Manual for indarbejdelse af miljøaspekter i produktstandarder

4 Hvordan kan produktstandarder reducere miljøpåvirkningen

Dette kapitel giver et overblik over de forskellige metoder til at reducere produkters miljøpåvirkninger. Formålet med kapitlet er at give dem, der er involveret i standardiseringsarbejde, nogle værktøjer til at indarbejde miljørigtige løsninger i standardiseringsarbejdet.

4.1 Metoder til reduktion af miljøpåvirkningen

Et af hovedprincipperne i miljøarbejde i forbindelse med produkter er at reducere den samlede miljøbelastning for produkter, og undgå at man blot flytter miljøbelastningen fra en fase i produktets livscyklus til en anden fase. Det er bl.a. derfor vigtigt, at man anlægger en livscyklus-betragtning, når man skal behandle miljøspørgsmål i forbindelse med produkter.

Der er mange måder at reducere miljøbelastningen fra et produkt på. Overordnet set kan man opdele metoderne til miljøforbedringer på følgende måder:

  • Forebyggende metoder, som bl.a. omfatter ”renere produktion” (udvikling af produktionsprocesser, så de giver mindre miljøbelastning, herunder indførelse af ny teknologi, ”renere teknologi”), ”design for miljø” (udvikling af produkter så de giver mindre miljøbelastning totalt set, herunder ”substitution” af miljøfarlige stoffer), miljørigtig projektering (konstruere byggeri og anlæg, så det giver mindre miljøbelastende)
  • Genanvendelse (genbrug, genvinding og genudnyttelse af produkter og materialer) og anvendelse af genvundne materialer i nye produkter
  • Rensningsforanstaltninger (rensning af røggas, af spildevand, også kaldet ”end-of-pipe løsninger”) og miljøforsvarlig deponering
  • Afhjælpende og oprensende foranstaltninger (oprydning efter ”fortidens synder”, herunder jordrensning, genopretning af vandløb m.v.).

Endvidere kan reduceret forbrug af de pågældende produkter naturligvis reducere miljøbelastningen.

De enkelte måder at reducere miljøbelastningen fra produkter på er beskrevet i yderligere detaljer nedenfor. En ny standard som er under udarbejdelse, ISO 14062 Miljøledelse – Integrering af miljøaspekter i produktdesign og –udvikling (Environmental Management – Integrating environmental aspects into product design and development) giver anvisninger i hvordan man kan indarbejde miljøaspekter i produktudviklingsfaserne.

4.2 Optimeret processtyring

Produktionsprocesser er defineret i forhold til produktspecifikationerne og er som udgangspunkt optimeret i forhold de produktionsøkonomiske parametre, såsom produktionshastighed, råvareudnyttelse og leveringstidspunkter. Derudover er produktionsprocesserne indrettet så de overholder miljøkrav.

Når produktspecifikationerne ændres – enten på grund af kundeønsker eller f.eks. på grund af nye standarder - må produktionsprocesserne ofte ændres. Ved sådanne lejligheder kan det være en fordel at revurdere mulighederne for optimering af processerne både med hensyn til miljø og økonomi.

Det er f.eks. vigtigt at sikre at doseringen af forskellige råmaterialer, hjælpestoffer og energi er optimal, således at der ikke sker større spild end nødvendigt. Da mange produktionsprocesser i dag er automatisk eller halvautomatisk styret, består optimering af processen ofte i at ændre i doseringen. Til dette aspekt hører også mindre fejl-produktion, således at der sker et mindre spild af færdigvarer.

Det er sjældent at standarder berører produktionsprocesserne direkte, men da produktstandarder stiller krav til produkter, kan en ændring af disse føre til ændring af produktionsprocesser, som så kræver overvejelser om optimering.

Box 4.1: Eksempel på optimeret processtyring

Produktstandard om overfladebehandling af stålkonstruktioner (DS/EN ISO 12944-5 om Maling og lak – Korrosionsbeskyttelse af stålkonstruktioner med maling Del 5: Korrosionsbeskyttende malingssystemer) anviser en lang række overfladebehandlingsmidler, der alle opfylde standardens krav til holdbarhed, men som hver især har forskellige konsekvenser for økonomi, teknik og miljø i forbindelse med malingsprocessen. F.eks. findes der vandbaserede midler og midler, der er baseret på organiske opløsningsmidler. De kræver forskellige malingsprocesser, forskellige tørringsprocesser og har vidt forskellige miljømæssige konsekvenser. Her er det oplagt at optimere de forskellige tekniske og økonomiske aspekter i sammenhæng med de miljømæssigt bedste alternativer, som typisk vil være de vandbaserede malingssystemer.

Det er dog vigtigt i enhver sådan vurdering samtidig at anlægge en livscyklustankegang, så at alle produktionsøkonomiske parametre tages i betragtning, herunder også miljøomkostningerne ved produktionen.

4.3 Optimeret konstruktion

Inden for byggeri er der store miljømæssige gevinster at opnå gennem ressourceoptimerede konstruktioner som det f.eks. fremgår af eksemplet fra murværksområdet nedenfor i Box 4.2.

Box 4.2: Eksempel på ressource-optimering (murværk)

1. Murværksnorm
”Den europæiske Murværksnorm EC 6” foreligger som ENV 1996-1-1. Det vil sige, at den foreligger som en foreløbig standard, der dog kan anvendes på lige fod med de tilsvarende danske byggenormer. EC 6 beskriver byggetekniske og konstruktive forhold i forbindelse med projektering, konstruktion og udførelse af murværk. EC 6 har været under udarbejdelse i 7 år, og forventes endelig færdig i 2004, hvorefter den vil afløse de danske normer og dermed blive den eneste gældende norm på området.

2. Miljøaspektet
Det væsentligste miljøaspekt i den danske indsats har været minimering af materialeforbrug i murværkskonstruktioner. Med et mindre forbrug af murværksmaterialer følger naturligt et mindre forbrug af primære ressourcer (ler, kalk, sand etc.), et mindre energiforbrug, mindre udledninger osv.

Udgangspunktet for den danske indsats har været at få indarbejdet resultaterne af et løbende arbejde med optimering af murværkskonstruktioner og -materialer. Denne optimering er bl.a. nødvendig for at sikre murværks konkurrenceevne over for andre byggematerialer m.h.t. økonomi og kvalitet, men optimeringen vil på en del punkter også have positive miljøvirkninger.

3. Praktiske eksempler
Det optimale er naturligvis, at sikkerhedsniveauet for alle konstruktioner og alle konstruktionselementer tilstræbes at være ens, og med hjælp fra andre nordiske lande har Danmark fået indført en parameter for dimensionering af bjælker, som blev udformet som en national parameter. I praksis betyder dette, at når de faktiske værdier kendes anvendes disse ved projekteringen, hvilket igen medfører sikrere og slankere - og dermed ressourcebesparende - konstruktioner.

Danmark har senere fået indføjet i EC 6, at det blev muligt at medregne murværkets vedhæftning og bøjningstrækstyrke, hvilket betyder, at det på forsvarlig vis kan eftervises, at murværket har tilstrækkelig bæreevne og at stålsøjler i de fleste tilfælde kan undværes.

I en række tilfælde er murede konstruktioner opbygget af en formur og en bagmur sammenholdt med trådbindere. Bæreevnen af den samlede konstruktion er naturligvis afhængig af de enkelte delvægges tykkelser og stivheder. Indtil dec. 2002 indeholdt EC 6 kun en beregningsmodel, der tog hensyn til de enkelte delvægges tykkelser, dvs. formlen forudsatte implicit, at stivhederne på delvæggene var ens. I de tilfælde hvor der anvendtes forskellige materialer, ville den rådgivende ingeniør i projekterings situationen således enten have overdimensioneret konstruktionen, med et deraf følgende ressourcespild eller underdimensioneret konstruktionen, med et deraf følgende sikkerhedsmæssigt problem. Danmark har senere fået indføjet en model, der tillige tager hensyn til stivhederne i konstruktionen, således at dimensioneringen kan blive mere korrekt og dermed optimal i sikkerhedsmæssig og miljømæssig forstand. Muligheden for at anvende forskellige typer materialer i for- og bagmur betyder endvidere, at konstruktionen i en række tilfælde kan udformes mere hensigtsmæssig.

4.4 Substitution af miljøfarlige stoffer

Substitution står for udskiftning af bestemte råvarer eller stoffer i et givet produkt.

Substitution kan begrundes i mange forskellige forhold, f.eks. produktionstekniske forhold, kundeønsker eller sikkerhedsmæssige forhold. Men der kan også ud fra en miljømæssig synsvinkel opnås fordele ved substitution.

F.eks. kan der ved at substituere meget miljøbelastende stoffer i et produkt med mindre miljøfarlige stoffer opnås reducerede udledning af de stærkt miljøbelastende stoffer med spildevandet, via afkast til luften eller med affaldet. I de tilfælde, hvor der enten er store omkostninger til rensning af spildevandet, røggas eller at der betales høje afgifter for bortledning af spildevandet eller aflevering af affaldet, kan det ud fra både en økonomisk og miljømæssig synsvinkel betale sig at substituere de pågældende stoffer.

Box 4.3: Eksempler på substitution

  1. I henhold til den europæiske tilsætningsstofstandard for beton, EN 934-2, er det tilladt at anvende ”superplastificerende stoffer”, der indeholder formaldehyd. Dette stof er nævnt på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Da der findes produkter på markedet med samme virkning men uden formaldehyd, kunne det være formålstjenligt at specificere krav om at produkter, der er nævnt på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, bør substitueres med andre produkter.
  2. ISO 12944-5 om ”Maling og lak – Korrosionsbeskyttelse af stålkonstruktioner med maling Del 5: Korrosionsbeskyttende malingssystemer” anviser anvendelse af forskellige malinger og pålægningsteknikker, og nævner en række stoffer som er velegnet til forskellige former for korrosionsbeskyttelse.

    F.eks. nævnes anvendelsen af malinger med PVC og epoxyester som bindemiddel, organiske opløsningsmidler (volatile organic compounds, VOC) og tinforbindelser som pigmenter. Alle disse stoffer betragtes som problematiske enten ud fra en miljømæssig eller arbejdsmiljømæssig synsvinkel, men standarden indeholder kun nogle perifere henvisninger til krav om mærkning af malingerne til brug for arbejdsmiljøbeskyttelse. Standarden er under revision, og Danmark har i den forbindelse foreslået indarbejdet tekst om de miljømæssige forhold, for dermed at bidrage til substitution af de miljøproblematiske stoffer.

    Det skal dog nævnes, at standarden på nuværende tidspunkt nævner anvendelsen af både vandopløselige malinger og malinger baseret på organiske opløsningsmidler. Der er således allerede ud fra dette mulighed for at vælge mellem opløsningsmidler med forskellige miljøeffekter, men der nævnes ikke de miljømæssige implikationer af at vælge det ene frem for det andet.

4.5 Indbygge genanvendelse i produktet

De fleste  produkter bliver før eller siden til et restprodukt, som skal bortskaffes på forsvarlig vis. Affaldsbortskaffelsen er gennem de seneste år blevet betydelig mere kompliceret og dyrere. Det skyldes bl.a. de miljømæssige problemer ved deponering på lossepladser, manglen på arealer til deponeringsanlæg og kapacitetsproblemer på affaldsbehandlingsanlæg. Endelig er der for nogle råvarers vedkommende et ressourceproblem, idet de tilgængelige reserver er ved at være opbrugt.

Af denne grund kan der være både miljømæssig og økonomisk fornuft i at vurdere om de pågældende produkter kan genanvendes ved bortskaffelsen eller om en eksisterende genanvendelse kan øges.

Forberedelsen til øget genanvendelse kan ofte bedst betale sig i produktudviklingsfasen. F.eks. kan man ved at undgå laminater og kompositmaterialer øge mulighederne for genanvendelse af visse produkter. Endvidere kan en mærkning af enkelte komponenter bidrage til at øge genanvendelse af produkter. Box 4.4 giver et par eksempler på indarbejdelse af genanvendelse i produktudviklingsfasen og dermed de standarder der måtte relatere sig til produkterne.

Box 4.4: Eksempler på indarbejdelse af genanvendelse

  1. Flere bilfabrikker arbejder med mærkning af de enkelte komponenter, således at det bliver lettere at identificere de enkelte materialer når bilen skrottes. På køleskabsområdet er der aktiviteter i gang for at sikre at isoleringsskum og stålchassis lettere kan adskilles efter brug. Der foregår lignende aktiviteter på elektronik- området. Disse initiativer kunne anvendes i standardiseringssammenhæng således at genanvendelsen kunne blive mere effektiv og dermed også mere økonomisk.
  2. En måde at gøre beton mere miljøvenlig på er at erstatte dele af cementen med reaktive restprodukter fra andre industrier f.eks. flyveaske fra kraftværkerne eller slamaske fra rensningsanlæg. Da disse restprodukter ofte indeholder en del tungmetaller kan dette medføre, at det på et senere tidspunkt, hvor betonkonstruktionen skal nedrives, bliver sværere at genanvende den nedknuste beton. Nedknust beton anvendes ofte som opfyldningsmateriale eller til stabiliserende bærelag, hvor der muligvis vil være risiko for udvaskning af disse skadelige stoffer. Det er derfor vigtigt at gennemtænke alle aspekter på lang sigt, når men foreslår genanvendelse, og når genanvendelsen indarbejdes i standarder.
  3. Eco-design for genvinding. I forbindelse med EU’s direktiv om indsamling af kasserede elektronik og elektriske apparater, er der udviklet et computerbaseret Eco-design værktøj, som gør det lettere for produktudviklere at tage hensyn til bortskaffelse, herunder genvinding, allerede i design-fasen. Værktøjet kan downloades fra www.ecodesignguide.dk. Der udarbejdes for tiden mange standarder inden for elektronikområdet. Det er vigtigt at der i dette arbejde indarbejdes miljøaspekter, og dette arbejde kan hente inspiration fra bl.a. de nævnte eco-design guider.

I standarder for disse områder er der allerede indarbejdet krav til f.eks. ensartet mærkning af genanvendelige dele til biler, men der kan stadig gøres mere for fremme genanvendelse som er miljømæssig fordelagtig.

4.6 Anvendelse af genvundne materialer

En anden mulighed for at forbedre et produkts miljøprofil er at anvende genvunde materialer i stedet nye råvarer. Det forudsættes naturligvis at der er en klar miljøfordel ved at anvende genvundne materialer, hvilket ikke altid er tilfældet.

Der findes en række oplagte eksempler, f.eks. anvendelse af genvundne returfibre til fremstilling af papkasser. Her er der i høj grad tale om et relativ sluttet kredsløb, hvor mange af papkasserne har et højt indhold af genvundne fibre (ofte over 90%), og hvor mange af kasserne indsamles med henblik på fornyet genvinding. Andre eksempler er avispapir, æggebakker, øl- og sodavandsflasker, armeringsjern m.fl. flere eksempler er nævnt i Box 4.5 nedenfor.

Box 4.5: Eksempler på anvendelse af genvundne materialer

  1. Inden for byggeindustrien er der en udbredt genvinding af materialer, f.eks. anvendes der store mængder flyveaske (et restprodukt, som opsamles i kulstøvfyrede kraftværkers røggasfiltre), og mikrosilica (et restprodukt der opsamles i røggasfiltre ved fremstilling af ferrosilicium og siliciummetaller) som tilsætning til beton. Der er indarbejdet retningslinier for anvendelse af disse produkter i den europæiske produktstandard EN 206-1 for beton.
  2. Et andet eksempel er den danske betonstandard DS 481 Beton – Materialer. I denne er der sammenlignet med det tidligere regelsæt (Basis Beton Beskrivelsen og DS 411) indført en række tiltag på miljøområdet. Følgende eksempel kan fremhæves:

Når betonbiler og blandeanlæg skal rengøres efter produktionen produceres en væsentlig mængde spildevand samt udvasket sand, grus og stenmaterialer. Tidligere blev dette bortskaffet som spild. I DS 481 er der åbnet for genvinding af de udvaskede grusmaterialer samt procesvand. En del fabrikker har på den baggrund etableret anlæg til håndtering af procesvand og udvaskede materialer og genanvender det nu i produktionen af beton.

Indarbejdelsen af denne miljø-idé var bl.a. baseret på en række projekter, der dokumenterede det tekniske grundlag, hvorefter retningslinier for teknologien blev defineret i et samarbejde mellem branchen og den frivillige kontrolordning, Fabriksbetonkontrollen. Ved revision af de nationale standarder blev teknologien indført.

Det er i DS 481 endvidere tilladt at anvende nedknust beton og tegl som tilslag til beton. Dette har førhen været anvendt blandt andet ved markedsføringen af de såkaldte ”miljø-vægge”. Ved den seneste revision af betonnormen DS 411 blev dokumentationen for dettes forsvarlighed dog ikke præsenteret overbevisende nok, hvorfor det i dag ikke er tilladt at anvende nedknust beton og tegl til bærende konstruktioner. Dette eksempel viser hvor vigtigt det er at have den tekniske dokumentation i orden, ved indførelse af miljøkrav.

4.7 Rensning af udledning

De ovennævnte metoder til forbedring af produkters miljøprofil tilhører kategorien af forebyggende metoder, og de retter sig især mod produktudviklingsfasen og dermed en fase hvor produktstandarder kan have en væsentlig indflydelse på.

Der er dog andre måder, hvorpå det kan sikres at et produkts samlede miljøprofil kan blive bedre. Det drejer sig om rensningsforanstaltninger, d.v.s. forskellige anlæg til rensning af røggas, spildevand m.v. som fremkommer i produktionsprocesserne. Et eksempel herpå er nævnt i Box 4.6 nedenfor.

Box 4.6: Eksempel på ”rensning”

På alle betonfabrikker herhjemme er der eksempelvis etableret bundfældningsbassiner for at sikre, at vaskevand, der indeholder betonslam, ikke bliver udledt direkte til kloaksystemet, men opsamlet i reservoirer for senere at blive deponeret eller genanvendt.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.