Metalafgivelse til drikkevand

6. Resultater

6.1 Rustfri stål rør
6.2 Varmforzinkede stålrør
6.3 Messing
6.3.1. Almindelig messing
6.3.2. Afzinkningsbestandig messing
6.4 Forchromet messing
6.4.1. Afgivelse af kobber, zink og bly.
6.4.2. Afgivelse af nikkel og chrom.
6.4.3. Afgivelse af nikkel, kobber og bly fra blandingsbatterier i bebyggelse.


De kemiske analyser af aftappede vandprøver fra testrigs efter 12 timers henstandsforsøg og fra korttidsforsøg er gengivet i tabelform i bilag G og H. I de følgende afsnit er undersøgelsens væsentligste resultater beskrevet, illustreret grafisk og kommenteret.

 

6.1 Rustfri stål rør

(Cr, Ni, Mo og Fe), emne 1 - 6

Undersøgelsen viser, at metalafgivelsen fra rustfrit stål (emne 1/2 og 3/4) i drikkevand er ekstrem lav. De fleste målinger viser for 12 timers henstandsprøver indhold under detektionsgrænsen for Cr, Ni og Mo. Alle 12 timers målinger viste efter 6 uger Cr < 0,4 m g/l, Ni < 0,5 m g/l og Mo < 0,2 m g/l.

Årsagen til den meget lave afgivelse er dannelse af effektivt passivlag på rustfrit stål. Hvis passivlaget i en rørinstallation brydes vil metalopløsning i praksis afsløre sig i form af lokalangreb, der som oftest vil penetrere røret på mindre end et halvt år.

For rustfri stålrør (emne 5/6), der var samlet med fortinnede kobber og rødgodsfittings (Cu, Pb, Sn, Zn, Ni), kunne der i 12 timers henstandsprøver måles afgivelse af kobber, bly, zink og nikkel, mens afgivelsen af tin var meget lille efter få uger. Efter et år var kobberafgivelsen stadig væsentlig (150 - 350 µg/l), men halveret i forhold til maximalt målte værdier ved kortere driftstider. Efter 1 år var blyafgivelsen ret lav, og nikkelafgivelsen var 15 - 30 µg/l i 12 timers prøver.

Tinafgivelsen fra de tynde tinbelægninger var hurtigt under det målelige. Den lave tinafgivelse skyldes at tinlaget består af en meget korrosionsbestandig kemisk forbindelse mellem kobber og tin.

Nikkel indgår normalt ikke som komponent i støbelegeringen rødgods, som i sammensætning kan være 85% Cu, 5% Sn, 5% Pb og 5% Zn. Imidlertid kan 2% af kobberet i følge standarden være erstattet af nikkel. Nikkel giver bedre mekaniske egenskaber af legeringen og muliggør legeringens brug til de tyndvæggede pressfitting. I den aktuelle legering blev fundet 2,8% Ni.

De markante metalafgivelser i vandet fra de samlede konstruktioner (rør/fittings) skyldes fittings af fortinnede kobberlegeringer, som er mindre ædle end rustfrit stål. Korrosionshastigheden af fittings er accelereret ved kontakt med rustfrit stål. Iltreduktionen som er en forudsætning for metalopløsningen foregår både på fittings og på de nærmeste rustfri ståloverflader.

I figur 11 er metalafgivelsen efter 12 timers henstand illustreret grafisk som funktion af driftstid for rustfri stålrør med forskellige fittings.

Resultater fra korttidstest af rustfri stål med fortinnede fittings af kobberbaserede metaller er vist i figur 12. Zink, kobber, bly og nikkelafgivelse er her afbildet som funktion af henstandstid ved ét års driftstid.

Figur 11.  Se her!
Metalafgivelse fra rustfri stålrør samlet med fittings af forskellig type. Metalafgivelsen er målt i 12 timers henstandsprøver i afhængighed af driftstid i 4 forskellige vandtyper. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner. Øverst i figuren er nikkelafgivelsen vist for rørsystemer helt i rustfrit stål (emne 1/2 og 3/4). Nederst er vist afgivelse af Ni, Cu, Zn, Pb og Sn fra rørsystem med fortinnede kobberbaserede fittings (emne 5/6).

Metalafgivelse fra rustfrie stålrør m/ fortinnede rødgodsfittings
Korttidstest efter 1 års driftstid

Figur 12.
Metalafgivelse fra rustfri stålrør samlet med fortinnede rødgodsfittings (emne 5/6) som funktion af henstandstid efter ét års driftstid. Zink, kobber, bly og nikkel afgivelse er vist i hver af de 4 vandtyper. De viste målepunkter er gennemsnit af analyser på 2 emner.

6.2 Varmforzinkede stålrør

(Zn, Pb, Cd og Fe), emne 7 - 12

Alle 3 produkter af varmforzinket stål var meget ens i metalafgivelse efter 12 timers henstand, men niveauet var stærkt styret af vandsammensætning, som det ses i figur 13. Efter at et maksimum på 8 - 10.000 µg/l er passeret er zinkafgivelsen efter 1 år omkring 6000 µg/l for de 2 hårde vandtyper Birkerød og Regnemark. I de bløde vandtyper (Astrup og Vester Gjesing) befinder zinkafgivelsen sig stabilt under 2000 µg/l. Grænseværdien for zink er i den nye drikkevandsbekendtgørelse foreslået at være max. 5.000 µg/l ved 12 timers henstand.

Cadmiumafgivelsen var meget lav efter 12 timers henstand (< 0,2 µg/l), og blyafgivelsen var med en enkel undtagelse allerede efter 20 uger under 5 µg/l i alle vandtyper. Ny grænseværdi for bly efter 12 timers henstand er foreslået til 15 µg/l. Når den voldsomme zinkafgivelse ophører om nogle år, fordi zinkbelægningen ændrer karakter, kan det tænkes at blyafgivelsen fra korrosionsprodukterne på røroverfladerne vil stige.

I figur 14 ses grafiske afbildninger af afgivelse i 12 timers henstandsprøver af zink, bly og cadmium som funktion af driftstid i de enkelte vandtyper.

Ved korttidsforsøg er det belyst hvor hurtigt zink- og blymængden opbygges efter at nyt vand kommer ind i et rør. Grafisk afbildning er vist i figur 15. Allerede efter 2 timer viste zinkindholdet i et varmforzinket rør sig oppe på halvdelen af 12 timers niveauet.

Zinkafgivelse ved korttidsforsøg er vist for samtlige zinkholdige emner i figur 16.

Varmforzinkede stålrør
Afgivelse af zink
12 timers henstand

Figur 13.
Zinkafgivelse efter 12 timers henstand fra rør af varmforzinket stål i afhængighed af driftstid vist for hver af de 4 vandtyper. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner. Zinkafgivelsen er ikke produktafhængig, men stærkt afhængig af vandsammensætning.
Zinkafgivelsen er høj i hårdt vand (Birkerød og Regnemark) og betydelig lavere i blødt vand (Astrup og Vester Gjesing).

Afgivelse af Zn, Pb og Cd fra varmforzinket stål
12 timers henstand

Figur 14.
Zink, bly og cadmium afgivelse fra varmforzinkede stålrør som funktion af driftstid er vist for 12 timers henstandsprøver. Hvert produkt er afbildet for sig og afgivelsen for hver af de 4 vandtyper er vist. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner. Metalafgivelsen synes ikke at have stabiliseret sig efter et års driftstid.

Zink- og blyafgivelse fra varmforzinkede rør
Korttidstest efter 1 års driftstid

Figur 15.
Zink og bly afgivelse som funktion af henstandstid efter et års driftstid. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner. Zinkindhold opbygges hurtigt. Allerede efter 2 timer udgør zinkindholdet ca. halvdelen af niveau for 12 timer.

Zinkholdige emner i Vester Gjesing
Afgivelse af zink
Korttidstest efter 1 års driftstid

Figur 16.
Zinkafgivelse fra varmforzinket stål, messing, forchromet messing og rustfrit stål med rødgodsfittings i vand fra Vester Gjesing efter 1 års driftstid. Zinkafgivelsen er afbildet som funktion af henstandstid for alle emner. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

6.3 Messing

(Cu, Zn, Pb, Cd og As), EMNE 13 - 18

Ved vurdering af metalafgivelser fra messing skal det tages i betragtning at messing ikke bruges som rørmateriale, men kun til emner af arealmæssig ringe udstrækning. Da den gennemsnitlige kontakttid for vandet er kortere med et armaturmateriale kontra et rørmateriale betyder det eventuelt, at et forhøjet metalafgivelsesniveau er acceptabelt. Afgivelsen vil i øvrigt være stærkt påvirket af det benyttede rørmateriale. Messing vil ved placering i rørsystem af varmforzinket stål være delvis katodisk beskyttet og vil derfor afgive mindre metal. Messing vil i et rørsystem af rustfrit stål være i kontakt med et mere ædelt materiale og vil derfor afgive mere metal til vandet. Derimod vil messing i et rørsystem af plast hverken øges eller hæmmes i forhold til resultater i denne undersøgelse.

6.3.1. Almindelig messing

Emnerne 13/14 og 15/16, som er af almindelig messing, afgiver zink, kobber, bly og spor af cadmium

Afgivelsen af zink var høj og den overskred i nogle tilfælde grænseværdien for 12 timers henstand. Zinkafgivelsen var højest i de hårde vandtyper, som det også var tilfældet med zinkafgivelse fra en varmforzinket overflade.

Kobberafgivelsen fra almindelig messing lå i intervallet 5 - 1600 µg/l efter 12 timers henstand. Afgivelsen varierer med vandkvalitet og er højest i hårde vandtyper. Afgivelsen er lavere end fra rent kobber, men kan give øget risiko for korrosion af varmforzinket stål i rørsystemer. Grafisk afbildning af zink- og kobberafgivelse efter 12 timers henstand og som funktion af driftstid ses i figur 17. Udførte korttidseksponeringer målt efter 1 års driftstid viser i figur 20, hvor hurtigt zinkindholdet opbygges i vandet fra ½ - 12 timers henstand.

Blyafgivelsen fra almindelig messing er forhøjet i starten men når et stabilt lavere niveau efter en driftstid på ca. 20 uger. For 12 timers henstandsprøver sås følgende:

I Astrup var maksimum på 20 - 120 µg/l, men efter 12 måneder er afgivelsen af bly < 15 µg/l.
I Vester Gjesing var maksimum på 20 - 120 µg/l, men efter 12 måneder < 25 µg/l.
I Birkerød var maksimum på 50- 340 µg/l, men efter 12 måneder < 50 µg/l.
I Regnmark var maksimum på 20 - 140 µg/l, men efter 12 måneder < 75 µg/l.

De angivne gennemsnitsværdier for bly er højere end de ny foreslåede max grænser; enkeltværdier ses i tabeller 1, bilag G.

Blyafgivelsen fra messing var stigende for stigende hårdhed i vandet, se figur 20, emne 15/16.

Cadmiumafgivelsen var i hele perioden < 2 µg/l. Cadmium er et følgemetal til zink. Det tilstræbes at fjerne cadmium fra alle zinkholdige legeringer.

I figur 18 er vist en grafisk afbildning af bly- og cadmiumafgivelsen fra alle messingtyper som funktion af driftstid i alle vandtyper.

I figur 19 er vist en grafisk afbildning af cadmiumafgivelsen fra de to messingvarianter nr. 13/14 og 15/16 som funktion af driftstid i alle vandtyper.
Afgivelse af bly i udførte korttidsforsøg ved et års driftstid er afbildet i figur 20.
Afgivelse af cadmium ved korttidsforsøg ses i figur 22.

6.3.2. Afzinkningsbestandig messing

Denne messingtype adskiller sig væsentligt fra almindelig messing m.h.t. afgivelsen af 3 metaller.

I 12 timers henstandsprøver viste afzinkningsbestandig messing væsentlig højere afgivelse af kobber, bly og arsen end for almindelig messing. Efter et år var afgivelserne i alle tilfælde højest i det hårdeste vand.

Kobberafgivelsen var høj og i nogle tilfælde tæt på 3 mg/l i 12 timers henstandsprøver.

Kobberafgivelsen er afhængig af vandkvalitet og aftager med vandets hårdhed. I de hårde vandtyper betyder de høje niveauer for kobberafgivelse, at dele af afzinkningsbestandig messing i husinstallationernes rørsystemer af varmforzinket stål vil være stærkt korrosionsfremmende for rørmaterialet. Selv meget små mængder kobber i drikkevandet (> 0,06 mg/l) fremmer grubetæring. Dette vil særlig få konsekvenser i praksis for store messing emner, således målere og fordelerrør, og det forklarer de mange hyppige skader i nye rørsystemer som ses for tiden.

Blyafgivelsen i 12 timers prøver er højere end for almindelig automatmessing, ofte i intervallet 100 - 300 µg/l i driftstidsperioden 4 - 12 måneder og har vist en stigende tendens i forsøgsperioden.

Cadmiumafgivelsen ved 12 timers prøver er lidt lavere end for almindelig messing (< 0,6 µg/l).

Arsenafgivelsen ved 12 timers prøver er for det afzinkningsbestandige messing målt i et års driftstid i alle vandtyper til at være i intervallet 0,7 - 10 µg/l. Arsen tilsættes legeringen i meget små mængder for at opnå bestandighed mod korrosionsformen afzinkning. De målte afgivelser til drikkevand ligger indenfor de nu foreslåede grænser. Grafisk afbildning ses i figur 24.

I figur 17 og 18 ses afgivelse af Zn, Cu, Pb og Cd i 12 timers prøver grafisk afbildet som funktion af driftstid for alle 4 vandkvaliteter.

I figur 20 og 21 er zink og blyafgivelse vist som funktion af henstandstid ved et års driftstid i hver af de 4 vandtyper.

Flere grafiske illustrationer om materialernes kobberafgivelse i de enkelte vandtyper ses i figur 25 – 28.

Figur 17. Se her!
Zink- og kobberafgivelse efter 12 timers henstand i samtlige messingemner, messing og forchromet messing. De viste punkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

Figur 18. Se her!
Bly- og cadmiumafgivelse fra alle emner af messing og forchromet messing. 12-timers afgivelsen er afbildet som funktion af driftstid. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner. Der henvises til tabeller i bilag G vedrørende enkeltværdier.

Figur 19. Se her!
Cadmiumafgivelse fra messingemnerne 13/14 og 15/16 efter 12-timers henstand er vist som funktion af driftstid. Afgivelsen er lille i alle vandtyper. De viste målepunkter er gennemsnit af målepunkter på 2 emner.

Figur 20. Se her!
Zink- og blyafgivelse fra 3 messingtyper efter 1 års driftstid. Metalafgivelsen er afbildet i alle vandtyper som funktion af henstandstid. Messingtypernes blyafgivelse stiger med øget kobberindhold i legeringen, mens blyindhold ikke synes at have indflydelse. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

Messing fordelerrør
Afgivelse af bly
Korrtidstest efter 1 års driftstid

Figur 21.
Blyafgivelse efter 1 års driftstid som funktion af henstandstid for emnerne 15/16.
De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

Figur 22. Se her!
Cadmiumafgivelse fra almindelig messing efter et års driftstid. Metalafgivelsen er afbildet i alle vandtyper i afhængighed af henstandstid. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

Afzinkningsbestandige messingventilhuse
Afgivelse af kobber
Korrtidstest efter 1 års driftstid

Figur 23.
Kobberafgivelse fra afzinkningsbestandig messing i emnerne 17/18. I de afprøvede emner er metaloverfladen stor i forhold til vandvolumen. Afgivelsen er højest i hårdeste vandtyper og når et maximum efter 12 timer. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

Messing armaturer
Afgivelse af arsen
12 timers henstand

f24.gif (1796 bytes)

Figur 24.
Arsenafgivelse fra afzinkningsbestandig messing 17/18 set i forhold til almindelig messing 13/14 og 15/16 som ikke indeholder arsen. Afgivelsen for henstandsprøver er vist som funktion af driftstid. Hvert målepunkt er et gennemsnit af målinger på 2 emner.

6.4 Forchromet messing

(Cr, Ni, Cu, Zn, Pb og Cd), EMNE 19 - 24

6.4.1. Afgivelse af kobber, zink og bly.

Emnerne afgiver kobber, zink og bly nogenlunde som for almindelig messing, se figur 17, 18 og 20. Der er dog en tendens til at zink- og blyafgivelsen ligger lidt lavere, se figurerne 17 og 18.

Når kobberafgivelsen fra emnerne 21 - 24, der alle er blandingsbatterier, er højere i kobberafgivelse end almindelig messing skyldes det at blandingsbatterierne fra fabrikant er påloddet 35 cm hanerør af kobber, dimension 8/10 mm.

Kobberafgivelse i 12 timers henstandsprøver som funktion af driftstid fra samtlige kobberholdige emner eksponeret i Birkerød er vist i figur 25. Tilsvarende grafisk afbildning er vist for Vester Gjesing og Regnemark i figur 26.

Kobberafgivelse fra samtlige kobberholdige emner eksponeret i Birkerød Vandværk målt ved et års driftstid som funktion af henstandstid er vist i figur 27. Tilsvarende grafisk afbildning er vist for vandværkerne Vester Gjesing og Regnemark i figur 28.

Figur 25. Se her!
Kobberafgivelse i henstandsprøver fra alle kobberholdige emner er vist som funktion af driftstid i vand fra Birkerød. Høj kobberafgivelse ses fra afzinkningsbestandig messing samt fra blandingsbatterier som alle har påloddede haner af kobber.

Figur 26. Se her!
Kobberafgivelse i henstandsprøver fra alle kobberholdige emner er vist som funktion af driftstid i vand fra Vester Gjesing og Regnemark. Kobberafgivelsen er langt større i det hårde vand fra Regnemark.

Figur 27. Se her!
Korttidstest efter 1 års driftstid i Birkerød bekræfter at kobberafgivelse når et maximum efter 12 timers henstand. Kobberafgivelse er vist fra alle kobberholdige emner som funktion af henstandstid.

Figur 28. Se her!
Korttidstest efter 1 års driftstid i Vester Gjesing og Regnemark. Kobberafgivelsen som funktion af henstandstid er vist i Vester Gjesing og Regnemark. Afgivelsen er størst i det hårde vand.

6.4.2. Afgivelse af nikkel og chrom.

De forchromede emner afgav alle meget store mængder nikkel og meget lidt chrom. Ved forchromningen pålægges elektrolytisk et lag nikkel (ofte 5 - 15m m) og derefter et meget tyndt lag chrom på ydersiden (ca. 2m m). Således som processerne udføres i dag vil noget chrom og nikkel også påføres dele af den indvendige overflade. For kuglen i kugleventilen er endvidere anvendt en fornikling til at danne en glat overflade til fremme af ventilens funktion.

Meget små chromafgivelser ved 12 timers test sås ved de første par måneders drift med 6 µg/l som højst målte værdi. Herefter var chromafgivelsen for det meste under detektionsgrænsen i alle vandtyper. Antagelig har der ved et par lejligheder løsnet sig et par chromholdige partikler. I figur 29 er chromafgivelse ved 12 timers test afbildet grafisk.

Messing armaturer
Afgivelse af chrom
12 timers henstand


Figur 29.
Chrom afgivelse fra forchromede emner som funktion af driftstid for alle vandtyper. Hvert målepunkt repræsenterer et gennemsnit af måling på 2 emner.

Nikkel blev afgivet i størst mængde fra kugleventiler (emner 19/20). Ved forsøg med 12 timers henstand blev der i Astrup målt max. 3000 µg/l, i Vester Gjesing max. 4200 µg/l, i Birkerød max. 8700 µg/l og i Regnemark max. 8600 µg/l. Efter et års driftstid er afgivelsen i alle vandtyper > 500 µg/l. Afgivelsen er ekstrem høj , også når det tages i betragtning at der kun kan stå få ml vand i en kugleventil. Det er almindelig praksis at anbringe en kugleventil af lignende type umiddelbart før alle blandingsbatterier. Forslag til ny grænseværdi for nikkel er 20 µg/l. I figur 30 er vist grafisk afbildning af nikkelafgivelse fra kugleventiler som funktion af driftstid i alle vandtyper. I figur 31 er nikkelafgivelse efter ét års drift afbildet for kugleventiler i afhængighed af henstandstid.

Nikkel blev afgivet i høj og meget varierende mængde fra blandingsbatterierne i alle vandtyper. Efter ét års driftstid blev der ved 12 timers henstand afgivet følgende: Astrup 20 - 110 µg/l, Vester Gjesing 40 - 340 µg/l, Birkerød 20 - 140 µg/l og Regnemark 50 - 1000 µg/l.

Niveauet for nikkelafgivelse er meget afhængigt af detaljer i udførelse og konstruktion, som varierer selv indenfor samme produkt. F.eks. var det 1-grebsbatteri, som var installeret som emne 24 i Astrup, i modsætning til de øvrige 7 1-grebsbatterier uden fornikling på hanerørene. Dette emne har lav nikkelafgivelse ( 20 µg/l ), Figur 32.

I figur 32 er nikkelafgivelse ved 12 timers henstand afbildet grafisk som funktion af driftstid. Kurverne er stærkt uregelmæssige med maksimum ved forskellig driftstid, stærke variationer af tilsyneladende ens produkter og ikke systematiske afgivelser set i relation til vandkvalitet.

Forchromet kugleventil m/ forniklet kugle (19/20)
Afgivelse af nikkel
12 timers henstand


Figur 30.
Nikkelafgivelse fra kugleventiler som funktion af driftstid ved 12 timers henstand i alle vand-typer.

Nikkelafgivelse fra forchromet kugleventil m/ forniklet kugle (19/20)
Korttidstest efter 1 års driftstid

Figur 31.
Nikkelafgivelse fra forchromede kugleventiler som funktion af henstandstid ved 1 års driftstid. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

Figur 32. Se her!
Nikkelafgivelse fra blandingsbatterier som funktion af driftstid ved 12 timers henstand i alle vandtyper. Emne 21 og 22 er samme produkt og emne 23 og 24 er samme produkt. Det 1-grebsbatteri, som var installeret som emne 24 i Astrup, var i modsætning til de øvrige 7 1-grebsbatterier uden fornikling på hanerørerne. For dette blandingsbatteri ses en meget lav nikkelafgivelse nederst til venstre i figuren.

Det er bekræftet, at der er fabrikationsvarianter indenfor samme produkter, således at nikkeludbredelsen er forskellig i de enkelte emner. Den store variation i afgivelse fra det enkelte emne må formentlig skyldes skift i aktiv/passivområder for korrosionsprocesserne i løbet af driftstiden. Endvidere er resultater for blandingsbatterier påvirket af, at det forsøgsteknisk var vanskeligt at holde blandingsbatterierne vandfyldte i hele driftsperioden. Det er oplyst fra fabrikant, at der for ens produkter kan være varianter i fremstillingsprocedurer.

I figur 33 er nikkelafgivelsen fra blandingsbatterier efter ét års driftstid sammenlignet med nikkelafgivelsen fra almindelig messing (emne 15/16).
I figur 34 er nikkelafgivelsen fra kobberholdige emner med og uden forchromning vist efter ét års drift i vandværket Birkerød.

Nikkelafgivelse fra forchromet messing/messing
Korttidstest efter 1 års driftstid
Astrup – 1,4 mmol/l HCO3-

Figur 33.
Nikkelafgivelse i Astrup efter 1 års driftstid afbildet som funktion af henstandstid. Nikkelafgivelser er vist for forchromede blandingsbatterier af messing til sammenligning med afgivelser fra messing som ikke er forchromet.

Figur 34. Se her!
Nikkelafgivelse fra kobberbaserede emner med og uden forchromning i Birkerød i afhæn-gighed af henstandstid efter 1 års drift.

6.4.3. Afgivelse af nikkel, kobber og bly fra blandingsbatterier i bebyggelse.

Resultaterne af målinger på de først aftappede 100 ml vand efter henstand natten over ses i tabellen, bilag I. Op til 7 år gamle blandingsbatterier af samme type havde været eksponeret i hårdt drikkevand fra Københavns Vand (7,5 pH, 5,4 mmol/l HCO3-, 57 mg/l Cl- og 68 mg/l SO4-). Blyindholdet var meget lavt. Kobberafgivelsen og nikkelafgivelsen var væsentlig. Nikkelafgivelsen er afbildet grafisk som funktion af driftstid i figur 35.

Nikkelafgivelse fra blandingsbatteri
Bebyggelse i København
Først aftappede 100 ml vand efter henstand natten over


Figur 35.
Nikkelindhold som funktion af installationsalder i henstandsprøver fra blandingsbatterier i kobberrørsinstallation. Målinger er foretaget i køkkenet i 12 forskellige boliger i bebyggelse med samme fabrikat af 2-grebs blandingsbatte-rier af forchromet messing.