Konsulentordning til kommuner, regioner og statslige institutioner for at afvikle brugen af pesticider på det offentlige areal – Sammenfattende rapport

4 Konklusion

Gennem to år har der været etableret en konsulentordning for udfasning af pesticider på offentlige arealer. Indledningsvist er der med succes gennemført en vidensopsamling på området. Samtidigt er der gennem artikler og skriftlig henvendelse etableret nogen fokus på området. Der er gennemført en telefonisk rundringning til alle relevante offentlige organisationer (kommuner, regioner og Staten).

Igennem ovenstående er følgende opnået:

  • Grundigt kendskab til og fokus på pesticidaftalen i organisationerne.
  • Stor videndeling til de relevante offentlige organisationer.
  • I en række kommuner er der sat gang i at udfase brugen af pesticider.

Konsulentordningen er brugt i mindre omfang. Der har dog kun været positive tilkendegivelser af den bistand, der er givet. Årsagerne til den begrænsede konsulentbistand er flere:

  • Der er et mindre antal organisationer end forventet, der efter strukturreformen anvender pesticider.
  • Nogle kommuner har fokuseret på brugen af pesticider i driften, og derfor ikke opfattet, at man anvender pesticider på f.eks. bortforpagtede arealer.

Projektet har endeligt givet et langt bedre kendskab til, hvordan brugen af pesticider sker i det offentlige og hvilke barrierer, der er for udfasning af brugen af pesticider. De vigtigste er:

  • Manglende overblik over organisationen.
  • Det er svært at komme i gang (dels manglende overblik, dels økonomisk)

Endelig er det konstateret, at der potentielt i fremtiden kan ses et stigende forbrug af pesticider til bekæmpelsen af invasive arter.

 



Version 1.0 September 2009, © Miljøstyrelsen.