Årsrapport for Regnskabsåret 2008

1 Beretning

1.1 Præsentation af Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen er en del af Miljøministeriet og er national myndighed på dele af miljøområdet. Styrelsen har ansvaret for administrationen af 11 love, ca. 170 bekendtgørelser, 20 cirkulærer, 50 vejledninger og et stort antal EU-retsakter, som bl.a. skal sikre danskerne ren luft, vand og jord. Styrelsen har tilsyns og kontrolfunktioner på bl.a. kemikalieområdet, og arbejder med mange forskelligartede opgaver – fra luft- og jordforurening over støj, miljøpåvirkninger fra landbrug og industri, kemikalier, pesticider, genteknologi og affald til fremme af miljøeffektiv teknologi og produktion. Miljøstyrelsen løser sine opgaver i dialog og aktivt samspil med omverdenen med fokus på erhvervslivet og borgerne.

Rammerne for Miljøstyrelsens arbejde beskrives i styrelsens mission og vision.

For en uddybende beskrivelse af arbejdet med mål og resultatstyring henvises til resultat- og direktørkontrakten for 2008, som kan findes på: www.mst.dk/Om_miljoestyrelsen/Service+og+dialog/Nøgletal+og+information/

For en uddybende beskrivelse af Miljøstyrelsen henvises der til ”Vi arbejder for miljøet” og ”Service og visionsprojektet”, der kan findes på:

http://www.mst.dk/Om_miljoestyrelsen/Opgaver/
http://www.mst.dk/Om_miljoestyrelsen/Service+og+dialog/

Mission

  • Miljøstyrelsen arbejder for miljøet
  • Vi rådgiver regeringen om miljøindsatsen
  • Vi administrerer og udvikler regler og indsatser nationalt og internationalt
  • Vi arbejder i dialog med borgere, virksomheder og andre myndigheder
  • Vi samler og formidler viden om miljøet

Vision

Vi vil øge beskyttelsen af mennesker, miljø og natur – nationalt og internationalt – ved at:

  • Navigere målrettet i en foranderlig verden – på højt, fagligt niveau
  • Samarbejde åbent, engageret og fordomsfrit – udadtil og indadtil
  • Være troværdige, fremsynede og nytænkende
  • Være en attraktiv og familievenlig arbejdsplads, hvor alle bidrager og gør en forskel

Som følge af beslutningen om oprettelse af fællesstatslige servicecentre for økonomi og IT er Miljøministeriets Center for Koncernforvaltning blevet nedlagt. Dette har medført, at de fællesministerielle opgaver vedrørende ekstern information og koncernindkøb er overflyttet til Miljøstyrelsen. Regnskabsmæssigt har Miljøstyrelsen været bemyndiget til at disponere over løn og driftsbudgettet for pågældende opgaver fra d. 1. oktober 2008 til d. 31. december 2008. Fra 1. januar 2009 er budgetmidlerne overgået til Miljøstyrelsens driftsbudget.

Efter interne ressortomlægninger samt oprettelsen af Klima- og Energiministeriet i 2007 blev nogle af Miljøstyrelsens opgaver overflyttet til henholdsvis By- og Landskabsstyrelsen og Klima- og Energiministeriet. I den forbindelse har Klima- og Energiministeriet, Energistyrelsen i 2008 haft bemyndigelse til at gennemføre og afslutte 7 konkrete projekter, som er igangsat i 2007, og By- og Landskabsstyrelsen har haft bemyndigelse til at disponere over driftsudgifter for 6 konkrete projekter samt midler indenfor konti 23.21.01.60 Kemikalier, sundhed og miljø og 23.21.09.30 Indsats på vandområdet under miljøeffektiv teknologi.

1.2 Vurdering af de overordnede faglige resultater

1.2.1 Produktområde 1: Ministerieopgaver

Miljøstyrelsen forbereder og bistår miljøministeren med at gennemføre politiske beslutninger inden for miljøområdet. Det er Miljøstyrelsens mål at yde miljøministeren, regeringen og Folketinget en effektiv, rettidig og kvalificeret rådgivning, herunder at anvise en ny retning på miljøpolitikken, så den på en gang forbedrer beskyttelsesniveauet nationalt og internationalt og understøtter vækst og konkurrenceevne.

Målopfyldelsen på produktområdet har været tilfredsstillende. 9 af 12 resultatkrav er helt opfyldt, svarende til 75 %, og andelen af helt og delvist opfyldte krav er 92 %.  Teknisk fremstår 1 resultatkrav som ikke opfyldt, idet et mål relateret til udarbejdelse af forslag til Regeringens handlingsplan mod trafikstøj er flyttet til Transportministeriet, som Miljøstyrelsen henviser til. Produktområdet vægter med 50 % i styrelsens resultatkontrakt for 2008. Ministerieopgaver er det mest omkostningstunge produktområde, idet knap 50 % af Miljøstyrelsens omkostninger kan henføres til ministerieopgaver, og der er brugt ca. 119 ÅV i 2008. Ca. 73 % af disse er relateret til opgaver indeholdt i resultatkontrakten, mens der er brugt 4,3 % af de økonomiske ressourcer.

1.2.2 Produktområde 2: Service til borgere og virksomheder

Miljøstyrelsen formidler viden om miljøforhold og indgår i dialog med borgere og virksomheder. Det er styrelsens mål at formidle relevant og handlingsorienteret viden, således at borgere og virksomheder opfører sig miljømæssigt forsvarligt i overensstemmelse med gældende love og målsætninger for at beskytte mennesker, natur og miljø. Dette sker gennem bl.a. publikationer, en omfattende hjemmeside samt et aktivt pressearbejde.

Målopfyldelsen har været tilfredsstillende. 7 af 10 resultatkrav er fuldt opfyldt, hvilket svarer til 70 %. Andelen af helt og delvist opfyldte resultatkrav er 100 %. Service til borgere og virksomheder tegner sig for ca. 10 % af styrelsens omkostninger, mens produktområdet vægter med 15 % i resultatkontrakten for 2008. Der er til hele produktområdet brugt 25,5 ÅV i 2008, hvoraf 59 % af ÅV-ressourcerne og 36 % af de økonomiske ressourcer er relateret til opgaver indeholdt i resultatkravene.

1.2.3 Produktområde 3: Forvaltningsgrundlag for kommuner og andre myndigheder

Miljøstyrelsen udarbejder og formidler værktøjer og viden om miljø og regulering til andre myndigheder. Det er Miljøstyrelsens mål at sikre et højt beskyttelsesniveau gennem vidensbaseret administration, der sikrer at miljøpåvirkningen fra det omgivende samfund er i overensstemmelse med gældende målsætninger. Erhvervs- og interesseorganisationer, myndigheder, internationale organisationer og andre relevante parter inddrages i vidt omfang i arbejdet. Dette kan fx ske gennem dialogmøder, konferencer eller høringer og nedsættelse af følgegrupper eller paneler, som kommer med råd og forslag.

Målopfyldelsen vurderes samlet set at være tilfredsstillende. Der er opstillet et resultatkrav om indsatsen for grønne indkøb. Kravet er ikke opfyldt, hvilket primært skyldes, at strategien for opfyldelsen af målet er blevet ændret undervejs. Således er der gennemført formidlingsindsatser af miljøvejledningerne, det er blot ikke sket i form af en pjece. Udover målet, som kun tegner sig for et forbrug på 9 % af de samlede ÅV-ressourcer på området, er der udført mange andre opgaver, og vurderingen af målopfyldelsen baserer sig i høj grad herpå. Produktområdet tegner sig for knap 15 % af styrelsens omkostninger, mens det i resultatkontrakt 2008 vægter med 2 %. Der er på produktområdet brugt 36,3 ÅV i 2008.

1.2.4 Produktområde 4: Myndighedsudøvelse – afgørelser, tilsyn, kontrol, administration af tilskud mv.

Miljøstyrelsen har indenfor en række områder afgørelseskompetencer i medfør af lovgivning på miljøområdet. Det er styrelsens mål at sikre et højt beskyttelsesniveau gennem professionel og effektiv administration af lovgivningen på miljøområdet, der sikrer at miljøpåvirkningerne fra det omgivende samfund er i overensstemmelse med gældende målsætninger, samt at yde en effektiv, korrekt og serviceorienteret sagsbehandling i overensstemmelse styrelsens og Miljøministeriets målsætninger herom.

Målopfyldelsen har samlet set været tilfredsstillende. 3 ud af 6 resultatkrav er helt opfyldt svarende til 50 %. Andelen af helt og delvist opfyldte mål svarer til 83 %. For det delvist opfyldte mål om effektiv likviditetsstyring har styrelsen i løbet af året været oppe på 100 % målopfyldelse, men på grund af omstruktureringer sidst på året, hvor der ikke blev betalt regninger i en periode, er den samlede reduktion af renteudgifter og morarenter nu kun svarende til delvist opfyldt. Et enkelt mål er ikke opfyldt omhandlende gebyrfinansieret administration, hvor det har vist sig vanskeligt at overholde en snæver 3-dages frist for import/eksport af farligt affald, mens overholdelsen af 30-dages fristen er 98 %.

Myndighedsudøvelse tegner sig for ca. 26 % af styrelsens samlede omkostninger, svarende til 64,3 ÅV og 58,9 mio. kr. Ressourceforbruget til resultatkravene svarer til ca. 36 % af de samlede ÅV-ressourcer og 6,8 % af de økonomiske ressourcer på området. Produktområdet vægter i styrelsens resultatkontrakt 2008 til 26 %.

1.3 Vurdering af årets økonomiske resultat

Miljøstyrelsen er i 2008 kommet ud med et overskud på 12,3 mio. kr. fordelt på lønsum 6,9 mio. kr. og den øvrige drift 5,7 mio. kr.

Lønsumsresultatet vurderes at være tilfredsstillende og i overensstemmelse med planlagt budget for 2008 henset til, at det overførte ekstraordinære engangsoverskud på lønsummen relaterer sig til ændret regnskabspraksis fra 2007 til 2008 for hensættelser af løn og feriepengeforpligtelser, ekstraordinær stor personaleomsætning i løbet af 2008, hvilket giver en midlertidig strukturel ændring i styrelsens skyldige medarbejdersaldi samt en aftale om engangskonvertering af lønsum, som er indgået ultimo 2008, hvorfor det tilhørende personaleforbrug først kan gennemføres i 2009. Det overførte engangsoverskud er budgetteret i 2009 i overensstemmelser hermed.

Det økonomiske resultat vedrørende den øvrige drift vurderes ligeledes tilfredsstillende. Halvdelen af årets overskud henfører sig til indtægter fra Amager Forbrændingen, hvis anvendelse og udmøntning aftales med Finansministeriet. Det øvrige mindreforbrug, der stort set svarer til overført overskud i 2007, henfører sig til faglige opgaver, der enten blev mindre end skønnet, eller udskudt til 2009. Hertil skal det dog bemærkes, at resultatet er undervurderet i det 1,1 mio. kr. optaget som kortfristet gæld ikke nåede at blive korrigeret i forbindelse med årsafslutningen.

Det overførte overskud på styrelsens øvrige drift budgetteres i 2009 i overensstemmelse med budgetvejledningens bestemmelser.

I 2008 har etableringen af Økonomistyrelsens Økonomi Service Center (ØSC) været en udfordring for Miljøstyrelsens regnskabsafslutning og dermed haft indvirkning på årets resultat. Den nye struktur medførte, at betalingsforretninger blev forsinket, og vanskeliggjorde opfølgningen årets bevilling. Derudover har det bevirket, at der i Miljøstyrelsens regnskab er manglende afstemninger og opløsning af gamle saldi, der er udskudt til 2009. Udskydelsen indgår som en del af overdragelseserklæringen for Miljøstyrelsens regnskab i forbindelse med, at regnskabsbehandlingen er overgået fra Miljøministeriets Center for Koncernforvaltning (CFK) til ØSC. Det er aftalt, at de nævnte mangler skal være opløst senest den 1. maj 2009. Rigsrevisionen er orienteret om udskydelserne og overdragelseserklæringen.

Figur 1: Miljøstyrelsens indtægter og omkostninger

Figur 1: Miljøstyrelsens indtægter og omkostninger

Miljøstyrelsens bevillingsudvikling fra 2007 til 2009 skal overvejende forklares ved tekniske ændringer.

Styrelsens indtægtsførte bevilling for 2008 skal ses i sammenhæng med den reserverede bevilling for 2008. Derfor er der på FL 09 budgetteret med øgede udgifter til disse opgaver.

I 2009 er der også en bevillingsforøgelse, som følge af overgangen til ØSC og den deraf følgende nedlæggelse af CFK. Nedlæggelsen har bevirket, at Miljøstyrelsen har fået overdraget den fælles ministerielle opgave vedrørende Koncernindkøb og Miljøministeriets Informationscenter. Den relativt lave realiserede nettobevilling i 2007 skyldes Miljøstyrelsens midlertidige opgave med at opkræve Statsligt grundvandsgebyr, jf. Årsrapport 2007. Bruttobevillingen i 2007 var af samme årsag teknisk højere i 2007 end i 2008.

Figur 2: Sammensætning af Miljøstyrelsens balance

Figur 2: Sammensætning af Miljøstyrelsens balance

Ændringen i balanceposter fra 2007 til 2008 illustrerer aktivitetsniveauet som følge af den højere brutto bevilling i 2007 i forhold til 2008. Miljøstyrelsen forventer at de kortfristede gældsforpligtelser i 2009 vil holde sig på samme niveau som i 2008. Det forventes yderligt, at overført overskud forbruges og at der investeres i flere anlægsaktiver i 2009.

Figur 3: Sammensætning af Miljøstyrelsens egenkapital

Figur 3: Sammensætning af Miljøstyrelsens egenkapital

Miljøstyrelsen overførte overskud fra 2007 og 2008 forventes forbrugt i 2009. Af denne grund er der kun budgetteret med statsforskrivningen i figur 3.

Figur 4: Miljøstyrelsens låneramme og SKB-gæld

Figur 4: Miljøstyrelsens låneramme og SKB-gæld

Miljøstyrelsens investeringsaktiviteter afvikles ikke så hurtigt som budgetteret, hvorfor lånerammeudnyttelsen er relativt lavt i 2008 og 2009, hvor styrelsen har modtaget en låneramme udvidelse på TB08 hhv. FL09. Den lave kassekredit i 2008 forklares ved, at FF5 Uforrentet konto først blev reguleret i 2009, hvor styrelsen allerede havde udført aktiviteter vedrørende reserveret bevilling og kortfristede gældsforpligtelser i 2008. Af denne grund forventes kassekreditten i 2009, at have et niveau svarende til gældsforpligtelserne ved årets udgang.

1.4 Vurdering og forventninger til det følgende år

Miljøstyrelsen afsluttede i 2008 en budget analyse, der bidrog til at identificere ubalancer og præcisere den fremtidige ressource allokering til styrelsens opgaver. Ressourceallokeringen forventes først fuld implementeret i 2009.

Styrelsen har i 2008 haft fokus på at gennemføre de aktiviteter, som er en del af regeringens særlige indsats under miljømilliard I, og vil i det kommende år afsætte betydelige kræfter på at afslutte kemikaliehandlingsplanen, partikelindsatsen og aftalen om fremme af miljøeffektiv teknologi. Aktiviteterne vedrørende miljøeffektiv teknologi forventes dog ikke afsluttet før 2013, hvor certificeringssystemet for miljøeffektive landbrugsteknologier forventes at være i fuld drift.

Der vil i 2009 blive arbejdet med strategi for ”Grøn vækst” og en ny pesticidplan samt en afløsning af kemikaliehandlingsplanen. Det forventes desuden, at der i første halvår 2009 igangsættes en særlig indsats for miljøgodkendelser af husdyrbrug. Arbejdet forventes afsluttet med udgangen af 2010.

Miljøstyrelsen forventer i 2009 at bruge årets bevilling og lønsumsramme fuldt ud til at gennemføre de opstillede produktions mål.

1.5 Oversigt over hovedkonti årsrapporten aflægges for

Tabel 1. Miljøstyrelsens administrerede udgifter og indtægter (mio. kr.)

Art Bevillingstype Hovedkonto   Bevilling Regnskab
Øvrige administrerede udgifter og indtægter Drift 23.21.01 Miljøstyrelsen Udgift 228,2 224,7
Indtægt 36,2 30,7
Administrerede tilskud og lovbundne ordninger Reservation 23.22.06 Afhjælpende foranstaltninger, værditabsordning Udgift 30,2 22,2
Indtægt 3,4 0,2
Anden 23.22.08 Teknologipulje Udgift 5,6 5,7
Indtægt - -
Reservation 23.23.04 Indsamlingsordninger vedr. dæk, blyakkumulatorer og biler Udgift 299,9 250,5
Indtægt 200,3 200,0
Lovbunden 23.23.05 Indsamlingsordning vedr. nikkel-cadmium batterier Udgift 10,0 37,0
Indtægt - -
Reservation 23.23.11 Miljømærkeordninger Udgift 15,0 19,0
Indtægt - 0,1
Reservation 23.24.31 Aktiviteter vedr. bekæmpelsesmidler Udgift 18,1 23,4
Indtægt 18,1 18,1
Reservation 23.26.11 Miljøstøtte til Østeuropa og CO2-kreditter Udgift 3,3 -6,1
Indtægt - -
Reservation 23.26.13 Miljøstøtte til Arktis Udgift 29,8 23,8
Indtægt - -
Anden 23.27.04 Den grønne fond Udgift - -
Indtægt - -
Reservation 23.27.05 Tilskudsordning for reduktion af partikeludslip fra tunge køretøjer Udgift 15,7 13,5
Indtægt - -
Reservation 23.27.06 Virksomhedsordningen Udgift 33,5 10,8
Indtægt - -
Reservation 23.27.08 Tilskudsordning vedr. partikeludslip fra brændefyring i private hjem Udgift 16,8 16,0
Indtægt - -
Reservation 23.27.09 Tilskudsordning til fremme af miljøeffektiv teknologi Udgift 20,9 26,5
Indtægt - -

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.