Vejledning til bekendtgørelse om påfyldning og vask af sprøjter til udbringning af bekæmpelsesmidler

2 Lovgivning

2.1 Lovgrundlag

Påfyldning og vask af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler foregår på mange forskellige typer virksomheder, herunder landbrug, gartnerier, frugtplantager, planteskoler, skovbrug, maskinstationer, entreprenørvirksomheder m.fl. Denne aktivitet er omfattet af Miljøbeskyttelsesloven, som fastlægger, at der ikke må ske forurening af luft, vand, jord og undergrund. Ifølge § 7 stk. 1 kan Miljøministeren fastsætte regler vedrørende forurening fra virksomheder, anlæg, maskiner, redskaber mv. Reglerne kan fastsættes således, at det sikres, at jord og grundvand ikke udsættes for fare for forurening med bekæmpelsesmidler (§19, stk. 1) og kan omfatte håndtering af affald (§ 44, stk. 1).

2.2 Listevirksomheder – kap. 5 godkendelse

For virksomheder, der har opnået en kapitel 5 godkendelse i henhold til miljøbeskyttelsesloven eller godkendelse i medfør af lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug, kan der være stillet vilkår om etablering og drift af vaskeplads. Der kan som udgangspunkt ikke indføres skærpede krav i de første 8 år efter en godkendelse, men tilsynsmyndigheden kan dog tage godkendelsen op til revurdering, hvis der er væsentlige ændringer i den bedst tilgængelige teknik, som skaber mulighed for en betydelig nedbringelse af emissioner uden uforholdsmæssig store omkostninger. I tilfælde, hvor bekendtgørelsen skærper krav i forhold til en opnået godkendelse, skal bekendtgørelsens regler efterleves.

2.3 Affaldsregler

Ufortyndet restsprøjtevæske, se definition i kap 3, er at betragte som affald, og skal bortskaffes i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsens regler. Bekendtgørelsen om påfyldning og vask mv. af sprøjter har bestemmelser, som betyder, at der efter udbringning af bekæmpelsesmidler ikke er sprøjtevæske tilbage, der skal håndteres som affald. Dog kan der ved uheld opstå affald, som skal klassificeres ifølge affaldsbekendtgørelsen. Se afsnit 12.

2.4 Spildevandsregler

Det fremgår af husdyrgødningsbekendtgørelsens § 19, stk. 2, at "spildevand fra vask af produkter fra husdyrhold, malkemaskiner, foderrekvisitter og lignende kan føres til en beholder for flydende husdyrgødning eller til en separat beholder". Vaskevand fra vaskepladser til brug ved påfyldning og vask af sprøjter indgår ikke i selve denne bestemmelses ordlyd, men vil ud fra en formålsfortolkning af bekendtgørelsen også være omfattet af bestemmelsen i husdyrgødningsbekendtgørelsen. Det vil sige, at vand fra en vaskeplads til påfyldning og vask af sprøjter efter husdyrgødningsbekendtgørelsens regler kan føres til en beholder for flydende husdyrgødning eller til en separat beholder. I bekendtgørelsen om påfyldning og vask m.v. af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler er der fastsat regler om opsamling og udbringning af vaskevand på dyrkede arealer.

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.