Miljø- og sundhedsforhold for plastmaterialer

3 Sammenfatning

Se også:

Læsevejledning

Indholdsfortegnelse

Oversigtsfigur med links

Den nærværende rapport fra projektet ”Miljø- og sundhedsmæssige forhold for plastmaterialer” præsenterer information om et bredt spektrum af miljø- og sundhedsmæssige forhold, der knytter sig til forskellige aktiviteter i plastmaterialers livsforløb.

Selv om rapporten indeholder information om aktiviteter fra vugge til grav, er der ikke tale om en livscyklusvurdering af plastmaterialer. Det primære formål med projektet har været at etablere et videngrundlag for arbejdet med at etablere standardvilkår for miljøgodkendelse af danske plastforarbejdende virksomheder, og rapportens fokus er derfor først og fremmest de miljø- og sundhedsmæssige aspekter, som kan relateres til forhold på de danske plastvirksomheder og de valg, som virksomhederne træffer i deres daglige arbejde.

Der findes et meget stort antal forskellige plasttyper, og de fleste forarbejdes sandsynligvis og så i Danmark. I projektet er der blevet fokuseret på et begrænset udvalg af disse, nemlig dem, der udgør den altovervejende del af den plastråvare, der forarbejdes i Danmark. Der findes således i rapporten udførlige informationer om plasttyperne polyethylen (PE), polypropylen (PP), polystyren (PS), polyvinylchlorid (PVC), polyurethan (PUR) og umættet polyester (UP), mens der for plasttyper som polyamid (nylon, PA), polycarbonat (PC) og acrylonitril-butadien-styren (ABS) er en mindre mængde information, der primært omhandler forarbejdning og bortskaffelse af de pågældende plasttyper. Dertil kommer, at det for nogle af de vigtigste plasttyper er muligt at skelne mellem miljø- og sundhedsforhold for forskellige kvaliteter, og hvor dette har været muligt, er disse forskelle beskrevet i rapporten. Det skal bemærkes, at de tilgængelige informationer for de plasttyper, der er ”fravalgt”, vurderes at være meget begrænsede, specielt med hensyn til viden om udledninger til arbejdsmiljøet og det ydre miljø ved forarbejdning.

De informationer, der præsenteres i rapporten, er i altovervejende grad baseret på generel international viden og erfaringer. Processer, råvarer og additiver, som anvendes i den danske plastforarbejdende industri, svarer i al væsentlighed til dem, der anvendes i andre lande, og det er derfor nærliggende at udnytte den internationale viden til også at beskrive danske forhold.

Hvor der er fundet specifik dansk viden, er denne naturligvis blevet integreret i rapporten. Dette gælder først og fremmest formelle forhold, f.eks. omkring anvendelse af bestemte materialer i plastprodukter og vurderinger af arbejdsmiljøforhold, men også danske virksomheders erfaringer med hensyn til produktionstekniske forhold er medtaget i den udstrækning, sådanne erfaringer er stillet til rådighed for projektet.

Da rapportens overordnede formål er at præsentere en bred vifte af viden om vidt forskellige forhold, indeholder den ikke nogen konklusioner som sådan. Til gengæld er det muligt at finde veldokumenteret viden om følgende emner:

  • Produktion af plastråvare, hvor der findes en kort beskrivelse af de grundlæggende egenskaber for de mest betydende råvarer, deres produktionsprocesser og hvilke udvekslinger, der sker med miljøet ved deres produktion.
  • Additiver, hvor der gives en oversigt over de mest almindeligt forekommende typer af additiver og en kort beskrivelse af, hvilke additiver, som vides at være belastende for miljø og/eller sundhed. Additivområdet er dog meget komplekst, og rapporten giver derfor ikke et fyldestgørende teknisk eller miljømæssigt overblik.
  • Forarbejdningsprocesser, hvor der gives en beskrivelse af de mest almindeligt forekommende processer i den danske plastindustri, f.eks. sprøjtestøbning, ekstrudering, termoformning, blæsestøbning (for termoplastindustrien), og håndoplæg, sprøjteoplæg, vikling, pultrudering, PUR-støbning osv. (for hærdeplastbranchen).
  • Udledninger til arbejdsmiljø såvel som det ydre miljø ved forarbejdning af plast, hvor der gives kvantitative oplysninger om udledninger per kg forarbejdet plast og koncentrationer af de stoffer, som i de forskellige kilder er blevet anset for interessante.
  • Plast som affald, hvor der gives en oversigt over forskellige behandlingsmetoder og hvordan de påvirker miljøet.
  • Brandegenskaber, hvor der gives en beskrivelse af, hvilke stoffer, der dannes ved brand i plast, og hvor farlige de er.
  • Migration, hvor der gives en oversigt over de væsentligste problemstillinger, der er knyttet til at stoffer i plastprodukter migrerer (vandrer, afdamper eller afsmittes) til omgivelserne.
  • Miljø- og sundhedsvurderinger, hvor der beskrives en række værktøjer og videnkilder, der er operationelle i en konkret vurdering af bl.a. additiver og udledninger.

Som det fremgår af den ovenstående gennemgang af rapportens indhold er der for mange emner tale om, at de gennemgås på et forholdsvis overordnet niveau. Dette niveau er valgt på baggrund af projektets formål og målgruppe. For mange af de berørte emner er det muligt at gå væsentligt længere ned i detaljerne, og rapporten giver da også forslag til, hvor en sådan information kan findes.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.