Fjernelse af jordforurening ved og under huse - Priskatalog

5 Eksempler på prisoverslag

5.1 Eksempel 1 Lav bygning med forurening op ad hus

5.1.1 Beskrivelse af situationen

Figur 5.1.1: Plan eksempel 1

Figur 5.1.1: Plan eksempel 1

Ved en murstensbygning i 1½ etage på terræn med beboelse og butik er der sket en benzinforurening af jorden udenfor bygningen. Bygningen er funderet på randfundamenter til ca. 1 m under terræn. Øverste 1-1½ meter af jorden er fyldjord og herunder er der sand. Der er ikke grundvand i udgravningsdybden. Der tages hensyn til stikledninger til bygningen.

Forureningen er horisontalt placeret langs med bygningsfacaden i en længde på ca. 12 m og i en bredde på ca. 3 m. Forureningen er ikke trukket ind under bygningen.

Forureningen er vertikalt udbredt til en dybde på 2,5 m under terræn.

Forureningsmængden er i alt 92 m3.

Af hensyn til vejanlæg tæt på bygningen skal udgravningen udføres med afstivning både ud mod vejen og mod bygningen. Se figur 5.1.1.

Terrænoverfladen er asfalteret. For at kunne udføre afstivningen, opbrydes der er større areal af asfaltbelægningen end udgravningsarealet, i alt 58 m2. Der opbrydes og retableres et trappetrin i beton. Der nedtages og genopsættes en baldakin over et indgangsparti.

Udstrækningen af forureningen og jordens geotekniske parametre er bestemt ved tidligere undersøgelser.

5.1.2 Overslagsberegningen

Der vælges at anvende prisskema 1.2 fra bilag 1.

Der udføres kun udgravning i felt A og D. Afstivning af bygning udføres billigst ved sektionsvis understøbning af randfundament. Afstivning af udgravningssiden mod vejen udføres billigst med en københavnerspunsvæg.

Da arbejdspladsen ligger lige ud til offentlig vej er der ingen udgift til adgangsvej. Beløb til arbejdsplads vurderes da til 25.000 kr.

Nedtagning og genopsætning af baldakin plus trappetrin skønnes til 15.000 kr.

Der opbrydes og retableres 58 m2 asfaltbelægning der sættes til 350 kr./m2 lidt over midten i intervallet, da det er et lille areal.

Udgravningsmængden opdeles på felt A og D til 37 m3 henholdsvis 55 m3. Det er en simpel udgravningsgeometri og med let adgang, så der vælges priser i den lave ende af intervallet 1.150 kr./m3 henholdsvis 1.200 kr./m3

Der udføres 12 m understøbning af fundament til godt 1½ m under fundament. Der vælges en pris i midten af intervallerne 9.000 kr./lbm.

Der udføres 12 m københavnerspuns med en synlig højde på 2 m, det giver et synligt areal på 24 m2. På grund af den lille mængde vælges en pris over midten af intervallet 1.800 kr./m2

Øvrige udgifter omfatter her udarbejdelse af udbudsmateriale og gennemførelse af udbud og tilsyn samt udførelse af analyser på jordprøver fra udgravningens bund og sider.

Beløbene føres ind i overslagsskemaet, og der tillægges 10 % til uforudselige udgifter se figur 5.1.2.

Klik her for at se figuren.

Figur 5.1.2: Udfyldt overslagsskema

5.2 Eksempel 2 Lav bygning med forurening under bygning

5.2.1 Beskrivelse af situationen

Ved en murstensbygning i 1½ etage med kælder er der sket en olieforurening inde under bygningen fra en utæthed på et olierør. Bygningen er funderet på kælderydervægge af beton. Både ydervægge og stribefundamenter under indervægge er ført 30 cm under kældergulv. Jordtypen er sand underlejret af lerjord.

Forureningen er horisontalt udbredt under 16 m2 af bygningen og vertikalt til 1 m under kældergulv ved fundamenterne og 2 m midt i kælderrum. Der er ikke forurening udenfor bygningsarealet.

Der skal afstives i alt 16 m fundament for at kunne opgrave den forurenede jord. Det vil være nødvendigt at opbryde 18 m2 kældergulv.

Figur 5.2.1: Plan eksempel 2

Figur 5.2.1: Plan eksempel 2

Der etableres adgangsvej for entreprenørmateriellet over haveanlæg, der retableres efterfølgende ca. 70 m2.

Der er ikke grundvand i udgravningsdybden.

Udstrækningen af forureningen er bestemt ved tidligere undersøgelser.

5.2.2 Overslagsberegningen

Der vælges at anvende prisskema 2.1 fra bilag 2.

Der udføres kun udgravning i felt C. Afstivning af fundamenterne udføres billigst ved understøbning.

Arbejdsplads inklusiv adgangsvej vurderes til 30.000 kr.

Retablering af have vurderes til 150 kr./m2

Der opbrydes 18 m2 kældergulv, der sættes til 1.750 kr. midt i intervallet.

Der udføres 16 m understøbning af fundament. Da der ikke er udført geoteknikundersøgelse endnu sættes udgiften i den høje ende af intervallet 6.000 kr./lbm.

Udgravningsmængden er 22 m3. Udgiften sættes til 2.500 kr./m3 midt i intervallet.

Øvrige udgifter omfatter geoteknikundersøgelse, udarbejdelse af udbudsmateriale og gennemførelse af udbud og tilsyn samt udførelse af analyser på jordprøver fra udgravningens bund og sider.

Beløbene føres ind i overslagsskemaet, og der tillægges 10% til uforudselige udgifter se figur 5.2.2.

Figur 5.3.2: Udfyldt overslagsskema

Figur 5.3.2: Udfyldt overslagsskema

5.3 Eksempel 3 Lav bygning afstivning med sekantvæg

5.3.1 Beskrivelse af situationen

Ved en murstensbygning i 1½ etage på terræn med beboelse er der sket en olieforurening af jorden udenfor bygningen. Bygningen er funderet på randfundamenter til ca. 1 m under terræn. Jordbunden er lerjord med sandslirer. Der er ikke grundvand i udgravningsdybden. Der tages hensyn til stikledninger til bygningen.

Forureningen er horisontalt placeret op ad bygningen ved det ene hjørne over et areal på 115 m2. Forureningen er trukket ind under bygningen i selve hjørnet på 4 m2 i et rum på 10 m2.

Forureningen er vertikalt udbredt til en dybde på 4 m under terræn udenfor bygning og til 2 m under terrændæk i bygning.

Forureningsmængden er udenfor bygning på 336 m3 forurenet jord. Desuden er der 100 m3 ren jord, der skal fjernes for at få al forureningen op

Udgravningen skal udføres med afstivning af bygningen, medens der er plads til at udgrave med frie skråninger til øvrige sider. En 30 m2 stor muret garage oven på det forurenede areal skal nedrives og genopføres.

Figur 5.3.1: Plan eksempel 3

Figur 5.3.1: Plan eksempel 3

Terrænoverfladen der er have, berøres på et areal af 150 m2. Heraf er ca. 40 m2 udført med belægning af betonsten.

Udstrækningen af forureningen er bestemt ved tidligere undersøgelser.

5.3.2 Overslagsberegningen

Der vælges at anvende prisskema 1.1 fra bilag 1.

Der udføres hovedsagelig udgravning i felt A og D og kun en lille mængde i felt B og C. Afstivning af bygning til den nødvendige dybde udføres billigst ved opboring af jorden i en række ø 1,0 m boringer langs fundament og tilfyldning med armeret beton, så der dannes en sekantvæg. Boringerne føres da til 6 meters dybde 2 m under udgravningsbund. Resten af udgravningen udenfor bygningen udføres ved fri udgravning til 4 m under terræn.

Udgravningen inde i bygning udføres ved sektionsvis understøbning af randfundament til 1 m under fundament.

Da arbejdspladsen ligger lige ud til offentlig vej er der ingen udgift til adgangsvej. Beløb til arbejdsplads vurderes da til 30.000 kr.

Nedtagning og genopbygning af muret garage skønnes til 1.5 x 60.000 kr.

Der opbrydes og retableres 150 m2 haveareal der sættes til 150 kr./m2 i den øvre ende af intervallet, da der er en stor del belægningssten.

Der udgraves 100 m3 ren jord til en pris midt i intervallet 600 kr./m3.

Der opbores og støbes i 12 boringer a' 6 m længde langs fundament, med et areal pr. boring på 0,77 m2 giver det 56 m3. Prisen sættes til 2.500 kr./m3 midt i intervallet.

Udgravningsmængden udenfor bygningen opdeles på felt A og D til 90 m3 henholdsvis 190 m3. Det er en simpel udgravningsgeometri og med let adgang, så der vælges priser i den lave ende af intervallet 1.150 kr./m3 henholdsvis 1.200 kr./m3

Der opbrydes og retableres10 m2 gulv og terrændæk til en pris midt i intervallet 3.000 kr./m2.

Der udgraves 2 m3 forurenet jord i hvert af felterne B og C til 2.500 kr./m3 i den høje ende af intervallet på grund af små mængder.

Der udføres 4 lbm understøbning af fundament til 1 m under fundament. Der vælges en pris i midten af intervallet 5.000 kr./lbm.

Øvrige udgifter omfatter her geoteknikundersøgelse, udarbejdelse af udbudsmateriale og gennemførelse af udbud og tilsyn samt udførelse af analyser på jordprøver fra udgravningens bund og sider.

Beløbene føres ind i overslagsskemaet, og der tillægges 10% til uforudselige udgifter se figur 5.3.2.

Figur 5.3.2: Udfyldt overslagsskema

Figur 5.3.2: Udfyldt overslagsskema

5.4 Eksempel 4 Etagebygning med opboring af jord

5.4.1 Beskrivelse af situationen

Op mod en 5 etages beboelsesbygning med kælder er der sket en forurening af jorden fra en tidligere værkstedsbygning, der nu er nedrevet. Jordbundsforholdene består af øverst 1-2 m fyldjord med mange murbrokker, herunder moræneler til 8,5-9 m under terræn og herunder igen er der kalk. Moræneleret er meget hårdt og stenet. Der forekommer lejlighedsvis sekundære vandspejl i de øvre jordlag. Det primære grundvandsmagasin har et trykniveau 3-4 m under terræn.

Forureningskomponenten er et kloreret opløsningsmiddel TCE bortset fra i den øverste meter, der er let forurenet med PAH og tungmetaller. De højeste koncentrationer af TCE findes i dybden 3-5 m under terræn men er begyndt at nå ned i det primære magasin. Hot spotten af TCE forureningen skal da oprenses så dybt som muligt under hensyntagen til den 5 etages bygning. Der oprenses minimum ned til 6 m under terræn. Dette eksempel er medtaget, for at vise hvor lidt, der skal justeres i overslaget ved anden type forurening.

Vertikalt har forureningen bredt sig til et trekantet areal, hvis ene side følger gavlen på den 5 etages bygning. Længden langs gavlen er på 10 m og det strækker sig 8 m ud fra gavlen, så arealet med TCE forureningen er på 40 m2. den øverste meter bortgraves i et større areal for at skabe bedre arbejdsplads

Lokaliteten er placeret i en baggård med vanskellige tilkørselsforhold gennem en lav port i forbygningen og via en arbejdsvej over naboarealer. Der nedrives et hegn og en støttemur i bagskellet af ejendommen ind mod en anden ejendom af hensyn til arbejdsvej. Støttemuren udligner en terrænforskel på 1 m mellem de 2 ejendomme. Se plan over lokaliteten, figur 5.4.1

Terrænoverfladen er haveanlæg med græsplæne og plantebede samt en flisebelagt plads. Et gyngestativ skal optages og genmonteres.

Udstrækningen af forureningen er bestemt ved tidligere undersøgelser. Der skal udføres geoteknisk undersøgelse og bygningsgennemgang.

5.4.2 Overslagsberegningen

Der vælges at anvende prisskema 4.1 fra bilag 4.

Der udføres kun udgravning i felt A og D. Afstivning af bygning udføres billigst ved at opbore jorden med boringer i stor dimension. Det vurderes at der kan bores til 6-7 m uden risiko for bundbrud. De inderste 3 m tilbagefyldes med beton, her bores til ca. 7 m under terræn. Boringerne længere væk fra bygningen bores til ca. 6 m under terræn og tilfyldes med sandfyld.

På grund af adgangsforholdene med en særlig lang arbejdsvej sættes udgift til arbejdsplads til 280.000 kr., et større beløb end angivet i prisskemaet.

Der sættes 10.000 kr. af til tørholdelse under opboringen.

Nedrivning og retablering af hegn, støttemur og gyngestativ sættes til 40.000 kr.

Figur 5.4.1: Plan eksempel 4

Figur 5.4.1: Plan eksempel 4

Den øverste meter af jorden fjernes ved fri udgravning og køres til deponering. På grund af adgangsforhold og en stor mængde murbrokker, der skal frasorteres vælges en pris i den høje ende af intervallet 1.150 kr.

Der opbores 127 m3 jord i 2 rækker boringer, hvor der tilfyldes med beton, og 90 m3 jord hvor der tilfyldes med sand. Jorden køres til rensning. Renseprisen for TCE i de aktuelle koncentrationer er lidt billigere end den indregnede pris for olie, men det går lige op med, at der er større afstand til jordrensefirmaet. På grund af det hårde moræneler med sten anvendes en pris i den høje ende af intervallerne 3.400 kr. henholdsvis 2.000 kr.

Øvrige udgifter omfatter her geoteknikundersøgelse, udarbejdelse af udbudsmateriale og gennemførelse af udbud og tilsyn samt udførelse af analyser på jordprøver fra udgravningens bund og sider.

Beløbene føres ind i overslagsskemaet, og der tillægges 15% til uforudselige udgifter se figur 5.4.2.

Figur 5.4.2: Udfyldt overslagsskema

Figur 5.4.2: Udfyldt overslagsskema

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.