Kortlægning og sundhedsvurdering af kemiske stoffer i hobbyprodukter til børn

4 Sundhedsmæssig vurdering

4.1 Introduktion

I dette kapitel bliver de potentielle sundhedsmæssige effekter af de identificerede stoffer vurderet. Vurderingens fokus er rettet mod børn i børnehave- og skolealderen.

For hvert af de identificerede og kvantificerede stoffer foreligger der oplysninger om stoffernes identitet og om deres kemiske og fysiske egenskaber. Oplysningerne omhandler tilstandsform, smeltepunkt, kogepunkt, vægtfylde, damptryk og opløselighed.

Der er blevet foretaget en gennemgang af tilgængelig litteratur. Der er blevet fokuseret på evne til optagelse gennem hud og effekter på oral indtagelse. De vigtigste testresultater og virkninger præsenteres. Målet har været at finde data for NOAEL/LOAEL (No or Low Observed Adverse Effect Levels) på de udvalgte stoffer eller andre relevante data, som måtte være tilgængelige.

På baggrund på NOAEL eller lignende data samt mængden af stof, barnet udsættes for, kan der beregnes en sikkerhedsmargin (MOS), og på baggrund af denne kan det vurderes, hvorvidt stoffet potentielt har en negativ sundhedsmæssig virkning ved brug af de testede produkter.

4.2 Metode

4.2.1 Eksponeringsveje

Ud fra den indledende sundhedsmæssige screening er der fundet sundhedsskadelige stoffer i tuschpenne, gelpenne, glimmerlim og akrylfarver, men ikke i krympeplast.

Det antages, at stofferne kan absorberes (optages) i kroppen ved oral indtagelse via slimhinderne i munden, hvis børnene sutter på produkterne og ved gennemtrængning af hud. Hvis nogle stoffer har et højt damptryk kan indtagelse ved indånding (inhalering) og optagelse over lungerne også være relevant via fordampning fra tegninger mv., som børnene fremstiller.

4.2.2 Eksponeringsscenarier

Mængden, som optages, vil være afhængig af, hvorledes børnene bruger produkterne.

Følgende er baseret på samtaler med forældre og kendskab til praksis i børnehaver/skoler.

Vedrørende tuschpenne og gelpenne er det velkendt, at børn i perioder kan finde på at male på sig selv, sutte på tuschpennene eller bruge dem som læbestift. Herudover kan der være afsmitning til hud, når børnene tilfældigt rører ved deres tegninger.

Ved brug af tuscher og gelpenne overføres en forholdsvis begrænset mængde stof forholdsvis langsomt til papiret.

Glimmerlim kan blive overført til børnenes hud, når de klemmer limen ud, eller når børnene kommer til at røre ved deres produkter under fremstillingen, eller inden glimmerlimen er tør (limen er forholdsvis lang tid om at størkne). Børn kan ifølge samtaler med forældre også finde på at sutte på produkterne, anvende dem som læbestift eller farve deres tunge og således komme til at sluge noget af produktet. Større mængder lim kan forholdsvis hurtigt blive overført til papirprodukter, og fordampning fra et væsentligt areal må formodes at forekomme.

Akrylfarver vil kunne overføres via berøring med hud dels under fremstilling og dels mens produkterne tørrer og indirekte til munden, ved at børn sutter på fingrene eller penslerne. Forholdsvis store flader vil være belagt med farverne, og fordampning af stoffer fra fladerne vil således forekomme.

Der findes ingen oplysninger i TGD (2003) vedrørende mængden, som overføres.

I stedet er forsøgt at danne nogle realistiske eksponeringsscenarier ud fra samtaler med forældre.

Eksponeringsscenarier

Tuschpenne og gelpenne

Hudkontakt

Areal. Det antages, at der bemales, hvad der svarer til to barnehåndflader af 5*5 cm (50 cm²), og at dette kan forekomme en gang dagligt i værste tilfælde. Stoffer antages optaget efter log KOW. Mængden, som overføres til papir, er bestemt ved at bemale et kvadratisk areal på papir, differensveje og omregne til vægt per eksponeringsareal (se Tabel 4.1). Mængden er bestemt til 0,05 g for 50 cm².

Oralt

Det antages, at mængden, som indføres oralt, svarer til mængden, der overføres til hud (0,05 gram/dag).

Luftveje

Umiddelbart antages mængden at være begrænset. For letfordampelige stoffer foretages en vurdering af momentan fordampning af alt overført stof til henholdsvis nærzone (1,5 m³) og et typisk børneværelse med volumen på 18 m³. Værdierne sammenlignes med arbejdshygiejniske grænseværdier.

Glimmerlim

Hudkontakt

Her kan større mængder komme i kontakt med huden. Som worst case antages at børn overfører 3 ml = 3 g til huden, svarende til vægten af et tæt bemalet areal på 50 cm² (se Tabel 4.1).

Oralt

Det er antaget, at der i værste tilfælde indtages en mængde via mund, svarende til mængden tilført hud (3 gram).

Inhalering

For letfordampelige stoffer foretages en vurdering af momentan fordampning af alt overført stof til henholdsvis nærzone (1,5 m³) og et typisk børneværelse med volumen på 18 m³. Værdierne sammenlignes med arbejdshygiejniske grænseværdier.

Akrylfarver

Hudkontakt

Mængderne, som vil være i hudkontakt, er større end ved tuschpenne. Som worst case er antaget, at mængden svarer til et tæt bemalet areal på 50 cm² (se Tabel 4.1). Mængden er bestemt til 1,25 g.

Oralt

Det er antaget, at der i værste tilfælde indtages en mængde via mund svarende til mængden tilført hud (1,25 gram).

Inhalering

For letfordampelige stoffer foretages en vurdering af momentan fordampning af alt overført stof til henholdsvis nærzone (1,5 m³) og et typisk børneværelse med volumen på 18 m³. Værdierne sammenlignes med grænseværdier for arbejdsmiljø.

Tabel 4.1 Resultater af forsøg med tæt farvning/bemaling af 100 cm² papir

Nr. Type Vægt (g/100 cm²)
17 Tuschpen 0,108
45 Tuschpen 0,134
4 Gelpen 0,195
54 Akrylfarve 2,760
55 Akrylfarve 3,059
61 Akrylfarve 1,785
26 Glimmerlim 5,550
29 Glimmerlim 6,186
     
  g Benyttet værdi
Tuschpen 0,121 0,1
Gelpen 0,195 0,2
Akrylfarve 2,535 2,5
Glimmerlim 5,868 6

Vægt

Vægt af eksponerede børn er sat som worst case til 15 kg, svarende til et 3 årigt barn, som netop er begyndt i børnehaven.

Det er vurderet, at alle børn vil kunne komme i kontakt med produkterne.

Eksponeringsscenarierne er defineret i henhold til EUs Technical Guidance Document (TGD, 2003).

Optagelsen af et stof enten via hud eller oralt beregnes som:

I = Q * M* F/BW

Hvor:
I Optagelse pr. dag per kg kropsvægt
Q Koncentration af stof (mg stof/gram prøve)
M Indtagen mængde stof (gram pr. dag)
F Fraktion af stof, som absorberes
BW Kropsvægt (kg)

Hvis der ikke findes tilgængelige data for optagelse gennem huden, antages 100 % optagelse (F = 1), hvis stoffets log KOW < 4, og 10 % optagelse (F = 0,1), hvis log KOW < -1 og log KOW > 4.

Hvis der ikke findes tilgængelige data for optagelse gennem mundens slimhinder (oralt), antages 100 % optagelse dvs. F = 1.

Risikovurdering

I vurderingen af de sundhedsmæssige risici skal den beregnede eksponering, dvs. optagelse sammenlignes med NOAEL eller lignende værdier. Da NOAEL typisk er baseret på tests på dyr, beregnes en sikkerhedsmargin (MOS: Margin of Safety) ved at dividere NOAEL i mg/kg k.v med eksponeringen/optagelsen.

Hvis dataene for dyr er baseret på et kronisk langtidsstudie af høj kvalitet, er sikkerhedsfaktoren i risikovurderingen typisk 10. De anvendte sikkerhedsfaktorer, der anvendes til udledning af en NOAEL for mennesker, er tit baseret på dyreforsøg med fx mus eller rotter. Der anvendes fx en faktor 10 for ekstrapolation mellem arter (forskellige arter) og en faktor 10 til brug for at beskytte følsomme individer inden for arten, såsom børn. Hvis dataene er baseret på LOAEL eller et subkronisk studie, tilføjes der en yderligere sikkerhedsfaktor (typisk 10). Den totale sikkerhedsfaktor er det samlede produkt af de individuelle sikkerhedsfaktorer.

I vurdering af sundhedsmæssige virkninger bruges MOS ikke til sensibiliserende virkninger, da virkningerne ikke har en nedre koncentrationsgrænse.

4.3 Udvalgte stoffer

Stofferne, som er beskrevet i det følgende, er udpeget til at være mest væsentlige, hvad angår sundhedsrisiko ved brug af produkterne.

4.3.1 Anilin

4.3.1.1 Identitet
Navn Anilin
CAS-nr. 62-53-3
EINECS-nr. 200-539-3
Molekylformel C6H7N
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: Anilin
Molvægt (g/mol) 93,13
Synonymer Benzenamin, phenylamin
Beskrivelse Stoffet er en olieagtig væske, som er farveløs i ren tilstand.
Kogepunkt 184,1 ºC (Lide, D.R., 1998-1999)
Smeltepunkt -6 ºC (Lide, D.R., 1998-1999)
Opløselighed 36.000 mg/l, 25 ºC, vand (Yalkowski SH, 1992) Stoffet er blandbart med ethanol, ethyl ether, acetone (Lide, D.R, 1998-1999)
Fordelingskoefficient Log Kow 0,9 (Hansch, 1995)
Damptryk 0,49 mm Hg ved 25 ºC (Daubert, T.E., 1989)
Lugt Aromatisk aminagtig lugt (NIOSH, 1997)

4.3.1.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i produkt nr. 45 (grøn farve) i en koncentration på 0,22 mg/gram (0,022 %) og i produkt nr. 25 (lyserød) med 0,11 mg/kg.

4.3.1.3 Stoffets funktion

Anilin anvendes til syntese af en række kemikalier, herunder gummiacceleratorer, farvestoffer, herbicider, pesticider, farmaceutiske stoffer (hsdb) og (EC 2004).

4.3.1.4 Klassificering og grænseværdier

Stoffet er opført på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet, 2005) og klassificeres som:

T;R23/24/25 Giftig ved indånding, hudkontakt og indtagelse
R48/23/24/25    Alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning ved indånding, hudkontakt og indtagelse
Carc 3;R40 Mulighed for kræftfremkaldende effekt
Xi;R41 Risiko for alvorlig øjenskade
R43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden
Mut3;R68 Mulighed for varig skade på helbred
N;R50 Meget giftig for organismer, der lever i vand

Grænseværdien for arbejdsmiljø er 1 ppm, svarende til 4 mg/m³ med en anmærkning HK, dvs. stoffet kan optages gennem huden og er optaget på listen over stoffer, der anses for at være kræftfremkaldende (AT 2005).

B-værdien, som viser de maksimale koncentrationer, der er acceptable i omgivelserne er måske et bedre mål i denne sammenhæng. Der er en B-værdi på 0,08 mg/m³ (se B-værdivejledningen, Miljøstyrelsen 2002).

4.3.1.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser. Stoffet findes som datablad i IUCLID og der er udarbejdet en EU risiko vurdering for stoffet (EC 2004).

Akut toksicitet

Stoffet er giftigt.

Akut toksicitet ved indtagelse baseret på dyreforsøg indikerer, at stoffet er på grænsen til at være giftigt (LD50 rotte er tæt på 200 mg/kg):

  • LD50 rotte, oral 250 mg/kg (Lewis, R.J.,1996)
  • LD50 hund 195 mg/kg (Lewis, R.J., 1996 )
  • LD50 rotte hud 1.400 mg/kg (Lewis, R.J.,1996)
  • LC50 mus inhalering 175 ppm, 7 timer (Lewis, R.J., 1996)

Stoffet oxiderer jern II til jern III i hæmoglobin, så der dannes methæmoglobin, hvorved ilttransporten i blodet begrænses.

Der er blevet refereret til flere uheld med anilineksponering af mennesker. Således medfører oral indtag på 60 ml eller 876 mg/kg døden (Janik-Kurylcio et al., 1973).

I EU’s risikovurdering (Eu risk assessment, 2004) er anilin klassificeret som giftigt med R23,R24,R25 ud fra en samlet vurdering af en række data for dyr og mennesker (se også bemærkninger om stofgruppens methæmoglobindannende effekter under p-anisidin).

Anilin er kraftigt øjenirriterende (Lewis, R.J., 1996).

Anilin absorberes let oralt, ved hudkontakt og ved inhalering.

Data i EU’s risikovurdering (Eu risk assessment, 2004) giver en hudabsorbtion på over 38 %.

Subkronisk toksicitet

Anilin har en sensibiliserende effekt, som er vist på hamstre (Goodwin et al., 1981) samt i patch tests, hvor i størrelsesordenen 5-9 % reagerede positivt på anilin (Meneghini et al., 1963) og (Angelini et al., 1975).

Gentagen eksponering for anilin giver en toksisk effekt på de røde blodlegemer.

I et 14 dages inhaleringsforsøg med rotter findes en LOAEC på 17 ppm (EPA, 1981).

Kronisk toksicitet

I et forsøg med gentagen dosering af anilin i føden til rotter i 103 uger blev konstateret toksisk effekt på de røde blodlegemer ved så lave værdier som LOAEL = 7 mg/kg/dag (CIIT, 1982). Forsøget viste endvidere tumorer i 39 % af rotterne ved en dosis på 72 mg/kg/dag, 1,1 % tumorer ved 22 mg/kg/dag og 0 % ved 7 mg/kg/dag. I forsøget blev også beregnet en NOAEL på 21 mg/kg/dag for udviklingstoksicitet.

Værdierne for toksisk effekt på de røde blodlegemer ved gentagen eksponering er i EU’s risikovurdering (Eu risk assessment, anilin, 2004) anvendt til at beregne en sikkerhedsfaktor på 107 ved et dermalt optag på 7 mg/kg/dag.

For en voksen beregnes således et kritisk eksponeringsniveau på 7/107 = 0,065 mg/kg/dag eller 5 mg/person/dag (70 kg/person).

Under antagelse af 100 % optagelse ved gennem hud, oralt og ved inhalering er endvidere beregnet et kritisk niveau ved inhalering på 0,5 mg/m³ for 8 timers let arbejde med et luftforbrug på 10 m³ og en personvægt på 70 kg.

Værdierne for fundne tumorer er benyttet til at beregne en sikkerhedsfaktor for kræftfremkaldende effekter for mennesker (Eu risk assessment, 2004). Der benyttes en multistagemodel, som angiver et risikoniveau på 9,1·10-4 ved 1 mg anilin/kg/dag for rotter. Modellen er lineær ved lave koncentrationer.

Risikoniveauet hvor en acceptabel lille effekt findes (det kritiske niveau) er sat til 1·10-4, svarende til 0,11 mg/kg/dag for rotter i modellen ovenfor. Der antages en faktor på 10 for interpolering mellem arter og herudover korrigeres også for den tid, som udsættelsen for stoffet sker. Således fås for en voksen, der udsættes for stoffet i arbejdstiden, en korrektion på (75 år * 52 uger * 7 dage)/(40 år * 48 uger * 5 dage) = 2,84. Det kritiske eksponeringsniveau for hudoptagelse er således 0,11/10 * 2,84 = 0,03 mg/kg/dag eller 2 mg/person/dag for en voksen, der eksponeres i arbejdstiden.

Vedrørende udviklingstoksicitet anvendes i EU’s risikovurdering (Eu risk assessment, 2004) en sikkerhedsfaktor på 10 for interpolering mellem arter, hvorved beregnes et kritisk ekponeringsniveau på 2,1 mg/kg/dag.

Resumé

En toksisk effekt på de røde blodlegemer er konstateret i rotter med LOAEL = 7 mg/kg/dag for anilin.

Stoffet er muligt kræftfremkaldende (R40) og sensibiliserende.

Ved et risikoniveau på 10-4 for kræftfremkaldende effekter er det kritiske eksponeringsniveau ved hudoptagelse 0,03 mg/kg/dag.

4.3.1.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en tusch er 0,22 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at alt anilin absorberes inden afvaskning fx efter 1 time, hvilket er realistisk med log KOW = 0,9. Mængden af tusch overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 0,05 gram. Herefter beregnes den maksimale optagelse under forudsætning af 100 % hudoptagelse.

Optagelse, hud = 0,22 mg/g * 0,05 g/15 kg = 0,00073 mg/kg kropsvægt/dag.

Oralt indtag antages at være i samme størrelsesorden ved at sutte på fingrene som ved at sutte på en tusch.

4.3.1.7 Vurdering

Ud fra LOAEL for toksisk effekt på de røde blodlegemer hos rotter fås en sikkerhedsmargin på MOS = 7/0,00073 = 9500, som er næsten 100 gange over sikkerhedsfaktoren på 107, som er angivet i EU’s risikovurdering (Eu risk assessment, 2004) for hudkontakt.

Vedrørende kræftfremkaldende effekter er den indtagne mængde = 0,03/0,00073 = 40 gange mindre end det kritiske eksponeringsniveau for kræftfremkaldende effekter med en risikofaktor på 10-4.

Koncentrationen af anilin i en tusch er 0,022 %. Tuschen vil være i hudkontakt på samme vis som cremer o.lign. i kosmetik. Hvis der sammenlignes med kosmetikbekendtgørelsen (Bekendtgørelse om kosmetiske produkter, 2006), skulle stoffet være deklareret med stofnavn (kræves for > 0,01 % for stoffer, der afrenses, og >0,001 % for stoffer, som ikke afrenses). Anilin skal mærkes med risikosætningen R43, ”Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden”, det vurderes derfor at der kan være risiko for sensibiliserende effekter når tuschen kommer på huden.

4.3.2 p-chloranilin

4.3.2.1 Identitet
Navn p-chloranilin
CAS-nr. 106-47-8
EINECS-nr. 203-401-0
Molekylformel C6H6ClN
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: p-chloranilin
Molvægt 127,57 g/mol
Synonymer 4-chloranilin
1-amino-4-chlorobenzen
p-chlorphenylamin
Beskrivelse Stoffet består af farveløse krystaller
Kogepunkt 232 ºC (O’Neil, M.J. (ed.), 2001)
Smeltepunkt 72,5 ºC (O’Neil, M.J. (ed.), 2001)
Opløselighed 3.900 mg/l, 25 ºC (Kilzer L et al; 1979). Stoffet er opløseligt i alkohol, æter, acetone og svovlkulstof (O’Neil, M.J. (ed.), 2001)
Fordelingskoefficient Log Kow 1,83 (Hansch, C., Leo, A., D. Hoekman, 1995)
Damptryk 0,071 mm Hg ved 25 ºC (Daubert, T.E., R.P. Danner, 1989)
Lugt Svag, sød karakteristisk aminlugt (U.S. Coast Guard, Department of Transportation, 1984-5)

4.3.2.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i 2 produkter med akrylmaling (nr. 6 og nr. 55). Mængden er kvantificeret i et produkt (nr. 55) til 0,37 mg/g.

4.3.2.3 Stoffets funktion

Stoffet anvendes i fremstillingen af farvestoffer, landbrugskemikalier (pesticider) og lægemidler. Indholdet formodes at være en rest fra farvestoffremstilling.

4.3.2.4 Klassificering og grænseværdier

Stoffet er opført på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet, 2005) og klassificeres som:

T;R23/24/25 Giftig ved indånding, hudkontakt og indtagelse
Carc.cat.2;R45    Kan fremkalde kræft
R43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden
N;R50-53 Meget giftig for organismer, der lever i vand; Kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet

Der er ingen grænseværdi for arbejdsmiljø for stoffet.

4.3.2.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser.

Akut toksicitet

Stoffet er giftigt:

  • LD50 rotte, oral 200-480 mg/kg (IARC, 1972-present)
  • LD50 mus, oral 100 mg/kg (Lewis, R.J. 1996)
  • LD50 kat, dermal 239 mg/kg (Lewis, R.J. 1996)

Stoffet er ifølge (CICAD, 2003) en kraftigere methæmoglobin, danner end anilin, som konstateret ved studier af rotter, mus og katte. Hæmoglobin bindingsindekset er således 569 ved en koncentration på 0,6 mmol/kg i rotter mod en faktor 22 ved 0,47 mmol anilin/kg.

Der er rapporteret om cyanose og methæmoglobinæmi i for tidligt fødte, som er blevet forgiftet med p-chloroanilin i forbindelse med en inkubator. Inkubatoren indeholdt en befugter med klorhexidinopløsning, som kan dekomponere til p-chloroanilin ved opvarmning. Koncentrationer af methæmoglobin mellem 6,5 og 45,5 % blev fundet mod en normal værdi under 2,3 % og en dødelig koncentration ved over 70 % (CICAD, 2003).

(Se også bemærkninger om stofgruppens methæmoglobindannende effekter under p-anisidin).

Stoffet er irriterende for øjnene (International Labour Office, ILO 1983).

Subkronisk toksicitet

p-chloranilin er vurderet som et hudsensibiliserende stof ud fra test med marsvin (CICAD, 2003).

Kronisk toksicitet

I et forsøg med gentagen dosering af anilin i føden til rotter i 103 uger blev konstateret toksisk effekt på de røde blodlegemer (forhøjet methæmoglobinniveau, påvirkning af antal af reticulocytter etc.) ved alle doseringsniveau inklusive de laveste værdier af doseret stof på 2 mg/kg/dag (CICAD, 2003).

Stoffet er fundet kræftfremkaldende i en række test. Et højt antal af tumorer er således fundet ved en dosering på 18 mg/kg i 103 uger (36 ud af 50 hanrotter), mens antallet ved 6 mg/kg er 3 ud af 50, ved 2 mg/kg 1 tumor og ingen i kontrol (CICAD, 2003). Hunner viser mindre respons end hanner.

For mus er der fundet signifikant stigning i antallet af hemangiosacomaer ved 0 (2 ud af 20), 2,5 mg/kg (9 ud af 50) og 5 mg/kg (14 ud af 50) for hanmus i et 78 ugers forsøg med 13 efterfølgende uger til observation og ligeledes for hepatocellulære carcinomaer ved 0 (3 ud af 50), 3 mg/kg (7 ud af 49), 10 mg/kg (11 ud af 50) og 30 mg/kg (17 ud af 50) i et 103 ugers fodringsforsøg (IARC, 1972- present).

Data indikerer, at den kræftfremkaldende effekt af p-chloroanilin er større end for anilin, hvis man sammenligner de to kroniske 103 ugers rotteforsøg.

I (CICAD, 2003) angives, at de tilgængelige screeningstests indikerer en mulig mutagenicitet af p-chloroanilin.

Der findes en referencedosis for kronisk oral eksponering af p-chloroanilin baseret på et 78 ugers fodringsforsøg med rotter og en LOAEL på 12,5 mg/kg. En sikkerhedsfaktor på 3000 giver en RfD på 0,004 mg/kg/dag (IRIS, 1995).

Resumé

Kroniske data for toksisk effekt på de røde blodlegemer i rotter af p-chloranilin giver LOAEL = 2 mg/kg/dag.

RfD for kronisk oral eksponering er 0,004 mg/kg/dag.

Stoffet er sensibiliserende.

Stoffet er kræftfremkaldende (R45) i rotter og mus. Kræftfremkaldende effekter i % niveau ses allerede ved 2 mg/kg/dag.

4.3.2.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i akrylmaling nr. 55 er 0,37 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at alt p-chloranilin absorberes inden malingen afvaskes fx efter 1 time, hvilket er realistisk med log Kow = 1,8. Mængden af akrylmaling overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 1,25 gram.

Optagelse, hud = 0,37 mg/g * 1,25 g/15 kg = 0,031 mg/kg kropsvægt/dag.

Det antages, at en maksimal indtagen oral mængde ved fx at sutte på pensler eller fingre er 1 ml eller ca. 1 gram, hvilket svarer den maksimale hudoptagelse.

4.3.2.7 Vurdering

Ud fra LOAEL for toksisk effekt på de røde blodlegemer hos rotter fås en sikkerhedsmargin på 2/0,031= 65.

Denne margin er lille, da der er tale om LOAEL, hvorfor der ud over en faktor 100 bør tillægges en faktor 10 for ekstrapolering fra LOAEL til NOAEL.

Dette bekræftes af referencedosis på RfD = 0,004 mg, som er 8 gange mindre end det beregnede indtag.

Herudover må regnes med mulige kræftfremkaldende effekter, som allerede optræder i rotter og mus ved 2 mg/kg/dag. Disse effekter har ingen nedre grænse, men aftager med koncentrationen. Det kritiske eksponeringsniveau for kræftfremkaldende effekter forventes at ligge på samme niveau – eller lavere end for anilin, hvor det kritiske eksponeringsniveau er 0,03 mg/kg ved et risikoniveau på 10-4. Dette niveau overskrides for akrylmaling nr. 55, da den optagede mængde er 0,031 mg/kg/dag. Der er således tale om en risiko for, at der optræder en kræftfremkaldende effekt med det angivne indtag af akrylmalingen. Produkt nr. 55 sælges ikke længere.

Koncentrationen af p-chloranilin i malingen er 0,037 %. Malingen vil være i hudkontakt på samme vis som cremer o.lign. i kosmetik. Hvis der sammenlignes med kosmetikbekendtgørelsen (Bekendtgørelse om kosmetiske produkter, 2006), skulle stoffet være deklareret med stofnavn (kræves for > 0,01 % for stoffer, der afrenses, og > 0,001 % for stoffer, som ikke afrenses). P-chloranilin skal mærkes med risikosætningen R43, ”Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden”, det vurderes derfor at der kan være risiko for sensibiliserende effekter når tuschen kommer på huden.

4.3.3 N-methylanilin

4.3.3.1 Identitet
Navn N-methylanilin
CAS-nr. 100-61-8
EINECS-nr. 202-870-9
Molekylformel C7H9N
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: N-methylanilin
Molvægt 107,15 g/mol
Synonymer Methylphenylamin
Anilin, N-methyl
Beskrivelse Stoffet er en farveløs eller svagt gul væske
Kogepunkt 196,25 ºC (Riddick, J.A. et al., 1985)
Smeltepunkt -57 ºC (Riddick, J.A. et al., 1985)
Opløselighed 5.624 mg/l vand ved 25 ºC (Yalkowsky SH, Dannenfelser RM, 1992). Stoffet er opløseligt i ethanol, æter og tetrachlorkulstof (Lide, D.R. (ed.), 1994-1995)
Fordelingskoefficient Log Kow 1,66 (Hansch, C. and A. Leo, 1987)
Damptryk 0,453 mm Hg ved 25 ºC (Daubert, T.E., R.P. Danner, 1989)
Lugt Svag ammoniaklignende lugt (NIOSH, 1994)

4.3.3.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i 4 tuschpenne fra de 2 produkter nr. 10 og nr. 45. Der er kvantificeret 0,44 mg/g i nr. 10, orange farve, og 0,99 mg/g i nr. 45, grøn farve.

4.3.3.3 Stoffets funktion

Stoffet anvendes som kemisk mellemprodukt og opløsningsmiddel (hsdb).

4.3.3.4 Klassificering og grænseværdier

Stoffet er opført på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet, 2005) og klassificeres som:

T;R23/24/25    Giftig ved indånding, hudkontakt og indtagelse
R33 Kan ophobes i kroppen efter gentagen brug
N;R50-53 Meget giftig for organismer, der lever i vand;
Kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet

Grænseværdien for arbejdsmiljø er 0,5 ppm, svarende til 2,25 mg/m³ med en anmærkning H, der betyder, at stoffet kan optages gennem huden.

4.3.3.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser.

Akut toksicitet

Der er fundet følgende data for akut giftighed:

  • LD50 rotte, oral 951 mg/kg (National technical, 1982)
  • LD50 kanin, hud 1,77 mL/kg (American Industrial, 1962)
  • LDlo, kat, intravenøst 24 mg/kg (American conference, 1991)

Data for rotter indikerer, at stoffet er sundhedsskadeligt, men stoffet er dog klassificeret som giftigt. Tendensen til at danne methæmoglobi kan imidlertid begrunde klassificeringen (se også bemærkning p-anisidin).

Der er ikke rapporter om human forgiftning, men den kliniske toksikologiske effekt forventes at være sammenlignelig med anilinforgiftning, herunder methæmoglobinæmi med tegn på cyanose. Stoffet oxiderer ligesom anilin jern II til jern III i hæmoglobin, så der dannes methæmoglobin, hvorved ilttransporten i blodet begrænses (American conference, 1991).

Subkronisk toksicitet

Data for stoffet er sparsomme. Effekterne må ud fra stoffets kemiske struktur forventes at ligge mellem N,N-dimethylanilin og anilin.

For N,N-dimethylanilin (CAS-nr.121-69-5) findes data for 13 ugers fodringsforsøg med rotter (10 hanner, 10 hunner), som viser en LOAEL på 31 mg/kg. For mus er der lavet tilsvarende forsøg, som viser NOAEL=32 mg/kg (IUCLID dataset N,N-dimetylanilin, 2000).

Kronisk toksicitet

Data for stoffet er sparsomme. Effekterne kunne ud fra stoffets kemiske struktur forventes at ligge mellem N,N-dimethylanilin og anilin.

For N,N-dimethylanilin er der udført 2 års studier med rotter med doser op til 30 mg/kg. Der er en positiv trend for observerede kræftceller i milten hos hanrotter. Det bemærkes, at både rotter og mus ville kunne tåle noget højere doser.

Hvis man sammenligner med anilin, er der for anilin fundet et stort antal tumorer ved 72 mg/kg (39 %), hvor antallet ved 22 mg/kg er lille (ca. 1 %).

Da N-methylanilins toksikologiske egenskaber vurderes at ligge mellem anilins og N,N-dimethylanilin, kan der for dette stof være en mulig kræftfremkaldende effekt.

Resumé

Stoffet har ligesom for anilin toksiske effekter på de røde blodlegemer. Der er ikke data for stoffet, men LOAEL for rotter er 31 mg/kg/dag for N,N-dimethylanilin og LOAEL er 7 mg/kg/dag for anilin.

LOAEL for N-methyl-anilin er antaget at ligge mellem disse værdier og er sat til 15 mg/kg/dag.

Ud fra data for anilin, som er muligt kræftfremkaldende i mennesker (R40), og N,N-dimethylanilin, hvor der er fundet en kræftfremkaldende effekt i milten hos hanrotter, vurderes, at der kan være en mulig kræftfremkaldende effekt af N-methylanilin.

4.3.3.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en tuschpen var 0,99 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at alt N-methylanilin absorberes inden afvaskning fx efter 1 time hvilket er realistisk med log KOW = 1,66. Mængden af tusch overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 0,05 gram.

Optagelse, hud = 0,99 mg/g * 0,05 g/15 kg = 0,0033 mg/kg kropsvægt/dag.

Oralt indtag antages at være i samme størrelsesorden ved at sutte på fingrene som ved at sutte på en tuschpen.

4.3.3.7 Vurdering

Med den estimerede LOAEL for toksisk effekt på de røde blodlegemer på 15 mg/kg/dag kan MOS beregnes til 15/0,0033 = 4545, hvoraf vurderes, at der ingen risiko er for toksiske effekter på de røde blodlegemer.

Stoffet er muligvis kræftfremkaldende, når der sammenlignes med data fra de beslægtede stoffer anilin og N,N-dimethylanilin.

4.3.4 C.I. Pigment Red 3

4.3.4.1 Identitet
Navn C.I. Pigment Red 3
CAS-nr. 2425-85-6
EINECS-nr. 219-372-2
Molekylformel C17H13N3O3
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: C.I. Pigment Red 3
Molvægt 307,33 g/mol
Synonymer Toluidin red
CI 12120
1-((4-Methyl-2-nitrophenyl)azo)-2-naphthalenol
2-Naphthalenol, 1-((4-methyl-2-nitrophenyl)azo)-
Beskrivelse Stoffet er et fast stof
Kogepunkt Ikke kendt
Smeltepunkt 270-272 ºC (MSDS, 1996)
Opløselighed Uopløselig (Gosselin, R.E., H.C. Hodge, R.P. Smith, and M.N. Gleason, 1976), estimeret til 0,05 mg/l af (US-EPA 2003)
Fordelingskoefficient Log Kow 6,45 estimeret (US EPA, 2003)
Damptryk Meget lille (fast stof)
Lugt Ikke kendt

4.3.4.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i produkt nr. 54 i en koncentration på 104 mg/g.

4.3.4.3 Stoffets funktion

Stoffet er et farvestof.

4.3.4.4 Klassificering og grænseværdier

Dette kemiske stof er ikke klassificeret i henhold til direktiv 67/548/EEC, Annex I, dvs. ikke optaget på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet 2005).

4.3.4.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser.

Akut toksicitet

Data fra fodringsforsøg viser en meget lille akut giftighed af stoffet på rotter og mus. LD50 for rotter må således forventes væsentligt over 6.500 mg/kg ud fra subkroniske data nedenfor.

Subkronisk toksicitet

Data for 2 ugers fodringsforsøg af rotter og mus med stoffet viste ingen dødsfald blandt dyrene ved op til 100.000 ppm i føden.

13 ugers fodringsforsøg med 10 mus og 10 rotter viste heller ingen dødsfald ved op til 50.000 ppm af stoffet. Hvis det antages, at en rotte på 200 g spiser 15 g føde, svarer 100.000 ppm til en LDlo på over 6.500 mg/kg.

Kronisk toksicitet

Stoffet er af IARC evalueret som gruppe 3 med utilstrækkelige beviser for kræftfremkaldende effekt i mennesker og begrænsede beviser i forsøgsdyr (IARC, 1972-present).

I et 2-årigt fodringsforsøg med mus og rotter blev fundet nogle beviser for stoffets kræftfremkaldende effekt i rotter og mus (Toxicology, 1992). Således var der en positiv trend ved antallet af hepatocellulære svulster for hunrotter (0 ppm: 0/50, 6.000 ppm: 0/50, 12.500 ppm: 1/50 og 25.000 ppm: 10/50).

Tubulære svulster i nyrebarken viste også en positiv trend (0 ppm: 0/50, 12500 ppm: 0/50, 25000 ppm: 0/50 og 50000 ppm: 6/50) for hanmus

ligesom follikulære cellesvulster i skjoldbruskkirtlen med trend (0 ppm: 0/50, 12500 ppm: 0/49, 25000 ppm: 1/50 og 50000 ppm: 5/50).

Der var ingen indikationer af toksiske effekter i forsøget.

Forsøget viste imidlertid mere end 10 % vægttab ved rotter med doser på 12500 og 25000 ppm samt i mus med doser på 50000 ppm.

Med en omregningsfaktor på 15 svarer de 12.500 ppm for rotter til en LOAEL på ca. 830 mg/kg, idet det antages, at en rotte på 200 g æder 15 g føde dagligt.

Resumé

Stoffet er ikke særligt giftigt med en LDlo på ca. 3.200 mg/kg fra subkroniske fodringsforsøg med rotter.

Der er nogle beviser for kræftfremkaldende effekt i rotter og mus, men ikke tilstrækkeligt til, at det er bevist i mennesker. Kræftfremkaldende effekter i størrelsesordenen 2 % af forsøgsdyrene er set ved ca. 830 mg/kg for rotter, ligesom vægttab var over 10 % ved denne dosis.

4.3.4.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en prøve er 104 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at 10 % pigment Red 3 absorberes, inden malingen afvaskes, fx efter 1 time baseret på Log Kow = 6,5. Mængden af akrylmaling overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 1,25 gram. Herefter beregnes den maksimale optagelse under forudsætning af 100 % oral optagelse.

Optagelse, hud = 104 mg/g * 1,25 g/15 kg/10 = 0,87 mg/kg kropsvægt/dag.

Det antages, at en maksimal indtagen oral mængde ved fx at sutte på pensler eller fingre er 1 ml eller ca. 1 gram, hvilket svarer til 10 gange den maksimale hudoptagelse.

Indtagelse, oral = 104 mg/g * 1,25 g/15 kg = 8,7 mg/kg kropsvægt/dag.

4.3.4.7 Vurdering

Ved 2 årige fodringsforsøg med rotter er fundet et vægttab på større end 10 % ved en dosis på 830 mg/kg. Ved den samme koncentration er konstateret kræftfremkaldende effekter i ca. 2 % af rotterne.

I mangel af data for NOAEL for effekter er anvendt koncentrationen, hvor disse effekter er observeret.

Heraf beregnes MOS = 958 ved hudoptag og MOS = 95 ved oralt optag.

Det vurderes, at der ikke er nogen risiko for toksiske effekter ved hudoptag, men en mindre risiko ved oralt optag, da MOS her er lige under 100.

Der er en mulig risiko for kræftfremkaldende effekter, hvis data fra rotter kan overføres til mennesker.

4.3.5 N,N-Dimethylacetamid

4.3.5.1 Identitet
Navn N,N-Dimethylacetamid
CAS-nr. 127-19-5
EINECS-nr. 204-826-4
Molekylformel C4H9NO
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: N,N-Dimethylacetamid
Molvægt 87,12 g/mol
Synonymer Acetamide, N,N-dimethyl-
dimethylacetamide
Acetic acid, dimethylamide
Beskrivelse Farveløs væske (NIOSH, 1997)
Kogepunkt 163-165 ºC (Budavari, S. (ed.), 1996)
Smeltepunkt -18,59 ºC (Lide, DR (ed.), 2000)
Opløselighed Opløselig i benzen, alkohol, acetone, æter (Lide, DR (ed.), 2000)
Fordelingskoefficient Log Kow -0,77 (Hansch, C., Leo, A., D. Hoekman, 1995)
Damptryk 2 mm Hg ved 25 ºC (Daubert, T.E., R.P. Danner, 1989)
Lugt Svag ammoniak eller fiskeagtig lugt (NIOSH, 1997)

4.3.5.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i 2 tuschpenne i farverne rød og lysegrøn i produkt nr. 17 i koncentrationerne 0,22 og 0,4 mg/g.

4.3.5.3 Stoffets funktion

Stoffet anvendes som opløsningsmiddel i industrielle anvendelser (BASF 2006).

4.3.5.4 Klassificering og grænseværdier

Stoffet er opført på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet, 2005) og klassificeres som:

Rep2;R61 Kan skade barnet under graviditeten

Xn;R20/21 Farlig ved indånding og hudkontakt

Grænseværdien for arbejdsmiljø er 10 ppm, svarende til 35 mg/m³ med en anmærkning H, der betyder, at stoffet kan optages gennem huden.

B-værdien er 0,1 mg/m³ (Miljøstyrelsen 2002).

4.3.5.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser. Stoffet findes i IUCLID. Stoffet er endvidere beskrevet i (Kortlægning, nr. 42, 2004).

Akut toksicitet

Stoffet har en lav akut toksicitet:

  • LD50 rotte, oral 4.390 mg/kg (Prager, J.C., 1995)
  • LD50 kanin, dermal 2.240 mg/kg (Lewis, R.J, 1996)
  • LC50 rotte, inhalering, 1 time 2.475 ppm (Snyder R., 1990)

Subkronisk toksicitet

Data for oral dosering af stoffet til gravide rotter viser en NOEL for maternel toksicitet på 65 mg/kg/dag og ligeledes 65 mg/kg/dag for teratogen effekt.

Kronisk toksicitet

Ved 90 dages fodringsforsøg er bestemt en NOEL på 200 ppm (Kennedy, 1986) baseret på levereffekter.

I et 2-årigt inhalationsstudie med rotter med eksponering for stoffer 5 dage/uge, 6 timer pr. dag blev der fundet ændringer i absolut og relativ levervægt, samt forskellige leverdefekter ved 100 ppm (0,36 mg/l), men ikke ved 25 ppm (0,09 mg/l), som derfor er sat til NOAEL for inhalering (IUCLID N,N-dimethylacetamid, 2000).

Resumé

Levereffekter er konstateret ved 200 ppm.

Ved en antaget rottevægt på 200 g og et fødeforbrug på 20 gram per dag svarer dette til NOEL = 20 mg/kg/dag.

Fra et inhalationsstudie med NOAEL = 0,09 mg/l kan tilsvarende beregnes NOAEL = 0,8 * (6 * 60) * 0,09 = 26 mg/kg/dag, hvis der anvendes en respiration på 0,8 l/min/kg og 6 timers eksponering/dag.

4.3.5.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en tuschpen var 0,4 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at alt N,N-dimetylacetamid absorberes inden tuschen afvaskes, fx efter 1 time, hvilket er realistisk med log Kow = -0,77. Mængden af tusch overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 0,05 gram.

Optagelse, hud = 0,4 mg/g * 0,05 g/15 kg = 0,00133 mg/kg kropsvægt/dag.

Oralt indtag antages at være i samme størrelsesorden ved at sutte på fingrene som ved at sutte på en tuschpen.

4.3.5.7 Vurdering

Der anvendes en NOEL på 20 mg/kg/dag for levereffekter i rotter.

Med denne værdi beregnes en MOS på 20/0,00133 = 15000.

Det vurderes heraf, at der ingen sundhedseffekter er i forbindelse med eksponering med N,N-dimethylacetamid i de angivne mængder.

4.3.6 BIS(2-Ethylhexyl) Adipat

4.3.6.1 Identitet
Navn BIS(2-Ethylhexyl) Adipat
CAS-nr. 103-23-1
EINECS-nr. 203-090-1
Molekylformel C22H42O4
Stoffets opbygning
Stoffets opbygning: BIS(2-Ethylhexyl) Adipat
Molvægt 370,57 (Lide, D.R. (ed.), 1998-1999)
Synonymer  
Beskrivelse Svagt farvet olieagtig væske (Lewis, R.J., Sr (Ed.), 1997)
Kogepunkt 214 ºC (Lide, D.R. (ed.), 1998-1999)
Smeltepunkt -67.8 ºC (Lide, D.R. (ed.), 1998-1999)
Opløselighed Opløselig i ethanol, ethylæter, acetone og eddikesyre (Lide, D.R. (ed.), 1998-1999)
I vand 0,78 mg/l ved 22 ºC (Felder JD et al, 1986)
Fordelingskoefficient Log Kow 8,1 (Verschueren, K, 1996)
Damptryk 8,5 x 10-7 mm Hg ved 20 ºC (Felder JD et al, 1986)
Lugt Svagt aromatisk lugt (Lefaux, R, 1968)

4.3.6.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i produkt nr. 10, som er en tusch i farverne lilla og orange i koncentrationerne 0,32 og 0,35 mg/g.

4.3.6.3 Stoffets funktion

Stoffet er en blødgører. Ved de forholdsvis lave koncentrationer vurderes blødgøreren ikke at have en teknisk funktion, og den er formentlig til stede som følge af en forurening enten i forbindelse med fremstilling af tuschvæsken eller grundet migration fra plasten i tuschpennen.

4.3.6.4 Klassificering og grænseværdier

Dette kemiske stof er ikke optaget på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet, 2005), dvs. ikke klassificeret i henhold til direktiv 67/548/EEC, Annex I.

4.3.6.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser. Stoffet findes i IUCLID.

Akut toksicitet

Stoffet har en meget lille akut giftighed:

  • LD50 rotte, oral 5.610-20.000 mg/kg (IUCLID dataset bis (2-ethylhexyl)adipat, 2000)
  • LD50 mus, oral 15.000 mg/kg (IUCLID dataset bis (2-ethylhexyl)adipat, 2000)
  • LD50 marsvin, oral 12.900 mg/kg (IUCLID dataset bis (2-ethylhexyl)adipat, 2000)

Stoffet er irriterende på øjne (U.S. Coast Guard, 1984-5).

Subkronisk toksicitet

I et 19 ugers éngenerations studie med doser på 0, 28, 170 og 1080 mg/kg/dag af stoffet på 15 han og 30 hunrotter blev konstateret reduktion i kropsvægt af afkom, forøget levervægt af hanner og hunner med et beregnet LOAEL på 1080 mg/kg/dag og NOAEL = 170 mg/kg/dag.

I et 91 dages studie af rotter og mus blev konstateret reduceret kropsvægt ved 700 og 1500 mg/kg/dag, men ikke ved 400 mg/kg/dag.

Forsøgene er benyttet til en estimering af RfD = 0,6 mg/kg/dag med faktorer på 10 for usikkerhed mellem arter og 10 for variationer i arten, samt en faktor 3 for manglende pålidelige data fra et multigenerationsstudie (IRIS, Bis-2-ethyl hexyl) adipat, 1989).

I et studie med udviklingstoksicitet blev konstateret mindre effekter på skeletter ved 170 mg/kg og 1080 mg/kg, men ikke ved 28 mg/kg/dag, hvoraf NOAEL for teratogen effekt er sat til 28 mg/kg/dag (IUCLID dataset bis (2-ethylhexyl) adipat 2000).

De nævnte data for udviklingstoksicitet er benyttet til beregning af en TDI (tolerabelt dagligt indtag) på 0,3 mg/kg/dag (OECD SIDS, 2000).

Kronisk toksicitet

I en 2-årig undersøgelse med 50 han-, 50 hunrotter og tilsvarende antal mus med henholdsvis 12.500 ppm og 25.000 ppm blev konstateret statistisk signifikante hepatocellulære carcinomer og adenomer i hunmus, som imidlertid ikke kan relateres til effekter i mennesker (DHHS/NTP, 1982).

Stoffet er af IARC vurderet til gruppe 3 (Kan ikke klassificeres med hensyn til kræftfremkaldende effekt i mennesker) (IARC, 1972-present).

Resumé

Stoffet giver forøget levervægt med en estimeret NOAEL på 170 mg/kg i et subkronisk studie med rotter.

En teratogen effekt er konstateret for rotter med LOAEL = 170 mg/kg/dag og NOAEL = 28 mg/kg/dag.

Stoffet kan ikke klassificeres med hensyn til kræftfremkaldende effekt i mennesker.

4.3.6.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en tuschpen var 0,35g pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at 10 % af bis (2-ethylhexyl) adipat absorberes, inden tuschen afvaskes, fx efter 1 time, ud fra den høje værdi af log Kow= 8,1. Mængden af tusch overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 0,05 gram. Herefter beregnes den maksimale optagelse under forudsætning af 100 % oral optagelse.

Optagelse, hud = 0,35 mg/g * 0,05 g/15 kg/10 = 0,00012 mg/kg kropsvægt/dag.

Oralt indtag antages at være 10 gange større grundet 100 % absorbtion fx via indtag enten ved at sutte på fingrene eller ved at sutte på en tuschpen.

4.3.6.7 Vurdering

Ud fra effekten på levervægt for rotter er MOS = 170/0,00012 = 1,45 millioner ved hudoptag og 145.000 ved oralt indtag. Heraf konkluderes, at der ingen sundhedsmæssige effekter er forbundet med indtag af stoffet, men det skal dog bemærkes, at evt. kræftfremkaldende effekter i mennesker ikke er tilstrækkeligt undersøgt.

4.3.7 P-Anisidin

4.3.7.1 Identitet
Navn P-Anisidin
CAS-nr. 104-94-9
EINECS-nr. 203-254-2
Molekylformel C7H9NO
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: P-Anisidin
Molvægt 123,15 g/mol
Synonymer 4-anisidin
Aniline, 4-methoxy-
benzenamine, 4-methoxy-
Beskrivelse Hvide krystaller (Gerhartz, W. (exec ed.), 1985)
Kogepunkt 243 ºC (Lide, DR (ed.), 2000)
Smeltepunkt 57,2 ºC (Lide, DR (ed.), 2000)
Opløselighed Opløselig i benzen, meget opløselig i æter og ethanol (Lide, DR (ed.), 2000)
I vand 21.000 mg/l 20 ºC (Verschueren, K., 2001)
Fordelingskoefficient Log Kow 0,95 (Hansch, C., Leo, A., D. Hoekman, 1995)
Damptryk 3,0 x 10-2 mm Hg ved 20 ºC (Verschueren, K., 2001)
Lugt Aminlignende lugt (NIOSH, 1997)

4.3.7.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i tusch nr. 57 i lyserød i en koncentration på 0,12 mg/g. Der er endvidere fundet det beslægtede stof N-methyl para-anisidin i en koncentration på 0,36 mg/g i produktet.

4.3.7.3 Stoffets funktion

p-Anisidin er et mellemprodukt, som benyttes til fremstilling af farvestoffer.

4.3.7.4 Klassificering og grænseværdier

p-Anisidin er opført på listen over farlige stoffer og klassificeres som:

Tx;R26/27/28    Meget giftig ved indånding, hudkontakt og indtagelse
R33 Kan ophobes i kroppen efter gentagen brug
N;R50 Meget giftig for organismer, der lever i vand

Til sammenligning er isomeren o-anisidin (CAS-nr. 90-04-0) klassificeret som:

T;R23/24/25 Giftig ved indånding, hudkontakt og indtagelse
Carc.Cat.2;R45    Kan fremkalde kræft
Mut.Cat.3;R68 Mulighed for varig skade på helbred

og N-methyl p-anisidin (CAS-nr. 5961-59-1) er klassificeret:

Mut3;R40 Carc.3;R40    Mulighed for kræftfremkaldende effekt
R43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden

Grænseværdien for arbejdsmiljø for p-anisidin er 0,1 ppm, svarende til 0,5 mg/m³ med en anmærkning H, der betyder, at stoffet kan optages gennem huden (AT 2005).

4.3.7.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser. Stoffet findes ikke i IUCLID, men der findes EUCLID data for det beslægtede stof o-anisidin CAS-nr. 90-04-0.

Akut toksicitet

Data for p-anisidin viser:

  • LD50 rotte, oral 1400 mg/kg (Lewis, R.J. 1996)
  • LD50 rotte hud 3200 mg/kg (Lewis, R.J. 1996)
  • LD50 mus, oral 1300 mg/kg (Prosolenko, 1976)

Stoffet oxiderer ligesom anilin jern II til jern III i hæmoglobin, så der dannes methæmoglobin, hvorved ilttransporten i blodet begrænses.

Arbejdere, som blev udsat for 0,4 ppm i 3,5 timer pr. dag i 6 måneder, udviklede således anæmi og blev kronisk forgiftede (American conference, 1991).

Den akutte giftighed for rotter indikerer en klassificering af p-anisidin som sundhedsskadelig. Stoffet giver imidlertid anæmi i studier af katte ved intravenøs dosering. Således steg methæmoglobin fra 1,1 til 11,5 % ved en intravenøs dosering på blot 7,7 mg/kg for katte, mens niveauet i mus ved en enkelt oral dosering ligeledes steg fra 0,66 til 4,8 %. Baseret på dette er stoffet klassificeret giftigt med R23/R24/R25 i (EU risk evaluation o-anisidin, 2002).

Der er ikke fundet begrundelser for at klassificere p-anisidin som Tx (meget giftigt). Umiddelbart ville en klassificering som o-anisidin forventes, men data for stoffet er sparsomme.

Subkronisk toksicitet

Stoffet er mildt sensibiliserende og kan medføre kontaktallergi (Lewis, R.J, 1996).

Stoffet var ikke mutagent i S.typhimurium og der var ingen morfologiske ændringer i babyhamsterceller (IARC, 1972-present).

Der er ikke fundet relevante data.

Der findes data for det beslægtede stof o-anisidin, hvor der af et 28 dages studie med rotter med daglig dosering på 0,16,80 og 400 mg/kg er fundet en NOAEL på 16 mg/kg/dag, idet der ved 80 mg/kg blev fundet gul urin og svag hæmolytisk anæmi. Disse data er benyttet til vurdering af effekt på mennesker i risikovurderingen.

Hvis der sammenlignes med anilin er niveauet af dette stof for toksisk effekt på de røde blodlegemer 7 mg/kg og for p-chlor anilin er niveauet 2 mg/kg. Det antages, at NOAEL for p-anisidin for toksiske effekter på de røde blodlegemer er på niveau med o-anisidin svarende til 16 mg/kg/dag.

Kronisk toksicitet

I et 103 ugers studie med rotter og mus med 55 af hvert køn kunne ikke påvises en sikker kræftfremkaldende effekt fra stoffet ved koncentrationer op til 0,6 % for rotter og 1 % for mus (DHEW/NCI, 1978).

Det skal bemærkes, at det beslægtede stof o-anisidin CAS-nr. 90-04-4) er fundet kræftfremkaldende i et 2 års studie med rotter og mus med henholdsvis, 0, 5000 og 10.000 ppm (1 %) o-anisidin i føden til rotter 0, 2500, 5000 ppm i føden for mus. Der var en kraftig statistisk signifikans ved doserne større end eller lig 5.000 ppm med fund i urinblæren. Ved rotter var der også signifikant stigning af kræftceller i lever ved den højeste koncentration LOAEL for rotterne på 256 mg/kg/dag (EU risk evaluation o-anisidin, 2002).

Resumé

Stoffet har en toksisk effekt på de røde blodlegemer med en NOAEL på 16 mg/kg/dag baseret på værdier for o-anisidin.

Der er ikke fundet data, som viser en kræftfremkaldende effekt af p-anisidin, men isomeren o-anisidin er kræftfremkaldende i rotter ved 256 mg/kg/dag og er mærket med R45. Et andet beslægtet stof N-methyl-p-anisidin er muligt kræftfremkaldende (R40).

4.3.7.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en tusch var 0,12 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm² og det antages, at alt anisidin absorberes inden afvaskning, fx efter 1 time, hvilket er realistisk med log KOW = 0,95. Mængden af tusch overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 0,05 gram.

Optagelse, hud = 0,12 mg/g * 0,05 g/15 kg = 0,0004 mg/kg kropsvægt/dag.

Oralt indtag antages at være i samme størrelsesorden ved at sutte på fingrene som ved at sutte på en tuschpen.

4.3.7.7 Vurdering

Med NOAEL for toksisk effekt på de røde blodlegemer på 16 mg/kg/dag for o-anisidin kan MOS beregnes til = 16/0,0004 = 40.000 hvoraf vurderes, at der ingen risiko er for toksiske effekter på de røde blodlegemer.

Stoffet er vurderes at være et muligt kræftfremkaldende, stof når der sammenlignes med data fra isomeren o-anisidin, samt det beslægtede stof N-methyl-p-anisidin.

4.3.8 2-Ethoxy Ethanol

4.3.8.1 Identitet
Navn 2-Ethoxy ethanol
CAS-nr. 110-80-5
EINECS-nr. 203-804-1
Molekylformel C4H10O2
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: 2-Ethoxy ethanol
Molvægt 90,12 g/mol
Synonymer Glycol monoethyl ether
Ethylene glycol monoethyl ether
Ethanol, 2-ethoxy-
Beskrivelse Farveløs væske (NIOSH, 2001)
Kogepunkt 135,6 ºC (Lewis, R.J., Sr (Ed.), 1997)
Smeltepunkt -70 ºC (O’Neil, M.J. (ed.), 2001)
Opløselighed Blandbar i alle forhold med acetone, benzene, tetrachloride, ethyl æter, methanol og vand (Flick, E.W. (ed.), 1991)
Fordelingskoefficient Log Kow -0,32 (Hansch, C., Leo, A., D. Hoekman, 1995)
Damptryk 5,31 mm Hg ved 25 ºC (Daubert, T.E., R.P. Danner, 1989)
Lugt Svag, behagelig æterlignende lugt (NIOSH, 2001)

4.3.8.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i tusch nr. 25 i en lyserød og en rød farve i koncentrationerne 19 og 7,4 mg/gram.

4.3.8.3 Stoffets funktion

Stoffet anvendes som opløsningsmiddel i maling, farve og lak samt til at øge stabiliteten af emulsioner med farvestoffer.

4.3.8.4 Klassificering og grænseværdier

Stoffet er opført på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet, 2005) og klassificeres som:

R10 Brandfarlig
Repr.cat.2;R60    Kan skade forplantningsevnen
R61 Kan skade barnet under graviditeten
Xn;R20/21/22 Farlig ved indånding, ved hudkontakt og ved indtagelse

Grænseværdien for arbejdsmiljø er 5 ppm, svarende til 18,5 mg/m³ med en anmærkning H, der betyder, at stoffet kan optages gennem huden (AT 2005).

B-værdien er 0,2 mg/m³ (Miljøstyrelsen 2002).

4.3.8.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser. Stoffet findes i IUCLID. Beskrivelsen er herudover baseret på (Kortlægning nr. 60, 2005).

Akut toksicitet

Stoffet er sundhedsskadeligt i overensstemmelse med følgende værdier:

  • LD50 rotte, oral 1.746 mg/kg (IUCLID dataset 2-ethoxyethanol, 2000)
  • LD50 mus, oral 1.519 mg/kg (IUCLID dataset 2-ethoxyethanol, 2000)
  • LD50 kanin, dermal 3.300 mg/kg (IUCLID dataset 2-ethoxyethanol, 2000)
  • LC50, 3 timer, rotte, inhalation 19.700 mg/m³ (IUCLID dataset 2-ethoxyethanol, 2000)

Subkronisk toksicitet

I et 13 ugers studie blev stoffet tilført dagligt oralt til hunde i koncentrationerne 0, 46, 93 og 186 mg/kg/dag. Ud fra testikelødemer, reduktion i hæmoglobinkoncentration og hæmatokritværdier blev NOAEL fastsat til 93 mg/kg/dag (IUCLID dataset 2-ethoxyethanol, 2000).

I et 13 ugers inhalationsstudie blev rotter eksponeret med 0, 92, 380, 1485 mg/m³ i 6 timer om ugen, 5 timer dagligt. Ved den højeste koncentration blev konstateret reduktion i hypofysevægt af hanner og fald i antal hvide blodlegemer ved hunner, hvoraf NOAEL er fastsat til 103 ppm (380 mg/m³) (Barbee et al. 1984).

Herudover er fundet fald i fertilitet fra 300 mg/kg/dag for hanrotter (IUCLID dataset 2-ethoxyethanol, 2000) i et 6 ugers forsøg, ligesom fald i fertilitet af mus af begge køn er observeret med LOAEL = 1500 mg/kg/dag og NOAEL = 750 mg/kg/dag.

Kronisk toksicitet

Ingen data er fundet

Der er beregnet en referenceværdi for kronisk inhalering for mennesker ud fra forsøget med inhalation i 13 uger på RfC = 0,2 mg/m³ (IRIS, 1991).

Resumé

Data relevante for børn er NOAEL = 93 mg/kg baseret på effekter ved oral dosering af hunde.

For rotter er fundet NOAEL= 380 mg/m³ baseret på effekter ved inhalering.

Hvis man antager 100 % optagelse, en respiration på 0,8 l/min/kg, 6 timers daglig eksponering, svarer inhaleringsforsøget til en tilsvarende NOAEL på 109 mg/kg/dag, hvilket er på samme niveau som NOAEL for hunde.

4.3.8.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en tuschpen var 19 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at alt 2-ethoxyethanol absorberes inden tuschen afvaskes, fx efter 1 time, hvilket er realistisk med log Kow = -0,32. Mængden af tusch overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 0,05 gram.

Optagelse, hud = 19 mg/g * 0,05 g/15 kg = 0,063 mg/kg kropsvægt/dag.

Oralt indtag antages at være i samme størrelsesorden ved at sutte på fingrene som ved at sutte på en tuschpen.

4.3.8.7 Vurdering

Baseret på NOAEL = 93 mg/kg/dag for effekter ved oral dosering af hunde fås en sikkerhedsmargin på MOS = 1468. Da der er tale om et subkronisk studie, er en sikkerhedsfaktor på 1000 passende. Det vurderes, at der ikke er sundhedseffekter for 2-ethoxyethanol ved de optagne mængder.

4.3.9 Citral

4.3.9.1 Identitet
Navn Citral
CAS-nr. 5392-40-5
EINECS-nr. 226-394-6
Molekylformel C10H16O
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: Citral
Molvægt 152,23 g/mol
Synonymer 2,6-Octadienal, 3,7-dimethyl-
3,7-Dimethyl-trans-2,6-octadienal
Beskrivelse Stoffet er en væske ved stuetemperatur
Kogepunkt 226-228 ºC (Chemicals Inspection and Testing Institute; 1992)
Smeltepunkt < -10 ºC (Chemicals Inspection and Testing Institute; 1992)
Opløselighed I 5 volumendele 60 % alkohol i alle forhold af benzyl benzoate, diethyl phthalat, glycerol, propylen glucol, mineralolie, 95 % alkohol. (Lewis, R.J., Sr (Ed.), 1993)
I vand 1,34X10³ mg/l ved 37 ºC (Yalkowsky SH, Dannenfelser RM, 1992)
Fordelingskoefficient Log Kow 2,76 (IUCLID citral, 2000)
Damptryk < 1hPa ved 50 ºC (IUCLID citral, 2000)
Lugt Kraftig citronlignende lugt (Fenaroli’s Handbook of Flavor Ingredients, 1975)

4.3.9.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i tusch nr. 16 i orange og gule farver med koncentrationerne 0,3 og 0,7 mg/gram.

4.3.9.3 Stoffets funktion

Stoffet er udgangsmateriale for produktion af duftstoffer eller anvendes direkte som duftstof i et niveau i størrelsesordenen 50 ppm (IUCLID citral, 2000).

4.3.9.4 Klassificering og grænseværdier

Stoffet er opført på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet, 2005)og klassificeres som:

Xi;R38    Irriterer huden
R43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden

4.3.9.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser. Stoffet findes i IUCLID.

Akut toksicitet

Stoffet er ikke giftigt, som det ses af følgende værdier:

  • LD50 rotte, oral 4960 mg/kg (IUCLID citral, 2000)
  • LD50 mus, oral 6000 mg/kg (IUCLID citral, 2000)
  • LD50 kanin, hud 2250 mg/kg (IUCLID citral, 2000)
  • LD50 mus, intravenøst 460 mg/kg (IUCLID citral, 2000)

Citral er hudirriterende (IUCLID citral, 2000). I en test af 19 olier - og 20 syntetiske parfumer på 50 mandlige frivillige var det det mest hudirriterende stof af alle (Motoyoshi K et al, 1979).

Subkronisk toksicitet

Stoffet er sensibiliserende. I en patch test på 680 personer reagerer 16 positivt svarende til 2,3 % (IUCLID citral, 2000).

I forsøg med gentagen fodring af 5 han- og 5 hunrotter 5 dage pr. uge i 14 dage med koncentrationerne 570, 1140, 2280 mg/kg blev der fundet en minimal påvirkning af epithelceller i formaven ved den højeste koncentration. Heraf blev NOAEL fastsat til 1140 mg/kg/dag (IUCLID citral, 2000).

I et andet kontinuerligt fodringsforsøg med rotter over 13 uger blev ikke konstateret effekter selv ved den højeste koncentration på 833 mg/kg/dag, hvoraf NOAEL> = 833 mg/kg/dag (IUCLID citral, 2000).

I et 46 ugers fordringsforsøg med rotter blev konstateret effekter i maven ved 1000 mg/kg/dag, men ikke ved 200 mg/kg/dag. Heraf blev fastsat en NOAEL på 200 mg/kg/dag (OECD SIDS, 2001).

Test for mutagenicitet (AMES test på salmonella og test på hamsterceller) viser ingen tegn på mutagenicitet (IUCLID citral, 2000).

Citrals udviklingstoksiske effekter er undersøgt i forsøg, hvor citral blev givet sammen med majsolie til rotter fra dag 6-15 af graviditeten. Koncentrationerne var mellem 60 mg/kg/dag og 1000 mg/kg/dag. NOAEL for toksisk effekt på moderdyret var 125 mg/kg/dag. Udviklingstoksiske effekter fandtes ved alle koncentrationer inklusive mindsket vægtstigning og et højere niveau af mindre abnormitet i skelettet på fostre end i kontrolgruppen. Heraf er LOAEL for udviklingstoksicitet sat til 60 mg/kg/dag. Teratogene effekter blev ikke fundet selv ved 1000 mg/kg/dag. (IUCLID citral, 2000).

Kronisk toksicitet

Ingen relevante data er fundet.

Resumé

Citral er hudirriterende og sensibiliserende.

Data for gentagen fodring af rotter viser effekter ved 1000 mg/kg/dag med en NOAEL på 200 mg/kg/dag.

Vedrørende udviklingstoksicitet er LOAEL = 60 mg/kg/dag for rotter, mens en toksisk effekt for moderdyret ses ved 125 mg/kg/dag, hvilket ikke er vurderet relevant for børn og unge.

4.3.9.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en tuschpen var 0,7 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at al citral optages, inden tuschen afvaskes, fx efter 1 time, hvilket er realistisk med Log Kow = 2,76 og det lille damptryk. Mængden af tusch overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 0,05 gram.

Optagelse, hud = 0,7 mg/g * 0,05 g/15 kg = 0,00233 mg/kg kropsvægt/dag.

Oralt indtag antages at være i samme størrelsesorden ved at sutte på fingrene som ved at sutte på en tuschpen.

4.3.9.7 Vurdering

Med en NOAEL på 200 mg/kg fås en MOS på 86.000.

Heraf vurderes ikke at være nogen toksiske effekter forbundet med de indtagne koncentrationer af stoffet for børn og unge.

Hvis gravide (som ikke er målgruppen for vurderingen) skulle benytte stoffet med samme eksponering, er MOS = 26000 for udviklingstoksicitet i fostret. Dette er en tilstrækkelig sikkerhedsmargin til, at der ikke forventes udviklingstoksiske effekter.

Stoffet er et kraftigt allergen med en koncentration i en tuschpen på 0,07 %. Tuschen vil være i hudkontakt på samme vis som cremer o. lign. i kosmetik. Hvis der sammenlignes med kosmetikbekendtgørelsen (Bekendtgørelse om kosmetiske produkter, 2005), skulle stoffet være deklareret med stofnavn (kræves for > 0,01 % for stoffer, der afrenses, og > 0,001 % for stoffer, som ikke afrenses). Citral skal mærkes med risikosætningen R43, ”Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden”, det vurderes derfor at der kan være risiko for sensibiliserende effekter når tuschen kommer på huden.

4.3.10 2-Ethylhexyl acrylat

4.3.10.1 Identitet
Navn 2-Ethylhexyl acrylat
CAS-nr. 103-11-7
EINECS-nr. 203-080-7
Molekylformel C11H20O2
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: 2-Ethylhexyl acrylat
Molvægt 184,28
Synonymer 2-Propenoic acid, 2-ethylhexyl ester
Acrylic acid, 2-ethylhexyl ester
Beskrivelse Stoffet er en farveløs væske (Lide, DR (ed.), 2000)
Kogepunkt 214-218 ºC (Lewis, R.J, 1997)
Smeltepunkt -90 ºC (Lide DR, 2000)
Opløselighed 100 mg/l, 25 ºC (Chemicals inspection, 1992)
Fordelingskoefficient Log Kow 4,09 (US EPA,2003)
Damptryk 0,178 mm Hg ved 25 ºC (Daubert,1989)
Lugt Behagelig (Clayton,1993-94)

4.3.10.2 Fundne mængder

Stoffet er fundet i akrylmaling med produkt nr. 60 og 61. I produkt nr. 61 er kvantificeret et indhold på 0,35 mg/gram.

4.3.10.3 Stoffets funktion

Stoffet benyttes til fremstilling af plast, coatings og vandbaserede malinger (Lewis R.J, 1997). De fundne koncentrationer er små og formodes at være en rest fra produktion.

4.3.10.4 Klassificering og grænseværdier

Stoffet står på listen over farlige stoffer (Miljøministeriet, 2005) og klassificeres som:

Xi;R37/38    Irriterer åndedrætsorganerne og huden
R43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden

Der er ingen dansk arbejdsmiljøgrænseværdi for stoffet.

B-værdien er 0,01 mg/m³ (Miljøstyrelsen 2002).

4.3.10.5 Sundhedsmæssige effekter

Der er fundet data vedrørende sundhedsmæssige effekter i TOXNET og i tilknyttede databaser. Stoffet findes i IUCLID. Der er udarbejdet en EU risikovurderingsrapport (EU:2005).

Akut toksicitet

Stoffet er ikke akut giftigt, som det fremgår af følgende data:

  • LD50 rotte, oral 5600 mg/kg (IUCLID dataset, 2-ethylhexylacrylate, 2000)
  • LD50 mus, oral 4400 mg/kg (IUCLID dataset, 2-ethylhexylacrylate, 2000)
  • LD50 rotte dermal 12000 mg/kg (IUCLID dataset, 2-ethylhexylacrylate, 2000)
  • LD50 kanin dermal 7540 mg/kg (IUCLID dataset, 2-ethylhexylacrylate, 2000)

Stoffet er kraftigt hudirriterende (IUCLID dataset, 2-ethylhexylacrylate, 2000) og (Lewis, R.J., 1996).

Subkronisk toksicitet

Stoffet er kraftigt sensibiliserende i dyretest på hamstre (EU Risk assessment 2-ethylhexyl acrylat, 2005). Der er endvidere resultater med positive patch tests i mennesker – dog i forholdsvis begrænset antal, fx 5 frivillige, der alle reagerede positivt på 5 % i olivenolie. En række acrylater er generelt kendt som allergifremkaldende.

Af data for gentagen inhalering af stoffet i rotter i 90 dage er fundet en NOAEC på 10 ppm (0,075 mg/l) for lokale effekter i luftrøret og en NOAEC på 30 ppm for systemiske effekter (letargi, ptsosis og reduceret kropsvægt).

Der er en række test, som viser, at stoffet ikke er in vivo mutagent.

Ud fra et inhalationsforsøg med gravide rotter fra dag 6 til 20 af graviditeten med op til 100 ppm af stoffet er fundet en NOAEC for giftighed i moderdyret på 75 ppm (0,56 mg/l). Udviklingstoksicitet blev ikke fundet selv ved den højeste koncentration på 100 ppm.

I (EU Risk assessment 2-ethylhexyl acrylat, 2005) er data fra inhaleringsstudiet benyttet til beregning af NOAEL for systemiske effekter ved hudeksponering ved brug af følgende data: vægt rotte = 250 g, inhalering 0,8 l/min/kg, daglig eksponering 6 timer. Heraf fås en NOAEL på 66 mg/kg/dag for oralt optag eller optag via huden. I (EU Risk assessment 2-ethylhexyl acrylat, 2005) er angivet følgende sikkerhedsfaktorer ved vurdering for mennesker: Subkronisk til kronisk: 2, variation mellem arter: 4 og en faktor 3 for variation inden for arten, hvilket giver en sikkerhedsfaktor på 24.

Vedrørende kræftfremkaldende egenskaber mangler langtidsstudier med oral dosering. Test med påføring på hud af mus har medført tumorer, som tilskrives en ikke genotoksisk mekanisme stammende fra hudirritation med hudlæsioner.

Ud fra test med hydrolyseproduktet acrylsyre, som ikke viser en oral kræftfremkaldende effekt, og de negative mutagene test er stoffet ikke vurderet som kræftfremkaldende i hamstre (EU Risk assessment 2-ethylhexyl acrylat, 2005).

Kronisk toksicitet

Der er ikke fundet data.

Resumé

NOAEL for systemiske effekter er estimeret til 66 mg/kg/dag.

Stoffet er lokalirriterende.

4.3.10.6 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en prøve akrylmaling er 0,35 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at 10 % af 2-ethylhexyl acrylat absorberes, inden malingen afvaskes, fx efter 1 time, ud fra Log Kow= 4,09. Mængden af akrylmaling overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 1,25 gram.

Optagelse, hud = 0,35 mg/g * 1,25 g/15 kg/10 = 0,00292 mg/kg kropsvægt/dag.

Det antages, at en maksimal indtagen oral mængde ved fx at sutte på pensler eller fingre er 1 ml eller ca. 1 gram, hvilket svarer til ca. 10 * den maksimale hudoptagelse eller 0,0292 mg/kg/dag.

4.3.10.7 Vurdering

Baseret på NOAEL = 66 mg/kg/dag for systemiske effekter på rotter kan beregnes MOS = 66/0,00292 = 22628 ved optag gennem huden og MOS = 66/0,0292 = 2263 ved oralt optag.

Værdierne er mere end 180 gange større end sikkerhedsfaktor på 24 fra (EU Risk assessment 2-ethylhexyl acrylat, 2005). Heraf vurderes, at der ikke er nogle sundhedsmæssige effekter ved indtagelse af stoffet ved den antagne dosis.

2-Ethylhexyl acrylat skal mærkes med risikosætningen R43, "Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden", det vurderes derfor, at der kan være risiko for sensibiliserende effekter når malingen kommer på huden.

4.3.11 Andre stoffer: Formaldehyd

Følgende data er gengivet fra (kortlægning, babyprodukter)

Navn Formaldehyd
CAS-nr. 50-00-0
EINECS-nr. 200-001-8
Molekylformel CH2O
Stoffets opbygning Stoffets opbygning: Formaldehyd
Molvægt 30,03
Synonymer Formalin
Methanal
Beskrivelse Stoffet er en luftart
Kogepunkt -19 ºC
Smeltepunkt -92 ºC
Opløselighed 40.000 mg/l, 25 ºC
Fordelingskoefficient Log Kow 0,35
Damptryk 3890 mm Hg ved 25 ºC

4.3.11.1 Fundne mængder

Stoffet er fundet i 10 produkter med glimmerlim. Der er fundet koncentrationer over 0,01 mg/gram i følgende produkter nr. 15 0,059, nr. 26 0,043, nr. 29 0,013, nr. 33 0,063 og nr. 50 0,111 mg/gram.

4.3.11.2 Klassifikation og grænseværdi

Formaldehyd er optaget på Listen over farlige stoffer og klassificeret med:

Carc.3;R40 Mulighed for kræftfremkaldende effekt
T;R23/24/25    Giftig ved indånding, ved hudkontakt og ved indtagelse
C;R34 Ætsningsfare
R43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden

I koncentrationer i intervallet 1-5 % er formaldehyd klassificeret Carc.3;R40 og R43, og i koncentrationerne 0,2-1 % er klassifikationen R43.

Den danske grænseværdi for arbejdsmiljø er for stoffet 0,4 mg/m³ og med anmærkning H for hudgennemtrængelighed og K for at være betragtet som kræftfremkaldende. For indendørs klima er der fastsat en normværdi på 0,15 mg/m³ (Arbejdstilsynet, 2005), som er tæt på WHOs vejledende grænseværdi.

B-værdien er 0,01 mg/m³ (Miljøstyrelsen 2002).

4.3.11.3 Sundhedseffekter

Referencedosis for kronisk oral eksponering, RfD, er 0,2 mg/kg/dag. Værdien er baseret på et 2-årigt studie med Wistar rotter, hvor formaldehyd blev indgivet dagligt med drikkevandet. LOAEL for vægtforøgelse og histopatologi var 82 mg/kg/dag, mens NOAEL var 15 mg/kg/dag. Ved anvendelsen af en usikkerhedsfaktor på 100 for inter- og intraspecies forskelle, fik man en RfD-værdi på 0,2 mg/kg/dag.

4.3.11.4 Eksponeringsscenarier

Maksimumindholdet i en glimmerlim er 0,11 mg pr. gram.

Det eksponerede areal antages at være 50 cm², og det antages, at 100 % af alt formaldehyd absorberes, inden limen afvaskes, fx efter 1 time, ud fra Log Kow = 0,35. Det skal dog bemærkes, at noget formaldehyd vil nå at fordampe grundet det høje damptryk. Mængden af glimmerlim overført til 50 cm² er ud fra forsøg bestemt til 3 gram.

Optagelse, hud = 0,11 mg/g * 3 g/15 kg = 0,022 mg/kg kropsvægt/dag.

Det antages, at en maksimal indtagen oral mængde ved fx at sutte på glimmerlim eller fingre er af samme størrelsesorden.

4.3.11.5 Vurdering

Baseret på NOAEL = 15 mg/kg/dag kan beregnes MOS = 15/0,022 = 676 ved optag gennem huden eller ved oralt optag. Dette svarer ca. til 9 gange under den kritiske referencedosis. Der vurderes således ikke at være sundhedsmæssige effekter ved indtagelse af stoffet ved den antagne dosis.

Stoffet bidrager imidlertid med en forøget risiko for kræftfremkaldende effekt samt en allergifremkaldende effekt. Endvidere bidrager stoffet med et væsentligt bidrag til de andre kendte kilder for formaldehyd i danske hjem som fx spånplader, elektroniske produkter m.m.

4.3.12 Inhalering

For at kunne bedømme afdampning til indeklimaet præcist kræves forsøg i klimakamre, hvilket ikke er udført i nærværende projekt.

For at vurdere muligheden for inhalering af sundhedsskadelige mængder er i stedet vurderet et par worst cases, hvor alt stof antages at fordampe momentant til et lokalt område på 1,5 m³, som antages at svare til barnets inhaleringszone. Alternativt er vurderet den maksimale stofkoncentration i et lukket børneværelse uden cirkulation på 3 * 3 * 2 m = 18 m³.

4.3.12.1 Formaldehyd

Formaldehyd findes i glimmerlim, som anvendes i mængder af ca. 6 g/100 cm² i koncentrationer op til 0,11 mg/g.

Stoffet har en meget lav grænseværdi for arbejdsmiljø på 0,4 mg/m³ og en anbefalet værdi for indeklima på 0,15 mg/m³.

For at nå den arbejdshygiejniske grænseværdi i et lokalt område på 1,5 m³ kræves, at alt formaldehyd fra 5,4 g lim fordamper momentant, hvilket ikke er realistisk, da glimmerlim er et stykke tid om at tørre.

Hvis man antager, at der er tale om et lukket børneværelse på 18 m³, vil formaldehydkoncentrationen af 6 g glimmerlim maksimalt kunne nå 0,04 mg/m³, hvilket er 10 gange under den arbejdshygiejniske grænseværdi og 4 gange under den anbefalede indeklimakoncentration. Da der normalt vil være en mindre cirkulation i alle rum, forventes en lavere koncentration.

Der vurderes ikke at være sundhedsproblemer ved brug af limen som følge af inhalering, men i meget små lukkede rum kan tømning af en eller flere tuber glimmerlim føre til koncentrationer af formaldehyd, som bidrager væsentligt til andre kilder. Det må derfor anbefales at sørge for god udluftning, hvis der arbejdes med glimmerlim i større mængder i små rum.

4.3.12.2 2-ethoxyethanol

2-ethoxyethanol findes i tuschpenne, som anvendes i mængder op til 0,1 g/100 cm² i koncentrationer op til 19 mg/g.

Stoffet har en arbejdshygiejnisk grænseværdi på 18,5 mg/m³.

For at nå den grænseværdi i et lokalt område på 1,5 m³ kræves, at al ethoxyethanol i 1,5 g tusch fordamper momentant, hvilket ikke er realistisk med et damptryk på ca. 5 mm Hg.

Hvis man antager, at der er tale om et lukket børneværelse på 18 m³ uden luftcirkulation, vil ethoxyethanolmængden på 4 stk. tæt bemalede A4-tegninger på 20 * 30 cm svare til 2,4 gram ethoxyethanol. Koncentrationen af den fordelte ethoxyethanol vil maksimalt kunne nå 2,5 mg/m³ i rummet, hvilket er 7 gange under den arbejdshygiejniske grænseværdi.

Der vurderes heraf ikke at være sundhedsproblemer ved brug af tuschpenne som følge af inhalering.

4.3.13 Samlet konklusion på sundhedsvurdering

Tuschfarver, glimmerlim og akrylfarven vil, når børn benytter produkterne, i en vis udstrækning ende på huden, hvorfra stofferne kan blive optaget. Alternativt kan stofferne optages via munden, når børnene sutter på fingre, tuschpenne eller pensler. I de undersøgte produkter er der fundet en række sundhedsskadelige stoffer. For 11 af stofferne er opstillet eksponeringsscenarier og sundhedsvurderinger for børn og unge med udgangspunkt i, at to barnehåndflader bemales.

De påviste sundhedsmæssige effekter af de vurderede stoffer fremgår af Tabel 4.2

Tabel 4.2 Effekter af vurderede stoffer

Stof Irriterende og sensibiliserende effekter Reprotoksiske effekter Kræftfremkaldende effekter Mutagene effekter
Anilin R41 risiko for alvorlig øjenskade
R43 sensibiliserende
  Carc3;R40 Mulighed for kræftfremkaldende effekt Mut3;R68 mulighed for varig skade på helbred
P-chloranilin R43 sensibiliserende   Carc.cat.2;R45 kan fremkalde kræft  
N-methyl anilin     Er muligvis kræftfremkaldende ud fra data for N,N-dimethylanilin og anilin  
C.I.Pigment red 3     Muligvis kræftfremkaldende ud fra forsøg i rotter og mus  
N,N-dimethylacetamid   Rep.2;R61 kan skade barnet under graviditeten    
Bis(2-ethylhexyl)adipat   Stoffet er fundet teratogent i rotter    
P-anisidin     Er muligvis kræftfremkaldende ud fra data for o-anisidin og N-methyl-p-anisidin  
2-Ethoxy ethanol   Rep.cat.2:R60 Kan skade forplantnings-evnen, samt R61 kan skade barnet under graviditeten    
Citral R38 irriterer huden
R43 sensibiliserende
     
2-Ethylhexyl acrylat R37/38 irriterer åndedræts-organer og hud
R43 sensibiliserende
     
Formaldehyd R34 ætsningsfare
R43 sensibiliserende
  Carc 3;R40 mulighed for kræftfremkaldende effekt  

Der er ydermere fundet andre stoffer med effekter, hvor der ikke er foretaget sundhedsvurdering. Af de undersøgte produkter er der i alt fundet:

  • 12 allergene stoffer
  • 7 stoffer med mulig eller bevist kræftfremkaldende effekt
  • 3 stoffer med mutagen effekt
  • 3 stoffer med reprotoksisk effekt

I Tabel 4.3 er vist en resultaterne af vurderingen af toksisk effekt af stofferne.

Tabel 4.3 Toksiske effekter af udvalgte stoffer i produkterne for børn og unge

Stof Max. optagelse
mg pr. kg kropsvægt
NOAEL
mg/kg kropsvægt pr. dag
MOS (worst case) RfD/maks. Optagelse Bemærkninger
Anilin 0,00073 7 9500   Ingen risiko for toksisk effekt på de røde blodlegemer, men risiko for sensibiliserende effekter.
p-chloranilin 0,031 2 (LOAEL) 65 0,004 Risiko for toksisk effekt på røde blodlegemer,,risiko for kræftfremkaldende og sensibiliserende effekter
N-methyl anilin 0,0033 15 (LOAEL) 4545   Ingen risiko for toksisk effekt på røde blodlegemer, men stoffet er klassificeret som muligt kræftfremkaldende
C.I. pigment red 3 8,7 830 (LOAEL) 95   Ingen risiko for toksiske effekter ved oral optag, mindre risiko ved hudoptag, mulig risiko for kræftfremkaldende effekter hvis data fra rotter kan overføres til mennesker.
N,N-dimethylacetamid 0,00133 20 15000   Ingen risiko
Bis(2-ethylhexyl)adipat 0,0012 170 145000   Ingen risiko, dog er kræftfremkaldende effekter af stoffet ikke tilstrækkeligt undersøgt
p-anisidin 0,0004 16 40000   Ingen risiko
2-ethoxy ethanol 19 93 1468   Ingen risiko, afhænger af TDI
Citral 0,0023 200 86000   Ingen risiko for toksiske effekter, men der er en risiko for sensibiliserende effekter
2-ethylhexyl acrylat 0,029 66 2263   Ingen risiko for toksiske effekter men der er en risiko for sensibiliserende effekter
Formaldehyd 0,022 15 676 0,2 Ingen risiko for toksiske effekter men der er en risiko for kræftfremkaldende og sensibiliserende effekter

I Tabel 4.4 er vist en oversigt over produkter, hvor der ud fra sundhedsvurderinger er fundet toksiske effekter samt CMR eller allergene effekter, som er fundet af stoffer enten i de kvalitative eller kvantitative bestemmelser.

Tabel 4.4 Toksikologiske effekter for produkter

Produkt nr. Type Toksisk effekt ud fra sundheds-vurdering Allergene stoffer Muligt kræftfremkaldende stoffer
2 Gelpen     Ja
3 Tuschpen   Ja  
5 Tuschpen ³      
6 Akrylmaling Muligvis toksisk effekt på de røde blodlegemer se nr.55 Ja Ja
10 Tuschpen     Muligvis ³
15 Glimmerlim   Ja 1 Ja 1
16 Dufttuschpen   Ja (3 duftstoffer på EUs liste 4, samt et andet allergent stof)  
17 Tuschpen 5      
25 Tuschpen 5     Ja
26 Glimmerlim   Ja 1 Ja 1, 2
29 Glimmerlim   Ja 1 Ja 1
33 Glimmerlim   Ja 1 Ja 1
45 Tuschpen   Ja Ja
46 Tuschpen   Ja  
50 Glimmerlim   Ja 1 Ja 1
54 Akrylmaling Mindre risiko ved oralt optag   Ja (indeholder azofarvestof)
55 Akrylmaling Toksisk effekt på røde blodlegemer worst case- scenarie overskrider grænseværdi (RfD) 8 gange Ja (2 stoffer) Ja
57 Tuschpen   Ja (2 stoffer) Ja
58 Tuschpen   Ja (2 stoffer) Ja
59 Tuschpen   Ja  
60 Akrylmaling   Ja (1 stof)  
61 Akrylmaling   Ja (1 stof)  

1 Indeholder mere end 0,01mg/gram formaldehyd
2 Indeholder også det mutagene stof phenol
3 Indeholder en phthlat blødgører
4 Indeholder mere end 0,1 mg/gram af allergent duftstof
5 Indeholder reprotoksisk stof

Der er således fundet 10 produkter med tuschpenne, 5 produkter med glimmerlim og 4 produkter med akrylmaling og en gelpen med sundhedsskadelige effekter. Det skal bemærkes, at der kun er undersøgt en delmængde af tuschpennene i hvert produkt (et produkt er fx en pakke med en række tuscher i forskellige farver).

I de undersøgte dufttuscher er fundet de allergene stoffer d-limonen, benzylalkohol og citral i koncentrationer på mellem 0,01 og 0,1 vægtprocent.

Et estimat af maksimal fordampning af formaldehyd i et lille børneværelse viser, at formaldehydindholdet i 6 gram (ca. 6 ml) glimmerlim maksimalt kan bidrage med op til 25 % af den anbefalede maksimale indeklimakoncentration i et børneværelse på 3 * 3 * 2 m. Det må derfor anbefales ikke at lade arbejde med kreationer hvor der over kort tid bruges større mængder glimmerlim (flere tuber) i små lukkede børneværelser med dårlig luftskifte.

Indholdet af tungmetaller i produkterne er generelt lavt. Således er indholdet af bly ikke konstateret over 21 ppm og der er ikke fundet cadmium. Resten af tungmetallerne stammer formodentlig fra farver, fra ”glimmerstykker” i glimmerlim eller spormængder af stofferne i farvestoffer.

I følgende produkter er der ikke fundet CMR eller allergene stoffer:

Akrylmaling: nr. 7, 8, 9, 18, 34, 35, 36, 40, 41, 48, 49, 51 og 56
Tusch: nr. 1, 11, 12, 22, 30, 31, 32, 39, 42, 43, 47, 62, 63 og 64
Gelpen: nr. 4 og 44
Glimmerlim: nr. 13, 14, 23, 28, 38 og 53 - dog er der identificeret formaldehyd med koncentration < 0,01 mg/g i nr. 13, 23, 28, 38 og 53.

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.