Miljø- og sundhedsvurdering af kemiske stoffer i industrielle og institutionsanvendte rengøringsmidler

1 Indledning

Denne rapport sammenfatter resultaterne af kortlægningen af miljø- og sundhedsmæssigt relevante råvarer og indholdsstoffer, der anvendes i industrielle og institutionsanvendte rengøringsmidler (I&I rengøringsmidler). Rapporten er et supplement til SPT's Kemidatabase, som indeholder miljø- og sundhedsvurderinger af branchens råvarer/indholdsstoffer. Således gives her en mere uddybende beskrivelse af de data, der ligger i SPT's Kemidatabase, med fokus på indholdsstoffer, der vurderes at være særligt problematiske for miljø og/eller sundhed, og hvortil der enten bør søges alternativer eller fremskaffes et mere fyldestgørende datagrundlag. Referencerne for de miljø- og sundhedsdata, der ligger til grund for beskrivelsen af I&I branchens stoffer, er angivet i databasen.

Information om relevante indholdsstoffer og deres anvendelse blev leveret af de deltagende virksomheder fra I&I branchen. De kortlagte indholdsstoffer indgår i produkter, der kan placeres i følgende 10 hovedgrupper (tabel 1.1).

Tabel 1.1 Produktkategorier anvendt i I&I sektoren

Produkter til industri Produkter til institutioner
1 Specialprodukter til fødevareindustrien 6 Universal- og grundrengøring
2 Specialprodukter til landbrug 7 Sanitetsrengøring
3 Produkter til transport og affedtning 8 Gulvprodukter
4 Maskinelle opvaskemidler 9 Gulvpolish
5 Vaskemidler 10 Personlig hygiejne og desinfektion

SPT har i samarbejde med DHI og DTC udarbejdet en oversigt over relevante indholdsstoffer med fokus på tensider og biocider (konserveringsmidler). En række andre indholdsstoffer blev grupperet under fællesbetegnelsen ”andre stoffer”. Oversigten, som bl.a. indeholder informationer om indholdsstoffernes/råvarernes kemiske navn, klassificering og miljødata, udgør grundlaget for databasen, som vil blive formidlet til I&I branchens virksomheder i form af en CD-ROM inden udgangen af 2003.

Databasen benytter et prioriteringssystem, som tildeler branchens indholdsstoffer henholdsvis en miljø- og en sundhedsscore alt efter stoffernes iboende egenskaber. De metoder, der ligger til grund for miljø- og sundhedsvurderingen af stofferne, er beskrevet i kapitel 2. På baggrund af miljø- og sundhedsvurderingen af indholdsstofferne tegnes der i kapitel 3 en generel miljø- og sundhedsprofil af branchens stoffer. I kapitel 4-6 bliver de enkelte stofgrupper (tensider, biocider, andre stoffer) gennemgået med særligt fokus på stoffer med uønskede miljø- og/eller sundhedseffekter. Kapitel 7 beskriver båndsmøremidler og gulvpolish, der er udpeget som prioriterede produkttyper. På baggrund af miljø- og sundhedsvurderingen af de anvendte indholdsstoffer gives der i kapitel 8 en sammenfatning af de stoffer og stofgrupper, der vurderes at være særligt problematiske. Der er i kapitel 8 blevet udarbejdet en liste over kritiske indholdsstoffer, som anses for at være relevante substitutionsemner. Denne liste vil fungere som afsæt for tillægsprojektet ”Substitution af kritiske råvarer og udvikling af miljøvenlige produkter”, som udføres i 2003-2004.

Læs mere om databasen på www.spt.dk, hvor den også kan rekvireres.

 



Version 1.0 November 2005, © Miljøstyrelsen.