Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke

Bilag 5 Paradigme – undersøgelsespåbud

(Kommunens navn og adresse)

(dato)

(Sagsnummer)

(Tankejerens navn og adresse)

Afgørelse om påbud efter jordforureningsloven § 48, stk. 1 om undersøgelse af forurening fra villaolietank beliggende (adressen, hvor villaolietanken er beliggende)

Kommunen fik den (dato) kendskab til forureningen ved (tilsyn/anmeldelse/andet). Kommunen foretog en umiddelbar vurdering af, om der var behov for en hurtig indsats. Vurderingen resulterede (ikke i en hurtig indsats/beskrivelse af den hurtige indsats).

Den (dato) besigtigede kommunen ejendommen. De faktiske omstændigheder, som kommunen har lagt vægt på ved afgørelsen fremgår af besigtigelsesskemaet. Besigtigelsesskemaet er vedlagt.

Kommunen har vurderet, at betingelserne for at meddele et påbud efter jordforureningslovens § 48, stk. 1 er opfyldt, da:

  • forureningen er konstateret efter 1. marts 2000,
  • forureningen stammer fra en villaolietank, dvs. at tanken har et rumindhold på mindre end 6.000 liter og 50 % eller mere af det areal, der opvarmes af villaolietanken, anvendes til bolig,
  • anlægget har været i brug efter 1. marts 2000 og har været eller kunnet have været i anvendt umiddelbart før konstateringen af forureningen.

(Alternativ 1:

Kommunen kan herefter meddele tankejeren påbud om at udføre undersøgelser, uanset hvordan forureningen er sket, dvs. uanset om tankejeren har udvist uforsvarlig adfærd.

Alternativ 2:

Da kommunen har vurderet, at forureningen er sket før 1. januar 2000, har kommunen også foretaget en vurdering af, om tankejeren har udvist uforsvarlig adfærd. Kommunen har vurderet, at tankejeren ikke har udvist uforsvarlig adfærd, og kommunen kan herefter meddele tankejeren påbud om at udføre undersøgelser, jf. jordforureningslovens § 48, stk. 1, jf. § 48, stk. 2.

Den nærmere begrundelse for vurderingen er….)

Kommunen har inden meddelelsen af nærværende påbud vurderet behovet for at (varsle/høre) sagens parter efter forvaltningsloven § 19, stk. 1. Følgende parter er (varslet/hørt):

  • (tankejerens navn)
  • (forsikringsselskabets navn)
  • (eks. naboens navn)
  • (andre med en væsentlig eller individuel interesse)

(Alternativ 1:

Parterne har haft følgende kommentarer…

Alternativ 2:

Parterne har ikke haft kommentarer.)

På baggrund af sagens samlede oplysninger skal kommunen hermed påbyde (tankejerens navn) at

(Alternativ 1:

udføre følgende undersøgelser:

  • …[kommunen oplister specifikke undersøgelser]…

Alternativ 2 – anvendes, hvor alternativ 1 ikke er mulig:

udtage prøver og gennemføre analyser med henblik på at klarlægge:

  • Forureningens størrelse.
  • Forureningens udbredelse – både horisontalt og vertikalt.
  • Forureningens påvirkning af omgivelserne (grundvand, vandoverflade, bygninger, ude- og indeklima).

[Indsæt eventuelt følgende sætning: Et oplæg til udførelsen af undersøgelserne skal godkendes af kommunen inden udførelsen.])

Kommunen har vurderet, at undersøgelserne er nødvendige for at afdække forureningen og at udgifterne til undersøgelserne er proportionale med forureningens forventede omfang og risikoen forbundet hermed.  (Den nærmere begrundelse for vurderingen er….)

Hele eller dele af forureningen kan, på eget initiativ og risiko, fjernes i forbindelse med undersøgelsen, hvis det ved udførelsen af undersøgelserne viser sig at være fordelagtigt. Kommunen forbeholder sig ret til at inspicere eventuelle udgravninger. Kommunen skal derfor kontaktes forinden eventuelle udgravninger retableres.

Kommunen opfordrer til, at undersøgelserne og dokumentationen heraf udføres i overensstemmelse med retningslinjerne i Miljøstyrelsens vejledning om undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke.

Undersøgelsens resultater, resultaterne af eventuelle forureningsfjernelser samt udgifterne hertil, skal beskrives og dokumenteres i en rapport. Rapporten skal også indeholde en risikovurdering af forureningens påvirkning af omgivelserne. Risikovurderingen skal være underbygget af konkrete data og beregninger, og den skal tage hensyn nuværende og potentielle risici for indeklima, arealanvendelse, grundvandsressource og overfladevand. Såfremt risikovurderingen viser, at hele eller dele af forureningen bør fjernes, skal rapporten endvidere indeholde et eller eventuelt flere forslag til afhjælpende foranstaltninger herfor. Forslaget til afhjælpende foranstaltninger skal indeholde en beskrivelse af afhjælpningsmetode, tidsplan for gennemførelse og økonomi.

Rapporten skal være kommunen i hænde senest den (dato).

Kommunen vil på baggrund af rapporten vurdere, hvorvidt der er behov for yderligere undersøgelser. Er der ikke behov for yderligere undersøgelser vil kommunen vurdere, om der skal meddeles påbud om hel eller delvis oprensning af forureningen eller andre afhjælpende foranstaltninger, eller om sagen kan afsluttes.

Afgørelsen kan efter jordforureningslovens § 77, stk. 1 påklages til Miljøklagenævnet. En eventuel klage skal være skriftlig og indsendes til (kommunens navn og adresse), som sender klagen med sagens akter til Miljøklagenævnet. Klagefristen er 4 uger fra den dag afgørelsen er meddelt. Klagefristen udløber således den (dato).

Afgørelsen kan også indbringes for domstolene. Ønskes sagen prøvet ved domstolene, skal sagen være anlagt inden 12 måneder efter, at afgørelsen er meddelt, jf. jordforureningslovens § 87.

Ifølge jordforureningslovens § 88, stk. 1, nr. 1 straffes undladelse af at efterkomme påbuddet med bøde.

Med venlig hilsen

(kommunens sagsbehandler)

 



Version 1.0 December 2009, © Miljøstyrelsen.