UMIPTEX - Miljøvurdering af tekstiler

1 Indledning

I det daglige arbejde møder virksomheder miljøkrav på forskellige niveauer. Det kan være i forbindelse med udarbejdelse og dokumentation af miljøgodkendelser, indkøberes og slutbrugeres efterspørgsel af miljødokumentation, certificering efter miljøledelsesstandarder eller dokumentation overfor godkendte miljømærker.

Budskabet i såvel “Miljøstyrelsens redegørelse om den produktorienterede miljøindsats” (Miljøstyrelsen, 1998) som i ”Industri og miljø” (Dansk Industri, 1997) er, at der er et behov for at kunne miljøvurdere produkterne ved hjælp af en anerkendt vurderingsmetode, og med et datagrundlag, som gør miljøvurderingen mulig.

En både nationalt og internationalt anerkendt vurderingsmetode er UMIP-metoden, udviklet under det femårige program Udvikling af Miljøvenlige IndustriProdukter. Til at understøtte metodegrundlaget findes et EDB-beregningsværktøj og en database. I UMIP-databasen er etableret ca. 250 såkaldte enhedsprocesser, som danner datagrundlaget for at kunne modellere et produkts livsforløb og de hermed forbundne miljøbelastninger i hele livsforløbet - fra vugge til grav. Desværre indeholdt UMIP-databasen fra starten ikke data som specifikt omhandlede processer i tekstilproduktion.

En UMIP-database suppleret med data for væsentlige dele af tekstilprodukters livsforløb, vil have stor værdi for de virksomheder, der ønsker at bruge miljø aktivt i dialogen med kunder, leverandører og andre vigtige interessenter.

Men da et grundlæggende krav til den miljøinformation der gives om produktet er, at oplysningerne skal være saglige, veldokumenterede og leve op til international konsensus omkring livscyklusvurdering - altså vugge til grav betragtninger, er tidsforbruget til at etablere en sådan database stort.

Størstedelen af livsforløbet for tekstilprodukter er imidlertid fælles for mange produkttyper, f.eks. energifremstilling, transportprocesser, råvarefremstilling, visse produktionsprocesser, vask- og strygning i brugsfasen og forbrænding under bortskaffelsen. Derfor kan branchespecifikke miljødata indlejret i UMIP-databasen hjælpe virksomheden godt på vej.

Det er en sådant et datagrundlag, det er etableret i UMIPTEX-projektet.

Alle data er nu også tilgængelige i PC-værktøjet GaBi-UMIP - afløseren for UMIP-PC-værktøjet.

1.1 Baggrund for projektet

Tekstilbranchens virksomheder havde i forbindelse med bracheseminarer i 1996 og i 1997 udtrykt stor interesse for at kunne bruge UMIP-metoden i deres miljøarbejde. UMIP-metodens beregningsværktøj med tilhørende enhedsprocesdatabase indeholdt imidlertid på det tidspunkt ikke data for processer i tekstilprodukters livsforløb.

1.2 Formål med projektet

Projektets overordnede formål har været at indsamle data over væsentlige processer i livsforløbet for tekstiler. Desuden at demonstre anvendeligheden af UMIP-metoden ved udarbejdelse af livscyklusvurderinger for 6 udvalgte tekstilprodukter.

1.3 Projektorganisation

Projektgruppen har bestået af Søren Ellebæk Laursen og John Hansen, Teknologisk Institut, Tekstil, Hans Henrik Knudsen, Instituttet for Produktudvikling (IPU), DTU og Henrik Fred Larsen, DHI Vand & Miljø (nu Instituttet for Produktudvikling).

Desuden har følgende undervejs deltaget i projektarbejdet: Henrik Wenzel, Marianne Wessnæs, Stig Irving Olsen, Rasmus Friche og Lene Gottrup, alle IPU, og Frans Møller Christensen, Dansk Toksikologi Center. I afrapporteringfasen har Christine Molin, IPU, deltaget i arbejdet med udarbejdelse og redigering af rapporten. Niels Frees, IPU har bistået med kvalitetssikring af de kapitler i rapporten, som specifikt omhandler enhedsprocesser.

Styregruppen og især UMIPTEX virksomhederne har i projektforløbet været væsentlige medspillere i skabelsen af projektets resultater.

1.4 Rapportens opbygning

Rapportens kapitel 1 - 5 omhandler dataindsamling og udarbejdelse af enhedsprocesser, suppleret med baggrundsnotater i bilag om håndtering af kemikalier i UMIPTEX (herunder udregning af effektfaktorer) samt om data for bomuldsdyrkning, spinding og knapper/lynlåse. Baggrundsviden om øvrige materialer og processer i forbindelse med tekstilproduktion fandtes allerede hos udførende institutioner og er over årene afrapporteret og beskrevet i en lang række projekter udført for Miljøstyrelsen.

Rapportens kapitel 6 giver en overordnet indføring i datagrundlaget for de 6 miljøvurderinger. De 6 tekstile case-historier er placeret i bilag, og er opbygget således, at de kan læses hver for sig.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.