En fælles forståelse af emballagedirektivets krav til emballageminimering

5 Checklister ved udvikling og dokumentation af emballager

Med Direktivets ordlyd er en minimeret emballage fremstillet på en sådan måde, at emballagens rumfang og vægt er mindsket til det minimum, der behøves til at bevare det for det emballerede produkt og for forbrugeren nødvendige sikkerheds-, hygiejne- og acceptniveau.

I den praktiske proces med at udvikle – eller vælge – en emballage til et givet formål er strukturen i DS/EN 13428 ikke nødvendigvis særlig operationel, da standarden primært har til formål at tilvejebringe en dokumentation for, at emballagen er minimeret.

Meget overordnet kan man sige, at en emballage er minimeret, hvis den, der sender den på gaden, har opnået en vægtreduktion i det samlede emballagesystem, målt i forhold til et givet udgangspunkt. Om denne vægtreduktion er den maksimalt opnåelige (eller den optimale), vil ofte være et åbent spørgsmål, men en dokumentation af, at der reelt er valgt det letteste alternativ, der opfylder kravene til produktbeskyttelse, sikkerhed, hygiejne og brugeraccept vil altid være et godt udgangspunkt for en dialog med en kontrolmyndighed.

5.1 Checkliste til udviklingsprocessen

Mulighederne for at minimere en emballage identificeres gennem en tankeproces, hvor erfaringer fra tidligere projekter af samme karakter naturligvis kan spille en vigtig rolle. Under alle omstændigheder er det en god ide at tage sig god tid i udviklingsprocessen, hvis dette er muligt.

Den følgende forslag til en checkliste (Tabel 3) er primært baseret på engelske og franske publikationer og sammenfatter nogle af de grundlæggende spørgsmål, man bør stille sig undervejs i udviklingsprocessen. Den kan således fungere som en huske- og ideliste i udviklingen af emballager, og med en besvarelse af relevante spørgsmål får packer/filler samtidigt et dokumenteret overblik over de overvejelser, der er gjort. Det skal dog understreges, at en udfyldelse af checklisten i sig selv ikke nødvendigvis giver en dokumentation, der modsvarer kravene i DS/EN 13428, ligesom checklisten heller ikke kan betragtes som dækkende i relation til alle minimeringsrelevante emner.

Tabel 3. Forslag til checkliste ved udvikling af emballager

Funktionskrav til emballagen
Hvilke funktionskrav er der til
emballagen?
 
Er der alternative løsninger til de
enkelte funktionskrav?
 
Emballagens vægt
Oplist emballageegenskaber og
vægthensyn, der er vigtige i
fyldningsprocessen
 
Hvad er vægten i forhold til tidligere
emballager?
 
Kan emballagen forstærkes lokalt med
en samlet vægtreduktion til følge?
 
Er der mere vægteffektive
materialeløsninger, f.eks. to-lags
bølgepap i stedet for tre-lags?
 
Emballagens funktion
Er alle komponenter i den samlede
emballageløsning nødvendige?
 
Kan der bygges flere funktioner ind i
den samme komponent, f.eks.
- Print på emballage i stedet for label
- Label fungerer også som forsegling
- Print information i emballagen i
stedet for på et separat indlæg
 
Emballagens størrelse
Kan produktet eksponeres på
salgsstedet på anden måde end ved
brug af emballage?
 
Er produktstørrelsen optimal – eller er
der en materialegevinst at hente ved at
markedsføre flere størrelser?
 
Er tomrummet i emballagen så lille
som muligt?
 
Logistik
Er det samlede emballagesystem
(primær, sekundær og
tertiæremballage) optimeret med
hensyn til både vægt og volumen?
 
Er antallet af salgsemballager på en
palle optimeret?
 

For en mere omfattende liste over gode råd anbefales det at konsultere f.eks. de følgende kilder:

Wrap. Reduce, reuse, recycle – the 3 Rs. Indeholder en checkliste til at finde muligheder for at reducere vægten af emballagen. http://www.wrap.org.uk/downloads/3Rs_Reduce.6ce7a9f3.pdf

Conseil National de l’Emballage. Manuel de meilleures practiques. Checklist May 2000. Manualen stiller 82 spørgsmål, opdelt i otte kategorier, der sigter på at opfylde Emballagedirektivets samlede krav, herunder at undgå emballage eller reducere dens vægt. På den samme hjemmeside findes der et internet-katalog, der giver en række (billed)eksempler på, hvordan en emballage er blevet minimeret. Kataloget er delt op i de samme otte kategorier som spørgsmålene Både checkliste og internet-katalog findes på http://www.conseil-emballage.org/web/c_rub.asp?RUB=publications&ANCRE=realis

Envirowise (2002). Unpack those hidden savings. 120 tips on reducing packaging use and costs. Publikationen indeholder en række gode råd om, hvordan man kan spare bade emballagemængder og penge ved at tænke sig om. Rådene er delt op i fire emner: Packaging supply and transfer, Packaging reception, Packaging handling og Packaging re-use, recycling and disposal. http://www.envirowise.gov.uk/en250.

5.2 Checklister og tests til dokumentation af emballageminimering

5.2.1 Ckecklister i DS/EN 13428

Standarden DS/EN 13428 indeholder to eksempler på, hvordan en emballageminimering efter standarden kan dokumenteres (Tabel 4 og Tabel 5). I standardens eksempler er der knyttet kortfattede kommentarer til nogle af de ti ydeevnekriterier, men checklisterne med de relevante tests må umiddelbart anses som fyldestgørende dokumentation i sig selv.

Tabel 4. Eksempel på brug af checklisten i DS/EN 13428 – Emballering af computerskærm

Ydeevnekriterie Væsentligste krav Kritisk punkt Reference
Produktbeskyttelse Beskyttelse mod fugt Nej  
Emballageproduktion   Nej  
Emballering/fyldningsproces Polstring anvendt som transportbeholder ced samling Nej  
Logistik Egnet til transport og håndtering Ja Testrapport fra laboratorium
Produktpræsentation og markedsføring   Nej  
Bruger/forbrugeraccept Ingen tegn på beskadigelse af emballagen Nej  
Information   Nej  
Sikkerhed Behov for håndtag Nej  
Lovgivning   Nej  
Andre forhold Mindre end 4 ppm fejlrate for emballagen Nej  

Tabel 5. Eksempel på brug af checklisten i DS/EN 13428 - glasflaske til juice

Ydeevnekriterie Væsentligste krav Kritisk punkt Reference
Produktbeskyttelse Barriereegenskaber overfor UV-lys og ilt Nej  
Emballageproduktion Ensartet distribution af glas Nej  
Emballering/fyldningsproces Slagfasthed og mekanisk stabilitet Ja Stabilitetstests og -beregninger
Logistik Slagfasthed og mekanisk stabilitet Nej  
Produktpræsentation og markedsføring Dimensioner på emballagemoduler i forhold til produktets form Nej  
Bruger/forbrugeraccept Forseglingssikring; let åbning og lukning Nej  
Information   Nej  
Sikkerhed Forseglingssikring Nej  
Lovgivning Ikke relevant Nej  
Andre forhold Ingen identificeret Nej  

De viste eksempler er relativt enkle i deres dokumentation, og hvis der foreligger resultater fra relevante tests kan det anbefales at bruge den viste skabelon. I det daglige arbejde med udvikling/valg af emballage vil dedikerede tests dog ikke altid være tilgængelige. I sådanne tilfælde må dokumentationen, herunder udpegning af det kritiske punkt, baseres på mere simple tests, der foretages i et iterativt udviklingsforløb, eller erfaringer omkring enten den konkrete eller lignende emballagers egenskaber i de forskellige led i værdikæden.

5.2.2 Tests som dokumentation af emballageminimering

I standarden DS/EN 13428 fremhæves diverse former for mere eller mindre standardiserede tests som en måde til at dokumentere, at forbruget af emballagematerialer ikke kan blive mindre.

De forskellige testmåder er beskrevet i forholdsvis overordnede vendinger, men Teknologisk Institut har i en rapport (Miljøprojekt nr. 1091, 2006) givet en væsentligt mere detaljeret og formaliseret beskrivelse af, hvilke tests, der kan være relevante i relation til de ti ydeevnekriterier.

Mange af disse tests er relativt omkostningstunge, men de bør til gengæld munde ud i en dokumentation, der fuldt ud lever op til kravene i Direktivet og standarden DS/EN 13428. I praksis gennemfører emballageproducenter og packer/fillers tilsvarende tests i en udviklingsproces, om end de ofte sker under mindre formaliserede forhold. Sådanne erfaringer fra udviklingsforløbet kan dog i mange tilfælde udgøre en acceptabel dokumentation. Det er i denne forbindelse vigtigt, at erfaringerne opsamles på en systematiseret måde, således som det f.eks. er beskrevet i Kapitel 3.

5.2.3 INCPEN’s checkliste

INCPEN’s Code of Practice (2003) indeholder den følgende generelle checkliste, som en ny eller revideret emballage skal holdes op imod og dermed give en vurdering af emballagen i relation til både Code of Practice og Emballagedirektivet. Det understreges i INCPEN’s Code of Practice, at det ofte vil være nødvendigt at lave kompromisløsninger, når der er tale om modsatrettede krav. De valg, der nødvendigvis må træffes, vil være bevidste, og det anerkendes, at der sjældent findes et indlysende ”rigtigt” svar. Svarene på checklistens spørgsmål danner efter INCPEN’s mening under alle omstændigheder rygraden i dokumentationen af den givne emballage. Det bemærkes, at en del af spørgsmålene i checklisten også er inkluderet i den checkliste til brug i udviklingsprocessen, der findes i Tabel 3.

  1. Hvilken type emballage er der behov for?
    • Primær (salgsemballage)
    • Sekundær (gruppeemballage)
    • Tertiær (transportemballage)
  2. Anvender hele systemet (primær, sekundær og tertiær emballage) den mængde materiale, der er minimum for at opretholde det nødvendige niveau for sikkerhed, hygiejne og accept for både det emballerede produkt og forbrugeren?
  3. Hvilken faktor – eller faktorer - begrænser en yderlige reduktion i materialeforbrug? Er det muligt at reducere komponenter eller helt undvære dem?
    • Er det optimale forhold mellem primær, sekundær og tertiær emballage blevet nået?
    • Et der nået det optimale forhold mellem produktets volumen og emballagens volumen?
    • Kan en designændring medføre en reduktion i størrelse eller vægt af emballagen, uden at kapaciteten ændres?
    • Kan materialemængden reduceres ved at ændre på salgsemballagens volumen, f.eks. flere salgsenheder i en kasse, større portioner, eller salg i løs vægt?
    • Kan materialemængden reduceres ved at ændre den fysiske beskaffenhed af indholdet eller ved at bruge et alternativt materiale?
    • Udnyttes paller optimalt, f.eks. ved at dimensionere primær og sekundær emballage til pallens dimensioner?
    • Kan der være en fordel ved at anvende genbrugelige paller, f.eks. fra et puljesystem?
    • Er ekstra materialer så som mellemlag, krympefolie, klæbere og tape alle nødvendige?
    • Kan distributionssystemet ændres på en måde, så energiforbrug, materialeforbrug eller omkostninger reduceres?
  4. Er der tilgængelige specifikationer og information for alle de materialer, der indgår i emballagen?
    • Er specifikationerne optimale, eller kan visse komponenter styrkes eller svækkes for at give en samlet reduktion i materialeforbrug?
  5. Er emballagen produceret internt?
    • Hvis ”nej”:
      • Er der en procedure til at specificere krav til emballagematerialer i samarbejde med leverandøren?
      • Er der en metode til at undersøge, om emballagematerialer er blevet tabt eller beskadiget på vej fra producent til kunde?
    • Hvis ”ja”:
      • Er der taget skridt til at reducere spildet i emballageproduktion til et minimum?
      • Kan miljøeffektiviteten i produktionsprocessen forbedres?
  6. Kan tab i fyldnings- eller emballeringsprocessen reduceres?
    • Har materiale- eller emballagetab været diskuteret med leverandører af pakkemaskiner og emballager?
    • Har der været gennemført tests for at finde det optimale forhold mellem fyldningshastighed, tab af indhold og tab af emballage?
    • Er emballagen altid fyldt til det punkt, den er beregnet til, under hensyntagen til indholdets natur, krav til head-space eller relevantlovgivning?

Udover de nævnte spørgsmål indeholder INCPEN’s checkliste også spørgsmål, der vedrører emballagens indhold af tungmetaller og N-klassificerede stoffer samt dens egenskaber i forhold til håndtering efter brug.

Det vurderes, at checklisten adresserer de væsentlige punkter i DS/EN 13428, og hvis der er givet svar på alle spørgsmål vil kravene i både standard og Direktiv dermed også være opfyldt. Checklisten er i sin opbygning imidlertid ikke særlig fokuseret. Emballageproducenter og packer/filler tvinges til at tage stilling til en bred vifte af spørgsmål, hvoraf nogle ikke vil være relevante. Samtidig efterspørger checklisten en række tests og vurderinger, hvilket gør det forholdsvis tidskrævende at udfylde den i en komplet form.

5.2.4 Miljømærkekriterier

Både det nordiske miljømærke, Svanen, og det europæiske miljømærke, Blomsten, har for visse produktgrupper, primært dagligvarer til forbrugere, kriterier for, hvor meget den samlede emballageløsning må veje i forhold til det produkt, der emballeres.

Kriterierne kan ses som et mål for virksomheder, der ønsker at minimere deres emballage. Dokumentationen er generelt forholdsvis enkel, idet der skal fremlægges beregninger af forholdet mellem produktets og emballagens vægt.

Der er ikke fundet undersøgelser, der viser, om emballagens vægt rent faktisk er mindre for miljømærkede produkter end for produkter uden miljømærke. En dansk virksomhed, der har fået tildelt miljømærket til en lang række af deres produkter, oplyser dog, at det ofte er en udfordring at minimere emballagen i tilstrækkelig grad til at opfylde relevante kriterier.

Fremgangsmåde og dokumentation må anses for at være ”Anden teknisk dokumentation”, der i princippet kan være tilstrækkelig til vise overensstemmelse med Direktivets krav. Det har ikke været muligt indenfor projektets rammer at vurdere om opfyldelse af konkrete kriterier er tilstrækkelig dokumentation i forhold til Direktivet.

 



Version 1.0 Oktober 2009, © Miljøstyrelsen.