Udtørring af beton i byggefasen

Forord

Denne rapport er en del af "Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter", som finansieres af Miljøstyrelsen.

Delprojektet ”Udtørring af beton i byggefasen” er gennemført med aktiv deltagelse fra:

  • Betonelement- og færdigbetonindustrien, som har leveret prøveemner. Unicon Beton A/S, 4K-Beton A/S og Expan A/S.
  • Densit A/S har leveret forsøgsmateriale og prøveemner.
  • NCC A/S har medvirket som repræsentant for de udførende.
  • Gulvbranchens Samarbejds- og Oplysningsråd (GSO) har medvirket på vegne af gulvbranchen.

Den brede industrideltagelse har sikret at alle relevante emner er berørt samt, at delprojektets overordnede formål er fulgt.

Under produktion af beton tilsættes cement, vand og tilslag i et bestemt forhold. En del af vandet forbruges under den kemiske hydratiseringsproces, hvor betonen hærder og opnår styrke og stivhed. Den resterende del af vandet vil forblive i betonens porer som fysisk vand og afhængig af omgivelsernes relative fugtighed og temperatur vil en del af dette vand langsomt tabes til omgivelserne.

I byggefasen er det vigtigt at fugtindholdet i betonen ikke overskrider visse grænser inden betonkonstruktionerne færdigbehandles med gulv- og flisebelægning, maling, etc. Hvis fugtigheden i betonen er for høj når færdigbehandlingen udføres er der risiko for, at limen eller malingen delaminerer, løse eller nedfaldne fliser samt svindrevner. Desuden kan der opstå indeklimaproblemer på sigt. Derfor er det vigtigt, at fugten nedbringes til et fornuftigt niveau i byggefasen.

Udtørring af beton er per definition tidskrævende og ofte er der behov for forceret udtørring, hvis byggeriets tidsplan er stram og flere entreprenører afhænger af hinandens fremdrift. Forceret udtørring kræver energi til opvarmning, ventilation, affugtning, etc. primært i form af elektricitet. Hovedformålet med delprojektet er at nedbringe energibehovet til udtørring og i øvrigt at skabe bedre fokus på hele udtørringsproblematikken på tværs af de forskellige aktører i betonbyggeri.

Der er bred enighed om at en fornuftig planlægning af udtørringsbehovet er nøglen til en energibesparelse. For at kunne planlægge kræves det, at der findes en plausibel model for betons udtørringsmæssige egenskaber så udtørringsforløbet kan forudsiges med en vis nøjagtighed. Denne rapport er et forsøg på at danne grundlag for en model, der kan beskrive udtørring af danske betoner, herunder også letklinkerbeton til vægge.

Det skal dog holdes for øje, at forsøgsprogrammet, som er indeholdt i nærværende undersøgelse, højst kan opfattes som et indledende arbejde, der afdækker visse vigtige mekanismer og sammenhænge. Generelt må det siges at der forsat er behov for yderligere eksperimentelle undersøgelser for at beskrive udtørring af beton.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.