Miljø- og samfundsøkonomisk analyse af indsamling og behandling af imprægneret affaldstræ

Forord

I denne rapport beskrives indledningsvist de mængder af imprægneret affaldstræ, der skal behandles de nærmeste år. Derefter gennemføres en samfundsøkonomisk analyse af fire meget forskellige behandlingsformer: Deponering, forbrænding, forgasning og ekstraktion.

Når der er grund til nærmere at overveje behandlingen af imprægneret affaldstræ, skyldes det, at træet bl.a. indeholder tungmetaller som krom, kobber og arsen. Afhængig af behandlingen af affaldstræet vil disse tungmetaller i større eller mindre omfang (evt. slet ikke) kunne genfindes i restprodukterne fra behandlingen og spredes i naturen med skader på sundhed som følge.

Rapporten er udarbejdet for Miljøstyrelsen og afrapporterer et projekt, der er gennemført i et samarbejde mellem FORCE Technology, akf og Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).  Projektet startede august 2003 og er afsluttet to år senere.

For at gennemføre de økonomiske analyser stilles store krav om data. De økonomiske analyser bygger på data, som de involverede virksomheder under fortrolighed har oplyst til projektet. Uden beredvillig medvirken fra disse virksomheder kunne et projekt som dette ikke gennemføres.  En enkelt behandlingsproces har på denne baggrund desværre måttet udgå af analyserne.

FORCE Technology har stået for beskrivelsen af mængderne, den fysiske og kemiske beskrivelse af de fire (fem) meget forskellige processer. DMU og akf har stået for de økonomiske analyser.  Projektassistent Michael Rudy Schrøder har i projektets senere faser medvirket ved de økonomiske beregninger.

Til projektet har været tilknyttet en referencegruppe bestående af: Henning Jørgensen (RenoSam), Erik Rasmussen (RGS90 Watech), Karsten Ludvigsen (RGS90), Ole Kristensen (Kommunekemi), Hardy Nielsen (Danabørs/DanaSupply), Hanne Johnsen/Nanna Winckler (Affald Danmark), Mikael Skou Andersen (DMU), Mette Hyldebrandt-Larsen (Miljøstyrelsen) og Christina Føns (Kommunernes Landsforening).

Referencegruppen takkes for medvirken i projektet og kommentarer til et udkast til denne rapport, som naturligvis alene forfatterne er ansvarlige for.

Afslutningsvist takkes Miljøstyrelsen for godt samarbejde.

Vibeke Hansen

Miljøstyrelsen har valgt at supplere analysen med et bilag (bilag 2), der øger sammenligneligheden mellem de forskellige behandlingsmetoder.

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.