Idé-katalog til renere teknologier på fjerkræslagterier

9. Vakuumpumper/væskeringspumper

9.1 Anvendelse
9.2 Forbrug
9.3 Nedsættelse af forbrug
9.4 Udskiftning af pumper
 

9.1 Anvendelse

I slagteprocessen bruges "vakuum" (undertryk) til transport af fraskårne dele til opsamlingssted for materiale til kødfoderproduktion. Tætningen i pumpen, som skal kunne "tåle" forurening fra det transporterede materiale hvis dette ikke udskilles fuldstændigt i opsamlingsbeholderen, dannes med vand. For at kunne holde et passende undertryk må vandets temperatur normalt ikke overstige ca. 30 grader C; vandet recirkuleres derfor gennem et aflangt kar, hvor det afkøles noget, derudover tilsættes der konstant koldt vand til karret mens overskudsvandet ledes til kloak. Tilførslen af vand styres af pumpens drift. Da vakuumsystemet også bruges under store dele af rengøringen, kan driftstiden for pumperne komme op på 20 timer pr døgn hvor der slagtes i to skift.

9.2 Forbrug

Der er konstateret betydelige forskelle mellem vandforbrug i næsten ens anlæg. Efterfølgende tal stammer fra målinger på en konkret virksomhed:

anlæg 1 (2 pumper) 1,0 m3/h
anlæg 2 (2 pumper) 2,5 m3/h
 

Vandforbruget til vakuumpumperne er i ovennævnte eksempel væsentligt, da det udgør ca. 1 l/kylling eller ca. 10% af det totale forbrug.

9.3 Nedsættelse af forbrug

Forbruget til vakuumpumper bør kontrolleres og nedbringes til hvad der er nødvendigt, dette kan ske på følgende måder:
Montering af indreguleringsventil i tilløbet således at vandmængden ikke alene er bestemt at det forhåndenværende tryk og den valgte rørdimension. Vandmængden bør nedsættes indtil vandtemperaturen stiger til f.eks. 30 grader C (som normalt giver acceptabel drift). Det bør altid undersøges, om tilfredsstillende funktion kan opnås ved en højere temperatur (35 grader C eller derover).
Styring af vandtilførslen udfra afløbsvandets temperatur. Der monteres temperaturmåler i vandtanken og vandtilførslen styres udfra en forvalgt temperatur på f.eks. 30 grader C. Da temperaturen varierer gennem systemet er det vigtigt at man ved forsøg finder den temperatur-indstilling som giver tilfredsstillende drift ved det laveste vandforbrug.

9.4 Udskiftning af pumper

Der findes væskeringspumper som køler vandet internt i pumpeunitten og herved kun har et yderst beskedent vandforbrug. Hvis der tages udgangspunkt i ovenstående, 4000 driftstimer pr. år pr. pumpe og en total vandpris på 15 kr/m3 vil der kunne opnås en årlig besparelse i vandudgift pr. pumpe på 30.000 til 75.000 kr. ved at skifte til denne type pumpe.