Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af produkter til indvendig bilpleje

2 Kortlægning

2.1 Formål

Formålet med kortlægningen har været at:

  • identificere de mest anvendte produkter til indvendig bilpleje
  • fremskaffe produkter til kemiske analyser
  • forsøge at fremskaffe oplysninger om materialerne (herunder indholdsstoffer), i den udstrækning oplysningerne er tilgængelige.

2.2 Beskrivelse af produktgruppen

Produkter til indvendig bilpleje kan groft opdeles i følgende kategorier:

  • Rensemidler, herunder tekstilrens, vinylrens og rensemidler til ruder (indvendig side af ruderne)
  • Plejemidler, herunder vinylopfrisker, vinyl make-up (til instrumentpaneler, dørbeklædning, loftindtræk etc.), læderplejemidler og tekstilimprægnering
  • Lugtfjernere og duftopfriskere
  • Dughæmmere til ruder.

Plejemidler til anvendelse ved gummilister i døre etc. er ikke medtaget i projektet.

2.3 Kortlægning af udbuddet af produkter til indvendig bilpleje

2.3.1 Fremgangsmåde

Projektet fokuserer på produkter til indvendig bilpleje, og til kortlægning af udbuddet i Danmark af produkter inden for denne produktkategori indgår følgende aktiviteter:

  • Kontakt til detailhandel
  • Søgning på internet
  • Kontakt til FDM
  • Kontakt til professionelle bilplejecentre
  • Kontakt til producenter/importører.

Kontakt til detailhandel (fysiske butikker og internetbutikker) har haft til formål at søge oplysninger om, hvilke produkter der inden for området midler til indvendig bilpleje forhandles i Danmark. Kontakten har endvidere haft til formål at forsøge at afdække, hvilke produkter danske bilejere primært køber.

Søgning på internettet har, ud over ”besøg” i internetbutikker i forbindelse med orientering om, hvad der findes på markedet samt anskaffelse af produkter, haft til formål at søge oplysninger om de enkelte produkter i form af viden om indholdsstoffer samt brugsanvisninger.

Kontakt til forbrugerorganisationen FDM har haft til formål at forsøge at tilvejebringe oplysninger om bilejeres anvendelse af produkter til indvendig bilpleje.

Henvendelsen til de professionelle bilplejecentre har haft til formål at fremskaffe viden om, hvilke produkter der anvendes her.

Producenter/importører er kontaktet med henblik på at fremskaffe oplysninger om indholdsstoffer i produkterne samt fremskaffe oplysninger om mængder, der afsættes på det danske marked.

2.3.2 Butiksbesøg

Der har været aflagt besøg hos i alt 21 butikker, herunder:

  • 2 autoforhandlere
  • 4 autotilbehørsforhandlere
  • 5 benzinstationer
  • 5 byggemarkeder
  • 5 supermarkeder.

Ved butiksbesøg er der blevet spurgt om, hvilke produktgrupper der sælges flest af, og hvilke produkter inden for de forskellige produktgrupper der sælges flest af, om køberne beder om vejledning i valg og brug af produkterne, samt hvilke svar personalet eventuelt giver på disse spørgsmål.

2.3.3 Internetsøgning

Der er søgt via Google.dk på forskellige ord og ordkombinationer (fx indvendig bilpleje, vinylrens, tekstilrens, tekstilimprægnering og lugtfjernere).

Derudover er der søgt på navngivne bilplejeprodukter.

Ved gennemgang af internetbutikkernes hjemmesider har det ofte vist sig, at produkterne også kan købes i fysiske butikker. Når produkterne har kunnet købes i fysiske butikker, er dette foretrukket pga. muligheden for at tale med personalet.

2.4 Resultater af kortlægningen

2.4.1 Kvantificering af produkter

Det er ikke muligt via Danmarks Statistik at foretage en mængdemæssig kortlægning af forbruget af produkter til indvendig bilpleje. Skat oplyser, at der ikke findes en KN-kode[³], der omhandler disse produkter alene.

Ifølge Danmarks Statistik var der pr. 1. januar 2007 indregistreret i alt godt 2 mio. (2.020.013) personbiler i Danmark. Heraf blev ca. 1.970.000 (1.969.827) biler anvendt til privatkørsel. Derudover var der indregistreret 459.000 varebiler og 35.000 lastbiler. Det må forventes, at der til disse biler – i et eller andet omfang – anvendes produkter til indvendig bilpleje.

De i Tabel 3.1 registrerede produkter er alle produkter, som personalet i de besøgte butikker har oplyst ”sælger godt”.

Det har ikke været muligt at få oplysninger fra samtlige kontaktede importører om omfanget af deres salg på det danske marked, og det har således ikke været muligt at kortlægge omfanget af solgte produkter, men som ovenfor nævnt anvendes ca. 2 mio. biler til privatkørsel. Det vides ikke, til hvor stor en andel af disse biler der anskaffes produkter til indvendig bilpleje.

To importører har anslået, hvor stor en andel deres solgte mængder udgør af den samlede solgte mængde produkter til indvendig bilpleje på det danske marked. Ved anvendelse af disse oplysninger fremkommer en samlet mængde på 100.000-150.000 liter pr. år. Der må gøres opmærksom på, at dette estimat er behæftet med en formentlig meget stor - men i øvrigt ukendt usikkerhed.

2.4.2 Bilplejecentre

Der har været rettet henvendelse til fire professionelle bilplejecentre.

Bilplejecentrene har oplyst, at der primært anvendes sæbevand til rengøring af sæder, dørbeklædninger, instrumentbræt etc. Derudover anvendes der evt. ”skumrens” ved genstridige pletter eller Rodalon, såfremt der er mug i bilen. Et enkelt af de kontaktede bilplejecentre anvender dog en bestemt produktserie til vinylrens, sæderens etc.

Et andet af de kontaktede bilplejecentre er som noget forholdsvis nyt begyndt at tilbyde behandling med nanoprodukter. Dette er primært tilfældet ved udvendig bilpleje (lak, bilruder og fælge), men også ved tekstilimprægnering.

2.4.3 Forbrugerorganisationer

Der har været rettet henvendelse til forbrugerorganisationen FDM, der oplyste, at de modtager en del henvendelser vedr. bilplejemidler (både til indvendig og udvendig bilpleje). Henvendelserne drejer sig stort set udelukkende om, hvorvidt produkterne virker efter hensigten, og om ”man får noget for pengene”. FDM har gennemført en række tests af bilplejemidler – alle med henblik på at undersøge virkningen af produkterne. Den seneste test (af lakplejemidler) ligger dog 4-5 år tilbage i tiden.

2.4.4 Butiksbesøg

Som ovenfor nævnt er der ved butiksbesøg blevet spurgt om, hvilke produktgrupper der sælges flest af, hvilke produkter inden for de forskellige produktgrupper der sælges flest af, om køberne beder om vejledning i valg og brug af produkterne, samt hvilke svar personalet eventuelt giver på disse spørgsmål.

Det er primært butikspersonalet i autotilbehørsbutikkerne, der har besvaret de stillede spørgsmål.

Udbuddet af produkter til indvendig bilpleje har i de besøgte butikker svinget meget. Nogle autotilbehørsbutikker har haft et meget stort udvalg med flere forskellige produkter inden for hver produktgruppe, mens udvalget hos andre butikker har været mere begrænset. Udbuddet af produkter til udvendig pleje af biler er generelt større end udbuddet af produkter til indvendig bilpleje. De produkter, som personalet i de besøgte butikker nævner som dem, der sælges langt flest af, er til udvendig bilpleje. Det drejer sig om autoshampoo og fælgrens.

På spørgsmål om, hvilke produktgrupper til indvendig bilpleje der sælges flest af, har svarene i de besøgte butikker ikke været entydige, men der har været nævnt vinylrens, vinyl make-up og tekstilrens. Derudover har været nævnt glasrens, men det har dog været personalets opfattelse, at denne produktgruppe købes med henblik på udvendig brug (til fjernelse af insekter etc.). På spørgsmål om, hvilke produkter inden for de enkelte produktgrupper til indvendig bilpleje der sælger bedst, har svaret generelt været, at man ikke har noget stående på hylderne, der ikke sælges en del af. Det er dog ved uddybende spørgsmål kommet frem, at der er produkter, der sælges flere af end andre, og det er primært disse produkter, der er anskaffet til projektet.

Personalet i enkelte butikker har oplyst, at de mener, at det største salg finder sted om foråret.

Personale har endvidere oplyst, at de meget sjældent får stillet spørgsmål om valg og anvendelse af produkterne, men at det ved almindelig småsnak i forbindelse med indkøb jævnligt bliver nævnt, at nu hvor det er blevet forår, skal bilen have ”den helt store tur”. Endvidere er det af personalet i enkelte af de besøgte butikker oplyst, at det er deres indtryk, at der ikke skeles så meget til en eventuel brugervejledning på emballagen, eksempelvis om hvor meget af tekstilimprægneringsmidlet der skal anvendes, men at man her bruger hele indholdet af dåsen på en gang.

På spørgsmål om, hvor hyppigt det formodes, at bilplejemidler til den indvendige vedligeholdelse anvendes, har (ud over personalet i autotilbehørsbutikkerne) personalet på enkelte benzinstationer svaret. Svarene har været, at hyppigheden varierer meget. Nogle vasker bil, støvsuger og anvender fx vinyl make-up en gang om ugen, mens andre stort set aldrig anvender disse plejemidler – måske kun en enkelt gang om året, typisk om foråret. Personalet har endvidere oplyst, at produkterne primært indkøbes af mænd.

2.4.5 Internetbutikker

Det primære kriterium for udvælgelse af produkter til projektet har generelt været, at der skulle være tale om produkter, der sælges i et vist omfang. Ved besøg i fysiske butikker er butikspersonalet, som nævnt ovenfor, blevet spurgt om, hvilke produkter der sælges flest af.

Dette kriterium har været lidt vanskeligere at anvende ved internethandel; dog har flere hjemmesider med bilplejemidler en ”top 10-liste” eller lignende over mest solgte produkter.

Det har – som tidligere nævnt - ved gennemgang af internetbutikkernes hjemmesider vist sig, at der ofte er tale om produkter, der også forhandles i fysiske butikker. Produkterne er blevet indkøbt i fysiske butikker, når dette har været muligt, pga. muligheden for at tale med personalet.

2.4.6 Produkter

Alle produkter til projektet er indkøbt i landsdækkende butikskæder eller på internettet.

Kortlægningen resulterede i indkøb af 41 produkter til nærmere vurdering, hvoraf 6 produkter er indkøbt via internettet.

Som tidligere nævnt er de 41 produkter udvalgt på baggrund af oplysninger fra personalet i de besøgte butikker om, hvilke produkter der sælges flest af inden for de enkelte produktkategorier. For indkøb på internettet er produkterne udvalgt ud fra fx ”top10-lister” (i det omfang der har været produkter til indvendig pleje på disse lister) eller ved henvendelse til internetbutikker med forespørgsel om ”populære produkter”.

2.4.6.1 Produktoversigt

I nedenstående produktoversigt er de indkøbte produkter opdelt i kategorier (antal af indkøbte produkter inden for produktkategorien er angivet i parentes):

  • Vinyl make-up (9)
  • Glasrensemidler (5)
  • Tekstilimprægnering (3)
  • Tekstilrensemidler (9)
  • Lugtfjernere (2)
  • Vinylrensemidler (3)
  • Læderrensemidler (2)
  • Renseservietter (4)
  • Antidugmidler (2)
  • Universalrengøringsmidler (1)
  • Kunststofforseglere (1).

Af Tabel 2.1 fremgår deklarerede stoffer for de indkøbte produkter. Oplysningerne er hentet dels fra deklarationen på det enkelte produkt, dels fra sikkerhedsdatablade. Der er tale om direkte afskrift fra henholdsvis produkternes etiketter og sikkerhedsdatabladene. Endvidere fremgår påføringsmetode og de faresymboler og R-sætninger, som fremgår af produkterne og/eller sikkerhedsdatablade. For de produkter, hvor der ikke er modtaget et SDS er dette angivet. Af tabellens kolonne yderst til højre fremgår, hvilke produkter der er udvalgt til en kvalitativ screening for flygtige organiske indholdsstoffer.

Klik her for at se: Tabel 2.1 Oversigt over indkøbte bilplejeprodukter. Oplysninger stammer fra henholdsvis emballage og sikkerhedsdatablade

Det ses af Tabel 2.1, at produkterne generelt indeholder følgende stoffer:

  • Opløsningsmidler.
  • Drivmidler (skal medvirke til at få produktet på sprayform/ aerosolform).
  • Overfladeaktive stoffer (gør rent).
  • Parfumestoffer (skal give duft til produktet og duft til bilen).
  • Konserveringsmidler (konserverende effekt).
  • Imprægneringsmidler (eks. fluorforbindelser, der medvirker til at lægge et beskyttende lag på tekstilerne for at beskytte mod vand, fedt og snavs).

En række bilplejemidler har en rengørende effekt og er derfor omfattet af EU’s Detergentforordning (se kapitel 3). Kortlægningen viste at mange af produkterne ikke var deklareret korrekt ifølge denne forordning.

Fem af de indkøbte produkter anprises på emballagen som nanoprodukter. Der er tale om produkterne 22, 23, 24, 38 og 41. For fire af de fem produkter er påføringsmetoden spray, og for disse fire produkter er der foretaget supplerende undersøgelser i form af måling af partikelstørrelsesfordeling og måling af partikelkoncentration (se kapitel 7).

2.5 Udvælgelseskriterier

Kortlægningen af produkter til indvendig bilpleje resulterede som tidligere nævnt i indkøb af 41 produkter.

I samråd med Miljøstyrelsen blev 26 af disse 41 produkter udvalgt med henblik på videre undersøgelse i projektet.

Udvælgelsen blev foretaget på basis af oplysninger om indhold i produkterne, dvs. de stoffer, der er deklareret af producenten.

I udvælgelsen er der lagt vægt på følgende kriterier:

  • Produkterne er udvalgt fra alle produktkategorier (så vidt muligt minimum to produkter fra hver kategori).
  • Produkterne indeholder opløsningsmidler og/eller drivmidler.
  • Produkterne indeholder parfume og/eller konserveringsmidler.
  • Imprægneringsmidler og glasrengøringsmidler er prioriteret, da disse produkttyper kan indeholde polyfluorforbindelser.
  • Produkterne er så vidt muligt udvalgt, så de dækker de forskellige påføringsmetoder (dvs. spray, creme og servietprodukter er udvalgt).
  • Produkter med brug af nanoteknologi.
  • Sikkerhedsdatablade har ikke kunnet fremskaffes.
  • Produkter fra forskellige forhandlere/producenter.

2.5.1 Valgte produkter

I samråd med Miljøstyrelsen blev der som ovenfor nævnt udvalgt 26 produkter til en kvalitativ screening for produkternes indholdsstoffer via GC/MS.

Følgende produkter blev udvalgt til nærmere analyse i form af en kvalitativ screening for flygtige organiske indholdsstoffer (tal i parentes refererer til nummer i Tabel 2.1).

  • 5 stk. vinyl make-up (1, 2, 15, 25 og 29)
  • 3 stk. glasrensemidler (23, 24 og 37)
  • 3 stk. tekstilimprægneringsmidler (5, 12 og 41)
  • 4 stk. tekstilrensemidler (7, 9, 22 og 30)
  • 2 stk. lugtfjernere (8 og 14)
  • 2 stk. vinylrens (10 og 27)
  • 2 stk. læderrensemidler (13 og 35)
  • 2 stk. renseservietprodukter (32 og 40)
  • 1 stk. antidugmidler (33)
  • 1 stk. universalrens (34)
  • 1 stk. kunsstofforsegler (38).

[3] KN-kode er et 8-cifret varekodenummer (KN ~ kombineret nomenklatur)

 



Version 1.0 December 2009, © Miljøstyrelsen.