[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Økologisk Råderum - en sammenfatning

4 Økologisk råderum for ikke-fornybare ressourcer
4.1 Formål
4.2 Metode
4.3 Resultater
4.3.1 Kobber
4.3.2 Kalk
4.3.3 Olie
4.4 Usikkerheder
4.5 Vurdering af resultater

 

4.1Formål

Delprojektet om økologisk råderum for ikke-fornybare ressourcer er udarbejdet af Cowi Consult og er udgivet af Miljøstyrelsen med titlen "Økologisk råderum for brug af ikke-fornybare ressourcer - Metodeudvikling".

Formålet med projektet har været at afklare, hvordan det økologiske råderum kan beregnes for ikke-fornybare ressourcer og herunder at klarlægge, hvordan det overhovedet er muligt at opgøre de ikke-fornybare ressourcer, ressourcernes størrelsesorden, det geografiske niveau, jordens bæreevne samt miljøpåvirkningerne knyttet til ressourcerne.

4.2 Metode

Undersøgelsen er gennemført i tre faser.

Første fase

I den første fase er der gennemgået tidligere anvendelser af begrebet økologisk råderum for at afklare hvilke forhold, der er relevante at inddrage ved beregning af råderummet. På den baggrund er der opstillet fire metoder til beregning af ressourceopgørelsen, som ligger til grund for beregningen af det økologiske råderum.

Anden fase

I anden fase undersøger man, hvorledes ressourcerne kan opgøres, og hvordan miljøpåvirkninger og energiforbrug, som er forbundet med ressourceforbruget, kan benyttes til bestemmelse af det økologiske råderum.

Tredje fase

I den tredje fase er de opstillede beregningsmetoder afprøvet for forbruget af råstofferne kobber, olie og kalk. Der er således udregnet 4 forskellige råderum for råstofferne, dog ikke for olie, hvortil der kun er benyttet tre af de fire beregningsmetoder. De tre råstoffer repræsenterer henholdsvis metaller, energiråstoffer og industrielle råstoffer.

De fire beregningsmetoder for bestemmelse af det økologiske råderum er følgende;

Geologisk gendannelse

  1. Økologiske råderum på grundlag af den geologiske gendannelse af ressourcer
    I forhold til belysning af de ressourcemæssige begrænsninger er der i projektet valgt to tilgange til bestemmelsen af økologisk råderum. Beregningsmetoden, som er den mest radikale tilgang, bygger på meget stærk bæredygtighed i relation til anvendelse af ressourcerne. Det økologiske råderum defineres her som, det forbrug der kan opretholdes, hvis der skal være samme mængde og kvalitet af ressourcer til rådighed for vore efterkommere. Råderummet vil her være bestemt af den rate, hvormed ressourcerne gendannes ved geologiske processer. Tilgangen illustrerer således rammerne for ressourceforbruget i et meget langsigtet tidsperspektiv.

Tidshorisont for anvendelsen

  1. Økologiske råderum på grundlag af generelle mål for, hvor længe de ressourcerne skal række
    Den anden og mere pragmatiske beregningsmetode af det økologiske råderum bygger på stærk bæredygtighed. Metoden tager udgangspunkt i, at ressourcerne ikke må udnyttes hurtigere, end der kan skaffes alternativer. Det vil være bestemt af den teknologiske udvikling. Der anvendes et langsigtet tidsperspektiv til bestemmelse af økologisk råderum. Samtidig er det kun er muligt at sige noget fornuftigt om en forventet teknologisk udvikling få årtier frem. Man har derfor valgt i rapporten ikke at lave komplicerede fremskrivninger for de enkelte råstoffer. Derimod har man valgt at benytte generelle mål for, hvor længe ressourcerne skal række. De generelle mål sættes til at være 100 år for genanvendelige materialer og 300 år for ikke genanvendelige materialer.

Miljøets evne til at indoptage og fjerne affaldsstoffer

  1. Økologiske råderum i forhold til miljøets evne til at indoptage og fjerne affaldsstoffer
    I denne beregningsmetode anvendes begrænsningerne i miljøets bæreevne som udgangspunkt for beregningerne af det økologiske råderum. Globalt er mængderne af eksempelvis CO2 og tungmetaller, som sættes i omløb gennem råstofudvinding, to til halvtreds gange større end de naturlige kredsløb af stofferne. På lang sigt vil der således ske en ophobning af stofferne i miljøet. Denne beregningsmetode tager afsæt i, at bestemme det økologiske råderum på grundlag af vurderinger af miljøets evne til optage specifikke affaldsstoffer. Derved bestemmes det, hvor meget der kan benyttes af ressourcerne uden at overskride miljøets bæreevne.

    Generelle reduktionsmål

    1. Økologiske råderum på grundlag af generelle reduktionsmål
      Det økologiske råderum fastsættes her ved at benytte generelle reduktionsmål om halvering af råstofudvindingen. Projektet påpeger, at det kan være et problem at skære alle stoffer over en kam. Herved kan opstå risiko for dels at vurdere galt og dels at anvende for store ressourcer på små miljøforbedringer. På den anden side er miljøbelastningen fra råstofudvinding i dag betragtelig, og miljøbelastningen som følge af råstofudvindingen i form af affaldsproduktion, effekter af energiforbruget og inddragelse af uberørte arealer vil stige med en konstant udvindingsrate på grund af større vanskeligheder med at udvinde råstofferne. Man har i projektet valgt at anvende et generelt reduktionsmål på en halvering af råstofudvindingen til beregningen af det økologiske råderum, fordi man dermed halverer den samlede miljøbelastning forbundet med råstofudvindingen.

    Den ressourcemæssige andel

    Den del af ressourcerne, som hver person og dennes efterkommere i gennemsnit kan råde over, betegnes i projektet som den "ressourcemæssige andel". Ved beregningen af den ressourcemæssige andel tages højde for, at jordens befolkning forøges, og der regnes med, at ressourcerne skal fordeles ligeligt mellem en verdensbefolkning på 9,8 mia. Mennesker (FN’s middelprognose (1994) for befolkningstallet i verden i år 2050). I den ressourcemæssige andel indgår også den del, hvert menneske allerede råder over.

    Primærstoffer og sekundær stoffer

    De mineralske råstoffer betegnes som primærstoffer. Genbrugsmaterialer betegnes som sekundærstoffer. En del af sekundærstofferne er akkumuleret i samfundet i form af ledninger, messingstøbegods, kobbertage osv. De samlede ressourcer opgøres ved at addere ressourcerne af primærstoffer med ressourcerne af sekundærråstoffer. Man tager derved tages højde for forskelle, der aktuelt er mellem, hvor store mængder der er akkumuleret i samfundet i de industrialiserede lande og udviklingslandene. Beregningen tager udgangspunkt i den aktuelle situation. Der ses således bort fra at der i de industrialiserede lande allerede er kastet en del af jordens ressourcer bort.

    Den miljømæssige dimension

    En vurdering af råderummet på baggrund af en bestemmelse af miljøets bæreevne i forhold til en given miljøeffekt indebærer et overblik over, hvilke andre aktiviteter, der bidrager til samme miljøeffekt. Spørgsmålet bliver, hvor stor en del af miljøeffekten, der skal allokeres til en given aktivitet. I projektet er det valgt at tage udgangspunkt i, at for aktiviteter der udgør en meget stor del af en enkelt miljøeffekt, foretages der en lige allokering. Det vil sige, hvis det vurderes, at en effekt skal halveres, skal alle aktiviteter, der bidrager til denne effekt halveres.

    Indikatorer for miljødimensionen

    Som følge af kompleksiteten i bestemmelse af forskellige aktiviteters bidrag til forskellige miljøeffekter og allokeringen heraf, er det i projektet valgt at foretage en forsimpling i vurderingen af miljødimensionen. Det er således kun udvalgte miljøpåvirkninger, som anvendes som indikatorer for miljødimensionen på forbruget. Dette skyldes, at det ikke inden for projektets rammer har været muligt at foretage en indgående gennemgang af de miljømæssige forhold i tilknytning til udvinding af råstoffer, hvorfor gennemgangen forholder sig på et meget overordnet plan.

    Olie

    For olie er en af de kritiske faktorer miljøets evne til at optage og fjerne affaldsstoffet CO2. Ved beregning af det økologiske råderum på grundlag af miljøets evne til at indoptage og fjerne affaldsstoffer er der taget udgangspunkt i et scenarie for stabilisering af atmosfærens CO2-indhold på 450 ppm (på volumenbasis) i henholdsvis år 2050 og år 2100. Dette stabiliseringsniveau anvendes af det internationale klimapanel (IPCC). I scenariet forudsættes det, at der sker en løbende reduktion af de samlede CO2-udledninger og at udledningerne pr. person i udviklingslandene og i de industrialiserede lande er på samme niveau fra år 2040.

    Kobber

    For kobber er det økologiske råderum beregnet i forhold til, at koncentrationen af kobber i miljøet stabiliseres og derudover på grundlag af et generelt mål om en halvering af råstofudvindingen svarende til 15-20% af det nuværende forbrug af primærkobber.

    Kalk

    For kalk er det økologiske råderum beregnet i forhold til en halvering af forbruget af primærstoffer. Det har ikke været muligt at beregne det økologiske råderum for tab af kalk til miljøet i Danmark.

    Den tidsmæssige dimension

    I projektet anvendes befolkningens størrelse som funktion af tiden og som basis for mere ligelig fordeling af ressourcer. Der benyttes scenarier som metode til at fremskrive udviklingen. Det understreges i projektet, at de tilgængelige reservers størrelse afhænger af tiden, idet ny viden samt forbedret teknologi kan reducere eller øge den mængde ressourcer, der opfattes som tilgængelig. Projektet har valgt, at den ressourcemæssige andel for materialer, der kan genanvendes eller substitueres med fornybare ressourcer, skal holde 100 år. Den ressourcemæssige andel for materialer, der ikke kan genanvendes, skal holde 300 år. Beregningerne kan anvendes til at illustrere, i hvilken grad det er de ressourcemæssige eller de miljømæssige aspekter, der vejer tungest på kortere sigt ved bestemmelsen af det økologiske råderum.

    For at foretage en præcis beregning af, hvor stor en mængde ressourcer, der kan anvendes, hvis den ressourcemæssige andel skal vare i f.eks. 100 år, kræver det, at der laves et scenarie for udviklingen de næste 100 år. I første omgang forenkles beregningen imidlertid ved blot at dividere den ressourcemæssige andel af primærressourcerne med 100 og dividere denne mængde med 9,8 mia. mennesker. Derved tages der ikke højde for, at der går noget tid før ressourceforbruget falder.

    Den geografiske dimension

    I projektet betragtes de ikke-fornybare ressourcer globalt bortset fra kalk, som betragtes regionalt. Årsagen til dette er, at kalk næsten ikke handles globalt. Dertil kommer at det tilgængelige datagrundlag ikke er tilstrækkeligt til at foretage kvalificerede vurderinger på globalt plan.

    4.3 Resultater

    4.3.1 Kobber

    Kobber

    Ifølge projektet er de potentielle ressourcer af kobber, og formentlig også andre metaller, store nok til at en verdensbefolkning på 9,8 mia. vil kunne ophobe lige så store mængder pr. indbygger, som vi i dag har ophobet i huse, elnet mm i Danmark. Men beregningerne af det økologiske råderum indikerer, at det vil være nødvendigt at reducere tabene fra samfundet til få procent af de nuværende tab, hvis det på meget lang sigt skal undgås, at der sker en gradvis opbygning af kobber i dele af miljøet i Danmark.

    Økologisk råderum (meget stærk bæredygtighed) - geologisk gendannelse

    Det økologiske råderum (meget stærk bæredygtighed) for brug af kobber fastsat ud fra den geologiske gendannelse af ressourcerne og svarer til et forbrug på 0,007 kg Cu pr. person pr. år.

    Økologisk råderum (stærk bæredygtighed) - ressourcemæssig andel i 100 år

    Den ressourcemæssige andel af kobber kan aktuelt beregnes til ca. 255 kg. pr. person. Heraf råder hver dansker i øjeblikket over 60-190 kg, som er ophobet. Hvis forbruget af primærkobber forsætter på det nuværende niveau, vil den resterende del på 65-195 kg være brugt på 18-56 år. Hvis den ressourcemæssige del skal kunne vare 100 år, skal forbruget af primærressourcer reduceres til 0,7 kg Cu pr. person pr. år. Det økologiske råderum (stærk bæredygtighed) beregnes til denne værdi.

    Økologisk råderum for tab af kobber

    I Danmark tabes årligt 0,8-1,5 kg kobber pr indb. til omgivelserne eller til deponier. Hvis koncentrationen af kobber i alle dele af miljøet i Danmark skal stabiliseres på det nuværende niveau, skal tabet fra teknosfæren således reduceres til i størrelsesorden ca. 200 tons kobber/år svarende til 0,04 kg Cu pr. person pr. år.

    Økologisk råderum for halvering af råstofforbruget (stærk bæredygtighed)

    En halvering af den aktuelle produktion af primærkobber betyder, at den globale produktion af kobber skal reduceres til ca. 5 mio. tons/år. Hvis denne mængde fordeles lige på en verdensbefolkning år 2050 svarer det til 0,6 kg Cu pr.person pr.år.

    4.3.2 Kalk

    Kalk

    De foreløbige beregninger for kalk indikerer, at det økologiske råderum selv på længere sigt ikke vil være så markant mindre end det nuværende forbrug. For cement skal forbruget dog vurderes i lyset af mål for reduktion af CO2-udledninger. I projektet understreges det, at datagrundlaget for beregningerne er meget spinkelt.

    Økologisk råderum (meget stærk bæredygtighed) - geologisk gendannelse

    Det økologiske råderum (meget stærk bæredygtighed) bestemt på grundlag af gendannelse af kalkressourcerne er med stor sikkerhed anslået til størrelsesorden 30 kg kalk pr. person pr. år.

    Økologisk råderum (stærk bæredygtighed) - ressourcemæssig andel i 300 år

    Ved antagelse af at kalkressourcerne skal vare 300 år, kan det økologiske råderum (stærk bæredygtighed) beregnes ud fra groft anslåede ressourcer til >5000 kg kalk pr. person pr. år.

    Økologisk råderum for halvering af råstofforbruget

    Det er forsøgt at beregne det økologiske råderum (stærk bæredygtighed) ud fra et generelt mål om en halvering af den samlede råstofproduktion. Råderummet er - afhængig af hvorvidt der anvendes en national eller global tilgang - beregnet til henholdsvis 320 og 430 kg kalk pr. person pr. år.

    4.3.3 Olie

    Olie

    For olie er den kritiske faktor især miljøets evne til at indoptage og fjerne affaldsstoffet CO2. På kortere sigt vil en stabilisering af atmosfærens CO2-indhold på 450 ppm indebære, at CO2 emissionerne skal reduceres til ca.2 tons CO2 pr. person pr. år i 2050. I 1995 var den danske CO2 -emission 11 tons pr. person. På lang sigt vil udledningerne skulle reduceres markant, også selvom man vælger at stabilisere atmosfærens CO2-indhold på et højere niveau. Ifølge rapporten vil en stabilisering på 450 og 1000 ppm eksempelvis indebære, at de gennemsnitlige CO2 udledninger pr. person i år 2375 skal reduceres til henholdsvis 3 og 10 % af de nuværende danske udledninger.

    Økologisk råderum (meget stærk bæredygtighed) - geologisk gendannelse

    Den geologiske gendannelse af olieressourcerne er i størrelsesorden <0,002% af det nuværende danske forbrug. Det svarer til et økologisk råderum på < 0,001Gj olie pr. person pr. år. Da olie helt kan substitueres med fornybare ressourcer, er det i det langsigtede perspektiv mere relevant at se på det økologiske råderum for udnyttelse af disse kilder. Det har ikke været muligt inden for projektets rammer at udarbejde en gennemgående analyse af det økologiske råderum for brug af fornybare kulbrinter og vedvarende energikilder. I projektet er der er dog udarbejdet et første bud på det økologiske råderum herfor.

    Økologisk råderum (stærk bæredygtighed) - ressourcemæssig andel i 100 år

    Baseret på ressourcebasis for olie som omfatter opdagede og uopdagede konventionelle og ukonventionelle ressourcer kan det samlede globale forbrug af olie række ca. 180 år, hvis forbruget holdes på det nuværende niveau. Den ressourcemæssige andel kan skønnes til at være 2510 GJ pr. person svarende til 58 tons olie pr. person. Hvis der regnes med, at denne andel skal vare i 100 år, som vurderes at være et realistisk tidsperspektiv for total omlægning til vedvarende energikilder, kan det økologisk råderum (stærk bæredygtighed) skønnes til at være ca. 25 GJ pr. person pr. år eller 0,6 tons pr. person pr. år.

    Økologisk råderum (stærk bæredygtighed) for stabilisering af CO2 på 450 ppm, hhv. år 2050 og 2100

    Det økologiske råderum for anvendelse af fossile brændsler kan tilnærmelsesvist bestemmes på grundlag af råderummet for emission af CO2. Man antager her, at råderummet for CO2 udledninger ved en stabilisering af atmosfærens CO2 koncentration på 450 ppm vil være inden for jordens bæreevne. Hvis man antager, at reduktionen i CO2 emissioner fordeles lige på alle fossile energiråstoffer, skal forbruget af olie og olieproduktioner reduceres til 12 GJ pr. person i år 2050 og 3 GJ pr. person pr. år i 2100. Det svarer til henholdsvis 17 % og 3% af det danske forbrug af olieprodukter i 1995.

    Hovedkonklusioner

    I projektet er der fundet følgende hovedkonklusioner:

    For ikke-fornybare ressourcer er økologisk råderum ikke et veldefineret videnskabeligt begreb. Det vil sige, at det ikke er muligt at foretage eksakte beregninger af råderummets størrelse. Det økologiske råderum kan anvendes som værktøj til at opstille pejlemærker for en bæredygtig udvikling.
     
    Råderummet kan beregnes ud fra forskellige tilgange, afhængigt af kravene til bæredygtighed. Denne rapport afprøver fire forskellige tilgange.
     
    Der ikke umiddelbart udsigt til ressourcemangel for de fleste af de undersøgte råstoffer. For alle råstoffer er de potentielle ressourcer væsentlig større end reserverne. Men udnyttelsen af ressourcerne skal betragtes i lyset af de miljø- og energimæssige omkostninger, som er knyttet til udvindingen.
     
    For alle ikke fornybare ressourcer vil en global opgørelse være relevant, da materialerne i et vist omfang handles globalt. For byggematerialer, der overvejende udvindes og anvendes regionalt, vurderes det, at en national/regional tilgang vil være mest hensigtsmæssig på nuværende tidspunkt.

    4.4 Usikkerheder

    I projektet indgår der ikke et selvstændigt afsnit med vurdering af usikkerheder forbundet med opgørelserne og beregningerne af det økologiske råderum. Men der er undervejs påpeget forskellige usikkerhedsmomenter.

    Det fremføres i projektet, at beregningerne af det økologiske råderum er baseret på forenklede forudsætninger i relation til dels ressourcemæssige og dels miljø- og energimæssige aspekter. Beregningerne af det økologiske råderum for industrielle råstoffer vurderes at være baseret på meget simple betragtninger. Generelt vurderes det, at den eksisterende viden om, hvor robuste vore omgivelser er til at assimilere affaldsstoffer fra de menneskelige aktiviteter, er mangelfuld. Derudover påpeges det, at der er behov for modeller som vedrører spredning af metaller til omgivelserne.

    I forhold til byggematerialer vurderes det i projektet, at der er et behov for en overordnet opgørelse af de danske råstofressourcer og mere langsigtede vurderinger af ressourcernes anvendelse og de miljømæssige konsekvenser af udvindingen.

    4.5 Vurdering af resultater

    Projektets beregninger viser, at det for fastsættelsen af det økologiske råderum er altafgørende med de valgte forudsætninger for ressourceopgørelsen. Det fremgår bl.a., at der er særdeles stor forskel på resultaterne af det økologiske råderum afhængigt af, om der f.eks. vælges at tage udgangspunkt i den geologiske gendannelse af ressourcerne eller f.eks. at ressourcerne skal vare i 100 år. Projektets resultater viser eksempelvis at det økologiske råderum fastsat efter den geologiske gendannelse af kobberressourcerne er på ca. 0,007 kg pr. person pr. år, hvorimod det økologiske råderum, fastsat efter at den ressourcemæssige andel skal række 100 år, er på 0,7 kg pr. person pr. år. Dvs. at der i dette tilfælde er en faktor 100 til forskel på resultatet af det økologiske råderum afhængigt af de valgte forudsætninger. Projektets resultater illustrerer derved forskellige pejlemærker for hvor stor en ressourcemængde, der kan anvendes, afhængigt af hvordan der prioriteres.

    Af definitionen af det økologiske råderum fremgår det, at de fremtidige generationer skal have mulighed for adgang til samme mængde og kvalitet af naturressourcer som den nuværende. I projektet er det imidlertid valgt at udregne råderummet for aspekterne hver for sig. Projektet fremfører, at man alternativt kan foretage en samlet vurdering af det økologiske råderum ud fra flere aspekter. Hertil nævnes kobber, hvor de miljømæssige, energimæssige og ressourcemæssige aspekter alle peger mod en reduktion af råstofudvindingen og tabene til omgivelserne. Tilsvarende gælder det for energiråstofferne, hvor såvel de ressourcemæssige og miljømæssige aspekter peger mod en reduktion af forbruget.

    I stedet for at basere bestemmelsen af det økologiske råderum på et enkelt aspekt, kunne man i stedet vælge at foretage en mere overordnet vurdering. Fordelen herved ville være, at der for forskellige stoffer kunne opstilles forskellige reduktionsmål, afhængigt af, om de ressourcemæssige og miljømæssige mål pegede i samme retning. I projektet fremføres det, at det været forsøgt at udarbejde en enkel og eksakt metode til en sådan bestemmelse. Men det er ikke lykkedes.
    &NBSP;

    [Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]