Kortlægning af kemiske stoffer i rengøringsmidler til ovn, komfur og keramiske plader

9 Konklusion og anbefalinger

9.1 Hovedkonklusioner fra kortlægningen

Det anslåede salg af produkter til rengøring af ovn og glaskeramiske plader (400.000-600.000 produkter pr. år) indikerer, at der er tale om et betragteligt forbrug (ca. 100.000-150.000 liter/år), hvorfor der er behov for et forbedret kendskab til disse produkters sundheds- og miljøegenskaber. Resultatet af kortlægningen har givet en oversigt over hvilke kemiske stoffer, der typisk indgår i produkterne.

Rengøringsmidler til ovn, komfur og keramiske plader indeholder typisk stoffer som tensider (nonioniske og anioniske tensider, fedtsyresæber), opløsningsmidler, surhedsregulerende midler (syrer, baser), slibe-/polermidler, konserveringsmidler, silikoneforbindelser, fortykkelsesmidler og parfume. Sammensætningen varierer alt efter produktets anvendelsesområde og form. Kendskabet til den specifikke sammensætning af produkterne er stadig noget begrænset, da det i flere tilfælde ikke har været muligt at indhente detaljerede oplysninger om produkternes kemi.

Den gennemførte kortlægning har vist, at enkelte af de kortlagte produkter indeholder farlige stoffer i høje koncentrationer. De væsentligste konklusioner om produkternes miljø- og sundhedsmæssige egenskaber er som følger:

  • Ovnrensemidler på sprayform indeholder ofte høje koncentrationer af organiske opløsningsmidler. Opløsningsmidler kan være skadelige ved indånding.

  • To ud af fire stålplejeprodukter vurderes at indeholde organiske opløsningsmidler (mineralsk terpentin) i koncentrationer, der kan være skadelige for sundheden og for miljøet.

Eksponeringsberegninger pegede på, at der kan være en sundhedsmæssig risiko forbundet med anvendelse af produkter, hvori der indgår en høj koncentration af mineralsk terpentin, hvis der ikke er tilstrækkelig ventilation. For de produkter, der indeholder henholdsvis N-methyl-2-pyrrolidon, petroleumsdestillater og dipropylenglycolmonomethylether vurderes den sundhedsmæssige risiko, som er forbundet med anvendelsen af produkterne, at være lav. Dog synes det unødvendigt at udsætte sig for produkter med høje koncentrationer af N-methyl-2-pyrrolidon og petroleumsdestillater som følge af deres iboende sundhedsmæssige egenskaber. En simulering af koncentrationen af mineralsk terpentin i vandmiljøet har vist, at der kan være risiko for uønskede effekter i en begrænset nærzone omkring spildevandsudledninger i områder, der er karakteriseret af en lav vandgennemstrømning.

De øvrige stoffer, der er identificeret i produkterne, vurderes ikke at adskille sig markant fra andre typer af rengøringsmidler. Det har ikke været muligt at indhente oplysninger om hvilke konserveringsmidler eller parfumestoffer, der indgår i produkterne. Flere konserveringsmidler og parfumestoffer er kendt for at være allergifremkaldende, og mange konserveringsmidler er meget giftige for organismer, der lever i vand.

9.2 Anbefalinger til forbrugerne om rengøring af ovn, komfur og keramiske kogeplader

Generelt anbefales det at reducere både antallet og forbruget af rengøringsmidler og andre kemiske produkter i husholdningen og at vælge miljømærkede rengøringsmidler i det omfang, det er muligt. Der findes dog ikke miljømærkede produkter til rengøring af ovn, komfur og keramiske plader, idet der endnu ikke er udviklet miljømærkekriterier for disse produkttyper. Ved at begrænse det samlede forbrug af rengøringsmidler reduceres forbrugerens og miljøets eksponering for kemikalier.

Visse af produkterne indeholder stoffer, der kan belaste sundheden eller miljøet. Produkterne er gennemgående dyrere end almindelige rengøringsmidler, hvorfor der også er en besparelse at hente ved at vælge almindelige rengøringsmidler som f.eks. håndopvaskemiddel eller brun sæbe. Hvis spild tørres op med det samme vil dette ofte være tilstrækkeligt.

Såfremt der anvendes specialprodukter til rengøring af ovnen, bør man undgå produkter, der er mærkede som miljø- eller sundhedsfarlige, samt at anvende handsker for at undgå hudkontakt med eventuelle ætsende/irriterende stoffer. Herudover bør de produkter, der indeholder potentielt sundhedsskadelige opløsningsmidler, højst anvendes 1 gang om ugen. Desuden bør der altid luftes godt ud i lokalet for at undgå indånding af dampene fra disse produkter.

 



Version 1.0 December 2010, © Miljøstyrelsen.