Vejledning til bekendtgørelse om påfyldning og vask af sprøjter til udbringning af bekæmpelsesmidler

4 Krav til marksprøjter

Bekendtgørelsens krav i § 3 om udstyr på sprøjter til påfyldning og vask gælder for marksprøjter, og omfatter ikke rygsprøjter og væksthussprøjter.

4.1 Præparatfyldeudstyr eller injektionsudstyr

Under påfyldning er præparatfyldeudstyr med indbygget spuledyse til rengøring af tomme dunke en væsentlig sikkerhed mod spild af koncentreret plantebeskyttelsesmiddel. Præparatfyldeudstyr giver endvidere mulighed for at påfylde midlerne i marken. Udstyret er samtidig med til at forbedre arbejdsmiljøet og sikkerheden for sprøjteføreren, idet betjeningen sker i stående stilling med godt fodfæste på jorden/fyldepladsen.

Udstyret kan bestå af en beholder med låg, der er monteret på marksprøjten. I beholderen vil der oftest være monteret en skala til afmåling af det middel, der skal udsprøjtes. En spuledyse kan aktiveres, så tom emballage bliver skyllet med vand fra skyllevandstanken eller sprøjtens hovedtank.

Bekendtgørelsen bestemmer, at præparatfyldeudstyr eller udstyr til direkte injektion i sprøjten skal forefindes på landbrugsbedriften eller virksomheden. Det betyder, at der for især tågesprøjter og specialsprøjter, kan etableres løsninger, hvor præparatfyldeudstyret ikke er direkte monteret på sprøjten. Funktionsmæssigt skal disse løsninger svare til præparatfyldeudstyr, der påmonteres på sprøjten. Påfyldning skal kunne ske fra en sikker arbejdsstilling og tom emballage bør kunne skylles i samme arbejdsgang som påfyldningen af plantebeskyttelsesmiddel. Eksempelvis vil mindre tågesprøjter kunne fyldes stående på jorden, og skylning af emballage vil kunne ske ved hjælp af en spuledyse monteret på en slange med vandforsyning fra en skyllevandstank.

Injektionsudstyr findes primært på store marksprøjter. Disse sprøjter er specielt fordelagtige for maskinstationer og andre, som ofte sprøjter i mange forskellige afgrøder, og dermed har behov for ofte at skifte mellem midler. På visse sprøjtetyper, kan det være lige så enkelt at monter et injektionssytem som alternativ til at montere præparatfyldeustyr. Der findes dels elektriske injektionssystemer, hvor en elektronisk pumpe pumper midlerne ind i sprøjtevæsken, og dels mekaniske systemer, hvor væske flowet (vand) suger plantebeskyttelsesmidler ind i en konstant koncentration.

4.2 Skyllevandstank

Skyllevandstanken skal have kapacitet til efter afsluttet fortyndingsprocedure at have fortyndet restsprøjtevæsken 50 gange. Det vil sige, at den skal indeholde tilstrækkelig vand til, at den fortyndede sprøjtevæske, har en koncentrationen på højst 2 procent af den oprindelige sprøjtevæskes koncentration.

På nyere marksprøjter, vil skyllevandstanken normalt have en volumen på mindst 10 procent af sprøjtetankens volumen, eller mindst 10 gange volumen af den sprøjterest, der kan fortyndes.

Der kan på ældre marksprøjter monteres rengøringsudstyr, som består af skyllevandstank, elektrisk pumpe, spuledyse samt slange og lanse til udvendig rengøring. Den elektriske pumpe skyller kontinuert sprøjtetanken indvendigt, alt imens sprøjten udsprøjter den stadig mere fortyndede sprøjtevæske. Med denne metode opnås en meget høj fortynding på meget kort tid. En test med 2 forskellige bomsprøjter har vist, at de kunne fortynde sprøjtevæsken til under 1 procent (Klausen et al. 2009).

Bekendtgørelsen bestemmer, at skyllevandstank skal forefindes på landbrugsbedriften eller virksomheden. Det betyder, at der for specialsprøjter og i andre særlige tilfælde, kan etableres løsninger, hvor skyllevandstanken ikke er direkte monteret på sprøjten. Kravet er, at restsprøjtevæsken umiddelbart skal kunne fortyndes og udsprøjtes eller anvendes på det behandlede areal, samt at skyllevandet ledes gennem en spuledyse til indvendig skylning af sprøjtetanken. Der kan være typer af sprøjter, hvor fast montering af spuledyse indvendigt i sprøjten ikke er hensigtsmæssig eller mulig, eksempelvis weed wipere.

4.3 Spuledyser

En eller flere spuledyser skal være monteret indvendigt i sprøjtetanken, og skal kunne forsynes med vand fra en skyllevandstank, med mindre, der som nævnt i afsnit 4.2, undtagelsesvis er tale om specielle marksprøjter.

4.4 Udstyr til udvendig rengøring

På landbrugsbedriften eller virksomheden skal der være udstyr til rådighed, som gør det muligt at foretage udvendig rengøring af marksprøjten og traktor på det behandlede areal efter udsprøjtning af plantebeskyttelsesmidler eller foretage rengøring af sprøjten på en vaskeplads med opsamling til gyllebeholder eller anden beholder.

Foto: Udvendig vask af marksprøjte i marken.

Udvendig vask af marksprøjte i marken.
Foto: TOPPS.

4.4.1 Bedrifter og virksomheder uden opsamling af vaskevand i beholder

Når vaskevand fra udvendig rengøring ikke kan opsamles, skal marksprøjten kunne rengøres på det behandlede areal. I de fleste tilfælde vil dette betyde, at der på sprøjten skal være monteret en vandslange, der kan forsynes med skyllevand. Funktionsmæssigt kan det være uhensigtsmæssigt at montere udstyr til udvendig rengøring direkte på mindre specialsprøjter. Udstyr til udvendig rengøring kan i sådanne tilfælde bestå af mobilt udstyr, der kan flyttes rundt på bedriften.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at rengøring af sprøjter og traktorer, der har været anvendt til sprøjtning, ikke må ske på vaskepladser til landbrugsmaskiner, hvor vaskevandet ikke opsamles i gyllebeholder eller anden beholder.

4.4.2 Bedrifter og virksomheder med opsamling af vaskevand

Udvendig rengøring af marksprøjter kan på bedrifter og virksomheder, hvor vaskevand fra udvendig rengøring opsamles i gyllebeholder eller anden beholder, ske med højtryksrenser eller ved brug af vandslange, der forsynes med rent vand.

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.