusgasser. CO2-udledningen fra brændstof solgt i Danmark til international fly- og skibstransport opgøres årligt, men indgår i overensstemmelse med Klimakonventionen og Kyoto-protokollen ikke i beregningen af Danmarks samlede nationale drivhusgasudledning.

Langt den største del af transportsektorens CO2-udslip kan tilskrives vejtrafikken, som isoleret set står for godt 90 pct. af det samlede CO2-udslip for national transport. Jernbanetransport kan tilskrives ca. 3 pct., mens fly og skibsfart kan tilskrives hhv. ca. 1 pct. og 4 pct.. For transportsektoren i alt stammer ca. 65 pct. fra persontransport, mens de resterende ca. 35 pct. stammer for godstransport.

Målsætninger og handlingsplaner
I begyndelsen af 1990'erne blev der sat mere fokus på reduktion af CO2-udslippet og der blev formuleret målsætninger og udarbejdet handlingsplaner for reduktion af udslippet - også på transportområdet. Fra start var der tale om meget ambitiøse reduktionsmål, men i erkendelse af de store vanskeligheder og omkostninger ved at reducere CO2-udslippet fra transportsektoren blev målsætningerne nedjusteret for denne sektor. I henhold til regeringens klimastrategi, der udkom i marts 2003, er der nu et gennemgående krav om omkostningseffektivitet for reduktion af CO2 på tværs af sektorer. Det betyder, at regeringen ikke længere opererer med sektorspecifikke reduktionskrav. Således heller ikke for transportsektoren.

Øvrige hensyn - miljø og sikkerhed
Trafik giver isoleret set anledning til en række negative sideeffekter ud over at bidrage til drivhuseffekten gennem øget CO2 udslip. Det drejer sig specielt om luftforurening, støj, ulykker samt trængselsproblemer. Det er vigtigt at bemærke, at de forskellige initiativer, der er gennemført på transportområdet typisk er indført for at adressere flere af ovennævnte forhold og kan således ikke kun ses i relation til CO2 udledningerne. Generelt har det stigende trafikarbejde givet anledning til et stigende CO2 udslip, mens den øvrige luftforurening er faldet markant til trods for det stigende trafikarbejde.

Initiativer
Der er gennemført en række overnationale (EU regi) og nationale tiltag, som har medvirket til at reducere CO2-udslippet for transportsektoren.

EU har formuleret en overordnet målsætning om at nå en gennemsnitlig CO2-udledning for nye personbiler på 120 g CO2/km inden 2008 eller senest i 2010. Som et led i at nå denne målsætning har man indgået aftaler med bilindustrierne i Europa, Japan og senest Korea som forpligter industrien til reducere den gennemsnitlige CO2-udledning pr. kørt km. Dette initiativ vurderes at have haft og vil få en betydelig effekt og er desuden implementeret med CO2-reduktion som et af de primære mål.

De nationale miljømotiverede initiativer på transportområdet, som også har indvirket på CO2-udledningen, er som oftest kendetegnet ved at de har sigtet på at begrænse miljøbelastningen generelt. "Omlægning af vægtafgift til grøn ejerafgift" og "øgede brændstofafgifter" vurderes begge at have haft en betydelig effekt og er desuden implementeret med CO2-reduktion som et af de primære mål.

Udover disse to tiltag er der på forskellige områder gennemført en lang række initiativer som direkte eller indirekte har sigtet mod en CO2-begrænsning. Initiativerne er alle kendetegnet ved at være informationskampagner eller tilskuds- og støtteordninger, mens der ikke er iværksat initiativer med brug af direkte regulering i form af krav eller forbud. Den aktuelle effekt af disse initiativer er vanskelig at opgøre og de vurderes ikke isoleret at have bidraget med betydelige CO2-reduktioner. Som følge heraf er disse tiltag ikke særskilt behandlet i nærværende rapport.

2.4 Landbrug

Landbrugsområdet er en betydelig bidragsyder til Danmarks samlede udledning af drivhusgasser. Der er en helt række kilder fra landbruget, som bidrager til udledningen, men de mest betydningsfulde er lattergas fra omsætningen handels- og husdyrgødning i jorden samt metangasudledning fra drøvtyggeres fordøjelsessystem og fra husdyrgødningen. I alt bidrager landbruget i dag med ca. 14 pct. af Danmarks samlede udslip af drivhusgasser målt i CO2-ækvivalenter.

Der har i adskillige år været stor politisk fokus på landbrugets forbrug og udledning af kvælstof og fosfor til vandmiljøet. I slutningen af 80'erne blev der gennemført handlingsplaner [6], som bl.a. havde til formål at reducere landbrugets udledning af næringsstoffer. Disse handlingsplaner blev fulgt af nye initiativer med Handlingsplan for Bæredygtigt landbrug i 1991, Vandmiljøplan II i 1998 og senest en ny husdyrgødningsbekendtgørelse i 2002.

Tilsammen har handlingsplanerne haft betydelig indflydelse på den samlede udledning af drivhusgasser. Ingen af handlingsplanerne er dog gennemført specifikt med henblik på at reducere udledningen af drivhusgasser.

Selvom der for landbrugssektoren ikke er vedtaget specifikke mål for begrænsning af udledningen af drivhusgasser forventes en reduktion på omkring 20-25 pct. af landbrugets udledning af drivhusgasser i forhold til niveauet i 1990. Reduktionen er en konsekvens af allerede vedtagne initiativer, herunder tiltag under Vandmiljøplan II. Effekten af tiltagene under et og vandmiljøplan II isoleret er blevet vurderet og er medtaget i den samlede opgørelse af reduktion af drivhusgasser - også selvom tiltagene ikke har været indført med reduktion af drivhusgasser for øje.

2.5 Affald

Affaldsområdet bidrager til udledning af drivhusgasser primært gennem udledning af metan fra deponeringsanlæg og i begrænset omfang ved forbrænding af affald [7]. I alt bidrager metan fra deponeringsanlæg i dag med ca. 1,7 pct. af Danmarks samlede udslip af drivhusgasser målt i CO2-ækvivalenter.

Affaldsområdet har stor politisk opmærksomhed og de sidste årtier har der været arbejdet målrettet på at begrænse affaldsmængderne og generelt at øge kvaliteten af affaldsbehandling med henblik på at reducere miljøpåvirkningen som helhed. Den nuværende danske affaldsmodel er et resultat af et samspil mellem EU-regler og national regulering. EU-regulering har lagt de overordnede rammer og principper for affaldshåndteringen, mens selve organiseringen af affaldsstrukturen og indarbejdelsen af EU-reglerne i den danske lovgivning er implementeret gennem national lovgivning.

Et af de centrale elementer i den nuværende regulering af affaldsområdet er det såkaldte affaldshierarki, som prioriterer håndtering af affald ved at anbefale at affaldsforebyggelse prioriteres før genanvendelse, som prioriteres før forbrænding som igen prioriteres før deponering. Som udgangspunkt er deponering den metode, der rangerer lavest, fordi den ikke udnytter affaldets ressourcer og fordi den udgør en trussel for miljøet i form af forurening af jord og grundvand. I beslutningen om valg af behandlingsform for de enkelte affaldsfraktioner indgår imidlertid en konkret afvejning af de miljø-, energi- og ressourcemæssige samt økonomiske forhold. Dette kan betyde, at hierarkiet ikke følges slavisk.

Affaldsbehandling er forbundet med en række miljøpåvirkninger udover at bidrage til drivhuseffekten gennem udslip af metan fra deponering. Det drejer sig bl.a. om tab af ressourcer ved bortskaffelse, ressourceforbrug ved behandling og emissioner fra affaldsforbrænding og deponering mm. De fleste initiativer der er gennemført på affaldsområdet er typisk indført for samlet set at adressere disse forhold og der er ikke gennemført tiltag, som alene har haft til formål at reducere udledningen af drivhusgasser. Der kan imidlertid alligevel fremhæves tiltag, hvor reduktion af udslip af drivhusgasser har været en væsentlig årsag til regulering. De to væsentligste initiativer som har medvirket til at reducere metan-udslippet fra affaldsområdet er [8]:

  • Anlægstilskud til etablering af nye anlæg til opsamling af deponigas.
  • Aftale mellem Miljøministeren og Kommunernes Landsforening, Københavns og Frederiksberg Kommuner om stop for deponering af forbrændingsegnet affald.

Indvinding af metan fra deponeringsanlæg er ikke nogen ny teknologi. Indvinding blev således allerede anvendt i begrænset omfang før år 1990. Op i gennem 90'erne er der imidlertid ydet statsligt tilskud til anlægsomkostninger for anlæg til opsamling af metan på gamle deponeringsanlæg med henblik på afbrænding og eventuelt elproduktion.

Metanudvikling på deponeringsanlæg kommer fra den bioorganiske proces, som opstår i den organiske del af det deponerede affald. Ved indvinding af metan opnår man, at denne drivhusgas ikke udledes i atmosfæren. Desuden kan den indvundne metan anvendes til energiproduktion, hvorved man yderligere sparer CO2-udslip fra de fossile brændsler som metanen erstatter.

I 1997 indførtes et stop for deponering af alt forbrændingsegnet affald, hvorved affald blev flyttet fra deponering til forbrænding. Dette har dels betydet at energien i affaldet er blevet udnyttet direkte og dels betydet af de organiske fraktioner ikke længere havner på deponeringsanlæg. Som en konsekvens heraf er produktionen og dermed udledning af metan fra deponeringsanlæggene reduceret.

2.6 Samlet oversigt over tiltag der indgår i opgørelsen af reduktion af drivhusgasser

Nedenstående tabel giver en oversigt over de tiltag, som indgår i opgørelsen over reduktion af drivhusgasser.

Tabel 2.2 Oversigt over tiltag der indgår i opgørelsen af reduktion af drivhusgasser - tiltag indført efter 1990

Sektor Navn på tiltaget Beskrivelse af tiltaget
Energi Tilskud til private vindmøller Der blev givet et offentligt elproduktionstilskud (27 øre/kWh). Blev i 1999 blev ændret til gunstige afregningsregler (finansieret gennem elprisen) for vindmøllestrøm.
Krav om elværkernes udbygning med vindmøller Elværkerne blev pålagt at installere en vis mængede vindkraftanlæg til lands og til vands. Der blev frem til 1999 givet et offentligt produktionstilskud på 10 øre/kWh for strøm fra elværksejede vindmøller.
Udbygning med decentral kraftvarme Samproduktion af el og varme foregår primært på de centrale værker, men op gennem 1990'erne er der sket en betydelig udbygning med decentral kraftvarme, bl.a. ved ombygning af fjernvarmeværker. Incitamenter i form af aftagepligt/treledstarif, elproduktionstilskud mm.
Aftale om biomasseanvendelse til elproduktion Pålæg til store kraftværker om anvendelse af en vis mængde biomasse (halm og træflis). Der bliver i form af elproduktionstilskud ydet støtte på 10 øre/kWh til biomassebaseret kraftvarmeproduktion på centrale elværksejede værker.
Tilskud til energibesparelser i erhvervene Der blev givet tilskud til investeringer i energieffektiv teknologi, etablering af industriel kraftvarme, udviklings-, forsøgs- og demonstrationsprojekter, rådgivning af virksomhederne samt information mv.
Tilskud til dækning af CO2 afgift (aftaleordningen) En energiaftale, typisk på tung proces, giver en reduktion i CO2-afgiften på 22 pct.-point. Indebærer bl.a. certificeret energiledelse, særlige undersøgelser af de centrale kerneprocesser og gennemførelse af projekter med en tilbagebetalingstid på under fire år.
Tilskud til omstilling af ældre boliger til kraftvarme Fremmede tilslutning til fjernvarme for ældre boliger (opført før 1950) uden centralvarme. Tilskuddet var til installation af centralvarme- og varmtvandsanlæg, samt til tilslutningsanlæg, teknisk rådgivning, administration mv.
Tilskud til fremme af tilslutning til kulkraftvarme Tilskuddet tilskyndede til skift fra oliefyr til fjernvarme i områder med forsyning af kulbaseret kraftvarme.
Tilskud til vedvarende energi Tilskud til solvarme-, varmepumpe- og biomassefyrede kedelanlæg (træpillefyr), til erstatning af andre opvarmningsformer i husholdningerne.
Mærkning af bygninger For huse udarbejdes der ved salg af huset et energimærke med anbefalinger til køberen om rentable energibesparende foranstaltninger. I større bygninger etableres energiledelsesordning med årlig gennemgang af bygningen.
Ændringer i afgifterne på energiprodukter CO2 afgiften blev indført i 1993. Energiafgifterne steg på el og kul som følge af afgiftspakken fra 1994 (implementeret i perioden 1995-99) og energiafgifterne steg yderligere som følge af pinsepakken fra 1998.
Yderligere energitiltag Der er gennemført en række initiativer, der har haft betydelig effekt på Danmarks CO2 udledninger, som ikke har været genstand for en nærmere analyse i forbindelse med denne rapport Det har i anden forbindelse været vurderet, hvor meget disse yderligere tiltag ville bidrage med af CO2 reduktioner i 2008-12. En oversigt overtiltagene findes i Tabel 2.1.
Industri Afgifter på og regulering af brugen af industrigasser Afgifter på industrigasser og forbud mod anvendelsen af industrigasser til visse formål.
Transport Øgede brændstofafgifter Stigninger i afgifterne på benzin og diesel i perioden 1990-2001.
Diverse tiltag til forbedring af bilparkens energieffektivitet Frivillig aftale mellem EU kommissionen og bilindustrien om forbedring af personbilers energieffektivitet. Omlægning af vægtafgiften på nye personbiler til en grøn ejerafgift pr. 1. juli 1997.
Landbrug Handlingsplaner på landbrugsområdet Vandmiljøplan II og øvrige handlingsplaner på landbrugsområdet har gennem reduktion i brugen af gødning anledning givet anledning til reduktion i emissionen af lattergas (N2O)
Affald Opsamling af metan fra lossepladser Tilskud til etablering af anlæg, samt fra 2001 påbud om etablering af metanopsamling
Stop for deponering af forbrændingsegnet affald En administrativ regulering i form af et forbud mod deponering af forbrændingsegnet affald pr. 1. januar 1997

I det følgende kapitel opgøres CO2-reduktionen som tiltagene vurderes at have givet anledning til. I det efterfølgende kapitel præsenteres de samfundsmæssige omkostninger ved reduktion af CO2 udledninger opgjort for de enkelte tiltag. For nogle af tiltagene er de samfundsmæssige omkostninger ikke opgjort. Det drejer sig om:

  • Handlingsplaner på landbrugsområdet
  • Aftale med bilindustrien om forbedring af energieffektiviteten
  • Opsamling af metan fra lossepladser
  • Stop for deponering af forbrændingsegnet affald
  • De "yderligere" energitiltag

For " Handlingsplaner på landbrugsområdet" har andre effekter end reduktion af drivhusgasser været afgørende for reguleringen. Derfor kan omkostningerne for tiltaget ikke tilskrives reduktion af drivhusgasser, men bør snareres tilskrives andre miljøforbedringer, som det ikke er muligt direkte at værdisætte. For de øvrige tiltag har det ikke været muligt indenfor rammer af dette projekt at etablere forsvarlige estimater for omkostningerne ved tiltagene.


Fodnoter

[3] United Nations Framework Convention on Climate Change. UNFCCC, 2000: UNFCCC guidelines on reporting and review, FCCC/CP/1999/7, 2000. http://unfccc.int/resource/docs/cop5/07.pdf

[4] Tiltaget "Elvarmekonvertering" har indgået i tidligere beregninger, men er ikke medtaget i nærværende analyse.

[5] EU Kommissionen fremlagde i august 2003 et forslag til forordning om de såkaldte f-gasser. Dette forslag har kun forbud mod meget små anvendelser, men koncentrerer sig i stedet om at få uddannelse og tilsyn på plads i hele EU; forhold som der har været krav om i Danmark siden 1950. Danmark kæmper i den forbindelse på at få lov til at beholde de danske forbud, der er en vigtig del af Danmarks bestræbelser på at opfylde vores forpligtigelse i henhold til Kyoto-protokollen. "

[6] NPO-handlingsplanen (NPO, 1986) og Vandmiljøplan I (VMP I, 1987)

[7] Ved forbrænding omdannes affaldets kulstofindhold til CO2. Hovedparten af kulstofindholdet foreligger imidlertid som biomasse. CO2-udledningen fra det fossile kulstofindhold (hovedsagligt plast, som udgør ca. 6 pct. af affaldet) medregnes under energi-sektoren, da der sker energiudnyttelse i forbindelse med affaldsforbrænding i Danmark.

[8] Afgifter på deponering af affald har også haft en betydning frem til 1999, hvor det totale forbud mod deponering af forbrændingsegnet affald trådte i kraft. Effekten vurderes imidlertid at være beskeden.

 



Version 1.0 April 2005, © Miljøstyrelsen.