Miljøhensyn ved udvikling af fødevareprodukter

Sammenfatning og konklusioner

Gennem det sidste år har Arla Foods i samarbejde med COWI A/S arbejdet med at integrere miljø i deres produktudvikling. På baggrund af en analyse af Arla Foods produktudviklingsforløb og af muligheder for at integrere værdiskabende miljøhensyn, er der udarbejdet en handlingsplan. Implementeringen af handlingsplanen forventer Arla Foods vil bevirke, at bl.a produktudviklerne bedre kan vurdere produkternes miljøbelastning. Der er i projektet foreslået simple værktøjer til at vurderer elementer af produkters miljøbelastning.

Baggrund og formål

Projektet blev initieret af en intern spørgeskemaundersøgelse i Arla Foods. Den viste bl.a., at miljøovervejelser ikke systematisk inddrages som et naturlig parameter i produktudviklingen. Samtidig arbejder en del af koncernen med en model til miljøkonsekvensbeskrivelse, hvor man var usikker på om denne var egnet til effektivt og værdiskabende at integrere miljøhensyn i produktudviklingen.

Formålet med projektet blev derfor at vurdere, hvorledes miljøhensynet kunne integreres i den eksisterende produktudviklingsproces - uden at blive en hæmsko og en unødig tids- og ressourcerøver i denne sammenhæng.

Dette skulle ske med det overordnede mål at skabe:

  • bæredygtige og etiske forsvarlige produkter og derved også mindre miljøbelastende produkter
  • understøtte et eventuelt markedstræk baseret på produktets miljøprofil
  • risikominimering ved dokumentation af produktets miljøprofil i forhold til kundernes og forbrugernes forventninger
  • minimering og forebyggelse af driftsomkostninger ved at gennemtænke produktets sammensætning og produktionens indretning.
Projektet

Indledningsvist blev projektet afgrænset til en analyse af erfaringerne primært inden for Arla Foods Sverige (AFS) og Arla Foods Danmark (AFD). Dette betød, at der blev fokuseret på konsumprodukter som mælk, yoghurt, fløde, saucer og desserter, men ikke oste- og pulverprodukter.

På baggrund af denne afgrænsning blev kortlægningsforløbet i projektet påbegyndt. Ved at gennemgå Arla Foods' skriftlige dokumentation af mål, politikker etc. samt deres håndbog for produktudvikling "Stage Gate-modellen" blev der gjort status over Arla Foods' formelle håndtering af miljø generelt og integration af miljø i produktudviklingen pt. Denne kortlægning synliggjorde, at der var et gab mellem Arla Foods' produktorienterede miljøpolitik og de produktionsorienterede miljømålsætninger, som var opstillet.

Konklusionen er, at der er behov for at opstille nogle produkt-orienterede mål for de miljøforhold, der er væsentlige og værdiskabende for Arla Foods. De indebar at der stilles krav til: mælkeleverandører, som kan påvirke miljøbelastningen på gården; leverandørerne af kemikalier, som kan påvirke miljøbelastningen af kemikalierne; leverandører af maskiner, som kan påvirke arbejdsmiljøbelastningen i forbindelse med brug af maskinerne og leverandører af emballage, som kan påvirke miljøbelastningen af emballagerne, der anvendes.

Der er endvidere identificeret forskellige værktøjer Arla Foods allerede anvender i forbindelse med produktudviklingen på nogle markedsområder: Miljøkonsekvensbeskrivelse, varekalkulationer og livscyklusscreening af emballager.

Udover denne kortlægning blev der gennemført en interviewundersøgelse af udvalgte medarbejdere på forskellige dele af organisationen i Arla Foods Danmark og Sverige. Interviewene gav et billede af medarbejdernes holdninger til og erfaringer med integration af miljø i produktudviklingen.

På baggrund af kortlægnings- og interviewundersøgelsen blev der udarbejdet en SWOT-analyse. Herved identificeredes, hvilke styrker og svagheder samt muligheder og trusler, der lå i den eksisterende måde Arla Foods håndterede integration af miljø i produktudviklingen. Essensen i analysen var, at der var behov for yderligere forankring samt supplerende viden og spredning af den produktorienterede miljøindsats i Arla Foods.

De konkrete indsatsområder, der skulle til for at imødegå disse forhold, blev diskuteret og en del af dem blev herefter udvalgt til at indgå i den handlingsplan, som afslutningsvist blev udarbejdet.

Projektresultater

Handlingsplanen, der er udarbejdet, er i princippet opdelt i to spor:

  • Integrering af miljøhensyn i produktudviklingen.
    Innovation har planlagt en opdatering af produktudviklingsmanualen – ”R&D Project Checklist”. I forbindelse med integrering af miljøhensyn foreslås det, at der gennemføres følgende aktiviteter:

    Innovation, Marketing og Koncernmiljø udformer ”spørgsmål”, som kan anvendes til afdækning af miljømæssige risici.

    Koncernmiljø, Innovation, Marketing og Produktion udarbejder en endelig Miljøcheckliste, der kan indgå i den opdaterede produktudviklingsmanual.

    I forbindelse med frigivelsen af den opdaterede produktudviklingsmanual foreslås det, at Koncernmiljø udarbejder og gennemfører et ”informations- og uddannelsesprogram” vedrørende værdiskabelse i forbindelse med integrering af miljøhensyn i produktudviklingen.
  • Produktorienterede Koncernmiljømål
    Med henblik på at understøtte produktorienteringen i Arla Foods' miljøarbejde foreslås det i første omgang, at gennemføre en nøjere afklaring af værdien ved at opstille koncernmiljømål rettet mod leverandørerne:

    Koncernmiljø, Div. Medlemmer og Marketing afklarer værdien af at fastsætte produktorienterede miljømål i forhold til mælkeleverandørerne.

    Koncernmiljø, Innovation og Marketing afklarer værdien af at fastsætte produktorienterede krav på emballageområdet.

    Koncernmiljø og Globalt Indkøb afklarer værdien af at fastsætte generelle leverandørkrav.

Det forventes at implementeringen af handlingsplanen kan igangsættes primo 2005.

 



Version 1.0 August 2005, © Miljøstyrelsen.