[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Spildevandsudledning til markdræn fra enkeltejendomme i det åbne land

1. Indledning

Organisationsstruktur

Undersøgelsen er tilrettelagt af Miljøstyrelsen og Hedeselskabet i samarbejde med en særlig nedsat styregruppe bestående af Storstrøms Amt, Fyns Amt, Danmarks Miljøundersøgelser, Hedeselskabet og Miljøstyrelsen.

Styregruppens medlemmer

Sammensætningen af styregruppen er:

  • Annette Holtze, Storstrøms Amt
  • Ole Ringsborg, Storstrøms Amt
  • Niels Daell Kristensen, Fyns Amt
  • Peer Andersen, Fyns Amt
  • Lars M. Svendsen, Danmarks Miljøundersøgelser
  • Steen Nielsen, Hedeselskabet
  • Jacob Larsen, Hedeselskabet
  • Anne Smith (formand), Miljøstyrelsen
  • Vibeke Plesner, Miljøstyrelsen
  • Tony Christensen, Miljøstyrelsen

Formål

Undersøgelsen har til formål at få en vurdering af, i hvilken grad spildevand fra enkeltejendomme i den spredte bebyggelse, som udledes via markdræn, omsættes, nedsives eller fortyndes inden det udledes til vandløbet eller søer.

Undersøgelsen er udført ved målinger på konkrete drænsystemer, hvortil der udledes spildevand fra enkeltejendomme i relation til jordbunds- og grundvandsforhold samt drænforhold.

Med henblik på at vurdere, hvilke forhold, der vil medføre en tilnærmelsesvis total nedsivning af det tilledte spildevand, er der udvalgt dræn, der ikke er grundvandspåvirkede og dermed kan være tørtløbende i sommerperioden og tilsvarende dræn, der er grundvandspåvirkede i sommerperioden.

Forsøgsområder

Udvælgelse af undersøgelseslokaliteter er foretaget med udgangspunkt i Hedeselskabets drænarkiv, samt kendskab til vandføring i drænene ud fra besigtigelse i marken. Undersøgelseslokaliteterne er udvalgt ud fra kendskab til drænenes placering (udløb i vandløb, længde, hældning, dybde), grundvandsforhold, belastning, jordtype m.m.

Enkelte dræn er endvidere undersøgt ved hjælp af TV-inspektion.

Målestationer

På de udvalgte lokaliteter er der etableret permanente målestationer som ø1000 mm betonbrønde, hvori måleudstyret er monteret ved gennemførelse af hver målerunde.

Ved hvert målepunkt er der etableret 3 pejlerør til måling af grundvandsniveauerne omkring drænene.

Målinger

Målingerne er gennemført i perioden 1996-1997 i 3 undersøgelsesområder ved gennemførelse af i alt 6 målerunder, hvor der ved hver lokalitet er foretaget målinger i 2 døgn med udtagning af 2 sæt prøver til analysering.

Målingerne er foretaget ved samtidige målinger i alle målebrønde på den enkelte lokalitet med udtagning af mængdeproportionale døgnprøver til analysering for BI5, Tot-P og Tot-N.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]