Nyttiggørelse af trykimprægneret træ

5 Pilotanlæg til ekstraktion af tungmetaller

Ekstraktionsteknisk er der nu flere måder at gennemføre ekstraktionen på. Man kan f.eks lade affaldstræet være statisk og kun flytte ekstraktionsvæske dvs. en ekstraktion hvor affaldstræet kontaktes med ekstraktionsvæsken ved simpel overrisling eller man kan lade affaldstræet være helt neddykket i ekstraktionsvæsken. Endelig kan man udføre ekstraktionen med at supplere med en form for omrøring af affaldstræet f.eks. hvor affaldstræet holdes omrørt i ekstraktionsvæsken. Ekstraktionen kan desuden udføres i et eller flere trin som en medstrøms ekstraktion eller som en modstrømsekstraktion. Modstrømsekstraktion anvendes normalt i Watech ekstraktionsprocessen.

Indledningsvis blev to forskelligt udformede pilotanlæg anvendt til at gennemføre forsøgene med større mængder affaldstræ(flis).

5.1 Pilotanlæg type 1. ”risle og neddykket”

Den ene pilotanlæg opstilling bestod af et isoleret kar hvori træaffaldet placeres. Der var monteret en rist ca. 10 cm over bunden og fra pumpesumpen under risten blev ekstraktionsvæsken pumpet til en ekstern beholder, der var udstyret med 2 kW varmepatroner, så ekstraktionsvæsken kunne opvarmes til den valgte ekstraktionstemperatur. Fra opvarmnings- beholderen løb væsken gennem en slange med hane ned over træaffaldet. Denne pilotanlæg opstilling (type 1) er skitseret i figur 10.

Pilotanlæg opstillingen blev brugt til at udføre forsøg med forskellige væske/faststof forhold og varierende opholdstider for træaffaldet. Alle forsøg blev udført ved temperaturen 80 °C og pH=1.

Ulemperne ved denne opstilling var, at små træsplinter kunne passere bundristen og forårsage tilstopning af pumpesystemet. Desuden var det vanskeligt at opnå en tilstrækkelig god kontakt mellem træaffaldet og væsken i denne ekstraktionsbeholder blot ved overbrusning. Dette gav samlet set en dårligere udvaskning af tungmetallerne i affaldstræet.

Figur 10: Pilotanlæg type 1 (risle og neddykket) opstilling til forsøg med ekstraktion af tungmetaller fra affaldstræ.

Figur 10: Pilotanlæg type 1 (risle og neddykket) opstilling til forsøg med ekstraktion af tungmetaller fra affaldstræ.

5.2 Pilotanlæg type 2. ”Omrørt”

For at forbedre kontakten mellem affaldstræet og væsken blev et andet pilotanlæg med opstilling bygget. Dette pilotanlæg er skitseret i figur 11 og den består af et kar med varmepatron og en passende omrøring. Det betød, at lidt større væske/tørstof forhold var nødvendigt for at få en affaldstræ/væske blanding, der kunne omrøres i. Det viste sig at være vanskeligt at få fugtet affaldstræet, der flyder ovenpå væsken.

Figur 11: Pilotanlæg type 2 opstilling med varmepatron og omrøring for at sikre god kontakt mellem træ og ekstraktionsvæske.

Figur 11: Pilotanlæg type 2 opstilling med varmepatron og omrøring for at sikre god kontakt mellem træ og ekstraktionsvæske.

5.3 Pilotanlæg type 3. ”tromle”

En tredje løsning kunne være en vasketromle som også kunne sikre god kontakt mellem affaldstræ og ekstraktionsvæske.  Denne type pilotanlæg opstilling anbefales undersøgt i en eventuel næste periode af projektet.

I vasketromlen er der monteret ledeplader, som sikrer den nødvendige opholdstid for træaffaldet. Hele tromlen roteres hvorved der sikres en god kontakt mellem træ og væske. Ekstraktionsvæsken kan tilledes i medstrøm eller modstrøm. Vasketromlen er vist i figur 12.

Figur 12: Pilotanlæg type ”vasketromle” som sikrer opholdstid og en god kontakt mellem træ og ekstraktionsvæske.

Figur 12: Pilotanlæg type ”vasketromle” som sikrer opholdstid og en god kontakt mellem træ og ekstraktionsvæske.

 



Version 1.0 November 2007, © Miljøstyrelsen.