[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Organiske restprodukter i industrien

5. Arbejdsmiljøvurdering

5.1 Generelle bemærkninger
5.2 Sygdomsrisiko ved organiske restprodukter
5.3 Arbejdshygiejniske forholdsregler

 

5.1 Generelle bemærkninger

Selvom der i forbindelse med indhentning af oplysninger til denne rapport ikke er fundet anledning til sundhedsmæssige problemer i forbindelse med håndtering af restprodukterne, forekommer en arbejdsmiljøvurdering af forholdene berettiget. En sådan vurdering tager hensyn til alle personer, som i erhvervsmæssig henseende er i regelmæssig kontakt med restprodukterne, både hos producenten, hos aftageren og under transporten. Herudover berører denne vurdering også teknikere eller forskere, som beskæftiger sig med videreudvikling eller oparbejdning af organiske restprodukter. En generel miljøvurdering omfatter alle mennesker, som direkte eller indirekte kan udsættes for restprodukter eller dele heraf, f.eks. beboere i en ejendom, der ligger tæt op ad en mark, hvor der er udspredt restprodukter som gødning.

5.2 Sygdomsrisiko ved organiske restprodukter

Alle former for organiske restprodukter indeholder mikroorganismer såsom bakterier, svampe o.l., som findes overalt i miljøet. Når enkelte af disse mikroorganismer eller deres afsondringsprodukter fremkalder sygdomme hos mennesker eller dyr, taler man om patogener. Mange patogener kan fremkalde sygdomme selv i små mængder ved en almindelig arbejdssituation. Dette kan ske ved direkte kontakt mellem små partikler (i form af støv, aerosol o.l.) og hud eller slimhinder i øjne, mund eller luftveje. Et eksempel herpå kan være kontakt med salmonellaholdig aerosol fra flydende slagteriaffald eller udsættelse for indtørret støv fra muggent grønt affald under transport til biogasanlæg.

Jo større koncentrationen af partikler, jo større er risikoen for, at der kan opstå gener. Ved udtørring af organisk slam, f.eks. på en mark, kan der opstå en betydelig opkoncentrering af patogen støv. Hvis dette støv transporteres af vinden til et beboelsesområde, kan der opstå sygdomme blandt de omkringboende.

Organiske restprodukter kan også indeholde organiske og uorganiske stoffer og metaller. Nogle af disse giver også anledning til sygdomme, men som regel kun, når de findes i større koncentrationer ved en ualmindelig arbejdssituation (teknisk fejl/ulykke).

5.3 Arbejdshygiejniske forholdsregler

Transport og opbevaring af organiske restprodukter bør ske i lukkede systemer, om muligt i flydende form.

Teknisk udstyr til forhindring af udslip af aerosoler, støv o.l. bør forefindes.

Gældende regler for arbejdshygiejne bør overholdes.

Umiddelbart forekommer det, at i hvert fald ansatte i landbruget, der aftager organiske restfraktioner fra blandt andet slagterier og kemiske industrier til spredning på jorden, udsætter sig for en vis sygdomsrisiko under deres arbejde.

Ved udforskning af teknologi til oparbejdning af Kategori III rester til f.eks. Kategori I rester (foderstofkomponent) bør ovennævnte risici medinddrages i udformning af de tekniske redskaber og fastlæggelse af arbejdsrutinen (eksempler: oparbejdning af frugtvand (3.7), muslingekogevand (3.2.2).

Ved den økonomiske beregning af priser for restprodukterne bør udgifter til overholdelse af de arbejdshygiejniske forhold medtages.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]