Idé-katalog til renere teknologier på fjerkræslagterier

10. Vakuumtransport

10.1 Vakuum og skyllevandssystemer

Transport af fraskårne dele fra slagteanlægget til opsamlingscontainer for materiale til kødfoderproduktion kan udføres med et recirkulerende skyllevandsystem i gulvrender eller med vakuum i rørsystem. Valg af system påvirker mange forhold omkring forbrug, forurening og kvalitet på det transporterede materiale og der kan ikke gives generelle anvisninger om valg af system. Hver virksomhed må udfra deres forudsætninger vurdere hvilken metoder der samlet giver den bedste løsning for dem. Det er vores vurdering at vakuumsystemets store fordel er den betydeligt lavere spildevandsforurening brugen af dette system medfører, men vi må dog anbefale at man altid vurderer den samlede effekt af følgende faktorer.

10.2 Vandforbrug

Skyllevandssystem

I skyllevandssystemet udnyttes procesvandet fra maskinerne til transport, og systemet har som sådan normalt ikke noget egetforbrug. Det er dog set, at man ikke har justeret vandforbruge ned til det for processen nødvendige niveau for at have tilstrækkeligt vand i skyllerenderne.

Vakuumsystem

I vakuumsystemet anvendes normalt væskeringspumper da disse kan tåle at der lejlighedsvist medrives materiale gennem pumpen. Vandforbruget i væskeringspumper kan være væsentligt, se afsnit 9.

Konklusion

Bestræbelser for at nedbringe vandforbrugene i de enkelte processer kan i nogle tilfælde komme i konflikt med brug af skyllevandssystemer. Man skal dog være opmærksom på at en opnået besparelse i processerne ikke tabes gennem vakuumpumpernes egetforbrug. Brug af vakuumpumper med intern recirkulering og køling af vandet bør altid overvejes jvf. afsnit 9.

10.3 Energiforbrug

Skyllevandssystem

Der anvendes energi til recirkulering og sigtning af skyllevandet.

Vakuumsystem

Der anvendes energi i vakuumpumper.

Konklusion

Energiforbruget til vakuumtransport er væsentligt større end forbruget til skyllevandstransport. Det vurderes, at forbruget kan være en faktor 4 større.

10.4 Forurening af spildevand

Skyllevandssystem

Ved transport med skyllevandssystem udvaskes tarmindhold og kødsaft til vandet. Dette materiale indeholder både meget organisk materiale (BOD), kvælstof fra blod (N) og noget fosfor fra knogler (P).

Vakuumsystem

Transporten sker uden vand og der overføres ikke forureningen til spildevandet.

Konklusion

Brug af vakuumtransport vil nedbringe forureningen i spildevandet.

10.5 Kvalitet på materiale til kødfoder

Skyllevandssystem

Ved transport gennem skyllevandssystemet sker der en køling af produkterne, og disses kvalitet og holdbarhed forlænges derfor i forhold til vakuumtransport.

Vakuumsystem

Større dele som fødder etc. må findeles inden tilførsel til vakuumsystemet. Det tilførte materiale blandes under transporten og evt. galde og tarmindhold fordeles i dette.

Konklusion

Skyllevandstransport giver det kvalitetsmæssige bedste produkt til kødfoderproduktion, men det skal dog altid overvejes om dette resulterer i et slutprodukt med højere værdi økonomisk og/eller fodermæssigt - dette er ikke tilfældet for alle kødfodervirksomheder.

Ved brug af vakuumtransport bør det overvejes at udføre et særligt system for tarme og galde etc. Så dette materiale ikke fordeles i kød- og benholdigt materiale og accelererer nedbrydningen af dette.

10.6 Fleksibilitet

Skyllevandssystem

Skyllevandssystemet skal etableres i forbindelse udførelse af gulve og fundamenter. Skyllevandsystem kan kun udføres i slagteområdet.

Vakuumsystem

Vakuumsystemet er en installation med rørføringer synligt i lokalet og kan etableres/ombygges uden indgreb i bygningsdele. Vakuumsystem kan etableres i såvel slagte- som udskærings- og forædlingsafdelinger.

Konklusion

Vakuumsystemet vil med beskedne omkostninger kunne udvides og tilpasses nye maskinopstillinger og må anses som det mest fleksible system.