Statistik for madaffald 

1. Metode

1.1 Dataindsamling
1.2 Opgørelsesmetode
1.2.1 Potentiale
1.2.2 Indsamling og behandling af madaffald
1.2.3 Afsætning
1.3 Afgrænsning og definitioner
1.4 Lovgrundlag

1.1 Dataindsamling

"Statistik for Madaffald 1999" baseres på indberetninger fra tre anlæg, der oparbejder madaffald. De tre anlæg er: PNA 83 i Kolding, DAKA med hovedkontor i Løsning og KAMBAS, Ringsted.

Anlæggene er de eneste, der oparbejder madaffald fra storkøkkener, samt fra detailhandel og fremstillingsindustri i Danmark. Datagrundlaget er således dækkende for indsamling og oparbejdning af madaffald i Danmark.

1.2 Opgørelsesmetode

1.2.1 Potentiale

Potentialet for indsamling af madaffald fra storkøkkener blev i 1989 beregnet til 19.600 tons, /1/. Beregningerne var baseret på undersøgelser i Vejle Amt foretaget af PNA 83. Herudover blev det skønnet, at potentialet for indsamling af madaffald fra handel og industri på landsplan udgjorde ca. 10.000 tons, /1/. Det samlede potentiale blev således skønnet til ca. 30.000 tons.

De senere år er potentialet for indsamling af madaffald beregnet på baggrund af behandlingsanlæggenes skøn over den potentielle mængde.

I 1999 skønnede anlæggene, at potentialet for indsamling af madaffald fra storkøkkener var mellem 20.000 og 25.000 tons – mens der skønnes at være mellem 5.000 og 20.000 madaffald, der potentielt kan indsamles fra detailhandel og fremstillingsindustri.

Det totale potentiale for indsamling af madaffald skønnes således at være mellem 25.000 og 45.000 tons.

1.2.2 Indsamling og behandling af madaffald

Anlæggene indberetter hvor meget madaffald, der indsamles fra storkøkkener henholdsvis fra detailhandel og fremstillingsindustri. Ligeledes indberettes antallet storkøkkener m.v., der er dækket af indsamlingen. Det er dog ikke alle anlæg, der skelner mellem om indsamlingen sker fra et "storkøkken" eller fra "detailhandel/ fremstillingsindustri".

Antallet af kommuner, hvorfra der sker indsamling oplyses ligeledes.

RenoFlex indsamler madaffald i Hovedstadsområdet. Oplysning om antallet af indsamlingssteder indhentes direkte hos RenoFlex. Virksomheden leverer indsamlet madaffald til behandling på KAMBAS.

1.2.3 Afsætning

Anlæggene oplyser, hvorledes det behandlede madaffald afsættes.

1.3 Afgrænsning og definitioner

"Statistik for madaffald 1999" omhandler udelukkende madaffald fra storkøkkener samt fra detailhandel og fremstillingsvirksomheder. Madaffald (herunder organisk dagrenovation) fra private husholdninger indgår ikke i denne statistik.

Ved et storkøkken forstås et køkken, der leverer mad til andre. Leveringen kan f.eks. ske gennem salg, servering eller forplejning.

Madaffald fra storkøkkener består af rester og levninger fra såvel tilberedning som servering af levnedsmidler.

Fast madaffald fra detail- og fremstillingsvirksomheder kan f.eks. være produktionsrester eller defekte sendinger/partier af frugt, grønt, brød, kager og andre fødevarer

Separat indsamlet madaffald fra storkøkkener og fast madaffald fra detail- og fremstillingsvirksomheder oparbejdes enten til madpulp, der anvendes som svinefoder, eller til kød-/benmel henholdsvis mel/fedt. Behandlingen sker på oparbejdningsanlæg, der er godkendt hertil af de veterinære myndigheder.

1.4 Lovgrundlag

Bekendtgørelsen om indsamling af madaffald fra storkøkkener forpligter kommunerene til at indsamle madaffald fra storkøkkener, der frembringer mere end 100 kg madaffald pr. uge, /2/.

Kommunerne kan enten selv etablere indsamlingen eller lade andre virksomheder forestå denne. Oparbejdningsanlæggene har indgået eller aftaler med kommunerne om indsamling af madaffald – eller også har de aftaler med transportører, der leverer direkte til anlæggene.

Der er ingen lovhjemmel for særskilt indsamling af fast madaffald fra detailhandel og fremstillingsvirksomheder. Indsamling af madaffald fra disse kildetyper sker således gennem frivillige ordninger.