Fund af glyphosat og AMPA i drikkevand fra små vandforsyningsanlæg i Storstrøms Amt

4 Tværgående sammenstilling af resultater

I dette afsnit anvendes sammenstillede resultater fra beskrivelserne af anlæggene i bilag 5 og resultater fra tidligere afsnit. I bilag 5 beskrives anlæggenes placering, håndboringers placering, geologiske logs, anvendelse af glyphosat, analyseresultater, hovedbestanddele, bakterier og andre oplysninger om de enkelte lokaliteter.

Ved interviewundersøgelsen oplyste anlægsejerne om og hvor der var sprøjtet med glyphosat på deres ejendom eller om der var andre tilstødende arealer, der var behandlet med glyphosat. Ved besøget på de enkelte ejendomme blev afstanden fra anlægget til de behandlede arealer målt, og det/de behandlede arealer beskrevet.

Den efterfølgende databehandling har fundet de sandsynlige kilder til glyphosat/AMPAforureningen i de enkelt anlæg, bilag 5, og en sammenstilling af resultaterne er vist i tabel 4.1.

Tabel 4.1 Sandsynlige kilder til forurening, gennemsnitlig koncentration for den største glyphosat/AMPAkoncentration der er fundet ved/i anlæg. Gns afstand – gennemsnitlig afstand til mulig kilde, N= 14. konc i µg/l, afstand i meter.

Kilde antal anlæg gns maks. konc gns afstand
fliser / gårdsplads 1 0,05 3
rørlagt grøft 1 0,11 5
Gårdsplads 4 1,66 0
gårdsplads/mark 1 0,04 15
indkørsel og parkeringsplads 1 0,05 10
mark 5 0,41 10,6
under hæk 1 0,10 10

I 5 ud af 14 anlæg vurderes glyphosat og AMPAindholdet i brønd eller anlægsvand at stamme fra tilstødende marker som i gennemsnit ligger ca. 10 meter fra anlæggene, bilag 5. Ved 4 anlæg var kilden gårdspladsforurening, hvor der var sprøjtet rundt om anlæggene, mens kilderne til fund i de øvrige anlæg var af forskellig karakter: Sprøjtning af fliser og gårdsplads på modsat side af beboelse; indtrængning af vand fra rørlagt grøft; indkørsel og parkeringsplads på nabogrund; under hæk på nabomatrikel og en lokalitet hvor påvirkningen formodentlig stammer fra gårdsplads og måske fra en nærliggende mark.

I de fleste tilfælde lå kilderne til forureningen tæt på anlæggene.

Den gennemsnitlige koncentration for vandprøver udtaget i anlæggene eller i brønde var 1,66 µg/l i anlæg, hvor kilden er gårdspladsforurening, mens den gennemsnitlige koncentration i anlæg som modtog vand fra nærliggende marker var 0,41µg/l. En forklaring på de ret høje koncentrationer i anlæg der modtager vand fra nærliggende marker kan være at 4 ud af 5 anlæg indvinder grundvand, mens et ikke er aktivt, tabel 4.3. At anlæggene er aktive betyder, at grundvandsspejlet sænkes i brøndene, når der indvindes vand, og at grundvandet derfor vil blive trukket horisontalt gennem makroporer og sprækker i moræneleret mod brøndene.

Alle de undersøgte anlæg, eller de brønde som boringerne står i, indvinder grundvand fra den opsprækkede øvre del af morænen. Der er således ikke i denne undersøgelse gennemført håndboringer ved anlæg som indvinder grundvand fra en boring, med mindre denne er sat i bunden af en gravet brønd. Dette skyldes at der ikke er genfundet glyphosat eller AMPA i de enkeltstående boringer som tidligere indeholdt de to stoffer.

I tabel 4.2 er de enkelt anlæg gennemgået og de primære kilder er beskrevet. Af tabellen fremgår at kun en af anlægsejerne driver landbrug. Alle øvrige deltagere har enten bortforpagtet jorden eller anvender ejendommene til privat beboelse.

Tabel 4.2 Mulige kilder til forurening af små vandforsyningsanlæg. Sammenstilling af data fra de enkelte anlæg, se bilag 5. Landb – landbrug som hovederhverv.

Anlæg antal pr Konklusion Landb Mulige primære kilder
a1 8  Glyphosat stammer fra formodentlig fra de tilstødende marker. Det kan ikke udelukkes af forureningen stammer fra gårdsplads med dette er usandsynligt, Forurening af BAM stammer fra anvendelse ved brønd. nej Marker, muligvis gårdsplads
a3 6 Der er ingen grund til at tro at denne brønd forurenes af glyphosat fra overfladen. Grundvandsspejlets hurtige respons ved nedbør viser at der sker en transport af vand fra det højtliggende bagland. Glyphosat formodentlig fra bagland som i dette tilfælde består af marker nej Marker, muligvis ukendt tidligere anvendelse på ejendommen
a4 10 Her stammer glyphosatforureningen formodentlig fra rørlagt grøft der afdræner marker opstrøms ejendom. Rørlagt grøft ligger ca. 4-5 meter fra brønd nej Rørlagt grøft der afdræner opstrøms marker
a5 8 Da der er etableret et drænsystem som afvander have og en dykpumpe i brønd der sænker vandspejlet i denne, trækkes der formodentlig grundvand ind under beboelse. Der formodentlig tale om en forurening der stammer fra en gårdplads der ligger på den anden side af beboelseshus og fra fliser/bede nær ved brønden. nej Fliser og formodentlig gårdsplads forurening
a7 8 Gårdspladsforurening. Dels ved tilstrømning af grundvand men også ved direkte tilstrømning af regnvand efter regnskyl. ja Gårdspladsforurening og overfladevand
a9 7 En forurening der stammer fra marken. Der er fundet AMPA i en håndboring sat mellem brønd og mark, hvor glyphosat var anvendt. nej Mark
a10 7 Der kan både være tale om en gammel gårdspladsforurening eller om recent tilstrømning i dybere niveauer, end hvor der er prøvetaget. nej Gammel gårdspladsforurening / mark
a12 5 AMPA er ikke genfundet i anlæg eller i andre prøver udtage ved anlæg. Da anlæg kun anvendes periodevis kan en forklaring på den manglende genfinding være at anlægget har ligget stille i en længere periode og at der derfor ikke er trukket vand ind mod brønden. nej Formodentlig anvendelse ved hæk på naboejendom. ?
a13 8 Forureningen kan stamme fra nærliggende marker der ligger ca. 10 meter fra anlæg. Glyphosat formodentlig trukket ned i dybere niveauer og er derfor ikke genfundet i det højtliggende grundvand. nej marker
a14 4 Forurening stammer formodentlig fra indkørsel og fra opstrøms p plads. Kilden er ikke lokaliseret. Nej Indkørsel og parkeringsplads. ?
a15 7 Gårdspladsforurening, hvor glyphosat må være trukket ned i dybere niveauer før transport gennem opsprækket moræne over tæt lergytje mod brønd. nej Gårdsplads forurening
a16 8 Gårdspladsforurening nej Gårdspladsforurening
a8 1 Mulig forurening fra mark nej Mulig markforurening ?
a2 1 Formodentlig gårdspladsforurening nej Mulig gårdspladsforurening. ?

Sammenholdes de enkelte koncentrationer i alle vandprøver med fund af glyphosat og AMPA udtaget fra anlæg eller brønde ses at koncentrationerne generelt falder med stigende afstand, figur 4.1. Anlægget, hvor kilden ligger ca. 20 meter fra brønden indvinder vand fra en opsprækket moræneler på en skråning, hvor vandspejlet i brønden stiger hurtigt efter nedbør, og hvor transporthastigheden gennem den opsprækkede moræneler må være meget stor. Tages dette i betragtning, viser figur 4.1 en væsentlig bedre sammenhæng mellem afstand til kilder og koncentrationer. Anlæg der ligger på gårdspladser der er behandlet med glyphosat er sat til en afstand på 0 meter.

Figur 4.1 Vandprøver med fund af glyphosat og/eller AMPA udtaget fra brønde og fra indvindings anlæggene. Koncentration mod afstand til formodet kilde. Detektionsgrænsen for både glyphosat og AMPA er 0,01µg/l, og alle markeringer i diagrammet med en koncentration på 0,01 µg/l er "ikke fund". De åbne symboler stammer fra et anlæg placeret på en skråning.

Figur 4.1 Vandprøver med fund af glyphosat og/eller AMPA udtaget fra brønde og fra indvindings anlæggene. Koncentration mod afstand til formodet kilde. Detektionsgrænsen for både glyphosat og AMPA er 0,01µg/l, og alle markeringer i diagrammet med en koncentration på 0,01 µg/l er "ikke fund". De åbne symboler stammer fra et anlæg placeret på en skråning

Tabel 4.3 De undersøgte anlæg med fund af glyphosat og AMPA. Afstanden til kilder, aktivt ikke aktivt anlæg, og glyphosat forbrug er vist.

Anlæg Antal prøver aktivt/ inaktivt maks glyph AMPA afstand til kilde Formodet kilde glyphosat anvendt på ejendom glyphosat anvendt v. anlæg
a12 5 inaktivt 0,1 10 ved hæk Nej nej
a8 1 aktivt 0,54 5 mark Nej nej
a13 8 aktivt 0,26 6 mark Nej nej
a9 7 aktivt 0,89 12 mark Nej nej
a3 6 Aktivt 0,14 20 mark Ja nej
a1 8 Inaktivt 0,2 10 mark Ja nej
a14 4 Aktivt 0,051 10 Indkørsel/parkeringsplads Måske nej
a10 7 Inaktivt 0,04 15 gårdsplads/mark Nej nej
a2 1 Inaktivt 0,058 0 gårdsplads Ja ja
a16 8 Inaktivt 0,84 0 gårdsplads Ja ja
a15 7 Aktivt 0,16 0 gårdsplads Ja ja
a7 8 Inaktivt 5,6 0 gårdsplads Ja ja
a4 10 Aktivt 0,11 5 grøft Nej nej
a5 8 Aktivt 0,054 3 fliser / gårdsplads Ja ja

Figur 4.2 Glyphosat og AMPAkoncentrationer i vandprøver udtaget fra samme anlæg eller brønd i 2005 og i 2001/2002. Detektionsgrænse er 0,01 µg/l.

Figur 4.2 Glyphosat og AMPAkoncentrationer i vandprøver udtaget fra samme anlæg eller brønd i 2005 og i 2001/2002. Detektionsgrænse er 0,01 µg/l.

Glyphosat og AMPAkoncentrationer målt i 2001 og 2002 er sammenholdt med vandprøver analyseret for de samme to stoffer i 2005, figur 4.2, hvor det fremgår, at det er tilfældigt om glyphosat og AMPAkoncentrationerne er steget eller faldet i de enkelt indtag i perioden fra 2002 til 2005. Dog ligger de største AMPAkoncentrationer tæt på hinanden.

Figur 4.3 BAMkoncentrationer målt i samme anlæg i 2005 og 2001/2002. Detektionsgrænse er 0,01µg/l.

Figur 4.3 BAMkoncentrationer målt i samme anlæg i 2005 og 2001/2002. Detektionsgrænse er 0,01µg/l.

For BAMkoncentrationerne er mønstret lidt anderledes, da der omtrent er fundet de samme koncentrationer i de undersøgte anlæg i 2001/2002 og i 2005, figur 4.3. Dette viser at BAM stadig nedvaskes i samme koncentrationer, mens det er andre forhold som fx anvendelse på de tilgrænsende arealer, der har betydning for udvaskning af glyphosat og AMPA ved fund af mindre koncentrationer. De høje glyphosat/AMPAkoncentrationer stammer fra behandlede gårdspladser, hvor der ofte sprøjtes med glyphosat hvert år.

Tabel 4.4 Geologiske karakteregenskaber for de gennemførte håndboringer. Isseg. – issegmentering / heterolitisk lagdeling af moræne; Højtl. Grv. Transport – Transport af højtliggende grundvand sker gennem fx ML(moræneler), Kilde - Kilde til glyphosat og AMPA i anlæg, HB – dybde af håndboringer – der er anvendt den største boredybde når der gennemført to håndboringer. Maks. - maksimumkoncentration at glyphosat/AMPA i anlæg. Aktiv-inaktiv – aktiv hvis anlægget anvendes til indvinding af drikkevand. ML – moræneler, MS – morænesand,.

Anlæg geologi opspræk-
ning
Isseg. åbent-
stående makro-
porer
Højtl. Grv.
Transport
Kalk
anboret
HB Kilde Aktiv - inaktiv Maks
µg/l
a1 ML stærkt opspræk-
ket
fissil orme-
gange
ML nej 2,3 mark inaktivt 0,2
a3 ML stærkt opspræk-
ket
fissil orme-
gange
ML nej 2,4 mark aktivt 0,14
a4 ML silt stærkt opspræk-
ket
nej rodka-
naler orme-
gange
ML silt sand nej 1,8 grøft aktivt 0,11
a5 ML opspræk-
ket
fissil rodka-
naler orme-
gange
ML nej 1,8 fliser / gårds-
plads
aktivt 0,054
a7 ML MS stærkt opspræk-
ket
nej orme-
gange rodka-
naler
ML sand nej 2,8 gårds-
plads
inaktivt 5,6
a9 ML stærkt opspræk-
ket
fissil rodka-
naler orme-
gange
ML nej 2,4 mark aktivt 0,89
a10 ML sand stærkt opspræk-
ket
fissil rodka-
naler orme-
gange
ML sand nej 3,6 gårds-
plads / mark
inaktivt 0,04
a12 ML svagt opspræk-
ket
fissil orme-
gange
ML nej 2,6 ved hæk inaktivt 0,1
a13 ML sand stærkt opspræk-
ket
fissil rodka-
naler orme-
gange tørke-
sprækker
ML sand nej 2 mark aktivt 0,26
a14 ML stærkt opspræk-
ket
nej rodka-
naler orme-
gange
ML nej 2,5 indkørsel og p-plads aktivt 0,051
a15 ML gytje svagt / stærkt opspræk-
ket
mulig fissil orme-
gange
ML nej 2,2 gårds-
plads
aktivt 0,16
a16 ML sand stærkt opspræk-
ket
nej orme-
gange
Sand ML nej 2 gårds-
plads
inaktivt 0,84

Ingen af de gennemførte håndboringer anborede faststående kalk eller kalkflager mellemlejret moræneler, tabel 4.4. Da håndboringerne er gennemført for at udtage vandprøver fra det højtliggende grundvand betyder dette ikke, at nogle anlæg ikke indvinder grundvand fra den underliggende kalk.

Alle de undersøgte anlæg er etableret i forbindelse med gravede brønde og kun ved to af de aktive anlæg er der etableret en boring i bunden af brønden. Derfor vil alle anlæg/brønde være præget af grundvand der strømmer gennem moræneler, og i 5 tilfælde også af det grundvand, som strømmer gennem sand- og siltlag mellemlejret morænen, tabel 4.4.

Kun i et tilfælde var morænen svagt opsprækket i den øvre del, men ved dette anlæg blev der under den svagt opsprækkede moræne fundet en fissil zone i en meters dybde. Ved 7-8 af anlæggene blev der fundet højporøse fissile zoner under den øverste moræne, som var i direkte forbindelse med de undersøgte gravede brønde. Ved 7 af anlæggene blev der fundet flere åbentstående bioporesystemer ved anlæggene, mens der ved de resterende 5 blev fundet åbentstående ormegange.

De undersøgte anlæg er alle præget af, at anlæggene er sårbare overfor horisontal transport af grundvand i den øverste moræne, og transport gennem den opsprækkede moræne vil kunne ske meget hurtigt, når/hvis grundvandsspejlet sænkes i brøndene i forbindelse med indvinding af grundvand.

 



Version 1.0 April 2007, © Miljøstyrelsen.