UMIPTEX - Miljøvurdering af tekstiler

Sammenfatning og konklusioner

UMIPTEX-projektet har tre hovedleverancer. De er

  1. Modellering af livsforløbet for seks tekstilprodukter og beregning af miljøbelastningerne forbundet hermed
  2. Tilvejebringelse af knapt 500 tekstilenhedsprocesser som følger UMIP-enhedsproces dataformatet
  3. Udregning af effektfaktorer på en lang række kemikalier

For hver af leverancerne foreligger et omfattende dokumentationsmateriale, som er afrapporteret i nærværende rapport.

Livscyklusvurderinger af seks tekstilprodukter

Der er i UMIPTEX udført en række LCA'er (miljøvurderinger) på tekstilprodukter. Men en omfattende og detaljeret LCA-case er ikke særlig formidlingsvenlig – kun til andre LCA-eksperter og -konsulenter.

Program for renere produkter m.v. har derfor givet støtte til et formidlingsprojekt ”Formidling af UMIPTEX”. I forbindelse med dette formidlingsprojekt er de seks UMIPTEX miljøvurderinger omarbejdet til seks pjecer, som hver på kun fire A4-sider og i professionelt lay-out, fortæller miljøhistorierne om de seks tekstilprodukter.

De seks miljøvurderinger omfatter:

  • En T-shirt af 100% bomuld /1/
  • En træningsdragt af nylon mikrofibre med bomuldsfor /2/
  • En arbejdsjakke af 65% polyester og 35% bomuld /3/
  • En bluse af viskose, nylon og elasthan /4/
  • En dug af bomuld /5/
  • Et gulvtæppe af nylon og polypropylen /6/

I nærværende rapport er redegjort i detaljer for metoder og principper anvendt i miljøvurderingerne af de 6 udvalgte UMIPTEX tekstil produkter.

Tekstil enhedsprocesser

Størstedelen af livsforløbet for tekstilprodukter er fælles for mange produkttyper, f.eks. energifremstilling, råvarefremstilling (f.eks. dyrkning og høst af bomuld), visse produktionsprocesser (som farvning af polyester), vask- og strygning i brugsfasen og forbrænding under bortskaffelsen. Det er et sådant et datagrundlag, der er blevet etableret i UMIPTEX-projektet.

UMIPTEX -projektet har været baseret på den både nationalt og internationalt anerkendte miljøvurderingsmetode UMIP - ”Udvikling af Miljøvenlige Industri Produkter”.

Projektet har tilvejebragt miljødata for flere hundrede processer fra ”vugge til grav” i tekstilers livscyklus.

UMIPTEX miljødata, og et tilhørende PC-værktøj, giver mulighed for at sammensætte et tekstilprodukts livscyklus fra vugge til grav, proces for proces, på computerskærmen, ved en såkaldt modellering, og lade computerne regne på miljøeffekterne.

UMIPTEX miljødata og de miljøvurderinger, der kan modelleres ud fra disse, udgør således et enestående værktøj i forbindelse med f.eks. udarbejdelse og dokumentation af livscyklusanalyser og miljøvaredeklarationer.

I forbindelse med projektet ”Formidling af UMIPTEX” er der også udarbejdet en folder ”UMIP miljødata for tekstiler – et overblik” /7/ der giver et overblik over miljødataene, så andre har mulighed for at tage afsæt i dataene ved miljøvurdering af tekstiler.

Alle data er nu også tilgængelige i PC-værktøjet GaBi-UMIP - afløseren for UMIP-PC-værktøjet.

Effektfaktorer

For en række af normalt forekommende emissioner (udledninger) samt for emissioner, som er blevet vurderet i forbindelse med tidligere projekter i UMIP-regi var der allerede effektfaktorer.

Men for en lang række af emissioner var der imidlertid ikke beregnet effektfaktorer. Hvis disse emissioner skulle kunne indgå i beregningerne af et produkts bidrag til effektkategorierne vedrørende giftvirkninger, skulle der beregnes effektfaktorer for stofferne, og disse skulle indtastes i PC-værktøjet.

I UMIPTEX case scenarierne anvendes ialt effekfaktorer for øko- og humantox for ca. 50 tekstilspecifikke kemikalier. I UMIPTEX-projektet er der derfor beregnet effektfaktorer for øko- og humantoksicitet for ca. 35 forskellige stoffer, der indgår i de ofte sammensatte kemikalier. Endvidere er ca. 20 stoffer vurderet at være uproblematiske hvad angår øko- og humantox ved afledning via renseanlæg.

For stofferne er der desuden beregnet skæbnefaktorer for teknosfæren, dvs. sprøjtning med pesticider på landbrugsjord og afledning til renseanlæg.

For pesticiderne er beregnet skæbnefaktorer, dvs. fordelingsfaktorer på hvor stofferne ender efter sprøjtning.

På samme måde er der for ikke-pesticider beregnet skæbnefaktorer ved afledning til renseanlæg, dvs. om stofferne ender i slam, vand eller luft efter behandlingen i renseanlægget.

Ved at anvende skæbnefaktorer for teknosfæren tages der f.eks. højde for, at spildevandsudledninger fra danske tekstilvirksomheder behandles i renseanlæg inden udledning til miljøet. F.eks. vil let nedbrydelige stoffer stort set forsvinde i renseanlægget og hermed ikke direkte belaste miljøet.

UMIP-databasen indeholdt effektfaktorer på humantoksicitet for ca. 100 stoffer og for økotoksicitet ca. 70 stoffer. Der er således tale om en væsentlig forøgelse af effektfaktorer.

Alle effektfaktorer er nu også tilgængelige i PC-værktøjet GaBi-UMIP - afløseren for UMIP-PC-værktøjet.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.