UMIPTEX - Miljøvurdering af tekstiler

Forord

Nærværende rapport er et resultat af projektet ”Textilenhedsprocesdatabase – som grundlag for miljøvurdering af tekstilprodukter – UMIPTEX”.

Projektet er finansieret af Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi og er gennemført af Teknologisk Institut, Tekstil, i nært samarbejde med Instituttet for Produktudvikling, Vandkvalitetsinstituttet (nu DHI Vand & Miljø), brancheforeningen Dansk Textil & Beklædning samt en række virksomheder.

En særlig tak skal gives til nedenstående virksomheder, der har været direkte involveret i selve dataindsamling, og har bidraget med værdifulde data om bl.a. anvendte kemikalier, energiforbrug og affald. Uden deres indsats og engagement ville UMIPTEX-projektet slet ikke kunne gennemføres.

egetæpper a/s
J. Mørup Stof ApS
Kemotextil A/S
Sunds Velour A/S
A/S S. Thygesen
Nordisk Tekstil Produktion A/S
Kansas Wenaas A/S
Sødahl Design A/S

Projektet skal ses som et udviklingsprojekt inden for Miljøstyrelsens ”Rammeprogram vedrørende udvikling og implementering af renere teknologi i tekstil- og beklædningsindustrien” og er gennemført 1998-2002.

Til projektet har der været knyttet en styregruppe med følgende medlemmer:

Anette Christiansen Miljøstyrelsen
Ulla Ringbæk Miljøstyrelsen
Aage K. Feddersen Dansk Textil & Beklædning
Dennis Pedersen SID Miljøafdelingen
Dorte Harning Direktoratet for Arbejdstilsynet
Anne Mette Zacahariassen Videncenter for miljøvenlige tekstiler
Søren Ellebæk Laursen Teknologisk Institut, Tekstil
John Hansen Teknologisk Institut, Tekstil
Hans Henrik Knudsen Instituttet for Produktudvikling
Henrik Wenzel Instituttet for Produktudvikling
Henrik Fred Larsen DHI Vand & Miljø, nu IPU

Projektet er en videreførelse af forprojektet "Tekstil enhedsprocesdatabase - til brug for miljøvurdering og miljøforbedring af tekstilprodukter". Under forprojektet blev der udarbejdet forslag til processtruktur for en database over væsentlige processer i livsforløbet for udvalgte tekstilprodukter i UMIP-enhedsprocesdatabasen.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.