Miljøhensyn ved udvikling af fødevareprodukter

Bilag D

Bilag D - Miljøcheckliste

Miljø checkliste
Projektnavn og nummer:  
Udarbejdet af:  
Kvalitetssikret af:  
  Ikke vurderet Vurderet Baggrundsmateriale anvendt ved vurdering Er der behov for handling? Ja/nej Ansvarlig for handling
1. Emballage          
2. Spild          
3. Vandforbrug          
4. Energiforbrug          
5. Rengørings-kemikalier          
6. Arbejdspladsens
indretning
         
7. Andet          
Reference til basisprodukt med MKB eller miljøcheckliste  

Udgangspunktet for udformningen af denne miljøcheckliste har været den svenske miljøkonsekvensbeskrivelse. Det skyldes, at projektgruppen mener at den i hovedtræk har en god struktur og behandler en række væsentlige miljøtemaer.

6 ud af de 12 temaer der behandles i den svenske miljøkonsekvensbeskrivelse er således medtaget i denne miljøcheckliste. Kriteriet for at medtage temaer i denne miljøcheckliste har været, at der er tale om væsentlige miljøforhold i et Arla produkts livscyklus, som man i produktudviklingsprocessen kan gøre noget ved. Fra afsnit 2.1 ved vi at der er tale om emballage og forhold relateret til forarbejdningen på mejeriet: spild, energi og vandforbrug.

Kemikalier og arbejdsmiljø har ofte ikke været inddraget med den reelle effekt de har, i de livscyklusanalyser, der er blevet udarbejdet for Arla produkter. Det skyldes, at man ikke har kendt de reelle øko- og human toksiske effekter af kemikalierne eller har kunnet opgøre de reelle arbejdsmiljømæssige effekter. Da disse to forhold parallelt hermed har et stort fokus i Arla regi, vurderes det som relevant at disse to forhold medtages på miljøchecklisten.

Baggrunden for punktet "Andet" er, at yderligere forhold der skønnes relevante at vurdere i miljømæssig henseende, kan medtages.

Endelig er punktet "Referencer til basisprodukt med MKB(miljøkonsekvensbeskrivelse) eller checkliste" tilføjet, da det vurderes som relevant, at det linkes til lignende produkter. Her vil man evt. kunne finde en dokumentation, som ikke eksisterer for dette produkt.

 



Version 1.0 August 2005, © Miljøstyrelsen.