UMIPTEX - Miljøvurdering af tekstiler

5 UMIPTEX-databasens struktur

Den overordnede struktur i databasen følger strukturen i UMIP-enhedsprocesdatabasen. Strukturen kan illustreres ved nedenstående procestræ i de fire livsforløbsfaser på niveau I: Materialer, Produktion, Brug og Bortskaffelse, og på niveau II over processer i respektive faser.

Figur 5.1 Struktur og niveauer i UMIPTEX-databasen

Figur 5.1 Struktur og niveauer i UMIPTEX-databasen

For hver kategori på niveau II kan foreligge en yderligere detaljeringsgrad på niveau III, IV, V og så fremdeles.

Etablerede enhedsprocesser dækker fremstilling af materialerne bomuld, viskose, polyester, polyamid (typen PA 6.6), polypropylen og acryl. Samlet dækker disse 6 fibertyper over 90% af markedet i EU for beklædningstekstiler. For mange andre produktgrupper er de 6 fibre også blandt de dominerende. Data for elasthan var ikke tilgængelige – der er dog oprettet en proces for elasthan – hvor der er anvendt data for polyurethan – fleksibelt skum (elasthan består af 85% polyurethan). Data for standarkomponenter som lynlåse og knapper, dvs. metaller og plastmaterialer, er i stort omfang understøttet af eksisterende data i UMIP databasen.

Produktionsfasen, fra garnfremstilling til og med konfektionering, er den fase i livsforløbet, hvor den danske tekstilbranche har sine aktiviteter, og databasen er derfor meget differentieret og detaljeret for denne fase. Etablerede enhedsprocesser i pojektets database er verificerede og er repræsentative for branchen. 16 virksomheder fra alle led i produktionskæden har været inddraget, en til to repræsentative virksomheder indenfor hvert af områderne spinding, vævning, strikning, farvning, trykning, efterbehandling og konfektionering. Der har ikke været foretaget direkte målinger af f.eks. energiforbrug eller spildevandsanalyser i projektet. Energiforbrug har kunnet dokumenteres i tilstrækkeligt omfang ved at beregne energiforbrug til opvarmning og tørring samt ved at aflæse de enkelte motorers energiforbrug på deres mærkeplade. Spildevandets sammensætning er dokumenteret ved at tage udgangspunkt i de anvendte recepter, kombineret med den forhåndenværende viden om de enkelte kemikaliers skæbne gennem produktionen og i renseanlæg. Verifikation af disse data er foretaget ved energi- og massebalancer over virksomhedens totale energiforbrug og foreliggende spildevandsanalyser.

De enhedsprocesser, der er etableret i databasen for brugsfasen, er standard-vedligeholdelsesprocesser hvor ressourceforbrug og miljøpåvirkninger er beregnet og verificeret af Teknologisk Institut, Tekstil.

Miljøvurderingseksempler udarbejdet på grundlag af projektets database har identificeret levetiden af tekstilerne som en afgørende faktor for miljøvurderingen. Teknologisk Institut, Tekstil, har med baggrund i centrets store viden om tekstile stoffer og materialer og i samarbejde med deltagende virksomheder defineret realistiske levetider for produkterne.

Bortskaffelsesdata i projektets database er opgjort efter gældende praksis for LCA.

Emissioner ved forbrænding er beregnet på baggrund af fibrenes kemiske sammensætning.

Da tekstilbranchen anvender et meget stort antal forskellige kemikalier i produktionen, såvel enkeltkemikalier som blandingsprodukter, er der foretaget mange valg undervejs i projektet. For alle kemikalier er der fra starten af projektet indført den afgræsning, at produktionen af kemikalierne ikke er omfattet af UMIPTEX. Endvidere har arbejdsmiljø heller ikke været omfattet.

Der er indarbejdet data for humantoksicitet og økotoksicitet for i alt 50 forskellige kemikalier. I det omfang det har været nødvendigt, er kemikalienavne anonymiseret og optræder ved generelle navne. Det er meget svært, hvis overhovedet muligt, at få tilstrækkelige oplysninger til en livscyklusvurdering fra kemikalieleverandører og producenter. Der er i projektet foretaget kemikalievurdering på et teoretisk niveau iht. anerkendte metoder, der anvendes i UMIP metoden.

En nærmere redegørelse for principper for vurderinger af kemikalier kan findes i bilag 7: ”Håndtering af kemikalier i UMIPTEX”.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.