Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i kunstige negle og neglehærdere

1 Indledning

Importører af produkter til fremstilling af kunstige negle melder om stigende interesse for disse produkter. Følger vi tendenserne i USA, hvor der efter forlydende skulle findes flere negleklinikker end frisørsaloner, så kan kunstige negle gå hen og blive et almindeligt anvendt kosmetisk produkt også i Danmark. Allerede i dag findes adskillige negleklinikker og saloner, der tilbyder påsætning af kunstige negle. En simpel søgning efter negleklinikker på internettet viste alene 70 klinikker inden for en enkelt kæde. Desuden findes en del gør-det-selv produkter på markedet.

Omfanget af skader ved anvendelse af neglehærdere og kunstige negle er ukendt, men Videncenter for Allergi har anslået, at der i Danmark bliver indberettet et par tilfælde hvert år. Det formodes, at det fortrinsvis er de alvorlige allergitilfælde, der indberettes, og at det reelle antal derfor er højere. Tilfælde af skader på neglene er beskrevet i litteraturen, både allergiske reaktioner, irritation og bakterieangreb er nævnt.

Som følge af ovenstående er der i foråret 2007 blevet gennemført en kortlægning af kunstige negle og neglehærdere på hhv. detailmarkedet samt det professionelle marked. I projektet er undersøgt og beskrevet, hvilken type produkter der tilbydes på det danske marked, og hvilke kemiske stoffer brugeren udsættes for ved anvendelsen heraf. På grund af det store udbud, har det ikke været muligt at undersøge hele markedet, men enkelte fabrikater er i stedet blevet udvalgt til kortlægningen.

Med hensyn til produkter til opbygning af kunstige negle indeholder de ofte akrylpulver i form af ethylmethakrylat polymerer og forskellige typer af andre methakrylatpolymerer, og små mængder af monomer methylmethakrylat og ethylmethakrylat. Undersøgelse i faglitteratur og ved kontakt til leverandører har vist, at der i dag findes fire metoder til opbygning og pålægning af kunstige negle med hver deres indhold af kemiske stoffer. Desuden er der en femte metode, hvor de kunstige negle er præfabrikerede negletipper, som sættes på ved hjælp af cyanoackylatholdig lim. Nogle af metoderne omfatter brug af flere komponenter, og ud over akryldelen er der også nævnt komponenter til for- og efterbehandling af neglene, som f.eks. primere og top-coat. De komponenter, hvor koncentrationen af akrylater skønnes højest er blevet udvalgt til at indgå i kortlægningen, idet disse typer af stoffer vurderes at være de mest relevante at undersøge ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt. Metoderne til fremstilling og brugsscenarier er beskrevet i kapitel 3.

Med hensyn til neglehærdere er der indkøbt en række produkter, hvoraf de fleste findes i detailhandlen. Flere af neglehærderne indeholder formaldehyd, men også andre forstærkende indholdsstoffer er set. De forskellige produkter er omtalt i kapitel 3.

Produkterne er omfattet af kosmetikbekendtgørelsen, og skal derfor mærkes som kosmetiske produkter. Mærkningen er blevet gennemgået, og for flere produkter er den fundet at være mangelfuld.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.