Konsulentordning til kommuner, regioner og statslige institutioner for at afvikle brugen af pesticider på det offentlige areal – Sammenfattende rapport

Bilag B Brev om ordningen

Danske kommuner, regioner og offentlige organisationer skal udfase brugen af pesticider – her er et tilbud om rådgivning.

Ved Pesticidplan 2004-2009 fastslås, at det offentliges minimering af anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler skal fastholdes. Som følge af aftalen om at afvikle brugen af plantebeskyttelsesmidler på offentlige arealer er der siden 1998 sket en væsentlig reduktion af Statens, Amternes og Kommunernes forbrug af plantebeskyttelsesmidler på offentlige arealer. - Og med aftalen fra marts i år om fortsat afvikling af brugen af plantebeskyttelsesmidler på offentlige arealer er kommuner, regioner og statslige institutioner forpligtet til aktivt at virke for aftalens gennemførsel.

Forudsat at der foreligger en plan for afvikling, kan der dog i visse undtagelsestilfælde anvendes plantebeskyttelsesmidler, jf. aftalens punkt 10 og 11. Det drejer sig om bekæmpelse af Kæmpe Bjørneklo i overensstemmelse med ”Anbefalinger vedrørende bekæmpelse af Kæmpe Bjørneklo”, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside, samt hvor det er nødvendigt, for at undgå væsentlige sikkerhedsmæssige eller driftsmæssige problemer.

Det fremgår af aftalen, at forbruget af plantebeskyttelsesmidler årligt opgøres. Undersøgelserne skal bl.a. identificere særlige problemområder og forhold, der modvirker en fuldstændig afvikling. Ved kommende opgørelser vil de enkelte kommuners, regioners og offentliges institutioner forbrug blive offentliggjort på nettet.

Tilbud om rådgivning

I sammenhæng med udfasningsaftalen har Miljøstyrelsen oprettet en konsulentordning til at bistå med afviklingen af brugen af pesticider i de offentlige organisationer. Du har måske allerede læst om konsulentordningen i Teknik og Miljø samt Miljønyt.dk nr. 4, 2007.

Vedlagte CD er næste tiltag, og på denne finder du litteratur om handlingsplaner, anvisning på konkrete problemstillinger (eksempelvis renholdelse af boldbaner), oversigt over tekniske værktøjer etc.

Samtidigt er det muligt for offentlige organisationer gratis at få konsulentbistand via telefon eller evt. ved møde med konsulent. Det rådgivende firma NIRAS, ved projektleder Henrik Bay, varetager denne konsulent opgave, og du kan tale med en konsulent ved at ringe på telefonnummeret 48 10 42 00 og henvise til pesticidaftalen. Der er 4 konsulenter på NIRAS tilknyttet ordningen, og vi vil finde den rette i forhold til den problemstilling du måtte have.

Konsulenterne vil blandt andet kunne hjælpe med råd og vejledning:

  • Organisation
  • Udbud
  • Udarbejdelse af plan
  • Økonomiske overvejelser
  • Konkrete tekniske problemstillinger (eksempelvis hyppighed af renholdelse, bekæmpelse af bjørneklo, renholdelse af rabatter mv.).
  • Etc.

Som opfølgning på dette brev vil NIRAS om ca. 14 dage kontakte jer. Formålet vil være at sikre, at de rigtige har modtaget nærværende materiale og samtidigt endvidere at spørge ind til din organisations praksis på området.

Venlig hilsen
Sandi Muncrief

 



Version 1.0 September 2009, © Miljøstyrelsen.