Miljø- og sundhedsvurdering af kemiske stoffer i industrielle og institutionsanvendte rengøringsmidler

3 Generel beskrivelse af branchens stoffer

De 10 medlemsvirksomheder har indrapporteret ca. 275 indholdsstoffer, hvoraf den overvejende del kan karakteriseres som tensider (ca. 65%) eller biocider (ca. 15%). De resterende stoffer (ca. 20%) udgøres af f.eks. pH-regulatorer, opløsningsmidler og kompleksbindere og er grupperet under fællesbetegnelsen ”andre stoffer”. Stofferne er blevet indrapporteret i to faser. Dels i forbindelse med forprojektet ”Identifikation af miljø- og arbejdsmiljømæssige problemstillinger med relation til rengøringsmidler, der anvendes i industrivirksomheder og institutioner” (2000) og dels i løbet af det nuværende brancheprojekt (2001-2003). Som følge af den løbende udvikling af branchens produkter vil nogle af de indrapporterede stoffer ikke længere være i anvendelse når brancheprojektet afsluttes ultimo 2003. De indrapportede stoffer forventes dog at give et realistisk overblik over især de tensider og biocider der anvendes i branchens produkter. De indrapporterede stoffer betegnes i det følgende som ”branchens stoffer”, selvom stofpuljen ikke omfatter samtlige stoffer, der anvendes i branchen. I figur 3.1 ses, hvordan de indrapporterede stoffer er fordelt på de forskellige typer tensider, biocider og ”andre stoffer”.

Figur 3.1 Fordeling af stoffer på stoffunktion

Figur 3.1 Fordeling af stoffer på stoffunktion

3.1 Miljøprofil

Af de ca. 275 indrapporterede stoffer er knap 250 stoffer blevet vurderet for miljøeffekter. For de øvrige stoffer forelå ingen data, eller datagrundlaget var utilstrækkeligt til at foretage miljøvurdering. I figur 3.2 ses, hvorledes stofferne fordeler sig med hensyn til miljøscore fra 1-5.

Figur 3.2 Fordeling af stoffer på miljøscore 1-5

Figur 3.2 Fordeling af stoffer på miljøscore 1-5

Som vist i figur 3.2 opnår ca. 51% af de indrapporterede stoffer en miljøscore på 1 og vurderes ikke at være skadelige for vandmiljøet.

Ca. 19% af stofferne tildeles miljøscore 2 og er karakteriseret som værende meget giftige over for vandlevende organismer. Stoffer med miljøscore 2 forventes at nedbrydes hurtigt i miljøet og har ikke potentiale for bioakkumulering i vandlevende organismer. I forbindelse med substitutionsbetragtninger må stoffer med miljøscore 2 betragtes som værende ”mindre problematiske” grundet deres korte opholdstid i miljøet. Hovedparten af stofferne vil nedbrydes i renseanlæg, hvorfor koncentrationen i miljøet estimeres at være lav. Hvis man summerer andelen af branchens stoffer, der opnår miljøscore 1 og 2, fremgår det, at ca. to tredjedel (65%) af de indrapporterede stoffer kan anses for at være ufarlige eller at have lav farlighed for vandmiljøet.

Ca. 1% af de indrapporterede stoffer opnår en miljøscore på 3.

Ca. 7% og 11% af branchens stoffer opnår henholdsvis miljøscore 4 og 5. Fælles for stoffer med miljøscore 3, 4 og 5 er, at de er svært bionedbrydelige og/eller potentielt bioakkumulerbare. Stoffer med miljøscore 3 har en moderat giftighed og betegnes som værende skadelige for vandlevende organismer. Stoffer med miljøscore 4 og 5 betegnes som værende henholdsvis giftige og meget giftige over for vandlevende organismer. Med tanke på substitution vil især stoffer med miljøscore 4 og 5 være i fokus grundet deres høje giftighed kombineret med risiko for langtidseffekter i miljøet som følge af ufuldstændig nedbrydning og/eller potentiale for at ophobe sig i levende organismer. Navnligt de stoffer, der er svært bionedbrydelige, skaber grund til bekymring, da disse stoffer potentielt kan persistere i miljøet og udøve effekter på levende organismer.

For de resterende ca. 11% af stofferne har datamaterialet været utilstrækkeligt til at foretage miljøvurdering (angivet som ND for ”no data” i figur 3.2). I en række tilfælde har stoffernes kemiske sammensætning ikke kunne oplyses fra leverandørernes side, da det betragtes som fortrolig information. I andre tilfælde har der ikke kunnet fremskaffes tilstrækkelige eller pålidelige data.

3.2 Sundhedsprofil

Af de ca. 275 indrapporterede stoffer er ca. 219 stoffer blevet vurderet for sundhedseffekter. For de øvrige stoffer forelå ingen data, eller datagrundlaget var enten manglende eller utilstrækkeligt. I figur 3.3 ses, hvorledes stofferne fordeler sig med hensyn til sundhedsscore fra 1-5. Bemærk at sundhedsscore 3 er opdelt i undergrupperne 3a-c for tensider (se afsnit 2.2). For de øvrige stoffer anvendes ingen opdeling af score 3.

Figur 3.3 Fordeling af stoffer på sundhedsscore 1-5 (score 3 for tensider: hvid = 3a, stribet = 3b, sort= 3c; for øvrige stoffer: 3 = blå)

Figur 3.3 Fordeling af stoffer på sundhedsscore 1-5 (score 3 for tensider: hvid = 3a, stribet = 3b, sort= 3c; for øvrige stoffer: 3 = blå)

Som vist i figur 3.2 er ca. 16% af branchens stoffer tildelt sundhedsscoren 1, dvs. vurderet som ikke potentielt farlige hvad angår sundhedseffekter.

Ca. 12% af branchens stoffer er tildelt sundhedsscoren 2. Stofferne i denne gruppe er typisk akut sundhedskadelige eller irriterende ved kontakt med huden eller øjnene. Disse effekter er reversible dvs. skader, der kan genoprettes. Samtidig er der tale om effekter, som man kan beskyttes imod, f.eks. ved at anvende handsker eller beskyttelsesbriller. Stoffer, der er tildelt sundhedsscore 2, betragtes derfor som ”mindre problematiske”. Når man lægger stoffer med tildelt sundhedsscore 1 og sundhedsscore 2 sammen, finder man, at ca. 28% af de indrapporterede stoffer vurderes som mindre problematiske.

Ca. 47% af branchens stoffer er tildelt sundhedscore 3. De fleste stoffer i denne gruppe er tensider (32% af alle stoffer). Tensiderne er som beskrevet i afsnit 2.2 yderligere splittet op i underklasserne 3a, 3b og 3c.

De fleste tensider er tildelt sundhedsscoren 3a (22% af alle stoffer). Tensider med sundhedsscoren 3a er alle stærke øjenirritanter (R41). Nogle af disse stoffer er også akut farlige ved indtagelse (R22).

Tensider med tildelt sundhedscore 3b udgør med 15% (af alle stoffer) det næststørste antal stoffer med sundhedsscore 3. Tensiderne i denne er gruppe både stærke øjenirritanter (R41) og hudirritanter (R38).

Stoffer med sundhedsscore 3c er de potentielt mest problematiske stoffer inden for sundhedsscore 3. Disse stoffer, der er ætsende (R34), udgør 5% af alle stoffer. Når man skal vælge tensid til sit produkt skal man gå efter stoffer med sundhedsscore 1, 2, 3a eller 3b.

De 4% af stofferne, som er tildelt sundhedsscore 3 uden bogstav, er ikke tensider.

Ca. 6 % af de indrapporterede stoffer er tildelt sundhedsscore 4 (4%) eller 5 (2%). Stoffer med sundhedsscore 4 og 5 bør betragtes som mulige kandidater for substitution. Sundhedsscore 4 og 5 er repræsenteret af stoffer med potentiale for at påvirke mennesker med irreversible effekter, dvs. skader som kroppen ikke umiddelbart kan reparere. CMR-stoffer og stoffer, som virker sensibiliserende ved indånding, er tildelt sundhedsscore 5, mens stoffer med sensibiliserende virkning på huden tildeles sundhedsscore 4. Stoffer, som har sundhedsscore 4 og 5, er i følge BST-foreningens indkøbskriterier ikke tilladte i rengøringsmidler til institutioner. Stoffer med sundhedscore 4 eller 5 er afhængig af sundhedsfareklassificeringen ligeledes ikke tilladt i miljømærkede produkter.

De resterende ca. 19% af branchens stoffer er ikke sundhedsvurderet på grund af manglende data. Stofferne er repræsenteret på figur 3.3 under søjlen med betegnelsen ND (”no data”).

 



Version 1.0 November 2005, © Miljøstyrelsen.