Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i æteriske olier og duftolier

Forord

Miljøstyrelsen har iværksat en særlig indsats for at kortlægge kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Kortlægningen gennemføres via en række projekter, hvis formål er at belyse befolkningens udsættelse for kemiske stoffer og eventuelle risici i den forbindelse.

Æteriske olier, duftolier og duftfriskere indeholder alle parfumestoffer i varierende mængder. Ved brug af produkterne spredes parfume- og hjælpestoffer til de rum, hvor de anvendes, og der sker en eksponering af de personer, som opholder sig i rummene.

Miljøstyrelsen har derfor startet en kortlægning af brugen af aromaterapiolier og duftolier med henblik på at undersøge mulige sundhedsmæssige effekter ved inhalation af kemiske stoffer i olierne.

Projektets gennemførelse har været afhængig af oplysninger fra en række forhandlere, importører, producenter og brugere af produkter til aromaterapi, og der skal derfor rettes en særlig tak til alle dem, som har medvirket til at svare på spørgsmål og fremsende produktinformationer.

Projektets primære målgruppe er Miljøstyrelsen, markedsaktører samt såvel professionelle som private brugere af produkterne.

Styregruppe

Projektet er blevet fulgt af en styregruppe med følgende sammensætning:

Anette Ejersted, Miljøstyrelsen (formand)

Bettina Andersen, Miljøstyrelsen

Shima Dobel, Miljøstyrelsen

Carsten Lassen, COWI A/S

Inge Bondgaard, Eurofins Danmark A/S

Martin Silberschmidt, ms consult - International Public Health

Arbejdsgruppen

Projektet er gennemført af et tværfagligt team bestående af følgende personer: Carsten Lassen (projektleder), Sven Havelund og Sonja Mikkelsen, COWI, Inge Bondgaard, Eurofins samt Martin Silberschmidt, ms consult.

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.