Udvikling med omtanke - fælles ansvar

10. Turisme

Det er et langsigtet mål at skabe en turisme, der er i balance med naturgrundlaget, som er accepteret af lokalbefolkningen, som giver turisterne autentiske natur- og kulturoplevelser af høj kvalitet, og som skaber beskæftigelse og indtægter for lokalsamfundene. Det kan blandt andet ske ved øget anvendelse af natur- og kulturformidling. De rekreative muligheder for turister og lokale beboere skal sikres og forbedres, og der skal skabes mere handicapvenlig adgang til ferie- og fritidsoplevelser. For at realisere disse mål skal lokalområders og turismens funktioner og behov integreres bedre, og der skal være en stadig afvejning af erhvervsmæssige og miljømæssige interesser.

Turisme er nu landets fjerdestørste erhverv med en omsætning på 44 mia. kr. i 1999. Danmark oplevede først i 1990’erne en høj vækst i turismen fra 25 mio. registrerede turistovernatninger i 1988 til 43 mio. i 1992. Men siden 1993 har turismen været ret stabil omkring 44 mio. turistovernatninger.

De senere års økonomiske opsving har betydet, at der globalt set rejses meget mere end før, også med turistformål. Den internationale turisme påvirker mulighederne for at opnå en global bæredygtig udvikling, dels gennem blandt andet flyrejser, dels ved slid på naturen i de områder, der er mål for turismen.

I det sidste årti har turisterhvervet i Danmark i stigende grad satset på natur- og miljøorienterede attraktioner og oplevelser. Der er etableret en række ordninger, der giver miljømærker til overnatningsfaciliteter. Der er også udviklet en ordning, "Destination 21", for turistdestinationer med en bæredygtig udvikling. Ordningen afprøves nu i 7 pilotområder, og der er etableret en manual med kriteriesæt og indikatorer. Destination 21 bygger på 8 hovedkriterier. Det er blandt andet at sikre lokal organisering, fælles strategi og samarbejde, at opbygge kompetence til en bæredygtig turisme, at beskytte og sikre adgang til destinationers natur- og kulturmiljøværdier, at styrke og synliggøre lokal kultur og identitet, at reducere ressourceforbrug og forurening og at skabe beskæftigelse og økonomi i lokalsamfundet.

Samtidig har Blå Flag kampagnen øget opmærksomheden omkring rene og sikre badeforhold. Naturgenopretning og skovrejsning har øget de rekreative muligheder, og naturvejledning er nu også populær blandt turister. Der er kommet øget fokus på planlægning af turisme/ fritidsanlæg i region- og kommuneplaner. Kystzonelovgivningen har skærpet kravene til nye turistanlæg i kystzonen. Som led i det statslige Regionplan-oplæg 2001 til amterne er en del gamle arealreservationer til ferie- og fritidsanlæg nu under revurdering. Trods disse initiativer er det er en væsentlig udfordring at omdanne turismen under hensyntagen til brede miljømæssige, sociale og økonomiske forhold.

DEBATSPØRGSMÅL:

Hvordan kan turistområderne forbedres til gavn for både den lokale befolkning og turister?

Hvordan kan turisterhverv og lokalområder opmuntres til miljøforbedringer, deltagelse i Destination 21 udvikling, miljømærkning og lignende tiltag indenfor turisme?

Hvad kan du selv gøre for, at din næste ferie bliver mere bæredygtig?

Mål og indsats 2001-2006

Samspillet mellem den fysiske planlægning i amterne og de regionale og nationale turismestrategier skal styrkes, blandt andet gennem samarbejde mellem Danmarks Turistråd og Miljø- og Energiministeriet.

Lokalbefolkningen og interessegrupper skal inddrages mere i planlægning og udvikling af turisme, så denne styrker lokalsamfundenes udvikling og service samt forbedrer natur- og kulturformidlingen.

Eksisterende turistområder og turistfaciliteter skal opgraderes/forbedres til højere miljømæssig standard. Nye anlæg og faciliteter bør etableres med høj miljøstandard.

De rekreative muligheder for turister og lokale beboere skal sikres og forbedres blandt andet ved bedre adgang mellem naturområderne og bolig/ferieområderne samt mere handicapvenlig adgang.

Forskningsresultater vedrørende turismens sociale og miljømæssige konsekvenser og erfaringer fra Destination 21 m.m. skal løbende dokumenteres og relevant viden gøres tilgængelig.

Nytænkning af transport for turister skal igangsættes, så lange transportafstande til ferieområdet kan ske kollektivt, kombineret med individuel transport (for eksempel el-bil og cykel) i ferieområdet.