Idé-katalog til renere teknologier på fjerkræslagterier

11. Rengøring af conveyorbøjler

11.1 Rengøring med vaskeanlæg

Normalt rengøres conveyorbøjler i forbindelse med fyraftensrengøringen ved pålægning af skum som senere afskylles. Bøjlerne er en "luftig" opbygning af rundjern og en væsentlig del af vaskemiddel og vand rammer derfor ikke bøjlerne.

11.2 Rengøring med vaskekar

Et godt alternativ kan være at anvende et vaskekar hvorigennem conveyorbøjlerne trækkes. Dette kræver, at der på en strækning af 2 til 3 m laves en forsænkning på conveyoren som vist på efterfølgende principskitse.

Efter endt slagtning fyldes karret med rengøringsmiddel og conveyorsystemet sættes i gang. Når hele "kædelængden" har været igennem karret og rengøringsmidlet har haft en passende reaktionstid (normalt min 15 min.) fyldes karret med rent vand som afskyller bøjlerne. Conveyorsystemet standses når afskylningen er afsluttet.

Hvis pladsforholdene ikke tillader permanent opstilling af vaskekarret kan dette monteres på hjul således at det kan stilles til side i produktionstiden.

Conveyorsystemet er opdelt i selvstændige systemer for henholdsvis uren og ren afdeling, men yderligere opdeling kan dog forekommen. Hvis pladsforholdene tillader det bør der opbygges et vaskesystem med kar for hvert af disse systemer.

Indførelse af dette system vil normalt kræve ombygning af conveyorsystemet og kan med fordel etableres hvis der af produktionsmæssige grunde skal foretages ændringer på conveyoranlægget.