Vejledning til bekendtgørelse om påfyldning og vask af sprøjter til udbringning af bekæmpelsesmidler

8 Placering af påfyldnings- og vaskeplads

Krav om afstand fra påfyldnings- og vaskeplads til vandforsyninger og vandmiljø skal generelt nedsætte risikoen for forurening, men også forhindre, at der opstår skader på vandmiljøet eller forurening af grundvand, hvis der sker uheld.

8.1 Vaskepladser med opsamling af spild og vaskevand

I bekendtgørelsen er det i § 9 bestemt, at vaskepladser med opsamling til gyllebeholder eller anden beholder ikke må etableres nærmere end

  1. 50 meter fra almen vandforsyning til drikkevandsformål,
  2. 25 meter fra ikke-almen vandforsyning til drikkevandsformål og drænsystemers rense- og samlebrønde samt
  3. 50 meter fra overfladevand (vandløb, søer og kystvand) og § 3-naturbeskyttelsesområder.

Afstanden måles fra nærmeste punkt på vaskepladsen til vandforsyningens nærmeste punkt.

Afstandskravene til almene og ikke-almene vandforsyninger er de samme, som er gældende for gyllebeholdere ifølge husdyrbekendtgørelsens § 6 stk. 1. Afstandskravet til vandløb og søer er i husdyrbekendtgørelsen 15 meter.

§ 3-naturbeskyttelsesområder er heder, moser og lignende, strandenge, strandsumpe samt ferske enge og biologiske overdrev, når naturtyperne enkeltvis, tilsammen eller i forbindelse med søer (over 100 m²), er større end 2.500 m² i sammenhængende areal. Endvidere er § 3-områder moser o.l., der er mindre end 2.5oo m², når de ligger i forbindelse med en sø eller et vandløb, der er omfattet af beskyttelsen.

Afstandskrav efter § 9 gælder for vaskepladser, der har en byggetilladelse udstedt efter vaskepladsbekendtgørelsens ikrafttræden.

8.2 Påfyldning og vask i marken, plantagen etc.

I bekendtgørelsen er det i § 10 bestemt, at på arealer, hvor plantebeskyttelsesmidler udbringes, må påfyldning og vask af mark- eller rygsprøjte, der anvendes udendørs, ikke ske nærmere end

  1. 300 meter fra almen og ikke-almen vandforsyning til drikkevandsformål og
  2. 50 meter fra overfladevand og (vandløb, søer og kystvand), drænsystemers rense- og samlebrønde samt § 3-naturbeskyttelsesområder.

Når plantebeskyttelsesmidler fyldes på sprøjten på et udendørs areal, der skal behandles, skal der gennem vækstsæsonen anvendes et nyt område af arealet for hver gang der fyldes. Tilsvarende skal der anvendes et nyt område af arealet, når sprøjten gøres ren. Hvis afstandskravene ved fyldning og vask ikke kan opfyldes på et areal, kan fyldning og vask ske på et areal med en tilsvarende afgrøde eller kultur.

Et græsdækket areal er ikke et acceptabelt sted til vask af udstyr, da det ikke er en del af det behandlede areal, med mindre græs er en del af dyrkningssystemet, eksempelvis græsdække mellem rækker af træer eller buske.

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.