Validering og forbedring af danske lugtmålinger

2 Fremgangsmåde

Der blev afholdt et møde på Slagteriernes Forskningsinstitut den 31. marts 2004 mellem de tre danske lugtlaboratorier med henblik på bedst muligt at sikre ensartede lugtresultater indenfor lugtnormens rammer. Laboratoriernes procedurer blev gennemgået for at finde årsager til eventuelle forskelle mellem disse.

Deltagere var:

  • Arne Oxbøl og Karsten Boholt fra Force Technology
  • Jens Vang fra Eurofins A/S
  • Ole Pontoppidan og Inger-Lise E. Andersen fra Slagteriernes Forskningsinstitut.

På mødet og efterfølgende blev nedenstående aftalt om projektets lugtbestemmelser:

  • Alle tre lugtlaboratorier har naturligvis fælles interesse i at udføre analysearbejde bedst og ens muligt. Det blev aftalt, at laboratorierne skal være indbyrdes åbne, og at de fremkomne oplysninger ikke må bruges i salgsfremmende øjemed.
  • Identificering og ensretning af procedurer og metoder i de enkelte laboratorier kan være medvirkende til at nedbringe spredningen på ens prøver.
  • To forskellige holdbare prøver - én med ubehagelig lugt og én med behagelig lugt - skulle udvælges og produceres af Eurofins A/S, stabilitetstestes og distribueres til alle tre laboratorier på trykflasker. Det blev kage (CA) henholdsvis spildevandslugt (SW). CA indeholder vanilin, kanelaldehyd, valeraldehyd og limonen. SW indeholder ethylmercaptan, dimethylsulfid, triethylamin, skatol, smørsyre, acetaldehyd og acetone.
  • Der skulle gennemføres 15 uafhængige bestemmelser (dvs. med 15 lugtpaneler) på hver af de to prøver; i alt 30 lugtresultater fra hvert laboratorium. I forbindelse med bedømmelserne registreredes alle relevante data, så som panelsvar, fortyndingstrin, følsomhedsfaktor etc. Dette skete med henblik på senere detaljeret behandling af resultaterne.
  • Stepfaktoren (forholdet mellem to på hinanden følgende fortyndinger) skulle være i intervallet 1,4 til 1,6.
  • Lugtanalyser udførtes på de respektive laboratorier under ledelse af personale, som af laboratorierne er godkendt til gennemførelse af disse analyser og med panelister, som opfylder lugtnormens udvælgelseskriterier.
  • Alle panelisters svar er registreret, fx efter normens forslag med talkode 1 til 6 med henblik på vurdering af fordelingen mellem ’sand eller falsk fornemmelse’, hvis der under resultatbehandlingen ville opstå en situation, som ikke ellers var forklarlig:

Tabel 3. Talkode for panelisters registrerede svar.

Valg Forkert Rigtig Forkert Rigtig Forkert Rigtig
Tilkendegivelse Gæt Gæt Fornemmelse Fornemmelse Sikker Sikker
Svar Falsk Falsk Falsk Falsk Falsk Sand
Kode 1 2 3 4 5 6

  • Resultater er beregnet som den geometriske middelværdi af ’godkendte’ besvarelser fra to runder.
  • Resultater er opgivet i OUE/m³ og LE/m³ (uden og med en dansk følsomhedsfaktor). Lugtvejledning fra 1985 anviser, at lugtresultater skal korrigeres med en faktor for panelisternes følsomhed over for referencestofferne 1-butanol og svovlbrinte og opgives som LE/m³ (koncentration målt i lugtenheder pr. volumen). I EN 13.725 korrigeres der ikke med ovennævnte følsomhedsfaktor. I stedet skal kontrolkrav til panel og panelist sikre, at kravene til repeterbarhed og nøjagtighed for lugtbestemmelserne kan overholdes.

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.