Pesticider i dansk grundvand - Grumo- og boringskontroldata

2 Gennemgang og sortering af data

2.1 Datagrundlag

Datamaterialet er meget forskelligartet i de forskellige regioner af landet. I nogle områder er datatætheden langt større end i andre, idet GRUMO-boringernes placering ikke er ligeligt fordelt over landet. De enkelte grundvandsovervågningsoplande er dog placeret repræsentativt i forhold til geologi og geokemiske forhold i grundvandsmagasinerne i Danmark. På figur 2.1 ses placeringen af GRUMO-boringer.

Figur 2.1. Placering af GRUMO-boringer

Figur 2.1. Placering af GRUMO-boringer.

For BK gælder det, at der fra nogle vandværker forefindes systematiske analyser for pesticider hvert år, mens andre vandværker kun har få analyser. Hele landet er dog godt dækket ind m.h.t. analyserede boringer, se figur 2.2. Af figuren fremgår dog, at boringerne i høj grad er mere koncentreret omkring de større byer.

Figur 2.2. Placering af vandværksboringer (BK)

Figur 2.2. Placering af vandværksboringer (BK).

Data fra GRUMO og BK for perioden 1993-2000 er anvendt i projektet. Pesticid analyser gennemført i 1990-92 er udeladt p.g.a. usikkerhed om analysekvaliteten for nogle af analyseparametrene i programmets startfase. I perioden 1993-1998 er der primært fokuseret på de 8 GRUMO-pesticider. For1999 og 2000 er der fokuseret bredere, idet der for denne periode i langt højere grad eksisterer data for flere pesticider og nedbrydningsprodukter heraf. I dette projekt er der ikke skelnet mellem pesticider og nedbrydningsprodukter, som stammer fra midler i brug og udfasede midler. Da der kun er gennemført relativt få analyser af f.eks. minimidler, og fordi der ikke findes nogle påvisninger af stofferne i datasættet, er disse fravalgt.

Antallet af analyser varierer for de forskellige pesticider, men generelt findes der i GRUMO ca. 2.500-5.600 analyser for de her undersøgte pesticider, hvilket omfatter ca. 800-1.100 indtag (filtre). I BK findes ca. 5.600-10.600 analyser for de undersøgte pesticider, svarende til ca. 4.000-6.000 undersøgte filtre. Analyser for hovedkomponenterne som nitrat, jern osv. er ikke altid udført i vandprøver udtaget samtidig med de vandprøver, der er analyseret for pesticider. Dette kan vanskeliggøre tolkningen af data, da både tilstedeværelse af pesticider og redoxforhold kan variere mellem prøvetagningerne.

2.2 Dataudtræk

Det indledende arbejde i dette projekt har bestået i en systematisk gennemgang/sortering af data. For GRUMO og BK- data) er der opbygget to selvstændige databaser. Herfra er der foretaget en række udtræk, hvorfra det har været muligt at kombinere pesticidanalyser med analyser for hovedkomponenter (f.eks. ilt, nitrat og sulfat) samt boringsoplysninger som filterdybder, magasintype og geologi. For pesticiderne er der derudover udarbejdet udtræk, som dels beskriver enkeltkomponenterne, og dels opdeler pesticiderne i grupper. Følgende udtræk for grupper er udført:

  • Phenoxysyrer og nedbrydningsprodukter
  • Triaziner og nedbrydningdprodukter
  • Dichlobenil og nedbrydningsprodukter (specielt BAM)
  • Glyphosat og AMPA
  • Gule midler (DNOC, Dinoseb)
  • Andre: Isoproturon, Bentazon

Til brug for udarbejdelsen af redox-specifikke plots samt den statistiske gennemgang af de enkelte pesticider er der desuden lavet en opdeling mellem filtre, hvori det enkelte pesticid er påvist ("Fund") og filtre, hvor det ikke er påvist ("Ikke Fund"). "Ikke Fund" er her defineret som filtre, hvor der aldrig har været påvist det enkelte pesticid over detektionsgrænsen, typisk 0,01 μg/l. Et filter med f.eks. ni analyseværdier på <0,01 samt en enkelt påvisning medtages således som "Fund", idet det her ikke kan afvises, at filteret har været påvirket. Det kan her ikke afgøres, om der er tale om en kortvarig påvirkning af filteret eller en falsk positiv.

Projektet er koncentreret om grupperne phenoxysyrer og nedbrydningsprodukter, Triaziner og nedbrydningsprodukter, samt Dichlobenil og nedbrydningsprodukter, da der for disse grupper findes et relativt stort antal analyser og antal fund. For Grupperne "Glyphosat og AMPA" samt "Gule midler" findes der relativt få fund (< 2 % af de analyserede filtre) mens der for gruppen "Andre" findes langt færre antal analyser end for de øvrige grupper. For de tre sidstnævnte grupper har en statistisk sammenligning mellem "Fund" og "Ikke Fund" derfor ikke været mulig.

Det været forsøgt at indhente data fra landovervågningssystemet (LOOP) med henblik på at vurdere arealanvendelsens indflydelse på fund af pesticider har. Det har imidlertid ikke været muligt at få data vedr. arealanvendelse og pesticidforbrug for LOOP-områderne. For det første findes alle data ikke digitalt og for det andet skifter marker ofte størrelse og marknumre, hvilket ikke findes oplyst digitalt. Arealanvendelsens indflydelse på fund af pesticider er derfor ikke nærmere behandlet i denne rapport.

2.3 Bearbejdning af data

Følgende hovedpunkter er gennemgået for de eksisterende data fra GRUMO og BK (punkterne er uddybet i de enkelte kapitler):

  • Systematisk gennemgang/sortering af datamateriale
  • Udarbejdelse af redox-specifikke plot
  • Statistisk bearbejdning af data
  • Modelkørsler

 



Version 1.0 September 2005, © Miljøstyrelsen.