[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Frakturering

Forord

Dette udredningsprojekt er gennemført under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening.

Formålet med projektet

Formålet med nærværende udredningsprojekt (litteraturstudium) er at beskrive forskellige fraktureringsmetoder og deres anvendelse med særlig vægt på pneumatisk og hydraulisk frakturering. Specielt skal indgå en kritisk vurdering af metodernes egnethed for danske forhold generelt. I udredningsrapporten skal desuden indgå en selvstændig vurdering af mulighederne for at etablere inducerede sprækker ved hjælp af hydraulisk frakturering, med det formål at foretage afværgeforanstaltning baseret på dobbeltfaseekstraktion (Dual-Phase-Extraction (DPE)) på lokaliteten Vestergade 10 i Haslev, Vestsjællands Amt.

Rapportens forfattere

Udredningsrapporten er udarbejdet af Bertel Nilsson, GEUS som hovedforfatter og ansvarlig for udarbejdelsen af rapporten. Claus Gormsen, NIRAS har stået for afsnittet "Geotekniske parametre og problemer" af generel karakter og specifikt på Vestergade 10 i Haslev, mens Birger C. Blem, NIRAS har været ansvarlig for sammenstilling af relevante eksisterende data fra Vestergade 10 i Haslev til brug for en lokalitetsspecifik vurdering. Endelig har GEUS benyttet Dr. Bill Slack fra det amerikanske fraktureringsfirma FRx fra Cincinnati, OH, samt Dr. Larry Murdoch fra Clemson University, SC, USA til den lokalitetsspecifikke vurdering af Vestergade 10 grunden i Haslev.

Finansiering

Udredningsprojektet er finansieret af Miljøstyrelsens Teknologiudviklings- program for jord- og grundvandsforurening og er udarbejdet i perioden juli-november 1999.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]