Forarbejde til Teknologiudvalget

Sammenfatning og konklusioner

Teknologilisten spiller en central rolle for husdyrbrugere, der søger om miljø-godkendelse af deres produktioner, idet teknologierne på listen er anerkendt som redskaber til at opnå en bestemt miljøeffekt. Der er behov for et formaliseret ansøgningskoncept for optagelse på teknologilisten. Der skal udsendes information om konceptet, så virksomheder med relevante produkter ved, hvor de skal henvende sig og hvilken dokumentation, der skal leveres for at blive optaget på listen.

Arbejdet med implementeringen af BAT (Best Available Techniques) inden for husdyrproduktionen i Danmark bør genoptages. Der er behov for at revidere indholdet og fremgangsmåden for BAT-vurderingen. Af de eksisterende BAT-byggeblade er der størst behov for opdatering indenfor følgende områder: Delvist spaltegulv (svin), gyllekøling (svin), præfabrikerede drænede gulve i kvægstalde, kemisk luftrensning (svin og fjerkræ) og svovlsyrebehandling af gylle (kvæg og svin). Behovet for nye BAT-vurderinger er størst for følgende teknologiområder: Skrabere til spaltegulve (kvæg), fast gulv med dræn og skraber (kvæg), biologisk luftrensning (svin), fytasetilsætning til foder (svin), reduceret råprotein (smågrise, slagtesvin og malkekøer), fast overdækning af gylletanke, flydebarrierer til gylletanke, gylleudbringning med slæbeslanger og gylleudbringning med nedfældningsudstyr.

Det anbefales, at en certificeringsordning for miljøteknologier til jordbrugssektoren tager udgangspunkt i følgende fem teknologiområder: 1) Luftrensning, 2) Gyllebehandling, herunder brug af additiver, 3) Overdækning af gyllebeholdere, 4) Gylleseparering og 5) Udbringning af husdyrgødning. Til den fortsatte udvikling af certificeringsordningen, bør der for hver teknologitype udvælges, hvilke parametre der skal undersøges og analyseres som et led i certificeringen.

Sammenhængen og samspillet mellem de tre redskaber, teknologiliste, BAT og certificeringsordning bør beskrives klart og kommunikeres ud til alle relevante interessenter.

 



Version 1.0 Oktober 2008, © Miljøstyrelsen.