| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
En fælles forståelse af emballagedirektivets krav til emballageminimering
4 Emballageegenskaber og ydeevnekriterier
Emballager skal, for at opfylde deres formål, besidde en række egenskaber. Hvilke egenskaber, der er behov for, afhænger naturligvis af, hvilket produkt der skal emballeres, de belastninger, produkt og emballageløsning bliver udsat for indtil de når slutbrugeren, samt de hensyn, der skal tages i samspillet mellem produktet, emballagerne og de personer, der står for håndtering i alle led af værdikæden frem til og med slutbrugeren.
I de følgende afsnit oplistes først en række overordnede egenskaber, som kendetegner en velfungerende emballage. Dernæst oplistes de ti ydeevnekriterier med forklarende tekst fra standarden DS/EN 13428 sammen med yderligere eksempler på relevante egenskaber relateret til hver enkelt ydeevnekriterie. Den første liste kan således hjælpe packer/filler og emballageproducent i de første overvejelser omkring emballagens funktionalitet, mens den anden liste kan hjælpe dem til en mere præcis udpegning af det kritiske punkt for emballagens minimering.
4.1 INCPEN’s Code of Practice
INCPEN (The Industry Council for Packaging and the Environment) er en engelsk interesseorganisation for emballageindustrien. I deres ”Code of Practice for optimising packaging and minimising waste” (INCPEN, 2003) oplistes en række karakteristika, som en emballage skal have for at opfylde dens hovedformål.
4.1.1 Fysisk styrke
Emballagen skal have den fornødne styrke til at beskytte og sikre indholdet både ved lagring og normal håndtering. Den skal således have tilstrækkelig styrke til at blive stablet, være stødpude overfor chok-påvirkninger og yde den nødvendige modstand overfor punktering, ridsende genstande og slid. Hanke og håndtage skal være tilstrækkelige til det givne formål. Styrkekravene kan opfyldes med forskellige kombinationer af salgs-, multipak- og transportemballager
4.1.2 Barriereegenskaber
Emballagen skal give en defineret barriere mellem indholdet og det omgivende miljø med henblik på både at beskytte produktet mod eksterne påvirkninger og beskytte miljøet mod uønskede påvirkninger, f.eks. fra lækager. Emballagen skal for eksempel i et veldefineret tidsrum og under forventede betingelser med hensyn til temperatur, fugtighed og lys beskytte mod en iltholdig atmosfære eller sollys, der kan forkorte produktets levetid. Barriereegenskaberne skal også forebygge uacceptable tab af bestanddele i produktet gennem absorption eller transmission.
4.1.3 Kontaminering
Emballager skal være hygiejniske og ikke overføre lugt eller andre forureninger til produktet. For eksempel kan smagsstoffer i te og chokolade påvirkes af visse materialer, som de er i kontakt med over længere tid. Samtidig må emballagematerialer ikke forurene miljøet gennem deres brug eller ved bortskaffelse.
4.1.4 Lukkesystemer
Lukkesystemer skal fungere tilfredsstillende i – som minimum – det forventede antal anvendelser.
4.1.5 Kommunikation
Emballagen udnyttes normalt til at formidle relevant information i relation til valg, håndtering og brug af det produkt, den indeholder. Visse typer af information er lovkrav.
4.1.6 Emballagens levetid
Emballagen skal være designet, så den kan yde sin funktion i en rimelig periode. Produktet og den omgivende atmosfære må ikke tære emballagen eller på anden måde nedbryde dens evne til at opfylde de vigtigste krav til den.
4.2 De ti ydeevnekriterier i DS/EN 13428
Den nedenstående Tabel 2 beskriver i stikordsform nogle af de egenskaber, der er i fokus i en udviklingsproces og derfor også er relevante i relation til de ti ydeevnekriterier i DS/EN 13428. Tabellen giver nogle få eksempler på, hvad det kritiske punkt kan være, men hverken listen over egenskaber eller eksemplerne på kritiske punkter er fyldestgørende for en beskrivelse af de komplekse krav, der stilles til en emballage.
Tabel 2. Eksempler på relevante egenskaber for emballager og på kritiske punkter.
Ydeevnekriterie i DS/EN 13428 |
Egenskaber |
Eksempler på kritisk punkt |
Beskyttelse af produkt
Produktet bør være beskyttet mod beskadigelse og forringelse fra det tidspunkt, hvor det emballeres, og indtil det tages endeligt i brug. Funktionskrav kan f.eks. omhandle beskyttelse mod fugt, lys, stød, punktering, vibrationer og mekanisk styrke ved stabling. |
Mekanisk styrke (vibration, sammentrykning, punktering)
Termisk (varme, fugt)
Fysisk-kemisk
Bakteriologisk
Mikrobiologisk
Organoleptisk (lugt)
Hærværk
Mikrobiologisk inficering
Skadedyr
Afsmitning på smag
Barriereegenskaber (lys, fugt,
lugt, ilt, CO2)
Design (form, størrelse) |
For skrøbelige produkter: Modstand mod trykpåvirkning
For juice: Barriereegenskaber (UV-lys, ilt)
Aktiv emballage kan bidrage til beskyttelse (f.eks. anti-oxidanter, temperaturindikatorerer)
Sekundær og tertiær emballage: Styrke (transport, håndtering, stabling) |
Emballagefremstilling
Fremstillingsprocesser, der anvendes af emballagefabrikaterne, bestemmer det område af emballageegenskaber, som er til rådighed for designeren. Emballagen skal med andre ord kunne fremstilles uden produktionstekniske begrænsninger, f.eks. i form af tolerance- eller udstyrskrav. |
Tolerance mht. godstykkelse
Størrelse
Brug af passende værktøjer
Standardstørrelser |
For flasker: Fordeling af godstykkelse
For bølgepapæsker: Orientering af bølger (fluting) |
Emballering og fyldning
Processerne, der anvendes af packer/filler, bestemmer det område, som formgiveren har til rådighed med henblik på minimering af produkt- og emballageaffald. Krav til stød- og trykfasthed, mekanisk styrke, pakkelinjens hastighed, stabilitet ved transport m.v. kan være vigtige elementer |
Let forarbejdning, palletering og lagring
Tilstrækkelig slag-, brud- og trækstyrke
Optimal påfyldningshastighed og –effektivitet
Stabilitet i fremføring
Varmemodstand
Effektiv lukning
Minimalt tomrum
Hygieine og sikkerhed |
Brug af standardstørrelser af hensyn til spildminimering
Maskinkrav til minimumstørrelse, håndtering og produktilægning |
Logistik
Emballagesystemer skal være egnet til de forventede logistik-, transport og håndteringssystemer, og den skal yde tilstrækkelig beskyttelse af produktet og sikkerhed for dem, der håndterer og anvender de emballerede varer. Dimensionskoordinering er ofte et vigtigt element, f.eks. tilpasning til Euro-paller og hyldesystemer. |
Optimal transport og manuel håndtering i distributionskæden
Dimensionering for optimal pladsudnyttelse på lager og salgssted (Modultilpasning/ hyldekrav, også for sekundær emballage)
Helhed i emballagesystemet under transport og håndtering |
Dimensioner skal være kompatible med palle- og/eller kassestørrelse
For værdifulde produkter: Ingen synlige skader på produkt eller emballage |
Produktpræsentation og markedsføring
Emballagen skal identificere produktet for brugeren/forbrugeren samt eventuelt stimulere køb. Disse krav er forbundet med mærkevareimage, varedeklaration, præsentation, osv. |
Genkendelse af produkt og fabrikat (brand)
Mærkning
Kompatibilitet med udstillingssystemer
Kompatibilitet med genpåfyldningssystemer
Tyverisikret
Synlighed
Dekorative egenskaber |
For drikkevarer: udformning af emballage
For små, værdifulde varer i selvbetjeningsbutikker: tyverisikring
For luksusprodukter: signalværdi
Sekundær emballage: Størrelse af hensyn til display |
Bruger/forbrugeraccept
Produktet bør opfylde brugeren/forbrugerens behov og forventninger med hensyn til enhedsstørrelse og bekvemmelighed samt til ergonomi i forbindelse med håndtering, åbning, genlukning, opbevaring osv. |
Garanti for vægt
Garanti for volumen
Mulighed for opdeling af forbrug
Stabil opstilling
Let at håndtere/tage fat i
Let at transportere hjem
Enhedsstørrelse
Optimeret sampak/multipak
Håndtering/ergonomi i forbindelse med åbning, lukning, lagring, etc.
Sikring mod pilfingre
Levetid på hylden
Mulighed for fuldstændig tømning
Attraktivt udseende
Brugervenlighed |
For stor beholder med håndtag og stor lukning: Let at bære og åbne
For yoghurt til 1-persons husholdning: portionspakning der er tilstrækkelig lille til at blive indtaget før udløbsdato |
Information
Emballagen bør kunne give de nødvendige oplysninger vedrørende anvendelse og behandling af produktet samt andre nyttige oplysninger. |
Identifikation af produktet
Betegnelser
Oprindelse
Rumfang
Udløbsdato
EAN-koder
Brugsanvisning
Brugsråd
Varemærke
Tilbud
Produktinformation
Opbevaring
Udløbsdato
Indholdsdeklaration
Logo
Sekundær og tertiær emballage : Minimum størrelse af label (læsbar skrift) |
For (halv)færdigretter : Nemt læsbar anvisning på tilberedelse på emballage, der ikke indgår i tilberedelsesprocessen
For produkter, der skal mærkes som farlige: mindstestørrelse på faremærket |
Sikkerhed
Emballagen bør opfylde de krav, der er forbundet med anvisninger vedrørende brugerens/forbrugerens sikkerhed, anvisninger vedrørende sikkerheden gennem hele distributionssystemet (farligt gods) osv. |
Sikker håndtering
Børnesikring
Sikkerhed mod pilfingre (Tamper evidence)
Sikker åbningsanordning
Trykudløst åbning
Produktidentifikation
Faremærkning |
For børnemad: Sikring mod at der har været pillet ved produktet for at forebygge eller identificere mulig kontaminering
For industrielle produkter: Begrænset enhedsstørrelse med henblik på sikre løft
Sekundær emballage: Produktinformation
Tertiær emballage: Pallestabilitet, maksimal vægt |
Lovgivning
Emballagen skal være i overensstemmelse med love, forordninger og internationale handelsaftaler. For visse produktgrupper, f.eks. fødevarer og lægemidler, er krav til emballagen fastlagt i anden lovgivning. |
Emballagen skal leve op til nationale og internationale love og reguleringer, samt krav i internationale handelsaftaler.
Specielt relevant omkring fødevarer, medicin, farligt gods og kemikalier.
Også specielle krav for emballage til bestemte transportmåder, f.eks. luft, bane og søtransport
Produktinformationskrav
CE-mærkning |
Sekundær emballage: Pladskrav af hensyn til mærkning og advarsler |
Andre forhold
Hvis det kritiske punkt ikke hører ind under et af de andre kriterier, bør det beskrives under ”andre forhold”, der f.eks. kan omfatte økonomiske, sociale og miljømæssige følger. |
Hvis det kritiske forhold ikke er dækket af de ovenstående ni kriterier, men er et eksisterende kvalitetskrav, skal det beskrives her. Der kan f.eks. være tale om økonomiske, sociale eller miljømæssige hensyn |
|
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Oktober 2009, © Miljøstyrelsen.
|