Miljømæssige konsekvenser af borgernes adfærd og daglige valg

1 Projektets baggrund og formål

1.1 Baggrund

Baggrunden for projektet er, at Miljøstyrelsen skal bruge projektets resultater i en indsats, der sætter fokus på borgernes personlige ansvar for miljøet.

Et af de synlige resultater er etablering af en hjemmeside i Miljøstyrelsens regi, hvor borgerne kan se, hvilke miljømæssige konsekvenser deres daglige valg og adfærd har.

Gennemslagskraften er i høj grad betinget af, at borgerne kan genkende deres eget valg og adfærd. Der er derfor fokus på almindelige situationer, f.eks. tøjvask, tandbørstning, transport til og fra arbejde m.m. Gennemslagskraften er også betinget af, at borgerne forstår, at deres personlige valg rent faktisk betyder noget (”mange bække små”), og at en ændring af dårlige inkøbs- og adfærdsvaner ikke er besværlig eller medfører ekstra omkostninger for den enkelte borger.

1.2 Formål

Formålet med dette projekt har derfor været at opstille (regne)eksempler, der viser de miljømæssige konsekvenser af at foretage ”miljøansvarlige” valg i stedet for ”miljøuansvarlige” valg for en række dagligdagssituationer.

Eksemplerne er valgt ud fra kriterier om, at:

  • Mange skal kende valgsituationen
  • Valget har en miljømæssig betydning
  • Det er let at ændre adfærd
  • Eksemplet er troværdigt.

Målgruppen for projektets resultater er den almindelige borger. Som udgangspunkt er der derfor udvalgt få og væsentlige pointer, der bliver formidlet til borgerne.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.