Redegørelse om jordforurening 2006

4 Større forureningssager

4.1 Opgørelser over større forureningssager

Miljøministeriet har anmodet regionerne om at indberette store jordforureninger. Kravene til indberetningerne fremgår af cirkulære nr. 103 af 25. november 2005:

”Oplysninger om større forureningssager, hvor udgifterne til oprydning forventes at overstige 10 mio. kr., og hvor forureningen udgør en risiko for den nuværende arealanvendelse eller for at forurene grundvand, der skal anvendes til drikkevandsforsyning, eller overfladevandsrecipienter. Der skal oplyses om a) forureningens baggrund og årsag, art, risiko, skønnede omfang og skønnede omkostninger (opdelt på etableringsomkostninger og evt. drift) til afhjælpning af risikoen, b) amtsrådets hidtidige indsats og planer for regionsrådets kommende indsats over for forureningen, og c) evt. andre aktørers indsats og baggrund herfor.”

I første halvdel af 2007 udarbejdede en arbejdsgruppe bestående af embedsmænd fra regionerne og Miljøstyrelsen en rapport med en samlet opgørelse og teknisk gennemgang af de store jordforureninger med udgangspunkt i ovenstående definition. Arbejdsgruppen præciserede definitionen med det formål at sikre et ensartet grundlag for udvælgelse og beskrivelse af store jordforureningssager.

Opgørelsen viser, at der samlet set findes 122 store jordforureninger i Danmark. Dette er en stigning i forhold til de 87, der blev beskrevet i Miljøstyrelsens redegørelse fra januar (se nedenstående afsnit). Denne stigning skyldes især, at drift omkostninger i den nye opgørelse er regnet sammen på homogen vis, hvilket har medført en tilførsel af 31 nye sager.

Ud af de 122 store jordforureninger ligger 90 inden for jordforureningslovens indsatsområder, dvs. de udgør en risiko for arealanvendelsen eller det grundvand, der bruges som drikkevand. På de 85 er der igangsat eller planlagt oprensning, overvågning eller undersøgelser. Heraf er der en grund, der afventer en retssag og en grund, der er en frivillig oprydning. De sidste 5 er konkret vurderet, og her er der ingen planer om en indsats, da der findes andre grunde, der udgør en risiko for enten mere betydningsfulde grundvandsinteresser eller for arealanvendelsen.

Rapporten konkluderer, at der har været og fortsat er en betydelig aktivitet på store jordforureningssager inden for de offentlige indsatsområder. Amternes hidtidige og regionernes nuværende og planlagte aktiviteter følger en klar prioritering i overensstemmelse med jordforureningslovens regler og forudsætninger.

Rapporten konkluderer ligeledes i tråd med den tidligere rapport fra januar 2007, at der fortsat er en stor og langvarig opgave på jordforureningsområdet. Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem den økonomiske udgift og den miljø- og sundhedsmæssige gevinst/behov ved oprydning. De store jordforureninger er således ikke nødvendigvis mere hastende end øvrige jordforureningssager, der udgør et miljømæssigt problem.

Ved udgangen af 2006 er der anvendt 1,1 mia. kr. på de store jordforureninger, hvoraf amterne har brugt 723 mio. kr. Det skønnes, at der skal bruges yderligere 1,2 mia.kr. på de store jordforureninger, der ligger inden for de offentlige indsatsområder. Heraf udgør regionernes andel 976 mio. kr. I tabel 4.1 ses økonomien opgjort inden for og uden for indsatsområderne og fordelt på amterne/regionernes andel og andre aktørers andel.

Tabel 4.1.  Økonomi opgjort for de hidtidige og fremtidige udgifter på de store jordforureninger
kilde: miljøstyrelsen og regionernes rapport om store jordforureningssager fra juni 2007

Udgifter
Mio. kr.
I alt Hidtidige udgifter Fremtidige udgifter
Amter Andre Regioner Andre
Inden for indsatsområder 2.053 627 198 976 252
Uden for indsatsområder 1.508 96 170 1.147 95
Samlet bidrag - 723 368 2.123 347
I alt 3.561 1.091 2.471

32 store jordforureninger ligger uden for de offentlige indsatsområder. Disse ligger hovedsageligt i nærheden af overfladevand. Den fremtidige indsats på disse sager er meget usikkert bestemt, da kvalitetskriterier for overfladevand endnu ikke er fastlagt.

Tabel 4.2 viser fordelingen af sager på de forskellige regioner.  Der er stor variation i antallet af store jordforureninger geografisk, hvilket kan skyldes forskellige forhold. Fremdriften i kortlægning har varieret i de gamle amter, da der i nogle amter har været fokus på at rydde op, mens der i andre amter har været fokus på at kortlægge forureningerne. Desuden har nogle amter valgt at lægge områder med grundvandsinteresser uden for bykernerne, hvor det største antal forureninger ligger. Da mange forureninger prioriteres efter grundvandshensyn, vil dette medføre færre forureningssager i disse områder.  Endelig afhænger antallet af sager i de enkelte landsdele af den regionale og historiske udvikling af erhverv og industri.

Tabel 4.2. Antallet af store jordforureninger fordelt på regioner
Kilde: miljøstyrelsen og regionernes rapport om store jordforureningssager fra juni 2007

Region Indenfor
indsatsområde
Udenfor indsatsområde
Region Hovedstaden 36 14
Region Sjælland 10 1
Region Nordjylland 10 0
Region Midtjylland 5 2
Region Syddanmark 29 15
Bornholm regionskommune 0 0
I alt 90 32

Rapporten blev udgivet i juni 2007 og kan downloades på Miljøstyrelsens hjemmeside, www.mst.dk.

4.2 Tidligere opgørelse over store forureningssager i 2005-2006

Under de politiske forhandlinger om ændringerne af jordforureningsloven i 2005 gav miljøministeren, med henblik på den fremtidige indsats på området, tilsagn om, at Miljøministeriet ville lave en udredning om store jordforureningssager, dvs. sager over 10 mio. kr.

Som følge heraf anmodede Miljøministeriet amterne og Københavns og Frederiksberg Kommuner om skriftligt at indberette store jordforureninger til Miljøstyrelsen i den årlige indberetning.

På baggrund af indberetningerne udarbejdede Miljøstyrelsen en redegørelse/udredning i efteråret 2006, der lå færdig i januar 2007.

Rapporten konkluderer, at der fortsat er en stor og langvarig opgave på jordforureningsområdet. Der blev i alt identificeret 87 store jordforureningssager, hvoraf 17 sager blev vurderet til at overstige 30 mio. kr., mens det i 4 sager ikke var muligt at skønne omkostningerne. 13 store jordforureninger ligger uden for det offentlige indsatsområde, men kan påvirke overfladevand.

I størstedelen af de store forureningssager er der planlagt eller igangsat undersøgelser, afværgetiltag og/eller monitering af forureningen. Amterne fandt det problematisk at fastsætte et fremtidigt skøn over omkostningerne til oprydning, men vurderede et minimumsskøn på 1,8 mia. kr. på de 83 af forureningerne.

Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem den økonomiske udgift og den miljø- og sundhedsmæssige gevinst/behov ved oprydning. De 87 sager er således ikke nødvendigvis mere hastende end øvrige jordforureningssager, der udgør et miljømæssigt problem.

Rapporten kan downloades på Miljøstyrelsens hjemmeside.

 



Version 1.0 Februar 2008, © Miljøstyrelsen.